• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers



Melihat video di atas, gua dah bazirkan 3 minit hidup gua untuk melihat seorang dewasa yang berperangai macam budak-sekolah-menengah-baru-belajar-hisap-rokok. Namewee mungkin dah bergelar pengarah filem, dah bekerja dengan pelakon hebat seperti Afdlin Shauki dan Adibah Noor, tapi profesionalisme nya sebagai 'penggiat seni' sangat rendah.

Dalam video kat atas, Namewee membidas wartawan Utusan Malaysia yang mendakwa tak pernah dan tak akan menonton filem Namewee lantaran 'antic' lama Namewee yang kebanyakkannya berbau kontroversi. Wartawan ni pun satu. Perlu ke dia tulis satu artikel hanya untuk bagitahu betapa bencinya dia kat Namewee? Meroyan apa?

Tapi, gua tak tertarik sangat 'duel' Namewee vs Utusan Meloya ni. Gua lagi tertarik tengok komen dan ulasan video ni di Youtube. Macam sial. Banyak gila racists kat negara ni.

Bagi gua, racism akan berlaku selagi berlakunya polarisasi dari aspek sosio-ekonomi. Dalam kes di Malaysia, kita ada polarisasi dalam bidang pendidikan dan pekerjaan. Bagi gua, polarisasi yang paling teruk dan paling kena cegah awal-awal adalah dalam bidang pendidikan.

Gua harus berterima kasih kat mak gua yang berkeras masukkan gua ke Tabika Perpaduan di sebalik kemahuan bapak gua yang mahu masukkan gua ke Taman Asuhan dan Bimbingan Kanak-Kanak Islam. Selama dua tahun di Tabika Perpaduan, gua dah didedahkan dengan inter-racial social.

Selama dua tahun disana, gua berkawan baik dengan seorang budak Cina. Namanya Boon Hwa. Maknya, Cikgu Wong bekerja di Tabika Perpaduan gua sebagai tukang masak. Mujurlah Ibrahim Ali dan konco-konconya tidak keluar dari sarangnya pada masa tu atau Cikgu Wong akan dipecat kerana 'tangan orang kafir tak boleh masak untuk kanak-kanak Islam'.

Gua juga mewakili tabika gua dalam satu pertandingan tarian. Dalam ritual tarian kami, ada tiga persembahan tarian mewakili tarian kaum Melayu, Cina dan India. Disebabkan kulit gua putih lagi masa ni, gua dipilih menari tarian kaum Cina. Sampai sekarang, sudah 16 tahun berlalu, gua masih ingat lagu bahasa Mandarin yang gua kena nyanyi masa tarian tersebut.

(Ke len lai. Kam papa. Papa pu chai chia. Wo ching ke le sen tiao sha. Tai ching yi pei chia - Gua tak tau tajuk lagu ni tapi lagu ni mengisahkan pasal seorang anak yang melayan tetamu sementara bapaknya takde di rumah. Hahaha)

Tapi sekarang, Tabika Perpaduan dah takde. Surely enough, raksasa Ibrahim Ali keluar menghuru-harakan penduduk kampung. Racist-racist yang tak pergi tabika perpaduan pun lahir pada kadar eksponen. Masing-masing kutuk sesama sendiri. Masing-masing jadi bangang.

Kesimpulan gua adalah melentur buluh biarlah dari rebungnya. Seragamkan pendidikan kebangsaan sejak dari tadika lagi. Say no to racism.

Photo

Thursday, September 29, 2011

pada 8:56 PM


Labels:
,
,
,
,
,

My Terfaktab Story
Dipos oleh avid

Almost one year ago, I broke up with my girlfriend. The girl I ever loved for wonderful 5 years we were together. If people asked me why we broke up (and apparently they do it a lot), I just can't answer it with a straight, one-line answer. I got caught up with a lot of problems (financial, study, family), and I could see why it affected our relationship. 

We insisted to leave our relationship on good terms. No hard feeling. We were even doing the we-are-still-friends thing. The truth is, it's a load of bullshit. No, you won't. Would you still invite her for a cup of teh tarik with your other friends? Do you still tell jokes to her? Do you ask her how is she holding up without stumble upon her in a bookstore or stalking her facebook profile or asking her friends? Told ya.

Unless you are dating Robin Scherbatsky, of course.

We kept our distance for awhile. You know, to get used to single life again. And after awhile, I'd moved on. I indulged myself in work, family and hobby. I work like a dog, I love my little brothers more than ever and I bought myself another bass guitar and a decent amp. I feel pretty good.

But then one day , out of nowhere she called me. She caught me by surprise and I felt like I had to answer her call. We chatted awkwardly for about 10 minutes or so. You know, catching up with each others life. But, when she began to call me more often, I swear to God I'm not proud with what I've done but I ditched her calls. Sometimes, she leaved me 15 missed call in one night. That's when I realized I'm SO NOT over her.

So, why the hell I'm ditching her calls if I'm not over her? What if she wanted to get back with me?

Well, that I can't answer too. It's not that I hate her or anything. No. I just happened to think we broke up for a reason. Maybe I'm not ready to be someone's boyfriend. Financially and mentally. Physically I was ready since I'm 13 (yeah, I'm a late bloomer). I happened to be a very instinctive man and a bold risk taker, which means I get in troubles a lot. And I know for a fact, she's not good with troubles.

Also, as the eldest son in my family I get used to the idea of pleasing my parents and other people by hook or crook. I'm the good son, a straight A's and model student and  I couldn't bear to hurt her feeling and tell her to stop calling me.

So, one day I asked my friend to do me a favor. She would pretend as my girlfriend and talk some sense into her so that she would leave me the hell alone. One fine morning, they talked and thankfully it went well without nobody cursing each other. I managed to talk to her as well and she told me one thing I have always wanted for her. She has a boyfriend now and she's happy. Phew. Thank you, God. She truly deserves eternal happiness.

As for me now, I'm just happy by seeing people I loved being happy. I might be foreveralone but hey! As long as they're happy, I'm happy too.

Photo

Saturday, September 24, 2011

pada 12:15 PM


Labels:
,
,

Raya masa kecik dengan raya bila dah besar sangatlah ganjil kelainannya. Bila korang makin dewasa dan forevoralone, raya dah macam "Oh..esok raya. Hmm...Okay". Nak banding masa kecik dulu, raya dah macam habis perang.

Berikut adalah 5 perkara yang gua belajar pasal Hari raya sebagai orang dewasa.

1. Raya tak ubah macam pesta konsumerisme.

Gua harus salahkan Saloma yang menyanyikan lagu Selamat Hari Raya kerana mempromosikan budaya konsumerisme secara melarat. Dalam liriknya 'miskin kaya memakai baju baru warna-warni' jelas dijadikan alasan untuk orang beli baju raya baru setiap tahun meskipun pakai tak lebih sepuluh kali dalam setahun sebelum beli baru lagi.

Gua boleh paham kenapa kaum wanita mahu beli baju baru tiap-tiap tahun. Baju raya mereka boleh dipakai time kerja, time kelas dan boleh juga dipakai time dating. Tapi bagi budak lelaki yang masa sembahyang Jumaatnya memakai baju setan Man Utd atau t-shirt My Chemical Romance, kenapa nak beli baru tiap-tiap tahun? Bukannya korang pakai masa kelas atau masa dating pun.

2. Maybe we are the devil.

Sebelum raya kena puasa dulu. Dan semasa puasa, setan diikat. Secara rasionalnya masa bulan puasa ni, kita boleh buat amal tanpa gangguan dan godaan.

Tapi masa bulan puasa ni lah, gua dengar bapak sembelih anak, tetak bapak sendiri, bapak kena cekup tak puasa/khalwat, murtad, tuisyen murtad semua. Got me thinking. Maybe we are the devil.

3. Produktiviti kerja menurun.

Gua tahu semua benda hasil pemerhatian gua sendiri. Lepas Zuhur, ramai yang bantai tidur sampai Asar. Habis Asar, terus merayap ke bazar. Siap ambik order bazar untuk satu ofis lagi. Paginya pulak digunakan untuk round satu ofis ambik order kuih raya, pilih kuih raya, tempah baju raya dan segala macam benda komoditi untuk raya dari kurma sehinggalah sambal pecal Kampung Banting.

Kalau sedap pecalnya takpe. Ini...

I'd die for this.... (Credit)

4. Tips membeli makanan berkualiti di bazar Ramadan

Tips ni gua dapat semasa gua bersembang-sembang dengan pakcik jaga tempat kerja gua. Kalau nak cari makanan yang sedap di bazar, cari gerai yang bawak satu famili turun ke gerai. Dari bapak, emak, kak long sehinggalah ke andak yang kecil sekali. Makanan gerai yang diusahakan sesama kawan dengan kawan kebanyakkannya rasa macam selipar.

Gua dah try sepanjang sebulan puasa yang lepas. Pakcik jaga tempat kerja gua patut mempertimbangkan kerjaya ahli nujum secara serius.

5. Raya is all about catching up with your relatives and friends.

Ni part raya yang paling gua tak gemar. Soalan-soalan seperti kerja kat mana sekarang, pergi kerja naik apa, bila nak kahwin, kenapa makin kurus, kenapa muka makin hitam, kenapa dah lama tak balik kampung, kau nak tak kalau makcik kenalkan dengan anak si polan ni sehinggalah ke soalan merepek seperti kenapa tak kerja kat Amerika.

Y U NO UNDERSTAND? Hutang Amerika dah mencanak ke paras KDNK depa! Bacalah berita sebenar, bukan baca Metro!

Photo

Tuesday, September 6, 2011

pada 9:22 AM


Labels:
,

Popular Posts