• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Little Riot
Dipos oleh avid


Berbalik ke tahun 1997, saya merupakan murid kelas 2 Maju yang ringan tulang. Saya tolong cikgu padam papan hitam, saya tolong cikgu hantar buku rekod kedatangan ke pejabat sekolah, saya tolong cikgu bawak buku kerja ke bilik guru. Tapi saya tak lah sampai tiap-tiap pagi pagi nak tunggu cikgu keluar kereta dan tolong angkat barang-barangnya. Pagi-pagi saya sibuk berlawan pemadam.

Tahun 1998, saya kantoi dengan Cikgu Kamariah sebab cakap 'Tony K**e' (merujuk kepada Tony Cottee, pemain bolasepak Selangor ketika itu) dan dihantar ke bilik Penolong Pengetua untuk sesi disiplin. Saya diberi amaran dan dilepaskan. 

Sejak dari hari itu, saya menjadi lebih kurang macam 'model student'. Guru-guru mengaitkan saya dengan kesopanan dan kesusilaan dan di kelas pendidikan jasmani, saya selalu kena main bola di pasukan budak-budak gemuk, kurus yang tak cool. Jenis-jenis budak yang selalu kena rembat di muka. Tapi saya tak pernah kena rembat di muka.

Di sekolah menengah, aku termasuk dalam 'senarai-junior-yang-perlu-dibelasah' sebab senior kata aku suka buat muka tak puas hati bila mereka potong barisan di dewan makan. Dan pada malam Awal Muharam, dari pukul 2am sehingga azan Subuh, aku menjadi sayur. Satu-satunya benda yang aku bangga bila kena belasah ni adalah fakta yang aku tak report kejadian ni.

Di institusi pengajian tinggi semalam, gua bertekak dengan seorang pensyarah muda pasal sebuah projek. Ahli-ahli kumpulan gua yang lain duduk menikus. Hormat orang tua katanya. Fuck that shit! Gua hormat orang tua yang gua rasa memang berhak dihormati sahaja. He has to earn my respect. Certainly bukan dengan duduk di kelas dan baca slaid sahaja. Certainly bukan dengan menjawab soalan pelajar dengan soalan.

Ahli kumpulan gua semacam tak senang dengan apa yang terjadi. 

Dan malam itu, sebelum tidur, gua imbas kembali insiden tersebut dan gua rasa tak buat apa-apa yang salah. Gua lebih suka kalau insiden tersebut dirujuk dengan terma 'intellectual discussion'. Dan saya membuat kesimpulan.

"Dude, you've come a looooong way..".

Photo

Wednesday, March 23, 2011

pada 9:41 PM


Labels:
,
,
,
,

Telur Goreng
Dipos oleh avid


I have to thank a 13 years old school kid, Rebecca Black for making a ridiculously hilarious music video clip called 'Friday' which keeps me entertained for the past three days. Thanks to that video, I giggled every time I see fried eggs in cafeteria, I unintentionally hummed the song while driving and I keep playing the song on my playlist just for the humor. Goodness me.


It's amazing how an absolute piece of crap got stuck in my head. And she's now living rent-free in my head. Damn!

It's not that I hate every pre-pubescent pop singers there are right now. Let alone hating pop music. In fact, I have always loved good pop songs. When I was a kid, I listened to lots of Pop Yeh Yeh musics thanks to my dad. Ayah Kahwin Lagi, Suzana and a bunch of other stuffs.

Then I had outgrown the old stuff and started to listen to KRU, Kool, Elite (God knows I miss 'em), Nsnyc, Westlife, S Club 7, Kylie Minogue, BSB (I writing the abbreviation because I am embarrassed already) and a bunch of others.

Yeah, I get it. You love pop music. But you hate Justin Bieber. How's he any different than your 90's boybands?


With Justin Bieber, it's different. I just can't tell if he's a 'he' or 'she'.

It's like he can't decide it for himself so he decided to look like both. His musics, voice and songs don't help me too. And I can't think anything in his songs to make fun of.


But, if you look at musicians like The New York Dolls, Patti Smith, Prince or any physically-misleading, androgynous musicians, you can always see that their physical appearance is merely antics. Nothing more and nothing less.





Plus, their musics speak loudly for themselves. The New York Dolls looked manly and wild when they were singing. Patti Smith (pic) looked like a ferocious, angry woman when she were singing. She inspired many girl in 70's to come off strong and independent.

It's like they intentionally wanted their appearance to be confusing as to push reluctant and baffled strangers to listen to their songs in order to figure out who they really were. It's genius.

And I do think Westlife, Nsnyc, KRU and those other pop boybands have great materials in their albums too.






With great music and lyrics, you can bet an ugly pig to be on your 'favorite artists' list. Well, if the pig can sing of course. Great music and horrible lyrics could be good too. Just look at Nirvana. What the hell mosquito got to do with libido? And what's with wanting your own friend to rape you again and again? (Nirvana fans should understand this)

And as for Rebecca Black, I really hope she will come out with new songs for another 6 days and of course about fried egg.

Blogs You Want To Check Out
Dipos oleh avid

Pertama sekali, ingin gua jelaskan punca gua tak update sekerap bulan-bulan lepas. Pertama, bulan-bulan lepas gua takde dua tiga projek kejuruteraan yang perlu dibuat dalam satu-satu masa. Kedua, orang lain pun sibuk agaknya, komen kat post gua pun makin kurang. Bukan blog gua sahaja, blog-blog lain pun sama. Jadi, motivasi untuk menulis is at its all time low.

Tapi meskipun gua tak update, gua masih baca beberapa blog yang berada dalam senarai must-read gua. Kebanyakkan blog ni kebiasaannya akan gua baca in a daily basis. Tak keterlaluan kalau gua katakan gua lebih kerap membaca blog dari membaca akhbar online. Dan gua rasa maklumat tersebar lebih pantas di blogosphere berbanding di laman web akhbar-akhbar utama Malaysia.

Berikut adalah senarai blog must-read gua yang mungkin tak cukup high profile lagi di kalangan blogger Malaysia:


Blog ni merupakan salah satu blog paling terawal di dunia. Dibangunkan pada 1999, blog ni menyajikan berita-berita terkini dari politik, ekonomi, sains dan teknologi yang terbaru setiap hari. Banyak material yang gua tulis diinspirasikan dari blog ni.

Membaca blog ni umpama menonton Discovery Channel di TV, sesuatu yang gua suka buat bila balik rumah sehingga membuatkan adik-adik gua yang nak tengok Hagemaru pasrah.


Blog ni ditulis oleh seorang blogger yang bernama Nami, yang juga penulis Terfaktab dan Sokerleaks. Di blog ni, Nami boleh kata update tiap-tiap hari. Tapi dia bukan update cerita bodoh hari-ni-saya-makan-mekdonel-dengan-makwe-keldai-saya. Dia update dengan entri isu-isu politik, sosio-ekonomi, falsafah, sukan dan kisah-kisah peribadinya dari perspektif dirinya.

Ulasannya ditulis dalam bahasa Melayu campur-campur English. Dan Englishnya memang atrocious. I can vouch that. Tapi yang penting isi entrinya memang mind-blowing. Penuh dengan idea meskipun ideanya masih sangat mentah (raw) dan adakalanya berbaur kontroversi. Blog ni merupakan satu bacaan yang baik kalau korang nak menyingkap dunia dari perspektif seorang liberal.

Kalau gua nak menubuhkan syarikat surat khabar, gua akan letak Nami di bahagian politik.


Blog ni ditulis oleh seorang blogger terkenal tapi low profile iaitu Lucius Maximus, yang juga pemulis kem Chelsea di Sokernet. Lucius jarang-jarang update, tapi sekali dia update hambik kau. Mind blowing.

Di blog ni, gua gerenti korang akan sentiasa belajar sesuatu yang baru setiap kali membaca satu-satu entrinya. Membaca blognya umpama membaca ensaiklopedia. Gua selalu tertanya-tanya, apa yang terjadi kalau gua duduk bersembang minum teh dengan Lucius. Dan setiap kali tu juga, gua nampak diri gua macam anjing yang terjelir lidah sebab terlalu mind-fucked dengan fakta-fakta Lucius.

Kalau gua nak menubuhkan syarikat surat khabar, gua akan letak Lucius di bahagian sukan.


Blog ni ditulis oleh seorang blogger yang juga merupakan guru bahasa Inggeris di MRSM Beseri - Cikgu Nani. 

Gua bermula sebagai pembaca siri cerita Nina di blog lamanya untuk memperbaiki bahasa Inggeris gua. Di blognya, dia selalunya menulis tentang isu sosial yang berlaku di sekelilingnya. Jadi, entri-entrinya kebanyakkannya kedengaran seperti entri rage. And trust me, you don't want to piss her off - sesuatu yang membuatkan entri kritikan sosialnya menjadi menarik dan melawakkan in a weird way.

Kalau gua nak menubuhkan syarikat surat khabar, gua akan letak cikgu Nani di bahagian sosial.


Blog ni ditulis oleh seorang pelajar post-graduate UTP - Mighty Jacksparrow. Blog ni sezaman dengan blog Obefiend tapi biasalah, you blog won't be famous as hell if you don't piss other people off. Blog ni agak mellow mungkin disebabkan ditulis dengan bahasa Inggeris yang mashaallah-bapak-berbunga-bunga nya. Dan secara kebetulan pulak, orang kita kebanyakkannnya tidur di kelas English semasa sekolah.

Blog ni sangat bagus sebab entrinya sarat dengan penjelasan terhadapa isu semasa dari perspektif kejuruteraan. Contohnya, masa isu kenaikan harga minyak, dia menjelaskan rasonalnya. Begitu juga dengan isu letupan loji nuklear di Jepun dan ura-ura bahaya hujan baru-baru ini. Dan macam biasalah, entri macam ni mana ada orang nak hargai. 

Kalau gua nak menubuhkan syarikat surat khabar, gua akan letak Mighty Jacksparrow di bahagian sains dan teknologi.


Gua tak tahu lah kenapa blog ni tak naik-naik. Gambar cun dah ada, entri pun mantap, tulis bahasa Melayu sudah, tulis English pun sudah. Tapi blog lain yang kerja tak habis-habis menepek gambar, isi takde - boleh pulak naik.

Gua cop blog ni bagus sebab membaca blog ni umpama membaca jurnal peribadi. Sesiapa pun berminat nak baca jurnal peribadi sesiapa, kan? Jurnal dengan diari tak sama. Dalam diari, berak pukul berapa pun korang boleh tulis, tapi dalam jurnal, korang akan menulis tentang kehidupan dalam perspektif dan analisis korang sendiri.

Kalau gua nak menubuhkan syarikat surat khabar, gua akan bagi Erine Roslan satu kolum untuk menulis tentang kehidupan; ala-ala kolum Piers Morgan di Daily Mail.

Dari tulisan penulisnya, Dark Half, gua boleh simpulkan blog ni wajib korang baca selepas korang singgah di blog penulis konservatif (#serbanistas) atau blog penulis liberal. 

Sebagai Muslim, gua cuba untuk mempertimbangkan sesuatu isu dari semua segi. Dan gua lihat brader dark Half menawarkan entri yang tak berat ke serbanistas sangat dan tak berat ke liberal sangat. Blog ni gua jadikan sebagai buffer moraliti gua.

Kalau gua nak menubuhkan syarikat surat khabar, gua akan letak Dark Half di bahagian muzik sebab gua suka review muziknya. Hahaha.

8. 9gag

Ini antara micro-blog yang terawal di Internet. Blog ni menyajikan gambar-gambar internet memes dan popular pop culture yang tengah hangat pada masa kini seperti rage guy, cereal guy, y u no memes, forever alone dan sebagainya. Blog yang sesuai untuk membunuh masa senggang.

Photo

Saturday, March 19, 2011

pada 11:59 AM


Labels:
,
,

Fishy Pills
Dipos oleh avid

Satu benda yang tak boleh dielakkan bila korang bergelar adik adalah bila kena banding-bandingkan dengan abang dan akak korang. Gua dah cerita pasal benda ni dalam entri bawah ni. 

Walhal, sebenarnya perangai adik dengan abang lebih kurang serupa. Cuma mungkin paradigma pada dua zaman yang berbeza yang membezakan mereka. Pada zaman si abang, main game ni kena sorok-sorok. Main game ni dianggap kegiatan tak berfaedah yang tarafnya macam menghisap gam. Tapi pada zaman si adik, main game ni dah dianggap normal. Jadi, budak-budak dah tak berapa nak cover main game depan mak bapak.

Baru-baru ni, macam biasa gua buat panggilan mingguan ke rumah. Bersembang-sembang dengan mak, daripada tanya khabar, dengar mak mengomel pasal cili belakang rumah yang kecut-kecut, lembu ayah gua yang dah bunting sehinggalah ke laporan terkini perangai adik gua.

Sebagai mak yang sentiasa prihatin, mak agak risau bila adik gua tak berapa nak dan tengok buku di hujung minggu. Jadi mak mencadangkan supaya dibeli pil cerdas-minda-al tantawi-apa-kejadah yang harganya RM60 sebotol sabagai supplemen tambahan adik gua. Hendaknya adik gua jadi rajin dan pandai lepas makan pil tu.

***

Call me old-fashioned tapi gua tak berapa percayakan pil. Bila demam, makan panadol. Pening sikit, makan panadol. Sikit-sikit panadol. Bila belajar, makan pil cerdas-minda-al tantawi-apa-kejadah tu pulak. Sikit-sikit pil. Bagi gua, semua pil ni berfungsi dan dikatakan 'berkesan dan mujarab' disebabkan 'placebo effect' je.

Dalam satu ringkasan kajian yang gua pernah baca, lagi berwarna-warni pil tersebut, lagi powerful kesan placebo terhadap pesakit. (Rujukan)

Menurut database di WorldBank, antara negara-negara yang mempunyai paling ramai penyelidik dalam R&D adalah negara-negara Scandivania seperti Denmark, Sweden dan Finland. Dan ketiga-tiga negara ini juga tergolong dalam negara maju. (Rujukan)

Gua percaya semua kemajuan mereka ni ada kaitan dengan diet makanan mereka yang berasaskan makanan laut seperti ikan. Sama jugak dengan diet most east Asians yang berasaskan ikan. Ikan ada asid omega-3 yang penting untuk kelancaran pengaliran darah. Bila darah mengalir lancar di otak, aktiviti otak akan meningkat. Dari sini, kita boleh correlate the significance of fish diet with brain performance. (Rujukan)

This is a proven science fact dan gua masih tertanya-tanya kenapa takde penjual ikan yang mengeksploit fakta ni untuk membuat iklan di TV dan Harian Metro untuk memasarkan ikan mereka.

You've got to be shittin' me

***

"Ah, tak payah susah-susah, mak. RM60 tu simpan buat beli stok ikan dua bulan. Goreng ke, buat kari ke..Lagipun pengasas pil cerdas minda tu dah kena tangkap polis dengan AC Mizal hari tu sebab tipu orang.."

"La...ye ker"

Photo

Monday, March 7, 2011

pada 1:41 PM


Labels:
,
,
,

What Football Does to Men
Dipos oleh avid

Bola sepak adalah lebih dari sebuah permainan bagi lelaki. Well, at least that's what I think. Ianya dah jadi semacam gaya hidup. Ianya mempengaruhi dengan siapa mereka akan berkawan, dengan siapa mereka akan bertekak dalam perjalanan pulang dari mamak di kereta dan juga personaliti.

Tapi, kadang-kadang keputusan tidak memihak kepada pasukan pilihan mereka. I take a liberty to make a list of what this could do to men football fans.

#5 MIA

Benda pertama mereka akan buat bila pasukan mereka adalah menjauhi internet. So, they'll went MIA for awhile. Internet adalah bajingan kepada penyokong team-team kalah. Sedangkan melihat keputusan yang terpampang kat surat khabar pun dah perit, apatah lagi untuk:

1. Melawat Sokernet hanya untuk melihat ada artikel khas untuk menganjing pasukan kegemaran mereka.
2. Melawat forum. Sedangkan kena anjing dek kawan-kawan dunia realiti pun perit, apatah lagi dengan kawan-kawan dunia maya yang tak boleh mereka terajang.
3. Melihat tactical discussions di BBC Sport atau The Guardian tentang bagaimana pasukan mereka kalah.

#4 PMD

Bila pasukan mereka kalah, mereka akan jadi sedih dan murung buat 1-2 hari selepas hari kekalahan. Internet, berita sukan dan surat khabar menjadi musuh mereka. Mereka akan mengasingkan diri dari rakan-rakan yang hanya tahu menganjing. I called this Post-Match Depression (PMD).

Makan tak kenyang, mandi tak basah, belajar tak masuk, usha makwe semuanya jadi tak cun, naik kereta pun diterjahnya bonggol, main bola petang-petang pun dah lari 'tune' passing dan merembatnya dan sms makwe pun dah jadi jarang-jarang.

#3 No exams

Tak ada masa yang lebih buruk untuk menjawab peperiksaan dari hari selepas kekalahan pasukan kegemaran mereka. Study lah banyak mana, kalau malam sebelum peperiksaan mereka dihabiskan dengan menonton pasukan mereka kalah, peperiksaan tersebut akan menjadi bencana yang bakal menanti.

Gua pernah jumpa a mathematics ace dapat B+ dalam Matematik Tambahan semasa peperiksaan percubaan negeri bila Man Utd kalah kepada Villareal di Champions League 2005. Gua pernah jumpa seorang peminat Chelsea yang meraban pasal kekalahan Chelsea dalam sebuah karangan bahasa melayu yang harus dimulakan dengan ayat 'Aku terkesima melihatkan mimpi ngeriku menjadi kenyataan. Lututku menjadi lemah.'

Oh ya. Karangan Chelsea tu masih dapat A.

#2 Bad time for GF

Notes to football fanatics' WAGs. Sebagai isteri atau teman pacar kepada peminat bolasepak, korang patut tahu serba-serbi pasal bola sepak walaupun mereka tak suruh. Dan sila ambil tahu keputusan terkini pasukan kegemaran mereka. 

Kalau pasukan mereka menang, tak ada masa yang lebih sempurna untuk korang menghabiskan masa bersama. Tapi, kalau pasukan mereka kalah, jangan lah masa tu jugak kau nak buat perangai merajuk bagai.

#1 No distractions

Kadang-kadang, bila pasukan mereka kalah, mereka akan menyalurkan seluruh perhatian dan tenaga mereka kepada kerja. Mereka akan bergelumang dalam siri projek, tutorial dan discussion untuk mengubati luka mereka. After all, time heals everything. Jadi, boleh kata produktiviti kerja mereka meningkat dengan kekerapan pasukan mereka untuk kalah.

(Your experiences may differ)

Photo

Wednesday, March 2, 2011

pada 9:19 AM


Labels:
,

Popular Posts