• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Pergi Perpustakaan
Dipos oleh avid

Bab 1
Prolog
Pagi Sabtu itu seperti biasa, selepas bersarapan gua berbasikal keluar rumah untuk pergi ke perpustakaan dengan Muaz, Budi, Haziq dan Faizudin. Mak tak berapa gemar gua keluar rumah takut gua melencong ke mana-mana. Tapi, bila gua cakap gua keluar dengan Muaz, anak imam masjid Sabak, mak tak boleh nak cakap banyak.

Bab 2
Pergi ke Perpustakaan
Ritual hari Sabtu ini dimulakan dengan berkumpul di hadapan rumah Faizudin sambil menibai jambu air depan rumahnya. Lagi satu, Faizudin ni takde basikal. Jadi, dia akan tumpang basikal Haziq. Selepas siap berkumpul semua, kami bergerak menuju ke perpustakaan desa.

Bab 3
Decoy
Sesampainya di perpustakaan, cuma gua dan Muaz sahaja yang pergi masuk dalam perpustakaan. Tiga yang lain tunggu di luar sementara gua dan Muaz meminjam beberapa buah buku. Ya, rancangan pergi perpustakaan itu sebenarnya 'decoy' sahaja. Dan pinjam buku itu adalah bukti gua pergi ke perpustakaan.

Bab 4
Rancangan Sebenar
Lepas meminjam beberapa buah buku, kami berlima berbasikal menuju ke kampung Sepintas. Di sana, terdapat sebuah lombong peninggalan yang menjadi port mandi budak-budak sekitar pekan. Kami mandi sehingga matahari tegak di atas kepala.

Bab 5
Bergusti
Selepas agak-agak hari dah panas, kami berhenti berkubang dan bersiap untuk menuju ke Aspa pula. Di Aspa, kami akan menghabiskan 5 jam sehingga pukul 6-7 petang bermain permainan video konsol PS1. Game yang wajib main adalah game wrestling dan lawan-lawan Street Fighter. Rate main PS1 masa ni RM3 sejam. Dan duit RM15 ini kami save dari duit belanja sekolah kami berlima dari lima hari bersekolah. Jadi, setiap Sabtu, kami akan bayar RM15 untuk bermain PS1 secara gilir-gilir.

Bab 6
Epilog
"Cuba tengok abang kamu tu. Mana ada dia sibuk main game masa dia sekolah dulu.." bebel mak kepada adik darjah empat gua yang ketagih bermain PES di komputer rumah. Gua tulis entri ini untuk mengbersihkan guilty conscience gua.

Photo

Friday, February 25, 2011

pada 12:45 AM


Labels:
,
,

Everybody Loves Grandpa
Dipos oleh avid

Gua tak tahu sama ada gua ni kurang bernasib baik atau tidak bila gua berdepan dengan hakikat yang gua tak pernah tengok muka atuk gua. Sama ada atuk belah bapak atau emak, dua-dua gua tak pernah tengok.

Masa gua kecik-kecik dulu, setiap kali gua ke rumah embah (nenek), gua akan jumpa gambar seorang lelaki tua yang hanya berkain pelikat tanpa baju, duduk di atas kerusi. Selama bertahun-tahun, gua anggap lelaki yang berada di dalam gambar yang terpamer di dalam almari buku itu adalah atuk belah bapak gua.

Boy, gua silap gila. Masa gua darjah enam, mak gua beritahu itu gambar atuk sedara gua.

Berbanding bapak gua, mak nak jugak la bercerita kepada gua tentang atuk belah emak gua. Diceritanya tentang perangai atuk gua yang tak suka bergambar. Atas sebab itulah, sampai sekarang mak tak dapat nak tunjuk muka atuk kepada anaknya sendiri.

Mak bercerita tentang perihal atuk gua yang cancel last minute perancangan untuk berhijrah ke Pahang untuk mengusahakan tanah Felda. Peh, kalau dia tidak cancel memang tak wujud la gua sekarang ni.

Masa di sekolah rendah, gua kerap baca cerita 'saya-melawat-dusun-datuk' di buku teks mahupun di buku cerita. Dan setiap kali selepas musim cuti sekolah juga, kawan-kawan gua akan sembang lebat pasal dusun atuk mereka.

Gua? Satu-satunya masa gua bercakap pasal atuk gua di sekolah adalah ketika gua cuba mempertahankan nama orang tua yang gua tak pernah jumpa dari diejek dan dibuat jenaka. Dan FYI, nama atuk belah mak gua memang mengarut. Itam namanya. Satu bencana bagi cucu yang belajar di komuniti yang mengejek nama bapak, atuk dan moyang dari darjah 2 sehinggalah ke tingkatan 3.

Gua tak boleh kata gua rindu atuk gua sebab gua tak pernah berjumpa dengan mereka apatah lagi menghabiskan masa bersama-sama. 

Yang pasti, gua respek mereka kerana membesarkan anak-anak mereka dengan baiknya meskipun dalam keadaan serba kekurangan. Dan anak mereka kemudiannya membesar jadi mak bapak yang awesome. Al-fatihah.

Photo

Monday, February 21, 2011

pada 1:09 PM


Labels:
,
,

Port Mandi
Dipos oleh avid

Bab 1
Prolog
Selesai sembahyang Zuhur, Hadi yang diiringi Yazid dan Man Che datang menghampiri gua yang sedang berbaring tanpa motif di surau. Hadi kata ada port mandi cantik di sungai belakang kelas 508. Dia nak gua ikut dia check port mandi tersebut. Gua serba-salah kerana port mandi tersebut terletak di luar pagar sekolah. Kalau pak guard nampak, mau kena JDM gua time-time nak SPM ni.

Bab 2
Kerja Gila
Gua terpikir sepanjang gua duduk sekolah, gua tak pernah buat kerja gila. Gua tak pernah fly, dan gua tetap menyarung baju batik bodoh tiap-tiap kali keluar outing. Ah, apa salahnya kalau gua jadi liar kejap. Lagipun bukannya ramai orang tau pasal port mandi ni. Hadi kata port ni akan jadi rahsia kitaorang berempat sahaja. Jadi, buat pertama kalinya gua fly untuk menjejaki port mandi tersebut.

Bab 3
Kerjasama
Sesampainya di port tersebut, Hadi memberi arahan supaya dipindahkan batu-batu di dasar sungai tersebut. Asalnya, sungai tersebut hanya setinggi pusat dalamnya. Setelah dua hari memindahkan batu tersebut, dalamnya dah nak dekat paras hidung gua.

Bab 4
Port Sempurna
Setiap kali waktu riadah pada waktu petang, kitaorang akan lepak mandi-manda di situ. Airnya bersih dan jernih. Sejuk dan segar dari hulu Bukit Maxwell. Tambah manis, hanya kitaorang berempat sahaja yang tahu tentang port ini. Bermakna pak guard takkan tahu tentang port ni selagi tempat ni tetap low-profile.

Bab 5
Berkongsi Kegembiraan
Lama-lama, kitaorang makin bosan bila balik-balik muka berempat ni je yang mandi di situ. Jadi, Hadi mengajak budak-budak lain untuk turun mandi sama. Gua pun tak kisah sangat asalkan pak guard tak tahu. 

Bab 6
Buah Mulut
Lama-kelamaan, port madi tersebut menjadi buah mulut orang. Budak perempuan pun dah bising pasal port mandi ni. Pagar dawai yang pada mulanya nampak elok berlubang sebesar seekor tenggiling dah makin barai. Masa ni, gua dah jarang-jarang singgah mandi sedangkan port ni dah jadi macam taman tema air.

Bab 7
Rahsia Sungai
6 tahun selepas kali terakhir gua mandi di sungai tersebut, gua diberitahu sungai tersebut menjadi tempat buang abu oleh kuil Hindu di atas bukit Maxwell. Gua tengah mencari kalau siapa-siapa ada menawarkan perkhidmatan mandi bunga pada kadar yang berpatutan.

Photo

Thursday, February 17, 2011

pada 8:13 PM


Labels:
,

Just Do It
Dipos oleh avid

Deskripsi
Kebelakangan ni, gua ada masalah. Masalah ni banyak menghalang gua dari mencapai beberapa benda yang gua nak capai. Dan masalahnya sekarang ni; gua banyak pikir sangat. Dalam bahasa Inggerisnya; overthink.

Dah banyak kali, gua buat entri dalam blog hanya mendapati gua akan delete balik entri tu bila gua nak klik 'Publish Post'. Dah banyak kali gua teringin nak masuk kelas bahasa German, tapi tiba-tiba gua jadi pussy dan chickened out. Banyak lagi.

Pendek kata, tiap-tiap kali gua nak buat sesuatu yang gila dan diluar norma kebiasaan gua, gua akan pikir pikir dan pikir sampai akhirnya tak jadi buat. 

Simptoms
1. Menangguh-nangguhkan masa untuk buat keputusan.
2. Sentiasa memikirkan duit, duit dan duit. Nanti duit tak cukup. Nanti kena makan megi. Babi betul duit ni.
3. Terus berfikir dan berfikir tak kira masa mandi, buang air, tengah naik motor mahupun tengah nak tidur.

Risiko
Hidup gua akan jadi predictable. Macam robot. Gua akan jadi macam Ted dalam siri How I Met Your Mother. Dan potensi gua untuk hidup sebagai warga tua yang bencikan hidupnya yang membosankan semakin bertambah besar dengan setiap 'no' yang gua ambil untuk peluang-peluang dalam hidup.

Inspirasi
Gua kagum dengan watak Forrest Gump dalam filem Forrest Gump. Dalam filem ni, Forrest tak pernah merancang untuk berkhidmat dengan tentera untuk Perang Vietnam. Dia tak pernah merancang untuk membeli bot menangkap udang. Dia tak pernah merancang untuk berlari satu Amerika selama lebih tiga tahun. Dia buat kerana dia rasa nak buat. Dan dia berjaya dalam setiap apa yang dibuatnya.

Mungkin orang lain anggap, it was just a pure dumb luck. Plus, it's a fictional story. Tapi gua tak anggap begitu. Dia berjaya sebab dia seorang 'doer', bukan 'talker'.

Dalam banyak kes dalam kehidupan sebenar pun, ramai orang berjaya kerana mereka buat tanpa berfikir. Mark Zuckerberg dan Facebook. Bayangkan kalau Zuckerberg terlalu memikirkan budak-budak perempuan yang akan bencinya sebelum mencipta Facemash.

Rakyat Mesir dan revolusi menumbangkan Hosni Mubarak. Bayangkan kalau anak-anak muda mereka terlalu memikirkan berapa banyak luka mereka akan dapat dari cota polis sebelum memulakan revolusi mereka.

Kesimpulan
(Isi di tempat kosong)

p/s: "Ted, your problem is all you do is think, think, think. I'm teaching you to do, do, do." - Barney Stinson

Photo

Wednesday, February 16, 2011

pada 3:00 PM


Labels:
,
,

Happy Forever Alone Day!
Dipos oleh avid


Deskripsi
Forevor Alone Day adalah hari peringatan yang disambut pada February 14 untuk meraikan kesunyian, kesepian dan ke-pathetic-an manusia sejagat. Ianya dinamakan bersempena dengan karakter 'Rage Guy' yang berleluasa di 4Chan, Tumblr dan FunnyJunk.

Ritual
Forever Alone Day secara tradisinya dengan berpura-pura/berfantasi melakukan aktiviti romantik seperti tengok wayang, makan malam romantik, berkayak, membeli bunga dan membeli kad ucapan. Bezanya dengan Valentine's Day, semua aktiviti tersebut dilakukan dan ditujukan kepada siri sendiri.

Tengok wayang sorang-sorang, makan malam romantik sorang-sorang, berkayak sorang-sorang, membeli bunga dan kad ucapan dan kemudiannya menghantar kepada diri sendiri.

Beberapa contoh kad ucapan Forevor Alone Day yang boleh didapati di pejabat pos berhampiran.

Kelebihan

Berbanding dengan Valentine's Day, Forevor Alone Day bebas dari sebarang kontroversi. Ianya sah di sisi Islam, bersifat universal dan menguatkan self-appreciation diri sendiri. Berbeza dengan semangat Antivalentinism, hari ini disambut dengan penuh humor sekaligus boleh menawarkan alternatif dari ketegangan antara golongan kapitalis dan anti-kapitalis.

Happy Forevor Alone Day, everyone!

Photo

Sunday, February 13, 2011

pada 6:04 AM


Labels:
,
,

Gua percaya setiap manusia dibentuk oleh persekitaran mereka semasa membesar. Persekitaran ni merangkumi mak bapak, cikgu dan kawan-kawan. Tapi, yang paling penting gua rasa adalah kawan. Sebab gua tak expect remaja yang membesar menghabiskan 18 jam harinya bersama ibu bapa unless dia di-home schooled.

Let me tell you about myself when I was a kid. Korang pernah nampak budak yang takkan keluar rumah melainkan diberi kebenaran dari mak yang garang, budak yang cikgu selalu harapkan untuk hantar buku kedatangan kelas ke pejabat sekolah setiap hari dan budak yang digelar 'budak baik' oleh mak bapak budak yang lain? Itu gua masa sekolah rendah.

I was a total nerd. Gua baca ruangan kolum Astora Jabat di surat khabar pada setiap hari Ahad di kala budak-budak lain baca surat khabar untuk hapal sari rancangan di TV. I wasn't fun. I was as 'skema' as you can get in a 10 years old boy.

Tapi semuanya berubah bila gua duduk sebelah meja dengan dua orang budak unik selepas gua masuk dua sekolah asrama.

1. Pudin

Pudin merupakan classmate gua selama tiga tahun dari tingkatan 1-3. Masa gua tingkatan 1, gua masih budak yang sama semasa di sekolah rendah. Pemalu, kecik, rambut sikat tepi, sopan dan suci. Dan entah kenapa, selama tiga tahun ni, meja gua bersebelahan dengan Pudin.

Pudin ada seorang abang. Gua pernah terserempak dengan abangnya semasa dia menghantar Pudin balik asrama. Abangnya sebijik macam Sid Vicious. Jadi, automatiknya Pudin pun perangai punk. Dengan Pudin, gua selalu kena kutuk. Asal-usul kekampungan gua kena kutuk, rambut gua kena kutuk, attitude gua kena kutuk dan taste muzik gua pun kena kutuk. 

Tapi, bila dia letih mengutuk, dia akan tolong gua. Dari dia, gua perbaiki English gua. Dari dia, gua balajar jadi outspoken sikit. Dari dia, gua mula dengar muzik bukan-bukan. Dari dia, gua mula sikat rambut cacak-cacak. Dan masa ni gua dah mula cenderung ke arah yang lebih liberal.

2. Daus

Bila gua berpindah ke sekolah baru semasa tingkatan 4, gua duduk di sebelah Daus. Masa ni, gua masih meneruskan perubahan gua yang baru. Gua tak mahu dicop sebagai budak baik. Gua tak mahu dicop sebagai budak surau. Gua mahu berkawan dengan semua orang. Budak surau mahupun budak smoking.

Daus ni warak orangnya. Baik memang baik. Pandai pun pandai. Skema pun skema. Kalau budak lain pergi kacau budak perempuan waktu prep tiada homework, Daus pergi tulis puisi. Daus tulis puisi for fun. 

Orang sedia maklum liberal tak mungkin kamceng dengan konservatif. Obefiend tak mungkin kamceng dengan blogger serbanistas. Joey Ramone tak mungkin kamceng dengan Johnny Ramone. Astora Jabat tak mungkin kamceng dengan Hadi Awang. Sister in Islam tak mungkin kamceng dengan Dewan Muslimah PAS.

Tapi gua dan Daus berkawan baik. Daus maklum dengan kekirian gua, tapi Daus tak pernah kata gua akan masuk neraka. Daus tak dengar Blink 182 yang mencarut pasal blow job, tapi Daus tak pernah bersusah-susah mempromosikan kaset Hijjaz nya kepada gua. Tapi pada masa yang sama, Daus tetap bergurau dengan gua macam gua geng usrahnya.

Perlahan-lahan, gua kamceng dengan Daus. Gua baca buku puisinya dan komen. Dia banyak rekemen kepada gua buku-buku kegemarannya. Dia banyak cerita pasal hidupnya kat gua. Heck, dia siap pernah bagitau yang dia minat seorang budak kelas sebelah lagi.

Bagi gua, Daus adalah 'buffer' moraliti gua. Daus penting untuk memastikan gua tak tersasar jauh dari diri gua dahulu yang berubah disebabkan Pudin.

***

Gua adalah salah seorang dari beberapa minoriti yang tak percayakan konsep 'best friends'. Apatah lagi konsep BFF. Bagi gua, konsep best friend pada zaman sekarang sangat overrated dan oversold. Selagi kawan korang tak buat macam apa yang Abu Bakar buat kepada Nabi Muhammad, jangan panggil mereka best friends.

Dan jika best friends adalah kawan yang memberi impak signifikan dalam hidup kita, then I guess mine would be Pudin and Daus.

What's yours and why?

Photo

Friday, February 11, 2011

pada 3:25 AM


Labels:
,
,
,
,
,

5 Sukan Maskulin
Dipos oleh avid

Lelaki tak jauh dengan perempuan, sebenarnya. Perempuan kalau nak tonjolkan feminisme, mereka akan jaga badan, jaga penampilan dan berkawan dengan kawan yang popular seberapa ramai yang boleh. Barney Stinson memanggil senario ini sebagai 'The Cheerleader Effect'.

Bagi lelaki yang tak ada rupa paras, mereka boleh compensate kekurangan mereka itu dengan sukan. Sukan menonjolkan kemaskulinan mereka. Bohong kalau ada lelaki yang cakap "Err..gua bersukan sampai wakil daerah ni ikhlas kerana Allah Taala". Hahaha.

Anyhoo, berikut adalah lima sukan yang budak lelaki selalu main demi kemaskulinan mereka.

1. Ragbi



Ragbi popular di sekolah menengah kecuali di Sekolah Kebangsaan King Edward, Taiping yang sudah bermain ragbi sejak sekolah rendah. Dan untuk pengetahuan ragbi-tards semua, ragbi sentuh tak sama dengan ragbi. 

Sukan yang dimainkan oleh 30 orang (15 pemain setiap pasukan) yang cuba membawa bola ragbi dengan 'backward passing' untuk melepasi garisan terakhir di kubu lawan ini dominan di kalangan budak lelaki sekolah menengah yang berbadan besar dan budak-budak otai. Dan di kelas, mereka adalah antara budak yang suka memekak. Dan sukan ni jarang-jarang disertai oleh budak-budak yang pandai main bola sepak.

Kemaskulinan mereka terserlah: sewaktu bergasak di tengah padang dan semasa balik dari sesi latihan dengan lumpur terpalit di serata badan dan muka sambil berjalan ramai-ramai dengan rakan sepasukan. Masing-masing buat muka 'alpha male' sebab main sukan ganas.

2. Bola sepak



Adalah bodoh kalau gua terangkan apa itu bola sepak.

Bola sepak selalu dimainkan oleh budak yang memang dari sekolah rendah dulu dah wakil sekolah main bola sepak. Mereka yang sembang lebat pasal bola sepak pun main jugak, tapi kebiasaannya kurang berbakat. Macam gua. Hahaha.

Biasanya pemain bola sepak sekolah mesti ada makwe. Yang striker je la. Yang main defend, kena tunggu sampai sekolah jadi juara baru ada makwe. Macam team kebangsaan kita.

Kemaskulinan mereka terserlah: sewaktu main dihadapan budak perempuan yang datang menyokong. Masa main ni, masing-masing buat muka budak ragbi. Masing-masing nak menjerit tengah padang. Masing-masing nak buat skil. Taktikal habis berterabur. Itu pasal sesebuah sekolah itu akan most likely kalah bila budak perempuan sekolah mereka datang menyokong.

3. Bola tampar



Masa gua sekolah dulu, sukan bola tampar adalah yang paling klasemen. Team bola tampar sekolah punya klasemen, sampai siap boleh main gelak-gelak masa final peringkat daerah.

Biasanya dianggotai oleh budak-budak panjang di sekolah, dan macam biasalah. Budak-budak panjang ni kacak-kacak belaka. Disebabkan mereka dah biasa menikmati adulation dari penyokong perempuan, mereka akan most likely menang kalau ada penyokong perempuan. Lagi ramai perempuan. lagi cepat game tu mereka habiskan.

Kemaskulinan mereka terserlah: sewaktu spike bola di atas net. Masa ni, kemahiran individualiti spiker ni akan menjadi penanda aras kemaskulinannya. Lagi tajam spike-nya, lagi macho dia di mata penyokong. 

4. Sepak takraw



Sepak takraw secara kebiasaanya dimainkan oleh budak kampung. Betul. Budak bandar boleh main jugak tapi memang cepatlah kalahnya. Buktinya, team gua kalahkan budak MRSM Langkawi dalam masa 10 minit. Hahaha. Tetapi kepoyoan itu tidak bertahan lama apabila team gua dibelasah oleh MRSM Balik Pulau pada suku akhir. Dua kali dada gua kena rejam. Hahaha.

Sepak takraw kurang popular di kalangan perempuan. Maka, mereka tidak berpeluang menonjolkan kemaskulinan mereka di hadapan peminat perempuan. Tetapi, mereka biasanya mendapat penghormatan dari budak-budak ragbi dan bola sepak kerana mereka tahu yang sepak takraw ni sukan art, sekaligus memaskulinkan budak-budak takraw.

Kemaskulinan mereka terserlah: sewaktu pemain membuat aksi akrobatik merejam bola di atas net. Itu je. Yang dua lagi tu, badut je. Hahaha.

5. Bola keranjang



Bola keranjang jarang dimainkan di kalangan sekolah Melayu. In fact, gua pun tertanya perlu ke ada polarization dalam sukan? Kenapa jarang kita nampak Chinese main bola sepak atau takraw dan jarang pulak kita nampak orang Melayu main bola keranjang?

Sukan bola keranjang adalah sukan yang unik. Kalau bola tampar lebih biased kepada pemain tinggi lampai, bola keranjang pula tidak. Kalau tidak, masakan Nate Robinson, Tyrone 'Muggsy' Bogues dan Avery 'Little General' Johnson boleh mencari makan di NBA League. 

Kemaskulinan mereka terserlah: sewaktu 'menari' di hadapan 3 pemain sebelum melakukan lay-in, membuat 'alley oop' yang diikuti oleh slam dunk dan melakukan 3-point shot semasa tinggal 3 saat sebelum permainan tamat.

Jadi, sukan maskulin apa pulak yang korang main?

Pic credit: Google Images

Photo

Tuesday, February 8, 2011

pada 7:44 PM


Labels:
,
,
,

1. Finding Nemo (2003)
"Nemo, where the fuck have you been?"

2. Spiderman (doesn't care which version really)
"Spiderman...!! Watch out for rolled up Newspaper Man...!!"

3. Star Wars IV (1997)
"Use the force Luke, and if that doesn't work turn it off and turn it back on again"

4. Avatar (2010)
"Neytiri, I have to be honest to you. In my planet, I'm gay. And I kinda like your dad. But hey, I could still be your gay friend!"

5. Kick Ass (2010)
"Come on, Mindy honey? Be a big girl now. There's nothing to be afraid of. You don't wanna end up being like Halle Berry in Catwoman, do you?"

6. Karate Kid (2010)
"Take your pants off.."

7. The Twilight Saga: Eclipse (2010)
"Let's face it, Edward. I am hotter than you and you kinda look like a fag"



8. Inception (2010)
"Yeah, I was working on my totem actually. It's a beer bottle"

9. The Social Network (2010)
"This is what drives life at college. Are you having sex or aren't you? It's why people take certain classes and sit where they sit and do what they do. Stalking couldn't be much more easier!"

10. Scott Pilgrim vs. The World (2010)
"If we're gonna date, you may have to defeat my pimp, three obnoxious ex-boyfriends, my ex-lesbian partner back in college, my fascist father and my black mama"



p/s: The first three movie lines are from the video below. Check it out and it's hilarious. And it gave me an idea to write the rest lines for this piece.

Photo

Friday, February 4, 2011

pada 12:46 PM


Labels:
,
,

Dua tahun lepas, sewaktu kelas Mikrobiologi pensyarah gua ada bercerita tentang senario anak-anak orang Malaysia yang berpindah dan belajar di US. Sewaktu mereka di elementary school (1st - 5th grade), mereka dikategorikan pelajar cemerlang.

Guru-guru di sana kagum dengan kebolehan kanak-kanak negara dunia ketiga (satu ironi memandangkan Malaysia dah bergelar negara membangun sejak 1990) yang bukan sahaja boleh membaca seawal 3-4 tahun, malah mengira, menulis dengan baik berbanding kanak-kanak US yang lain.

Malah, pencapaian akademik kanak-kanak di US jauh lebih teruk jika dibandingkan dengan kanak-kanak di Asia dan Eropah yang lain. (Bukti)

Perbandingan pencapaian Matematik mengikut grade dan negara


Tetapi apabila kanak-kanak ini semakin membesar dan memasuki era sekolah tinggi dan universiti, pencapaian mereka dibayangi oleh pelajar US. Pelajar US mula menyerlah dan hasilnya kita boleh lihat di universiti dan pasca-universiti.

US menghasilkan lebih banyak nisbah saintis-per-penduduk berbanding kebanyakkan negara Eropah dan Asia yang lain (kecuali Singapura, Norway dan Sweden). Itupun sebab, Singapura banyak merekrut saintis-saintis tua yang dah bersara dari Eropah dan US.

Persoalannya, macam mana pencapaian akademik di US boleh meningkat sedangkan mereka teruk di sekolah?

Bagi gua, aset utama bagi sebuah negara bukanlah ribuan batch budak pandai yang dikeluarkan oleh universiti dan kolej setiap tahun, sebaliknya ribuan batch budak yang kreatif.

Budak yang kreatif dibesarkan dalam persekitaran yang menggalakkan perkembangan kreativiti mereka. Mereka akan banyak bermain, banyak membaca komik, bermain muzik, melukis komik, memikirkan cara untuk mengorat makwe dan bermain lagi.

Berbanding dengan norma masyarakat kita sekarang, mak-bapak sekarang lagi rela membayar RM300 sebulan untuk kelas tuisyen anak mereka berbanding kelas muzik atau kelas kaligrafi Cina. Mereka lebih rela menghabiskan duit mereka membeli bertan-tan buku kerja subjek daripada membeli komik.

Tak hairanlah bila disuruh melukis di kelas Pendidikan Seni, anak mereka akan lukis rumah kayu di tengah-tengah sawah dengan burung bodoh yang berterbangan dan matahari yang bersinaran terik. Kalau air, mesti diwarnakan biru. Padahal ada juga air yang berwarna merah, hijau, kuning dan sebagainya kerana air adalah spektrum.

Mereka sangkakan bermain muzik adalah membuang masa. Mereka mahukan anak mereka menjadi arkitek, peguam dan jurutera. Bukannya rock star. Padahal nak jadi arkitek, peguam dan jurutera yang bagus, anda perlukan otak yang kreatif. Malah, bermain muzik merangsang kebolehan improvisation (improv), satu skill yang hanya boleh diperolehi dari muzik.

Perhatikan Jepun. Mengapa korang rasa industri anime Jepun bernilai trilion US dollar kalau bukan kerana minat rakyat Jepun yang gemar membaca komik.

Korang bayangkan apa orang kreatif boleh buat dengan ilmu kedoktoran mereka. Dengan ilmu kejuruteraan mereka. Dengan ilmu sains mereka. 

Jadi, korang semua teruskan lah bermain congkak, bermain gitar, berkubang di parit, menulis, membaca komik dan melukis. And fuck paid tuition classes!

Photo

Wednesday, February 2, 2011

pada 8:57 PM


Labels:
,
,
,

Everbody Loves Babysitter
Dipos oleh avid

Sekitar bulan 5 hingga 7 tahun 2010, gua tengah cuti semester. Kebiasaannya, pada cuti-cuti panjang sebegini gua dikerah menjadi buruh paksa kebun serai dan pisang bapak gua. Tetapi gua bernasib baik kali ini kerana harga pisang jatuh ke 70 sen sekilo. Maka, bapak gua hilang minat bertani sementara.

Tuhan Maha Kaya. Tengah-tengah pasaran pisang yang merudum, mak gua dapat offer jaga anak orang kaya. Bagaimanapun, jaga anak orang bukan kerja senang nak-nak lagi bila mak gua kena masak, kemas rumah, sidai kain, bergosip dan sebagainya. Natijahnya, gua yang kena jaga anak orang kaya ni.

Ini menjelaskan keadaan kenapa gua tak update blog dua bulan. Dan ini juga membuktikan kualiti gua sebagai bakal bapa yang cemerlang sekaligus membuatkan tugas-tugas keibuan menjadi mudah bagi bakal isteri gua. Hahaha.

Gua bukanlah jenis yang mesra sangat dengan budak. Kali pertama gua dukung budak ni yang juga dikenali sebagai Onnie, ayat pertama yang keluar dari mulut gua adalah "What's up, dude..". Onnie membalas salam perkenalan gua dengan penampar di mata gua. Garangnya.

Bagaimanapun, menjadi babysitter bukan lah sesuatu yang asing bagi gua. Sejak 1997, gua dah ditugaskan basuh berak, tukar lampin adik gua. Buai adik gua sehingga tidur tatkala mak gua sibuk di dapur dan bapak gua sibuk menghisap rokok di buaian luar rumah. Gua juga berupaya menidurkan adik gua dengan alunan lullaby gua.

Zaman ni, gua punya lullaby lebih terarah ke lagu-lagu ketuhanan dan lagu taubat Raihan.

Namun, tugas gua kali ni agak berlainan kerana klien gua adalah seorang bayi perempuan.

Gua tak terlibat dalam scene memandikan dan menukar lampin Onnie kerana gua tak nak digelar Pakcik Avid yang creepy bila Onnie dewasa kelak. Tapi, hal-hal lain seperti membuai, memujuk, mengajar dan bermain memang gua buat.

Gua tak mahu digelar poyo, tetapi hakikatnya Onnie lagi gemarkan gua bermain dengan dia berbanding mak dan adik perempuan gua sendiri. Hahaha.

Kalau adik gua yang buaikan, tak pernahnya si Onnie ni tidur. Tapi hayunan buai gua dan alunan lullaby seperti 'The Beatles - I Saw Her Standing There' dan 'Jason Mraz - Clockwatching' seringkali berjaya melenakan Onnie.


Pada hujung bulan 6, keluarga Onnie berpindah ke Putrajaya. Masa mak Onnie datang ambik dia pada hari terakhir di rumah gua, gua cuba buat muka ganas masa gua babai dia dari jauh.



Testimoni pelanggan:

"When I crossed that room, and I held her hand in mine...zzzzzzzzz"

"Semua babysitter patut mencontohi Avid...!"

Photo

Tuesday, February 1, 2011

pada 7:44 PM


Labels:
,
,

Popular Posts