• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

As a music fanatic, I love watching music movies. And by music movies, I don't mean music documentaries or biopics. I mean real movies with a fiction plot, great soundtracks and the occasional cameo appearances from music legends.

Yeah, I'm talking about movies like Juno, Rock N' Roll High School, Once, Scott Pilgrim vs The World, Suck, This Is Spinal Tap, August Rush and of course School of Rock!

School of Rock was one of my movie collections that brought tears to my eyes. Hahaha. Now, I'm telling you guys, I'm not really the kind of guys who would be weeping easily over melancholic soap operas or romantic movies. As an 'abang long' and as a man, I was taught by my dad to conceal any sad feelings to myself. 

OMG. I'm gay after watching School of Rock! LOL (Credit: A Story)

School of Rock is movie for rock fans. It's all about rock and roll attitude from start to finish. In this movie, a fraud teacher, Dewey Finn (Jack Black) 'uses' a bunch of prep school kids to be his bandmates and crews for Battle of Bands. The kids are talented in music but they don't seem to possess the rock and roll attitude. So, Dewey teaches these kids everything they should know about rock and roll. The history, theories....all of it!

Rock n' Roll mind map

The movie is so good that I decided to bore you guys with my take and perspective on this movie and what kind of reflection does it have in our real world.

1. Dewey Finn (Jack Black)


Dewey represents the kind of ideal musician IMO. He was kicked out of his own band due to his crazy stage antics while the band is trying to pose a 'serious musician image' to secure a deal from record label. This literally reflects much to our 'indie' scene. Some formerly proclaimed 'indie' bands have gone all corporate in order to be the next big thing on TV and radio when all that matters is your music integrity.

2. Ned Schneebly (Mike White)



Ned represents the kind of musicians who give up on their dream due to creativity blockage, lack of musicianship, not having pretty face or not being fit enough to survive in music. Since the emergence of MTV, a lot of musicians were forced to give up on their music dream for lacking the 'it' factor. Some of them tried to stay 'indie' but eventually being 'indie' doesn't give you the money. So, they quit and become pretty much like any other proletariat. 

3. Zack Mooneyham (Joey Gaydos Jr.)


Zack represents music prodigies from the good old Mozart to Björk. These prodigies are insanely talented that they even start writing their own materials and capable of playing 2-minutes guitar solos below 12 years old! 

4. Freddy Jones (Kevin Clark)


Freddy represents the kind of punk rockers in real life. He mentioned that he likes burning stuffs, much like a typical and anarchy attitude which are usually best portrayed by punk rockers. He did mention a reference to punk rock in this movie which is: "Sex Pistols never won anything". Plus, he wears a Green Day Warning Tour t-shirt during the credit roll performance. Punk's not dead!!

5. Katie (Rebecca Julia Brown)


As a bassist, I was a little bit disappointed by lack of significant scenes involving Katie. Plus, Katie didn't get to perform his bass solo during the credit roll performance. Bummer. I think movie fails to fully capture how important the sound of bass in a band despite its low end sound. Anyhow, Katie represents girls in a rock band, much like Kim Gordon of Sonic Youth, D'arcy Wretzky of Smashing Pumpkins, Chua of Kotak, kugiran Candy (ingat tak?) and many hot rock and roll chicks out there!

6. Tomika (Maryam Hassan)
 

Tomika represents every musicians who suffers major insecurity issue due to their physique. Be it a 'gempal' body, an ugly face (yes Justin Bieber. It's you) or a crippled body (pakcik-pakcik main keyboard di pasar malam). They have an enormous talent but the world isn't a nice place to live on. But there are some of 'em who made it like Adibah Noor, Aretha Franklin, Queen Latifah and many more!

I omitted the keyboardist because he's pretty much like Zack the guitarist. They're both prodigies.

Selamat berweekend, y'all!

Picture credit: Listal and Movie Screenshots
Idea credit: Blog Obe

Photo

Saturday, November 27, 2010

pada 9:30 AM


Labels:
,
,

Dalam episod Amazing Race Asia yang lepas, gua sempat tengok dengan mak dan adik-adik gua. Dalam episod tu, Malaysia ada tinggal satu sahaja lagi wakil dalam race. Dan ya, gua rooted for Malaysian team.
Two sorry asses from our very own Malaysia
Dalam episod tu, ada satu insiden dimana team Malaysia dapat first trip naik bot di Bali. Masa ni, team Filipino yang dianggotai dua baldy-assholes jadi tak puas hati dan marah dengan team Malaysia sebab team Malaysia dapat 'cop' (dibs) first trip masa tengah rebut-rebut nak 'cop' trip masing-masing. Macam biasa lah, dua Filipino douchebags ni buat muka tak puas hati kat team Malaysia.

Yep. Douche gila muka.


Nak tau apa team Malaysia buat regarding this incident?

Depa mintak maaf kat team Philippine tu! Gua macam tak percaya. Gila baik sial team Malaysia. And sure enough, masa race berlangsung team Malaysia got distracted by this incident, made a bad choice and they were out of the race for good. Daripada no.2 jatuh ke last place. Nice job, team Malaysia.

It's frickin' race! What do you expect? You hurted your opponents and you don't apologize to them. So what if they got pissed by you? Big deal. It's a competition. In competition, you respect your oppenents BUT you don't feel sorry to your opponents especially when you kicked their ass!

Tapi, dah memang nature orang Malaysia macam tu...

I get it. Orang Malaysia ni lemah lembut, bersopan-santun dan berhati murni. But guess what? There is no award for being the nicest team in Amazing Race! Anugerah Fan Favorite pun takde.

Sebenarnya, gua lagi suka tengok kalau orang Malaysia tak jadi naif sangat dan jadi super-competitve. Orang yang kompetitif akan buat apa sahaja (pada masa yang sama patuhi peraturan pertandingan) untuk capai kemenangan. Kalau dalam pertandingan boleh terajang opponent, dia akan terajang dengan full force. No mercy. Takde kesian-kesian. 

Macam jugak dalam sukan sepak takraw. Gua rasa annoyed gila bila orang pertikaikan yang team Malaysia terlalu fokus menari depan jaring daripada main takraw betul-betul. Guess what? Apa yang Futra Abd. Ghani buat tu (menari depan jaring), adalah perkara normal dan dibenarkan dalam sukan sepak takraw.

Tujuannya adalah untuk intimidate your opponents. Crush 'em before the game is even started. Kalau korang betul-betul peminat sepak takraw, korang akan tahu apa yang Futra buat tu dah dikira biasa-biasa je. Malah, team Thailand pernah buat lagi teruk, lagi celaka dan lagi intimidating dari tarian Futra.

Masa zaman kegemilangan tekong servis kuda Thailand yang paling awesome, Suebsak Phunsueb dan team mates nye akan meraikan satu mata yang diperolehi dengan berlari keliling gelanggang dalam satu round sambil membawa gambar raja mereka. Baru satu point beb! Yang menariknya, antics ni hanya dilakukan bila lawan team Normanizam, Azlan Mubin dan feeder yang gua lupa dah namanya.

Tapi gua tengok team Thai sekarang tak buat benda tu dan elok je menang emas?

Well, kalau korang baca akhbar Thai, coach Thai kata persembahan Malaysia masa final adalah sub-par. Servis tekong selalu sangkut. Bila tak sangkut pulak, servisnya tak kencang. Montel dan comel untuk diangkat pemain-pemain Thai. Jadi, apa pointnya Thai nak menari kalau lawan dia pun sayur?

Memang silap team takraw Malaysia la for acting like a bunch of assholes tapi tak competitive and not up to standard. Macam mana pun, gua tetap puji team takraw sebab kalahkan Korea; the rising nation in sepak takraw.

I wish Malaysian would be more competitive. Humble tu humble la jugak, tapi takde la sampai nak mintak maaf kat opponent korang bila korang tengah bertanding and kicking some asses. Be ruthless. Buat muka garang. And most importantly, don't be SORRY for being awesome!

Picture credit: AXN-Asia

Photo

Wednesday, November 24, 2010

pada 7:08 PM


Labels:
,

North Korea vs South Korea
Dipos oleh avid

OK. Gua tau majoriti budak sekarang takkan stay tengok Buletin Utama sampai pukul 8.40pm untuk tengok segmen dunia melainkan sport freaks macam gua yang menunggu segmen sukan yang hanya akan bermula pada pukul 8.45pm.

Disebabkan terpaksa segmen sukan bermula, gua terpaksa redah jugak segmen bisnes dan segmen dunia dalam Buletin Utama. Bila dah redah banyak kali, gua jadi minat pulak kat prestasi indeks komposit, pertumbuhan KDNK suku kedua negara dan hal perang-perang dunia.

Hari ini, dunia gempar (kecuali dunia Facebook sebab gua tengok Facebook tadi takde sorang pun freak out) pasal North Korea yang melancarkan serangan artillery ke Yeonpyeong dan membunuh 2 orang askar South Korea dan menyebabkan kecederaan terhadap 20 civillians yang lain.

Yeonpyeong selepas dibedil North Korea. Credit: The Guardian

North Korea cakap depa dengar South Korea attack dulu. Padahal sebenarnya South Korea cuma buat live-fire drill sahaja. Hahaha.

Disebabkan serangan North Korea ni, South Korea dah pasang high level alert terhadap sistem keselamatannya. Depa dah bawak keluar F-16 jet fighters depa untuk balas serangan the North. Yeah, baby!!

This mafakka ranks 3rd dalam Top 10 Fighter Jets yang gua tengok dekat Discovery Channel!

FYI, serangan ni juga membuatkan USA dalam situasi berjaga-jaga kerana South Korea merupakan sekutu kuat USA. In fact, USA masih menempatkan pasukan tentera mereka kat sempadan North - South Korea sebagai salah satu kekuatan tentera South Korea.

North Korea ni pulak dulunya bersekongkol dengan China dan Russia. Biasalah, member-member komunis dia. Tetapi, sejak Russia diambil alih oleh Stalin dan China bebas dari cengkaman Parti Komunis China, North Korea is pretty much alone right now. Serve you right, you fuckin' commies!

Penganalisis-penganalisi politik kata ni adalah taktik yang digunakan oleh North Korea untuk tarik perhatian dunia. Dengan taktik ni, PBB akan start negotiations dengan North Korea dan negara komunis ni akan dapat supplies dari ahli-ahli PBB to ensure their silence. Dasar whiny commies...

Jadi, kepada peminat-peminat drama-drama dan music scene Korea di luar sana, berdoalah demi keselamatan artis pujaan anda . Semoga mereka selamat-selamat hendaknya!

Photo

Tuesday, November 23, 2010

pada 11:58 PM


Labels:
,
,
,

I don't want my little brothers to read this because he would make fun of me out of this. But since he already bookmarked my blog in his brain, I'll just have to write this in English. That way, he couldn't get a damn clue what I'm trying to say here. Keh keh keh.

*****

Ever since I was a kid, I couldn't and still can't quite figure out how to talk to woman. I can talk normally to woman in my family but I most definitely can't talk to female strangers and friends without stuttering, nervous chuckling and fake masking smile.

I always get confused as how the other guys do it. I mean, they look comfortable, they project confidence, they look pretty relaxed when talking to girls. Me? Whenever I talk to girls, I couldn't look them straight in the eyes. I tried looking at their other body parts but I still can't do that. I don't know. I just can't.

Somehow, this never be a problem for me back in primary school because I was pretty reclusive when it comes to making friends with the girls. But as soon as I went to boarding schools, girls in my class were all really really really friendly. I mean, jenis yang masuk kelas pagi-pagi dan tanya khabar dan jenis yang suka sembang-sembang masa prep.

It was a shocker for a kampung boy like me. I wished they would leave me the hell alone and let me be this lonely wolf/ranger punya budak (more like lonely loser sebenarnya hahaha)

So, i developed a technique to help me get by my difficulty to talk to girls. Whenever they talk, I look at the girl eyes for about 2-3 seconds and quickly switch my eyes to whatever the hell behind her. If it is a tree, I would stare at the tree for 10 seconds and quickly switch to her eyes. Eyes, tree, eyes, tree until the girl stop talking. LOL.

Whenever I'm walking on a street, in pasar, or whatever I couldn't usha other girls too. It's like my eyes are laser beam or something. They could focus at only one thing at a time. I wish the hell I could have a pair of 'torchlight-like' eyes so that I wouldn't miss any good-looking girls out there. Hahaha.

To this day, I still use this technique. It's very useful for a loser like me to survive in the wilderness of social life. And girls, why are you guys so weird?


Photo

Monday, November 22, 2010

pada 8:27 PM


Labels:
,

Cuti di rumah semalam gua manfaatkan untuk tertonggok depan TV demi tiga perlawanan sukan yang paling genting dalam hidup gua. Terima kasih kepada nasib gua yang suey, gua dikecewakan TIGA KALI oleh pasukan takraw lelaki Malaysia, pasukan bolasepak lelaki Arsenal dan beregu lelaki badminton Malaysia. Cilakak betul.

Jadi, untuk mengubat luka hati, gua nak tulis entri yang takde kaitan pun dengan tiga kekecewaan semalam.

*****
Di Malaysia, sukan sepak takraw masih dianggap sukan taboo di kalangan wanita di Malaysia. Alasannya sukan ni tak feminin, tak ayu, tak jelita dan gambar perempuan main takraw tak tinggi darjah ke-whore-an nya untuk dijadikan gambar profil Facebook.

Di sisi, gua cadangkan 5 cara-cara untuk mengajak wanita-wanita bermain takraw sekaligus membolehkan kita menghantar wakil dalam acara sepak takraw wanita di Sukan Asia dan Sukan Sea kelak.

#1 Masukkan sepak takraw sebagai salah satu sub-topik dalam subjek Pendidikan Jasmani Kesihatan (PJK)

Masa gua sekolah dulu, budak-budak perempuan selalu dipaksa kemas stor sukan pada waktu PJK. Budak laki sedap main bola. Bila balik kelas, badan budak laki je berpeluh. Budak perempuan siap ada bedak bertepek lagi kat pipi.

Daripada kemas stor sukan, apa kata cikgu PJK ajar budak perempuan asas-asas dalam permainan takraw seperti menimang bola. Lepas ajar asas-asas sepak takraw, suruh budak-budak tu buat folio pasal sukan sepak takraw. Folio siapa yang kurang daripada 100 mukasurat, akan diberikan status 'gagal' dalam PJK dan diminta mengulang darjah.

#2 Angkat Hero Sukan Sepak Takraw Wanita

Setiap kanak-kanak yang menceburi bidang sukan perlukan hero untuk terus bermotivasi dalam sukan yang diceburinya. Seperti bola sepak wanita yang perlukan Mia Hamm, tenis wanita yang perlukan Martina Hingis dan sukan terjun wanita yang perlukan Wayne Rooney.

Surat khabar yang tak ada idea untuk melariskan jualan akhbar selain daripada mengaitkan Islam dengan seks dan babi (ya, Harian Metro) boleh lah menerbitkan artikel yang mengangkat atlet-atlet perintis sepak takraw wanita negara dan juga atlet sepak takraw dari Thailand, China dan Korea Selatan.

Lagi elok kalau dimulakan dengan atlet sepak takraw wanita kegemaran gua. Pemain apit kanan pasukan kebangsaan Thailand, Tidawan Daosakul yang cute dan sopan santun ini. 

Kredit: bangkokpost.com


Kredit: Yahoo!
Kredit: daylife.com
#3 Momokkan wanita Malaysia dengan iklan propaganda

There is nothing as powerful as repetitive and exciting ads in TV. Kalau dilihat di TV sekarang, banyak iklan yang menggunakan idea yang klise dan membosankan.

Cute la pulak iklan ni. Keh keh keh

Gua cadangkan kepada pembuat iklan tuala wanita supaya memaparkan keselesaan produk mereka ketika melakukan lipat gulung semasa bermain takraw. Baru lah awesome! Ini, balik-balik keselesaan ketika tidur, keselesaan ketika dating dengan boyfriend.....zzzzzzzzzzzzz. (Bayangkan Yuna atau Stacy lipat gulung! LOL)

Boleh juga diaplikasikan pada iklan deodoran, krim pencerah kulit dan mungkin juga pada iklan tudung.

#4 Pemain takraw didrafkan secara automatik ke universiti.

Golongan wanita sentiasa enthusiastic dengan masa depan mereka. Ini tak terkecuali dengan peluang masuk universiti mereka. 

Kementerian Belia dan Sukan boleh lah bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan supaya pemain takraw wanita yang berbakat mendapat slot automatik masuk ke universiti pilihan dengan syarat mendapat kelayakan akademik yang baik. Ya, macam universiti di Amerika buat untuk membentuk pasukan American Football mereka.

Dengan ini, pemain takraw wanita boleh bermain takraw dengan riang-rianya tanpa merisaukan ibu bapa; kot-kot anak mereka tak dapat masuk universiti sebab banyak main.

#5 Recycle and reuse

Dalam kes ni, gua cadangkan atlet gimnastik negara di-recycle dan dilatih supaya menjadi apit kanan berbisa. Ini kerana, seperti yang kita tau posisi apit kanan atau 'killer' merupakan posisi yang memerlukan kemahiran akrobatik di udara dan atlet gimnastik sememangnya terkenal dengan kemahiran tersebut.

Terbalikkan gambar ni 90 darjah dan letak bola takraw di kaki kanannya - kita dah dapat killer gulung wanita yang pertama.


Lagipun, kebanyakan karier atlet gimnastik berakhir sekitar umur 20-an sedangkan umur sebegini masih dianggap 'bergetah' dalam sukan lain termasuklah sepak takraw. 

Atlet 'veteran' gimnastik akan dilatih untuk membiasakan diri dengan kemahiran asas sepak takraw. Bila dah pandai menimang dan mengawal bola, mereka boleh jadi 'killer' yang berbisa. Mungkin boleh lipat gulung sehandal Tidawan Daosakul. OK, yang ni memang gua rasa merepek.



Photo

pada 8:30 AM


Labels:
,

Everybody Loves The Nerds
Dipos oleh avid

Masa gua tadika, gua cakap kat cikgu yang gua nak jadi pilot. Masuk sekolah rendah nak jadi doktor pulak. Bila gua tahu doktor kena kerja pagi-pagi raya, gua tukar nak jadi jurutera awam pulak. Hahaha. Gua tak decide cita-cita gua sampai lah gua habis SPM.

Masa kita budak-budak, kita tak tau apa jadah rupanya kerja sebagai angkasawan, peramugari, jurutera semua. Persepsi kita lebih melihat kepada pekerjaan apa yang paling 'cool' di mata kita. Itu sebab jugak lah, budak-budak zaman kita (90-an) cenderung nak jadi jurutera (pengaruh Mcgyver/Dash Yankuro), polis (pengaruh Joe Jambul/Cili Padi) atau mungkin saintis (pengaruh musuh power rangers yang cipta raksasa besar masa last-last tu).

Budak-budak zaman sekarang ni (2000-an) lebih kepada nak jadi angkasawan (pengaruh Syeikh Muzaffar) atau artis (pengaruh Tom Tom Bak, Idola Kecil). Gua tak salahkan budak-budak ni since rancangan TV sekarang ni dah tak macam dulu. Lagipun, gua dah bincang hal ni dalam entri yang ni.

All right. Let's take a look at these datas.
Perbandingan jumlah R&D researchers di Malaysia dengan negara-negara terpilih
Peratusan degree yang dikeluarkan di universiti tempatan mengikut bidang
Jumlah graduan vokasional dan teknikal di Malaysia

Dalam graf pertama, korang boleh tengok bilangan penyelidik negara kita jauh ketinggalan dengan negara-negar maju yang lain. Singapore yang besar Melaka pun ada nak dekat 6000 jumlah penyelidiknya, berbanding Malaysia yang tak sampai seribu pun.

Dalam graf kedua, jumlah degree yang dikeluarkan di seluruh universiti di Malaysia banyak dari bidang yang kurang kritikal; Sastera (sori budak-budak Art!). 

Dalam graf ketiga, jumlah graduan vokasional dan teknikal makin turun sedangkan populasi Malaysia semakin bertambah.

Ni semua budak-budak dari generasi Mcgyver beb! Gua tak tahu apa jadi bila budak-budak dari generasi Tom Tom Bak dah besar karang. 

Menjelang 2020 nanti, Malaysia akan memerlukan banyak budak-budak sains, teknikal dan vokasional untuk pastikan ekonomi negara kita berdaya saing. Sape lagi nak isi vacancy ni selain dari rakyat Malaysia? Takkan korang nak tengok negara kita import saintis Nepal dan Bangla kot? Hahaha. Tak cukup dengan buruh, dengan saintis-saintis sekali nak kena import gak ke?

Bagi budak-budak oversea, balik la kerja Malaysia beb. Gua tau gaji kerja oversea lumayan. Tapi, macam gua cakap lah. Sape lagi nak tolong isi vacancy ni selain rakyat Malaysia sendiri? Duit boleh cari bila-bila, beb. 

Bagi sesiapa yang ada adik-adik pulak, balik rumah korang brainwash la kepala otak adik korang. Momokkan fikiran dia orang dengan majalah sains. Paksa dia orang tengok drama The Big Bang Theory sampai habis tiga season. Kunci dan setup password untuk semua channel Astro kecuali channel 551, 552, 553, 554 dan 555. Channel 701 pun bukak la, kasi can. Hahaha. 

Jika semua pihak memainkan peranan sewajarnya, insyaallah, negara kita akan banyak melahirkan nerds and geeks. LOL!

Photo

Tuesday, November 16, 2010

pada 10:33 PM


Labels:
,

Stereotaip Kampung
Dipos oleh avid

Mula hari ni, kalau korang nak baca pasal facts, trivia, tips, resepi dan isu-isu serius yang direncah dengan sarcasm, korang boleh pergi ke Blogbusters.

Dalam blog ni, gua tulis dengan beberapa satan lagi demi menjunjung aspirasi wawasan 2020 yang mahu mewujudkan masyarakat saintifik dan progresif, masyarakat yang mempunyai daya perubahan tinggi dan berpandangan ke depan, yang bukan sahaja menjadi pengguna teknologi tetapi juga penyumbang kepada tamadun sains dan teknologi masa depan.

Buat permulaan, gua tulis artikel Stereotaip Kampung di sana. All right, you kids have fun!

Photo

Monday, November 15, 2010

pada 8:39 AM


Labels:
,

Sebagai salah seorang bekas murid yang letak subjek Biologi antara subjek kegemarannya, gua secara semula jadinya memang sukakan haiwan. 

Masa cuti-cuti sekolah dulu, gua suka pergi ke zoo. Antara zoo yang gua pernah pergi termasuklah Zoo Melaka, Zoo Negara dan Zoo Taiping. Semua zoo ni gua pergi dengan rombongan sekolah. Cuma, kekurangan pergi dengan rombongan sekolah ni adalah bukan semua ahli rombongan nak belajar benda baru di zoo.

Misalnya, kalau melawat zoo, gua akan spend masa untuk baca satu-satu description dan facts pasal satu-satu haiwan kat situ. Gua terasa macam rugi kalau tinggalkan zoo knowing that ada description dan facts yang gua belum baca lagi. Masalahnya, ahli-ahli rombongan yang lain suka berjalan laju-laju. Depa tengok tenung haiwan tu, and then blah. Tak baca pun fakta-fakta menarik mengenai binatang tu. Yang depa tau:

"Eee....besarnya zakar kuda tu.."
"Wuiyoo...tinggi gila zirapah tu.."
"Eiww...geli lah aku tengok mentibang ni. Jom lah blah, kita tengok gajah pulak"
"Ala...sama je ular ni aku tengok dengan ular kat sebelah dia. Boringlah. Jom tengok koala pulak? Koala cute!"

Serius. Annoying gila. Time gua nak baca facts la depa nak blah.

Pernah sekali, masa gua pergi ke zoo negara. Ada satu kandang babi hutan. Ustazah yang jadi guru pengiring rombongan sekolah gua tarik semua budak termasuk gua, jauh-jauh dari kandang babi tu. Bila gua cakap gua nak tengok babi hutan tu, ustazah gua cakap:

"Ish..! Tak elok lah. Tak sopan betul kamu ni!"

Wait a minute. Gua bayar tiket zoo ni. Kenapa gua tak boleh tengok lak babi tu? Bukannya gua nak pegang belai-belai babi tu pun. Lagipun, bukannya selalu gua dapat tengok babi hutan. Habis nasib baik pun, jumpa la anak babi hutan kat kebun pisang bapak gua. Kenapa babi mesti didiskrimanasikan? Apa salah babi? Apa salah gua nak belajar pasal babi? Kenapa babi ni tak elok? Kenapa?? Gua nak babi!!

Hahaha. That was my rant that I successfully concealed for the past 12 years.

And of course, gua ada jugak binatang yang gua benci. Bagi gua, semua hermaphrodites adalah disgusting dan creepy. FYI, hermaphrodites adalah binatang yang ada dua organ seks jantan dan betina. Maknanya, dia tak perlu berzina untuk buat anak. Dia hanya perlu bermasturbasi and voila! Dapat anak! Maybe it's just me but i find that is creepy and insanely gross!! Cacing tanah dan lintah adalah contoh makhluk yang sangat-sangat creepy ini.

Another one has to be ulat bulu. The reason gua tak bunuh makhluk ni bila gua jumpa kat kebun mangga bapak gua adalah the fact that they're gonna turn into a beautiful, sexy creature that is butterfly. Tapi, lintah tetap akan jadi lintah. Itu sebab gua gembira dapat bunuh generasi demi generasi mereka dalam final year project gua. Huargh huargh huargh huargh.....!!!

And guys, don't tell me you all love leeches. I have another 3 kg of 'em to be killed, dried and grinded mercilessly this coming December. Don't play that guilt trip on me.

Photo

Saturday, November 13, 2010

pada 8:00 AM


Salah satu kegemaran gua bila gua bosan tak buat apa macam tunggu bas bodoh, tunggu nasi goreng cili padi siap atau berjalan ke library sorang-sorang adalah buat brainteaser sendiri. Salah satu brainteaser yang gua suka main adalah game yang gua panggil - What If.

Masa gua tunggu bas bodoh pagi semalam, gua tertanya. What if there were no nuffnang, innity and stuff for bloggers? What if blogging is just for the sake of sharing infos and ideas, free from the oppression of capitalism? Maknanya, bloggers takkan dibayar untuk ber-blogging. Maknanya blogging hanya terhad kepada tujuan untuk berkongsi maklumat dan idea.

Kalau blogger dibayar untuk ber-blogging, satu komoditi yang diperdagangkan adalah trafik. Analoginya, kalau berniaga jual lembu, penjual lembu dibayar kerana dia ada komoditi iaitu lembu. Untuk untung banyak, penjual lembu kena dapatkan lembu banyak-banyak untuk dibayar dengan banyak. Tapi, dalam kes blogging, untuk dapat duit banyak-banyak, kena dapatkan trafik banyak-banyak untuk dibayar dengan banyak.

Gila babi banyak gua cakap 'banyak'. Banyak banyak banyak.

Nak dapatkan trafik pulak, ada macam-macam cara. Tapi, yang paling senang, mudah dan pantas adalah update blog sekerap yang boleh. Kalau boleh lagi kerap dari update status Facebook. Tapi, satu masalah pulak timbul. Banyak entri 'sampah' yang di-published.

Contohnya entri nsfw (e.g entri lucah, 18sx etc.) tapi cover-cover kononnya entri tu gimik (rujuk blog brader Hisham dan Obefiend untuk buat entri nsfw tanpa gimik bodoh), entri mencarut stail Azwan Ali, entri merendah-rendahkan perempuan, entri hentam lelaki macamlah semua lelaki berperangai macam kat drama-drama Kencana Holdings TV3, entri hentam kerajaan padahal tak bagi cadangan penyelesaian, entri malam-ni-saya-beli-nasi-goreng-hmmm-sedapnya dan entri pakai bahasa gedik.

Pendek kata, entri yang 'pointless' tapi di-publish jugak sebab nak update blog sekerap mungkin dan dapat 'big fat cheque' dari nuffnang. 

Bayangkan bila takda nuffnang. Blogging dah tak jadi 'obligation'. Ada idea bagus, tulis. Tak ada idea, get a life sampai dapat idea bagus. Kualiti entri jadi keutamaan berbanding kuantiti entri. Blogging akan jadi lebih 'indie'. Blogwalking akan jadi lebih ikhlas. Trafik blog jadi parameter untuk ukur kualiti entri. Zaman sekarang ni, korang taip je 'melayu bogel' kat tajuk entri, confirm dapat hit berjuta-juta kat Google. Hahaha.

Gua tau. Gua tau. Gua pun pasang nuffnang. Sape tak nak duit, beb? Sikit-sikit pun jadi la. Cuma gua takkan compromise prinsip gua dengan duit. Seboleh-bolehnya gua mengharapkan setiap entri yang gua tulis dapat bagi input kat korang. Kalau ikut hati, nak je gua ubah paradigma satu masyarakat Malaysia!

So guys, what if there were no ads to pay for your blogging? Would you still blog or what?


Photo

Friday, November 12, 2010

pada 6:22 AM


Labels:
,

Aiman Ni Memang Tak Kisah
Dipos oleh avid

Dalam banyak-banyak lagu kat dunia ni, lagu yang gua paling tak suka dengar adalah lagu Aeman - Buatmu Ibu. Setiap kali gua dengar lagu ni, gua jadi cuak tak tentu hala.

Lagu ni menceritakan tentang seorang anak (umur dalam 10-12 tahun sebab suara tak pecah lagi) yang buat tribute kat maknya yang dah meninggal. Bila gua dengar lagu ni, gua terus call mak gua. Hahaha. Gua jadi cuak takut-takut mak 'pergi' time gua masih perlukan jemput-jemput yang dia buat petang-petang Sabtu. Sape nak dengar gua bercerita pasal isteri idaman gua? Sape yang gua nak refer bila gua nak masak bujang-bujang dah kerja nanti?

Telinga gua boleh lagi nak dengar suara Liyana Jasmay, tapi tidak kat suara budak Aeman ni. Lagu ni mengingatkan gua kat mimpi ngeri gua yang alhamdulillah sampai sekarang tak jadi lagi.

OK. Tu cerita lagu sedih. Masa gua gembira, riang ria dan harmoni, gua takde anthem yang spesifik. Cukup la gua kata, acid jazz, punk ska dan country punya genre adalah pilihan gua bila gua nak happy.

Tapi bagi budak kat video bawah ni, lagu happy dia adalah lagu Bob Marley! Hahaha. Dalam video ni, setiap kali bapak dia nak bagi dia senyap dan tenang, bapak dia akan pasang lagu Bob Marley. Korang patut tengok apa budak ni buat bila lagu Bob Marley start dipasang. Hahaha. Priceless sial!


Take that, Jesus! Hahaha..so fellas, what's your sad and happy songs?

Photo

Thursday, November 11, 2010

pada 9:36 AM


When You Expect Too Much
Dipos oleh avid

Lepas semayang subuh, gua buat rehearsel sekali lagi. Kali ni 9 minit lebih sikit. Ok la kot, gua rasa. Masuk pukul 7, gua tenangkan adrenalin gua dengan sesi mensyampu rambut dan meng-conditioner-kannya. Habis mandi, gua nervous lagi. Gua main Fluorescent Adolescent kejap untuk tenangkan diri.

Tepat pukul 8, gua pergi fakulti. Dalam pukul 9, start presentation. Gua mula dulu, jadi gua present dulu. Masa ni gua dah tak nervous sangat dah. Mungkin rambut yang lembut dan wangi mampu menenangkan adrenalin gamaknya.

Idea gua masa present adalah untuk bagi panel supervisors paham apa sebenarnya yang gua buat. Gua nak audience to be engaged dengan research gua. Boy, I couldn't be more wrong.

The truth is, supervisors tu tak nak paham pun apa yang gua present. Masa gua present la, depa sibuk nak usha penjaga masa, tanya bape minit dah? Bape minit dah? Talk about respecting people who are trying to make you understand. Pfft! Kalau sekali dua tanya tu boleh la gua tahan, tapi bila setiap dua minit tanya penjaga masa, gua dah rasa nak baling marker kat kepala depa.

The lesson here kid is, kalau korang present korang punyer research tak payah susah-susah nak bagi panel supervisors paham. They're just gonna mark a few weak spots on your PPT slide, and bam! They're gonna lawyer you for it. And as for me, they asked just this:

"Where did you get the leeches?"

I wanted to answer them like this:

"Err..you know, I once dated your mom and she bought 'em all with your education fund"

Instead, I answered them with:

"Well, I get it from the leeches farm"

Takkan la gua nak beli lintah-lintah tu dari Jaya Jusco pulak. Besides, the fact that they didn't ask me why I didn't consider making my desired protein by using recombinant microbes really bothered me. Anyone who paid attention to my presentation and have bioprocess engineering background would be intrigued and ask me that.

Well, to be fair, silap gua jugak nak expect depa paham sebijik-sebijik research gua. Bukannya gua sorang yang present. Hahahaha. Silly me.

Photo

Monday, November 8, 2010

pada 8:42 PM


Goodness me. Gua mimpi lintah-lintah kajian gua datang menyerang panel-panel yang bagi markah presentation pagi esok. Tak pasal-pasal dapat C-.

Seriously, my heart is pounding my chest so hard, it feels like my ribs are gonna break. I hate the fact that they make someone whose name starts with an 'A' as the first presenter. Not that I'm not ready for it, but I gotta bring my A game tomorrow morning to set a high benchmark supaya budak-budak lain tak dapat A! Hahaha..

I obviously have two options. Give a Hans Rosling-esque presentation or a lame-ass, boring-to-death presentation. Wish me luck. And I let you guys know what will really happens tomorrow morning.

Photo

Sunday, November 7, 2010

pada 11:12 PM


The Road to Guantanamo
Dipos oleh avid

Kat rumah, gua boleh kata beruntung dapat undi veto dalam menentukan channel apa yang akan ditengok sebab gua abang sulung. Hahaha. Jadi bila gua balik rumah, TV akan selalu main 3 channel je setiap kali gua tengok TV. Channel 551, 553 dan 555.

Antara sebab gua suka tengok 3 channel ni adalah kerana gua boleh compensate the fact that I'm not reading as much as I used to do. Satu sebab mungkin kerana gua tak reti cari buku daripada database library. Haha. Dan satu sebab lagi, buku yang gua suka banyak yang mahal nak mampus. In fact, last non-academical book yang gua beli dan baca adalah autobiografi Steven Gerrard yang gua baca sekitar awal tahun lepas.

Jadi, bila gua masuk internet gua akan cari every opportunitiy to download as much documentaries as I could. Yup, I'm a documentary junkie. Dan baru-baru ni, gua tengok satu dokumentari yang gua rasa sangat berkesan di hati. 1 jam 30 minit gua tengok dokumentari ni mengubah seluruh perspektif gua terhadap Blair dan Bush.

Ok. Persetankan rating IMDB semua tu. Gua tak nak bagi spoiler alert but quite frankly dokumentari ni meruntun hati jiwa gua. Hahaha, ayat..So, sambil-sambil mendownload R-rated movies tu, sedut la sekali dokumentari ni. Alang-alang hujung minggu ni tak dapat nak install The Sims 3 tu, boleh la sedut dokumentari ni. Hahaha.


Plot: Part drama, part documentary, The Road to Guantánamo focuses on the Tipton Three, a trio of British Muslims who were held in Guantanamo Bay for two years until they were released without charge.

Link:

http://www.mediafire.com/?zxx3udaq1662tja
http://www.mediafire.com/?auh7tyh7ljdq0y3
http://www.mediafire.com/?k796pv2ax1y5vxz
http://www.mediafire.com/?ttk6imnqe8lze4i
(Notice that I don't hyperlink this to ensure it'll work as long as possible)
Sub: Here



Photo

Saturday, November 6, 2010

pada 8:00 AM


Take a look at this heated discussion.

First sekali gua nak cakap, gua jenis tak dengar radio sebab takde stesen radio punk di Malaysia. Paling koman yang boleh gua nak dengar adalah Xfm dan Traxxfm. Dua stesen radio ni tak banyak iklan dan banyak keluarkan lagu-lagu yang sebati dengan jiwa gua. Keh keh keh.

Masa gua dengar Xfm dulu, tiap-tiap pagi gua akan tunggu satu segmen pagi kendalian Ray dan Hanif. Dalam segmen ni, Hanif akan jadi cikgu English yang akan mengajar Ray, murid nakal tapi bersemangat nak belajar English. Pemanggil akan call untuk bagi 5 perkataan English. Kemudian, Ray akan cuba bina 5 ayat berdasarkan perkataan tersebut. Kalau ayat tu salah (struktur ayat and stuff), Hanif akan mainkan bunyi rotan 'piappp!' dan betulkan kesalahan Ray.

Kalau korang dengar Ray speaking, seriously lagi lawak dari brader jual ayam yang kena punked dalam segmen Era tu. Tapi, adakah ini bermakna Ray suka diperbodohkan depan rakyat Malaysia dengan menunjukkan 'kebodohannya' bercakap English?

Bagi gua, tidak. Bagi gua ni la true spirit 'life-time learner'. Bagi gua, idea program tu sangat fresh dan rejuvenating kalau nak banding celoteh Habsah Hassan pasal rumah tangga tak habis-habis dan bebelan Serena C pasal gosip artis Amerika.

Bila Ray dan Hanif pindah ke Era, program ni diteruskan. Cuma formatnya diubah lebih menyerupai segmen 'Panggilan Hangit' Hotfm. Dan macam dalam link forum yang gua bagi kat atas, ramai yang emo. Hahaha. Memalukan bangsa Melayu, merendahkan martabat orang, berlagak speaking, bahasa jiwa bangsa dan bermacam lagi dalil yang klise dan boleh diekstrak dari buku teks.

Bagi gua, program ni lebih untuk menyedarkan orang Malaysia bahawa ada advantage nya bila mereka tahu lebih dari bahasa Melayu, Jawa dan Banjar. Bagi penjual ayam, mereka boleh jual ayam kat expatriates yang duduk Malaysia dan boleh masuk scene antarabangsa. Macam tu jugak kat technician TV, penjual barang gim dan pembuat popia.

Ye la. Belajar belajar jugak..tapi takkan la sampai nak gelak gelakkan orang pulak?

Gua tak tau la orang lain tapi kalau gua kena punked macam ni, I don't take it personally. At the risk of being a complete NOOB and NINCOMPOOP, I gotta say I've been through a lot worse.

Pernah sekali masa mesyuarat agung persatuan, gua cakap dekat setiausaha gua pakai mikrofon.

"Natalia, please remember me to call Mrs. Lee" 

Instead of saying 'remind me',  I said 'remember me'. Seluruh batch gelak tak hingat. Hahaha. Nasib baik, gua tak dapat nickname daripada kejadian tu. Tapi, gua anggap semua ni normal. You have to be an idiot to learn. Malu memang malu tapi at least now I know what's wrong and what's not.

And heck yeah, I'm still learning my trade in this language.

Ala..tu memang lu nak belajar. Gua memang tak nak belajar benda-benda ni. Bukannya gua ada kawan orang putih pun?

Ni memang attitude sampah. Sila tengok filem 'Yes' lakonan Jim Carrey dan Zooey Deschanel untuk memahami apa sebenarnya maksud hadis nabi “tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad".

p/s: 8hb ni presentation PSM. Babi, mana nak rembat tie ni?

Photo

Thursday, November 4, 2010

pada 11:09 AM


Wrestling Mom's Regime
Dipos oleh avid

I was tagged by Rebelle Me, but the thing is I don't think anyone would bother to know 25 useless facts about me. You see, I'm an average joe. Gua macam Fernando Sucre (except I don't have my Maricruz)  dalam Prison Break. Sape la yang peduli pasal Sucre bila dah ada Scofield, Sarah dan T-Bag kan? 

Tapi, gua buat keputusan untuk dedahkan satu benda pasal gua yang gua rasa orang lain pun mungkin pernah buat. And, I really really really don't want my mom to read this. Hahaha.

Masa gua kecik-kecik, gua tak tau berapa kali gua tipu mak gua. Banyak sangat kot. Masa gua kecik, mak sangat strict. Pukul 10 mesti masuk tidur. Hari Sabtu duduk rumah, jangan merayap. Petang pukul 6.50 mesti balik rumah. Lepas balik sekolah, terus balik rumah. 

Sebagai kanak-kanak, macam-macam gua nak buat masa ni. Tengok wrestling pukul 10pm, main game kat rumah kawan, berkubang kat parit, main hujan dan bermacam aktiviti tak berfaedah lagi. Hahaha. Tapi, disebabkan mak gua garang, gua simpan je niat tu.

Sampai satu hari ni, gua decided to call it a day. Satu pagi, sebelum loceng masuk kelas berdering, gua selalu lepak-lepak dengan budak-budak kelas. Sambil lepak-lepak, budak-budak kelas gua selalu bercerita pasal wrestling malam tadi. 

Gua yang tak tengok wrestling ni jadi blur. Gua cuba connect the dots supaya gua boleh paham cerita mereka. Stone Cold, The Rock, Kane, Undertaker, Big Show. Tapi tak dapat sebab gua tak tau apa jadah rupanya nama-nama ni. Gua jadi fed up lalu gua come up with a plan supaya gua boleh tengok minggu depan.

Pada minggu depannya, lepas buat homework susun buku semua, gua bagitau sesuatu kat mak gua yang masa tu tengah tengok TV.

"Mak, nak tengok wrestling"
"Merepek. Pergi masuk tidur"
"Tapi, wajib kena tengok mak. Cikgu PJK suruh tengok" 
"......"

And voila. I've finally watched WWE! Hahaha. Tapi minggu depannya gua tak tengok WWE dah sebab masa gua tengok malam tu, takde lah best sangat wrestling ni. Maybe, I'm a peaceful person. 

Bila gua dah besar dan gua teringat balik alasan yang gua guna untuk tipu mak, gua rasa macam..."What the frak was I thinking?". Hahaha. Cikgu PJK suruh tengok wrestling tengah-tengah malam? Merepek gila. Gua rasa macam bodoh gila bagi alasan macam tu.

Tapi, gua tak rasa mak gua percaya bulat-bulat alasan gua tu. Maybe she was just being considerate. After all, it was just a stupid wrestling show. Kang betul-betul dia percaya, dia hentam cikgu PJK gua dalam mesyuarat PIBG pulak kang.

Photo

Tuesday, November 2, 2010

pada 12:35 PM


Popular Posts