• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Pre-Menstrual Syndrome Gua
Dipos oleh avid

Terkadang, ke-emo-an gua diuji. Pernah gua emo masa darjah 5 sebab Fikri Ahmad ejek nama bapak gua. Ambik lu, tapak kasut sekolah Kiki Lala gua kat baju putih sekolah lu. Pernah gua emo masa main galah panjang waktu rehat sekolah agama darjah 2 sebab Idzham lempang gua tiba-tiba. Ambik lu, gua kejar bagai nak gila sampai lu tersembam kat jalan tar. Pernah gua emo sebelum peperiksaan percubaan Kimia sebab Yazid panjat dinding intai gua ber'bisnes' besar. Ambik lu, gua dah tak kejut dah lu subuh-subuh.

Petang ni gua emo lagi.

Baki akaun: RM12.54

Babi. Bila duit aku nak masuk weh!!! Budak-budak lain dah masuk hari Selasa dah. CIMB pun satu. Apsal gua tak boleh keluar RM12 gua? Penat gua bertekak dengan akak bank tadi. Malam ni gua ingat nak pinjam RM200 kat bapak gua. Gua nak sewa lori nak tarik mesin ATM.

Photo

Thursday, December 31, 2009

pada 3:32 PM


Masa 1st year, gua tengok brader ni macam brader tabligh. Muka putih-putih, suci. Pakai spek. Tinggi. Suara lebih satu octave ke bawah daripada normal stail hos Misteri Nusantara. Gua bukan la takde pengalaman bercampur dengan budak-budak agama macam ni, tapi sejak gua bertukar scene jadi punk rockers (perasan gila babi), gua start berkawan dengan budak-budak otak gila-gila macam Fadh dan Mahazmi.

Gua teringat dulu masa 1st year, setiap Isnin brader ni pakai macam salesman Kopi Jantan kat Kampung Parit 10. Baju kemeja panjang stail iron tajam. Seluar slack hitam pun iron tajam. Boleh luka kalau jalan sebelah. Tie pun brader ni pakai.Sarung henset kat pinggang tu pun brader ni pakai. Nasib baik tak pakai set blue-tooth kat telinga. Gua bukan tak tau Isnin adalah smart day. Tapi gua remaja yang mahu make the most of his teenager life. Jadi, masa smart day gua pakai baju kemeja flannel kotak-kotak, jeans, siap dengan tuck-out nyer lagi dan pakai sneakers. Nasib baik fakulti kita tak banyak pak guard berkeliaran kan, brader?

Tahun demi tahun, gua tengok brader ni makin gila sikit. Dah boleh nak join gua hu ha hu ha dah. Ajak main futsal pun takde masalah. Usha-usha makwe pun makin rajin. Kadang-kadang, gua tak pernah-pernah kenal nama junior cun-cun, brader ni dah kenal dulu dah. Belajar main gitar pun pakai Youtube. Hebat betul.

Sekarang, brader ni dah 4th year. Insyaallah, ni semester last brader ni. Sem depan dah kena berambus dari UTM. Awek pun dah ada. Kira brader ni memang dah ready sangat nak masuk fasa baru dalam hidupnya. Gua syak dua tahun lagi gua jumpa brader ni, perut dia dah boroi dah. Gua tunggu kad walimatul urus lu, Kimi. Happy Belated Day.

Photo

Wednesday, December 30, 2009

pada 10:21 AM


Letters for Hypothetical Me
Dipos oleh avid

Dear future 30 year old me,


How are ya? I'm fine here. How is it going? Well, I'm okay I guess. Hey, guess what? I've just had a lovely lunch with a pretty girl. A total, ultimate girl-next-door, you know? Anyway, here I want you to check a list of things I have accomplished by 30 years old, okay? Ready? Here we go:


1. By now, you should have married a totally gorgeous young lady with the most awesome smile you'd ever see. It's a bonus if she has pretty long hair and cook you delicious jemput-jemput every Saturday evening.


2. By now, you should at least have figured out what kind of business you wanna establish. Then, by hook or crook you have to find an appropriate fund to make it a reality. A laser tag center would be awesome. Plus, it would be a whole lot more awesome if you are the 1st Malaysian ever to build a laser tag center in Malaysia. But, if you are still working at some lame, corporate sellout chemical engineering company, just throw yourself off a cliff because you suck!


3. By now, you should drive a kick-ass MPV with hybrid engine. Not some lame-ass Japanese sedan.


4. By now, your mom and dad should have already went to Hajj at Mekah Al-Mukarramah. If they still haven't, then cancel number 3 immediately and drag your ass up to Tabung Haji Umrah & Haji Travel and book their name for next Hajj season. That's priority numero uno. (Oh, I should have put this as number one but never mind)


5. Last but not least, you should have your own band that plays punk rock or revival punk-rock by that particular time. And you should already have an awesome Fender Precision bass with Matt Freeman signature on it

And remember Lars Frederickson once says 'the harder you come the harder you fall'. Keep pushing yourself to a whole new level because you're awesome! 


Love, 
20 years old you.


P/S: Kita tengok apa jadi masa gua 30 tahun nanti.

Photo

Saturday, December 26, 2009

pada 3:41 PM


Khutbah Jumaat Hari Ini
Dipos oleh avid

Hari ni gua nak tulis artikel serius sikit. Asyik cerita pasal ngorat makwe-makwe je. Typical teenager betul.

Gua nak tau bape orang kat sini yang yakin Malaysia boleh mencapai status negara maju pada 2020? Bape orang tak yakin? Okeh. Turun tangan. Kemajuan sesebuah negara diukur dengan dua index. Index GDP (gross domestic product) yang mengukur keupayaan ekonomi dan produktiviti dan index HDI (human development index) yang mengukur lebih daripada ekonomi sesebuah negara seperti sistem pendidikannya, jangka hidup (life expentancy) dan macam-macam parameter lain.

Kalau ikut index GDP, Malaysia punya GDP per kapita pada 2008 adalah 5.5%. Sangat rendah kalau nak dibandingkan dengan GDP kita masa 1990 iaitu 7.2%. Puncanya? Malaysia dah tak banyak eksport alat-alat elektronik macam yang kita biasa buat masa zaman Awie nyanyi pakai seluar plastik ketat. Sejak zaman Pak Lah, berlaku setback terhadap ekonomi Malaysia sebab kita mengada-ngada nak tumpu kepada bioteknologi pulak.Baru nak syok ajak pelabur Jepun buat kilang manufacturing kat Malaysia, Pak Lah tukar core economy Malaysia kepada pertanian dan bioteknologi.

Tapi, semua tu ada eloknya sebab dalam keadaan ekonomi dunia yang bercelaru (terima kasih, Amerika gampang), kita tiada pilihan selain mempelbagaikan ekonomi negara dan mengelakkan kebergantungan ekonomi Malaysia terhadap sektor manufacturing yang bila-bila masa akan bungkus apabila ekonomi dunia lesu. FYI, ekonomi dunia bergantung kepada prestasi ekonomi Amerika dan Jepun. Malah China juga.

Najib kata kalau kita nak jadi negara maju, kita kena maintain GDP per capita kita sekitar 8% atau lebih untuk sepuluh tahun akan datang. Kalau tak, kena delay lagi la angan-angan negara maju kita. Kemudian index HDI kita kena up lagi melebihi 0.9. Setakat ni Malaysia tak masuk list lebih 0.9.


 Klik untuk tumbesaran lebih sihat

Bagi sape-sape yang mempunyai tabiat malas mambaca natang kat atas apa jadah tu, ni gua jelaskan. Petanda negara maju yang paling jelas adalah pengagihan kekayaan negara yang sama-rata tak kira la lu orang Indon ke, orang Bangla ke, makcik cleaner ke, akak cashier Jusco ke atau pemain bola sepak wanita Malaysia yang dibelasah 14-0. Dalam erti kata yang lain, semua ada peluang untuk jadi kaya. Tiada diskriminasi untuk bukak bisnes. Jurang antara yang kaya dengan yang niskin tak jauh.

Kalau kita tengok, yang kat kampung pun dah boleh beli Astro. Bape banyak setinggan ada piring Astro sekarang ni? Ha..tu tandanya jurang kaya dan miskin di negara kita tak jauh. Pakcik-pakcik retired takde hal nak beli LC 135CC untuk dibuat pergi masjid. Makcik-makcik yang menopause stail duduk rumah anyam tikar sambil tengok Oprah. Brader-brader Indon stail pakai Blackberry. Macha-macha Bangla stail jual carpet pakai Honda Camry dari rumah ke rumah. Adik-adik sekolah dapat belanja RM5 sehari. Awek-awek universiti stail beli baju online je. Brader-brader universiti stail main bola pakai kasut futsal lawa-lawa. Dah takde buat perangai main futsal pakai boxer tak pakai baju berkaki ayam lagi dah.

P/S: Lambat jadi negara maju pun, lambatlah. Janji Malaysia aman. Merry Christmas and Happy New Year.

Photo

Friday, December 25, 2009

pada 11:42 AM


Minggu lepas, gua dapat jemputan dari Bekem (as in Beckham) dan Zol untuk mengimarahkan sesi melepak minum teh sama-sama yang telah lama kami tinggalkan sejak 2006. Masa tu, Bekem, gua dan Zol selalu duduk melepak sembang pasal kehidupan Islam Hadhari lepas habis kelas. Kadang-kadang, bila jemaah tabligh datang blok, Bekem selalu ajak gua dan Zol lari dari blok. Singgah kafe makan roti kosong dan teh sambil usha makwe lalu-lalang. Budak-budak yang tak sempat lari terpaksa la layan brader-brader tabligh tu.

Masa 2006 itu jugak, Bekem punya hubungan dengan awek dia umpama kuih pau di atas peti ais rumah gua. Bila-bila masa je boleh hilang. Awek Bekem pindah Ireland. Tapi Bekem tak percaya dengan konsep long distance relationship.Gua pulak tengah sibuk mengayat makwe cun yang doakan team takraw gua satu tahun berikutnya. Zol dari 2006 sampai sekarang solo. Gua rasa skil mengetehnya tak cukup sharp untuk dikagumi makwe makwe lalu-lalang.

Berbalik kepada minggu lepas. Tengah sedap mengeteh, gua tanya Bekem.

"Mana ko jumpa awek baru ko sekarang nih?"

Bekem sengih menampakkan giginya yang putih meskipun 5 tahun hisap Malboro merah.

"Sebenarnya gini. Satu hari, aku naik la RXZ tua aku tu nak balik bilik. Tengah-tengah naik tu aku silap bajet masuk simpang. Laju sangat aku masuk simpang. Terus aku langgar skuter orang..."

Nak tersedak gua dengar. Gua buat isyarat suruh Bekem terus sambung cerita. Gua sambung minum teh tarik gua. Sedap pulak manis-manis ni.

"...Motor sempat lagi aku control masa tu. Tak rosak sangat la. Awek skuter tu jatuh. Aku tolong la. Masa tu aku dengan dia je kat jalan tu. Nasib baik awek tu takde pape. Luka sikit-sikit kat tapak tangan. Pastu aku usha skuter dia. Ada la benda patah-patah sikit. Handle bengkok sikit masa aku check. Tapi, overall OK la. Lepas aku check OK suma, awek tu terus start skuter nak blah. Tapi sebelum dia blah aku cakap la kat dia..."

"Eh, jap jap..awak bagi la nombor awak. Senang saya nak bawak motor awak pergi repair yang pecah-pecah ni.."

"Ko repair tak?" celah gua.

"Aku repair la. Pas repair, dia belanja aku McD. Sebulan lepas tu kitorang couple.." Bekem jawab dengan rasa penuh riak haloba. Bersembur teh tarik dari mulut gua. Kalah teknik mengorat 'The Lorenzo von Matterhorn' Barney Stinson.

P/S: Padil mengucapkan terima kasih kepada makwe-makwe yang memuji Padil comel dan yang kirim salam meskipun Padil kurang mengerti motif dude-dude yang turut kirim salam kepadanya.


Photo

Thursday, December 24, 2009

pada 9:03 PM


Bunga Bunga Cinta Padil
Dipos oleh avid

Baru tadi gua chat dengan Padil. Sekarang Padil belajar kat Russia. Padil kira famous gak kat sekolah gua dulu sebab dia sprinter sekolah. Lari kaki ayam pun under 11 saat. Laju tu. Badan memang ketul-ketul. Muka asyik senyum. Baru kena potong rambut tobek tengah dengan Cikgu Dolah pun dia senyum lagi. Tapi, ada satu story pasal Padil yang buat Padil meletup. Kalau sebelum ni, budak-budak perempuan kelas 509 dan 510 je yang kenal Padil, lepas story ni keluar Padil famous dari kelas 501 sampai ke kelas 515.

Petang itu hari, gua dan rakan-rakan baru je pas main bola. Gua macam biasa main bek kiri. Padil main winger kiri. Petang itu hari, Padil score gol sendiri. Bangang punya Padil. Harap laju je lebih. Bila Fitri jerit dah pukul 6.30pm dah, gua dan rakan-rakan bersurai. Pergi mandi. Bersiap pergi makan, surau semua. Kalau lambat, Cikgu Dolah hambat. Kalau kena hambat, makwe-makwe blok aspuri kat sebelah tengok. Terus kena reject dalam shortlist makwe-makwe tu nanti.

Pintu mandi kat bilik air sekolah gua ada macam pintu masuk pub kat Texas punya. Pintu stail tutup had dada sampai lutut je. Jadi, sape mandi bogel tu memang sah gay. Mandi ramai-ramai petang-petang ni memang feeling. Shah kalau mandi suka nyanyi lagu A.C.A.B zaman sebelum Megat A.C.A.B jadi tabligh punya. Pian suka menyambung apa yang Shah nyanyi. Hudzaifah suka nyanyi lagu Shizuka sebab katanya budak-budak band tu asal sekolah lama dia. Jadi, bilik air asrama gua memang ceria senantiasa.

Masa mandi itu hari, Shah dan Pian tak masuk lagi bilik air. Hud pun tak dengar suaranya. Berak, gua rasa. Entah mana-mana, tiba-tiba gua terdengar ada budak start nyanyi intro lagu yang gua rasa macam kenal.

"Dikala ku kesepian.. Dihanyut ombak yang resah..Kau mengubati kerinduan.."

Gua cam. Suara Padil.

"Kini segalanya telah berubah..cintamu hanya memori indah..~"

Babi. Suara sape lak ni?

"Ku ditinggalkan kesepian..rinduuu ~ hatiku ~"

Apam lak menyahut.

"Kembalilah kepadaku selamilah jiwa ini yang terluka ~ Ikatan kita berdua.. ."

Masuk chorus, tiga-tiga setan ni nyanyi sama-sama. Gua gelak sampai keluar air mata. Budak-budak lain terguling-guling. Yang basuh baju berhenti jap, join Padil punya Bunga-bunga Cinta. Gua tengok Padil masa tu memang menjadi-jadi. Dia tarik habis-habis suaranya. Botol sabon Shokubutsu habis dibuatnya mikrofon.

Tiba-tiba, Cikgu Rizalmi masuk bilik air. Budak-budak roger Padil cepat-cepat. Tapi Padil tengah syok memekak. Padil tak dengar. Sampai la Cikgu Rizalmi terpacul depan mata, baru la Padil stop. Gua dan budak-budak terguling-guling dah masa ni.

***

Esok pagi masa perhimpunan, Cikgu Rizalmi panggil nama Padil.

"Ni dia penyanyi Bunga-bunga Cinta kita..." umum Cikgu Rizalmi. Padil tersengih-sengih depan satu sekolah. Gua dan rakan-rakan dah sakit perut gelak. Makwe-makwe sekolah sok sek sok sek dengan member sebelah. Sejak itu hari, gua syak Padil study hard gila babi supaya dapat pergi oversea untuk memulihkan peluangnya men-tackle makwe-makwe satu batch.

P/S: Padil, gua dah popularkan lu. Balik Malaysia nanti, gua nak kos perubatan gua ditanggung seumur hidup.

Photo

Wednesday, December 23, 2009

pada 6:58 PM


"Weh, jom joging..."

Crap. Kacau betul. Tidur gua terganggu kejap. Gua cuba tidur balik tapi tak boleh. Damn. Thanks, Lelaki Kasanova (sarcastic). Lain kali kejut gua time subuh la. Gua gosok-gosok mata. Buang taik mata. Pastu, gua menung jap. Fikiran gua melayang ke hari terakhir gua berjoging. Ah, ingat! Pagi ahad sekitar Februari 2009. Patut la perut gua berlapis.

Sebelum ni, masa gua duduk KTC, gua selalu main takraw petang-petang. Masa tu kat KTC, gua kamceng dengan budak-budak Fakulti Elektrik macam Tajul dengan Zam. Tajul main takraw sampai wakil Segamat masa MSSM. Zam main untuk kelab kat JB lagi. Sekolah yang gua wakili masa Form 5 dulu tersangkut kat group stage lagi. Meskipun gua pernah mewakili sekolah yang pernah kalah 21-2 dalam satu set masa MSSD Larut, Matang dan Selama dulu, ramai killer (player yang lipat libas semua tu) suka main dengan gua sebab gua selalu set bola cantik betul-betul atas net. Ni bukan penipuan.

Masa gua 1st year, gua wakil KTC untuk sepak takraw masa SUKAM. Gua main untuk 2nd team. Tajul main tekong dalam team gua. Itu punya tahun punya SUKAM, KTC dapat gangsa. Peh...dapat pingat berat beb. Ni bukan pingat celup ringan masa sekolah menengah dulu-dulu. Gua masih ingat masa 1st year tu jugak, gua tengah tackle ada sorang makwe cun. Gua mintak makwe tu doakan untuk team gua masa match penentuan gangsa. What the hell?

Bila gua masuk 3rd year, gua tukar kolej. Gua duduk KTGB pulak. Lagu tema kolej ni adalah Sekadar Di Pinggiran oleh Francesca Peter. Memandangkan KTGB adalah kolej pinggiran, maka kolej ni banyak dihuni oleh veteran-veteran. Budak 3rd year, 4th year dan budak extend. Maka, team takraw KTGB pun dianggotai pemain-pemain veteran. Ada macam AC Milan gua tengok. Itu punya tahun, KTGB tersangkut kat quarter final. KTC menang emas. Menyesal gua tukar kolej.

"Woi, jom la! Gi la bersiap!"

Gua tersedar dari lamunan menyoroti zaman-zaman muda gua bermain takraw. Gua bingkas bangun. Tapi bukan bersiap pakai baju sukan nak berjoging. Gua duduk rehat-rehat atas kerusi di koridor. Gua nyalakan rokok. Perlahan-lahan, gua hembus asap sambil menikmati matahari petang. Sedap jugak petang-petang ni duduk-duduk sambil menikmati sisa-sisa usia.

Photo

Monday, December 21, 2009

pada 10:23 PM


A Ba Ta
Dipos oleh avid

Atas permintaan ramai, gua buat je la entri ni. Jumaat itu hari, gua pergi tengok Avatar. Gua denagr-dengar buzz dari press dan TV mengatakan ni movie paling mahal di dunia setakat ni. Mengalahkan Titanic. Gua dah pelik. Apa jadah cerita Avatar ni sampai berbilion ni? Kartun Avatar: The Last Airbender tu macam Ben 10 je gua tengok kualitinya. Apahal sampai panggil James Cameron buat movie pasal kartun ni? Lagi seronok tengok binatang Wonderpet melalak. (The whole world would be insane if there would be Wonderpet The Movie)

FYI, kartun Avatar takde kena mengena dengan movie ni. Kepada adik-adik yang ingat ni movie kartun Avatar, sila berhenti ajak mak ayah pergi cinema tengok cerita ni sebab cerita ni bosan. Ni cerita orang besar. Ada comolot la, dating-dating la. Kepada ibu bapa lak, jangan ngada-ngada bawak anak under 13 tahun masuk tengok cerita ni. Rating PG 13. Hangin je gua dengan budak kecik yang duduk belakang gua itu hari. Ada ke ajak gua main cak cak. Bila gua tak layan, kacau the-ultimate-girl-next-door gua pulak.

Movie ni dapat rating 8.9 kat IMDB. FYI, last movie terbaru yang dapat rating lebih 8 kat IMDB adalah Batman: The Dark Knight. Ada reason kenapa orang rate sampai dapat 8.9.

1. Grafik yang astaghfirullahal azim. Kalau koma ada spek 3D, bawak sekali masa nak tengok.
2. Konsep dan idea dalam movie ni sangat-sangat kreatif dan by creative I don't mean KRU Motion; Cicakman punya kreatif.
3. Cerita ni cerita happy ending. Macam Snow White dan Cinderella punya happy ending. Sape suka ending macam cerita Eden Lake?

Jalan cerita gua malas nak ulas sebab gua malas. Jalan cerita agak predictable tapi semua kekurangan tu ditutup dengan lakonan mantap semua pelakon, grafik cantik suma. Berbaloi dengan harga tiket. One more thing, gua sarankan koma tengok movie ni di cinema yang sound system nya superb. Bukan kat crappy cinema macam MBO Giant Skudai.

Photo

Sunday, December 20, 2009

pada 3:09 PM


Penangan Sinar. fm
Dipos oleh avid

Semuanya bermula pada tahun 2002. Ya, tahun 2002 lagi. Dah la entri lepas gua baru cerita pasal gua kena belasah senior pada 2002. Entah, 2002 banyak mengajar gua pasal hidup. Tahun tu gak la gua 1st time ponteng kelas prep gara-gara World Cup. Tahun tu gak la tiba-tiba gua dapat chocolate bar kat bawah meja dari sorang budak perempuan. Tahun tu gak la gua sedar adalah perbuatan keji untuk berkongsi chocolate bar pemberian budak perempuan tu dengan satu classmate laki.

Balik lepas tengok Avatar pukul 11 tadi, gua makan malam dengan the-ultimate-girl-next-door. Sape dia the-ultimate-girl-next-door gua? Nanti la gua cerita. Siri lain. Mungkin lepas gua jumpa bapak dia nanti. Gua makan nasi gorenag ikan masin. Dia makan tomyam ngan nasi kosong. Masa tu, ada satu kafe pasang Sinar.fm tahap kuat nak kena lempang punya. Lagu Spring 'Sampainya Hati' berkumandang. Dalam sub-sedar, tiba-tiba gua sing along lagu tu.

"What the hell, dude. You are a punk rocker through and through!" kata jiwa kebaratan gua.

"Kepala hotak lu. Lu orang Melayu. Ni memang lagu lu masa kecik-kecik dulu!" balas jiwa ketimuran gua.

Gua biarkan mereka bergaduh. Gua terus sing along sampai habis lagu. Bila lagu seterusnya main, lagu Broery Marantika. Gua tak tau nak nyanyi. Jadi, gua makan.

Sebelum 2002, iaitu sebelum gua dapat 1st walkman gua, gua dengar rock kapak. Kumpulan Iklim kumpulan faveret gua. Sape kutuk Saleem masa tu, gua terajang tanpa kompromi. Lepas dapat walkman Sony gua, gua start dengar Hitz.fm. Satu-satu gua belajar. Kylie Minogue. S Club 7. No Doubt. Christina Aguilera. Mariah Carey. Faith Hill. Cais! Apa jadah penyanyi pop je gua mention ni? Disebabkan walkman gua ada pemain kaset sekali, gua rasa gua perlu beli kaset. Jadi, gua pergi ke kedai kaset kat Terminal One, Seremban. Tapi gua tak tau kaset apa jadah gua nak beli. Jadi, secara random, gua angkat kaset Blink 182; Take Off Your Pants and Jacket.

Lepas Blink 182, gua angkat Green Day. The Strokes. All American Rejects. Bowling For Soup. Rancid. Sex Pistols. Ramones. Less Than Jake. The Vandal. The Clash. Macam-macam. Sedar tak sedar gua dah tak dengar lagu Melayu hampir 5 tahun sampai la kewujudan Hujan masa gua dengar lagu Pagi Yang Gelap kat radio kereta member gua pada 2007. Mati-mati gua ingat band Indonesia ceruk estet mana yang buat lagu tu. Sedap pulak. Bangga akhirnya ada lagu buatan Malaysia yang berjaya membuatkan sesi mandi dan buang air gua lebih berjiwa ketimuran dengan dendangan lagu-lagu Malaysia dari suara gua.

Balik bilik lepas makan, gua terus bukak folder koleksi lagu rock kapak gua. Gua ulang lagu Iklim - Gerhana Cinta Luka 7 kali. Gua berkaroeke kejap. Budak bilik sebelah dah start ketuk pintu bilik gua pakai penyapu.

P/S: Babi best cerita Avatar.

Photo

Saturday, December 19, 2009

pada 2:02 AM


Teori gua dalam entri ni ternyata berhasil lagi.

Tepat jam 8 malam waktu Malaysia tadi, pasukan bola sepak Malaysia yang tak pernah-pernah orang ambik tahu tiba-tiba masuk seksyen berita utama dalam Buletin Utama TV3. Last time pasukan bola negara masuk berita utama dalam Buletin Utama adalah masa Malaysia beat Thailand 3-0 dulu. Gua tak ingat competition apa. Tapi rasanya Tiger Cup. Indra score free kick lawa masa tu.

Tahniah buat K. Rajagobal. Dan terima kasih juga buat K. Rajagobal sebab tak pakai taktik tradisional 4-4-2 macam B. Sathianathan dan Abdul Rahman Ibrahim pakai dulu. Striker Malaysia badan kecik-kecik. Kalau main traditional 4-4-2, letak Maicon sebagai bek kanan pun kita takkan score melainkan Didier Drogba tiba-tiba tukar kerakyatan dan jadi rakyat Malaysia.

Secara taktikalnya, K. Rajagobal memang spot-on petang tadi. Meskipun main 4-4-2, Rajagobal tak suruh wingernya cross bola tinggi-tinggi. Tempo game dilajukan dan winger main low cross je. Bijak bagi gua. Bertepatan dengan fizikal pemain Malaysia. Bek kanan dan bek kiri; Nasriq Baharum dan Mat Sabre Abu bermain cemerlang. Winger pulak tak abaikan defensive duties mereka. Setiap kali Vietnam attack, winger sentiasa track back dan tolong bek masing-masing. Keeper pun nampak convincing and safe when called upon. Centre back walaupun ada moment of slopiness tapi recovered well. A bit lucky to get away after the hotshot of Vietnam missed a sitter during injury time, though.

Yang gua nak komen, midfield tengah. Safiq Rahim masa 1st half memang tak guna. Dapat bola asyik nak buat through ball straight kat striker je. Sabar la dulu. Pass kat winger la brader. Gunakan width padang tu. Paling gua hangin defensive midfield match tu. Guru nama kat jersinya. Tahan bola macam budak Estet Jenderata main bola. Fail sesaja. Senang hilang bola. Bila kena closed down dengan midfield Vietnam, terus hilang posession. Main simple dah la macha. Lu nampak area lu crowded lu passing la balik kat centre back. Pastu biar centre back bypass midfield by pumping long ball ke striker terus. Simple. Jangan la bajet macam lu tu Esteban Cambiasso.

Overall, defender Malaysia banyak buat interception sebab mereka jaga space dengan baik. Pastu, bek kiri Malaysia lak jenis nonsense punya attitude. Nampak Vietnam bawak bola je, terus hassle. Get stuck in. Memang tak hidup langsung kapten Vietnam tuh. Buat Aidil, lu tu centre back. Tak payah la main fancy. Simple sudah. Ini nak buat Cruyff turn la, apa la. Gua harap lu baca blog gua.

Oh yeah. Satu lagi cerita menarik untuk diceritakan kepada cucu-cucu gua masa gua duduk kerusi malas di pagi Ahad sambil minum teh di koridor.

Photo

Thursday, December 17, 2009

pada 10:36 PM


Muqadimah: Untuk entri ni, gua kena tukar kata ganti diri yang lebih 'nerdy' sikit sebab benda ni berlaku masa zaman pre-ganas gua.

Benda ni berlaku semasa saya berasmara di sekolah asmara di Negeri Sembilan. Masa tu 2002. Saya tingkatan dua. Baligh pun belum masa tu. Tinggi saya pun sekitar 160-169 cm masa tu. Suara saya pun tak pecah lagi. Ada macam suara Upin kalau saya kenang balik. Perkataan masturbation pun saya tak tau apa jadahnya tu. Otak saya suci lagi.

Masa tu cuti Maal Hijrah entah ke berapa hijriah. Ramai budak balik rumah. Tapi bagi saya, kalau cuti kurang seminggu memang tak merasa la saya balik rumah. Tiket balik rumah mahal. Belanja sebulan saya pun RM50 je. Nak beli sabun lagi. Minyak rambut lagi. Kreko lagi. Jadi saya stay kat asrama je.

Oleh kerana stay kat asrama ni boring, saya mintak CIkgu Ida Sharini untuk bukak lab Multimedia malam tu. Sambil-sambil dengar lagu Bola-bola Api nyanyian Achik Spin dan Nana kat drive C komputer di situ, best jugak dapat surf Internet. Malam tu, saya dan beberapa rakan pun pergi la lab Multimedia selepas Cikgu Ida Sharini bagi kunci lab. Tapi Cikgu Ida Sharini bagi kunci dengan satu syarat. Jangan bagi budak Form 3 masuk, katanya. Dia ban semua Form 3 masuk lab Multimedia lepas beberapa budak Form 3 kantoi meng-install game perang kat situ.

Masa tengah kami syok berinternet, tiba-tiba ada 5 orang budak Form 3 nak masuk lab. Saya cakap la dorang tak boleh masuk. Tapi budak Form 3 tak puas hati. Malam tu, lepas saya balik lab saya terus terbongkang tidur. Tiba-tiba, pintu bilik saya dihentam bertalu-talu. Terkejut saya dibuatnya. Saya bukak pintu. 2 orang budak Form 3 tarik saya pergi ke bilik Zaki Suhud, salah satu Form 3 paling lancau pernah saya jumpa. Di bilik tu, dah tersadai empat orang rakan saya yang lain.

Kami disuruh berdiri bersandar dinding. Kemudian, sekor-sekor daripada kami ditumbuk Ah Chong di perut. Disebabkan saya yang 1st kena, tumbukan Ah Chong paling padu kena kat saya. Senak sial. Lepas tu, Shafizan Sarpan ambik penyapu kayu. Dihayunnya penyapu tu kat perut kami lagi. Babi, sakit sial. Lepas tu, Zharif Mat Ariffin pulak beraksi. Diambiknya selipar jamban jenama Tat Sing nya lalu ditamparnya muka kami dengan selipar tu. Dah la selipar tu basah. Macam sial. Lepas tu, kami disoal siasat. Bukan pasal lab tu je mereka tak puas hati dengan kami, pasal kami buat muka slack la. Sebab kami tak bagi salam la. Lepas soal siasat, sesi belasah lagi. Paling tak boleh blah, sekor-sekor kami disuruh masuk dalam tong sampah kosong lalu kami disepak terajang. Terguling-terguling saya kena terajang.

Dari pukul 2 sampai la azan Subuh. Masa azan Subuh berkumandang, budak Form 3 stop belasah. Saya dan rakan-rakan balik bilik dengan pengalaman untuk dicerita kepada anak cucu kelak. Meskipun saya dibelasah begitu, saya tak report warden. Saya ingat saya nak belasah junior bila saya naik Form 3 nanti. Tapi ternyata masa saya Form 3, saya terlalu mulia untuk tugas membelasah junior sampai saya dijadikan antara senior faveret mereka. Mungkin jawatan saya sebagai Rakan Surau membentuk persepsi sebegitu.

P/S: Ironiknya, salah satu budak Form 3 yang belasah gua tu satu kelas dengan gua masa kelas Termodinamik dulu. Rasa nak terajang je dia bila dah baligh dan membesar badak sekarang ni.

Photo

Wednesday, December 16, 2009

pada 10:40 PM


Setelah lama berkelana mencari penawar sakit gua, akhirnya gua kembali. Daddy's home. Sori la gua tinggal koma seminggu. Gua tunggu koma hantar gua limau masa gua demam tapi sebijik limau pun tak sampai ke tangan gua. Apa cite? Hantar limau Facebook pun jadi la. Tapi kat Facebook gua sebijik limau apatah lagi kek Secret Recipe pun takde. Apa cite?

Semalam gua pergi ke gig DiGi Unlimited Music kat City Plaza, JB. Banyak band yang gua minat main. Statik ada. They Will Kill Us All ada. One Buck Short ada. Bittersweet ada. Pure Vibracion tu pun ada. Gua ingat usaha DiGi tu memang mantap. Prana yang baru bergabung pun dia panggil balik.



Masa gua sampai-sampai je, Statik start main. Band ni main Britpop, Britrock gitu. Ada bau-bau macam Oasis, The Verve. Gua tengok vokalis kidalnya steady je main sambil nyanyi. Lagu pun sedap. Gua memang salute band ni sebab walau pun masa tu 1st time gua dengar Statik main, gua suka semua lagu yang Statik main. Catchy.

Lepas tu, One Buck Short main. Bassist band ni memang gila. Gua ingat dalam banyak-banyak band yang main itu hari, band ni je buat crowdsurfing. Tapi yang paling gua hangin, si vokalis gemuk tu. Mooqie. Main empat lagu je. Wei, pancit ke? Masa gua tengah semayang Asar, They Will Kill Us All pulak main. Melepas gua nak dengar lagu 'Running Up The Hills' dorang. Tunggu la gua habis semayang dulu. Caih..

Lepas tu turn Prana pulak main. Serius. Gua takde idea ni band apa jadah. Nama band macam main punk. Rupa-rupanya main rapcore. Ada macam Limp Bizkit gua tengok. Line-up suma orang putih. Bassist Prana ni gua perati paling ganas. Satu-satunya bassist yang pakai teknik 'slap and pop' masa main. Gua tengok bassist dia macam gua tengok Watson Nyambek berlatih kat padang sekolah gua dulu. Lalat masuk mulut gua tak sedar punya.

Masuk turn Seven Collar T-Shirt, gua expect performance vocalist yang paling tip-top. Memang gua tak silap. Vocalist band ni memang top class. Vocal macam dengar kaset. Main tight macam dengar kaset. Sampai lagu 'Faith' gua syak awek-awek semua menangis leleh-leleh. Gua pelik. Apasal la band ni tak masuk international scene. Showmanship band ni paling tip-top malam tu sampai la giliran Pure Vibracion main.

Pure Vibracion memang class. Band ni tukar semua headbanger kepada penggoyang bontot. Suma bajet layan ska. Gua rasa nak muntah tengok sorang minah tudung tergelek-gelek mengalahkan hippies hisap marijuana. Semayang Asar tak pulak. Hish..

Last performance, Bittersweet punya turn. Gua dari belakang masuk pergi crowd paling depan skali. Sapa tak minat Bittersweet beb.. Masa sound check, gua pelik. Gua tak nampak Pijie. Gua syak Pijie pegi berak dulu. Tapi dah start pun gua tak nampak Pijie. Last-last, keyboardist dorang bagitau Pijie ngan gitaris kedua dorang tak datang. Hancur musnah la semuanya. Impian yang bumi tinggal menjadi kenang-kenanganku. Lemah semangat gua tengok vocalist ganti dorang. Muka jambu tak hingat macam budak-budak Click Five. Masa crowd mintak main lagu lebih skit sebab baru pukul lapan, vocalist tu jawab.

" Err...tak bolah la. Saya nak sekolah esok."

Gua ajak bebudak lain karate budak tu. Pakcik Rela dah bukak bunga silatnya. Datang jauh-jauh tak nyanyi Burn Berlin Down. Sah tak hapal lirik.

Photo

Monday, December 14, 2009

pada 10:27 PM


Patogen Kurang Hajar
Dipos oleh avid

Demam. Hidung stuffed dengan slimy cendol. Nak tidur ke main payah. Projek Sarjana Muda kena delay. Malam ni gua balik kampung. Nak mencuba kaedah perubatan masa silam. Sori gua tak dapat lawat koma semua. Gonna catch you up sooner rather than later.

Siapa ada tabiat memberi limau Sunkist atau buah tembikai secara pukal kepada orang sakit, dipersilakan datang ke alamat berikut:

No.1, Kuarters PKP Kecil,
Sungai Nipah,
Kampung Simpang Lima,
45300 Sg. Besar, Selangor.

Pos-pos pun boleh gak tapi gua tak tanggung belanja pos.

Photo

Thursday, December 3, 2009

pada 10:01 AM


Semua orang cerita pasal raya Haji, gua pun tak nak kalah.

Masa raya Haji lepas, gua kat Bandung. Orang sana claim Bandung ni Paris van Java. Entah hape Paris ntah gua pun sangsi. Kat Paris ada gunung berapi ke? Pagi raya itu hari, gua start dengan semayang Subuh pukul 5. Hambik ko. Kat Malaysia semayang pukul 10. Tapi pukul 5-pukul 5 dia pun, cerah macam pukul 7 kat Skudai. Lepas semayang Subuh, gua kejutkan roomate gua. Hambik ko. Kat Malaysia, awek kejut call beratus-ratus kali pun tak bangun.

Sarapan pagi raya gua bukan rendang, serunding, lontong apa jadah yang orang makan semasa pagi raya. Gua makan toast pagi-pagi raya itu hari. Hambik ko. JWW Birch pun tak makan toast pagi-pagi Krismas. Lepas sarapan, gua dan rakan-rakan bergegas berjalan pergi masjid berdekatan. Rakan perempuan gua yang jalan sama nak pergi masjid pelik tengok orang perempuan Indonesia lain semua bawak kotak. Sampai-sampai masjid, hambik ko. Sembahyang atas jalan tar. Ha, pandai-pandai la koma cari lapik. Sejadah pun tak bawak.

Masuk masjid, ternyata gua dan rakan-rakan antara yang terlambat. Baru duduk 5 minit, terus iqamah. Better late than never. Gua syak jemaah kat belakang dah kutuk-kutuk gua. Orang pakai songkok kopiah, gua pakai topi komunis. Orang pakai kain pelikat, gua pakai jeans Levi's siam. Nasib gua bertakbir suara lunak. Imam offer gua mikrofon untuk lead takbir, tapi gua tolak sopan atas alasan gua lebih kepada back-up back-up je.

Habis semayang, dengar khutbah. Gua paham sikit-sikit. Gua paling hangin dengan bilal masjid itu hari. Meleret-leret dia punya bacaan sebelum imam bagi khutbah. Tak nak kalah. Tau la suara sedap. Pensyarah gua, Dr. Paul McCartney (sebab muka dia macam Paul McCartney) siap kata nak fast forward je part bilal tu. Stoddart gelak-gelak je dengar. Tapi memang betul. Keep it simple sudah. Kena transfer jadi bilal kat Felda Triang Hilir kang baru tau.

Lepas semayang, gua dan rakan-rakan check-out hotel dan bertolak meninggalkan Bandung menuju Jogjakarta. Terus-terang, sampai sekarang gua tak merasa daging lembu lagi. Si Judiene boleh lak cerita pasal daging masak kicap, daging masak tumis dia. Gua terajang dia gak kang.

Photo

Tuesday, December 1, 2009

pada 6:35 PM


Popular Posts