• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Madu Tualang Encik Bahop
Dipos oleh avid

Hujung minggu baru ni, gua terserempak dengan Bahop, kawan satu sekolah yang gua dah tak jumpa sejak 2005. Habis SPM, langsung tak pernah jumpa. Chat dalam facebook tu tak kira. Dan budak laki sentiasa ada cara untuk mengembalikan kemesraan semasa berkawan di sekolah dulu. Kutukan.

Gua tak pasti sama ada budak perempuan akan cakap 'peh, gila buncit kau sekarang' kepada rakan lama mereka, tapi itulah benda pertama yang gua cakap bila gua terserempak dengan Bahop.

Sehari sebelum berjumpa, Bahop ada mintak gua klik 'like' kat page produk syarikat perniagaannya yang menjual madu Yaman. Tapi gua enggan kerana gua belum cuba macam mana madunya rasa. Kemudian, apabila keesokan harinya kami dapat bersua muka dan gua dapat ambil free sample madu jualannya, gua terasa seolah-olah Tuhan mahu gua sokong perniagaan Bahop. Haha.

Dan demi Allah, madu budak Bahop ni jual memang sedap. Jenis sedap yang buat kau rasa bangga kau berkawan dengan penjualnya. Jenis sedap yang buat kau tak keberatan untuk tolong promote barangnya. Jenis sedap yang buat kau rasa tak segan nak tulis kat blog, cakap barang dia memang sedap. That kind of 'sedap'.

Dan daripada dia , gua dapat tahu pendapat kononnya madu asli takkan kena hurung semut adalah mitos semata-mata. Dan kerja mematahkan mitos ni kerja berat sebenarnya memandangkan tak ramai orang kita minat tengok Mythbusters dan membaca benda-benda am. Jadi, gua harap keyword daripada entri ini akan sampai kepada mereka yang google 'madu asli tak dihurung semut' pada masa-masa akan datang.

Kalau ikut slang gang African-American di Baltimore, his shit is the dope yo


Photo

Monday, June 25, 2012

pada 12:54 PM


3-4 Tahun Lepas
Dipos oleh avid

Sekarang ni gua dapat rasakan blogging adalah satu trend yang semakin menghampiri kepupusan. Kalau berbalik kepada 3-4 tahun yang lepas, boleh kata semua orang ada blog. Macam-macam blog ada. Blog yang cerita malam tadi dia makan nasi goreng pun ada. Blog yang khas untuk mendedahkan pengklepetan MLM pun ada.

3-4 tahun yang lepas, terlalu banyak blog yang update hari-hari. Malah, yang update setiap dua jam bagitahu followers dia makan nasi goreng apa pun ada. Siap tangkap gambar lagi. Disebabkan atmosfera Blogger yang begitu pesat, ditambah pula dengan kekerapan meng-update, tak hairanlah setiap minggu mereka cash-in cek dari Nuffnang.

Kembali kepada tahun ni, kebanyakkan blog sebegini dah tak aktif lagi. Kebanyakkan mereka sudah memasuki alam pekerjaan. Letih kerja seharian, balik kerja tiada mood dan terlalu letih menulis di blog. Tiada lagi post-post nasi goreng dari mereka. 

Dan kebanyakkan blog yang masih aktif ketika ini adalah blog yang updatenya seminggu sekali. Paling rajin pun tiga hari sekali. Post satu bulan pun tak cecah 20 entri. Kalau ada pun, kebanyakkannya post yang pseudo-emosional macam Wordless Wednesday. Macam french movie pula.

Takde lagi entri mindfuck dari FOA. Takde lagi entri provokatif dari Teh Tarik Gelas Besar.Takde lagi entri cerita zaman silam Hilang Punca. Takde lagi entri geeky dari FiveoRama. Takde lagi entri mindblowing dari Reverie Malaya. Baru-baru ni pulak, Lanzo dari K.E.L.A.M.B.U pula menyuarakan kebimbangan jikalau buah fikirannya sudah tidak relevan lagi.

Gua pernah cakap gua akan blogging sampai gua tua. Itupun kalau Google masih tengok Blogger sebagai platform social media yang masih relevan. Gua paham mana-mana trend pun akan hilang kepopularannya. Itu sebab kita tak pakai seluar bell-bottom, hisap ganja dan simpan rambut panjang lagi. Tapi sejak bila pulak menulis ni satu trend? Dulu kemain beria korang update hari-hari?


Photo

Saturday, June 16, 2012

pada 3:01 PM


Melihat perlawanan pembukaan Euro 2012 antara Poland dan Greece, gua jangka Poland menang. Sure, Greece memang ada 2-3 gritty centre back yang degil, macam Sokratis Papasthatopoulos yang gua selalu beli dalam FM dan Kyriakos Papadopoulos yang mengingatkan gua kepada Ryan Shawcross, tapi Poland boleh tumpu untuk menyerang sebab mereka boleh expect persembahan yang bagus dari Wojciech Szesczny. Lagipun, apa guna Jakub Blaszczkowski dan Lukas Piszczek kalau Poland main bertahan. Dua pemain Dortmund ni merupakan dua pemain dominan di sayap kanan Dortmund.

But.....I was wrong.

Szesczny main macam Massimo Taibi. Clueless in his own box. Takde komunikasi dengan centre back menyebabkan penalti dan kad merah. Takde konsentrasi menyebabkan dia beria dive untuk claim low cross sedangkan centre back dia tengah closing down the incoming Greece player.

Kemudian melihat perlawanan Russia dan Republik Czech, ada dua pemain Arsenal terlibat. Andrey Arshavin dan Tomas Rosicky. Dalam perlawanan ni, Arshavin dan Rosicky bermain di posisi yang sama ketika bermain di Arsenal. Ketika di Arsenal, Arshavin nampak macam clueless terutama sekali bila Arsenal lawan pasukan yang parking bas depan pintu gol. Jadi, apabila Rep. Czech bermain dengan mentaliti yang positif, adalah normal melihat Arshavin buat 2 assists. Manakala, Rosicky nampak tak selesa dihambat Igor Denisov senantiasa.

Kemudian, perlawanan antara Holland dan Denmark menjadi tumpuan. Apa yang menjadi tumpuan sebelum perlawanan adalah samada Robin van Persie atau Klaas Jan Huntelaar yang menjadi lone striker. Bukan selalu bagi satu team untuk dapat dua top scorer di dua liga utama di Eropah. Gua menjangkakan Holland untuk menang tipis. Meskipun orang bantai cakap Holland main total football, Holland banyak pemain ofensif bagus, Holland score 37 gol dalam pusingan kelayakan, umum kena tahu Bert van Marwijk seorang manager yang cautious.

Di bawah kendalian van Marwijk, Holland tak main total football langsung. 37 gol dalam pusingan kelayakan itu pun hasil 11 gol ketika lawan San Marino, dimana striker utamanya bekerja sebagai tukang cat di pagi hari. Jadi gua tak tahu kenapa pundit TV3 meraban kata Holland akan menang 3-0.

Dan pada perlawanan tersebut, van Persie memberi satu persembahan yang melegakan gua. Dengan persembahan sesampah malam semalam, takkan ada team yang akan hassle Arsenal untuk sign kontrak barunya. Mungkin Man City akan mengalih perhatian kepada Edinson Cavani atau Falcao. Hahaha. Gua biasa nampak van Persie miskick bila guna kaki kanannya. Tapi bila Sneijder set bola betul-betul untuk kaki kiri van Persie rembat dan dia miskick jugak, gua rasa geli hati.

Kaki pengkor, kata orang Perak

Dan bagi Bendtner, misteri apa jenis striker kah beliau masih belum terjawab. Nak kata target man, memang tak. Nak kata deep forward, linking play langsung berterabur. Nak kata hybrid striker macam Edinson Cavani dan Zlatan Ibrahimovic, lagi lah tak.

Photo

Sunday, June 10, 2012

pada 11:30 AM


Budak Sebelah Meja
Dipos oleh avid

Baru-baru ni, gua dapat tahu adik gua kehilangan kawannya yang pulang menghadap Ilahi. Lemas mandi parit belakang rumah, kata mak gua. Takziah gua ucapkan kepada keluarga mangsa. Siapa sangka, dah bertahun-tahun berkubang di parit belakang rumah, lagi 2-3 bulan nak PMR pulak dia lemas.

Mak gua cakap, allayarham ni kawan duduk sebelah meja dengan adik gua. Kawan duduk sebelah meja di kelas, dah tentulah rapat. Bila cikgu tak masuk, dengan budak sebelah meja la kita bersembang tak kira cun mana makwe duduk depan kita. Bila tidur di kelas, budak sebelah meja la yang tolong cover line. Bila makan roti, kat meja budak sebelah la kita sumbat plastiknya.

Kalau gua berada di tempat adik gua, gua tak tahu apa reaksi gua bila Adib Nasir (Form 1-3) atau Firdaus Sobri (Form 4-5) meninggal ketika kami masih belajar. Adib Nasir, meskipun dia poyo dengan markah Matematik nya yang lebih tinggi dari gua sepanjang masa, merupakan seorang budak yang selalu tolong gua dalam English. Firdaus Sobri pulak merupakan budak sebelah meja yang boleh kata tolong gua dalam semua subjek dan bertanggungjawab memastikan gua tak jadi Kunta Kinte dalam kelas gua.

Bila gua telepon adik gua, dia nampak tak terganggu. Belajar macam biasa. Makan banyak macam biasa. Tapi gua risau apa jadi bila sekolah bukak balik habis cuti nanti. Apa perasaan dia bila meja sebelah dia kosong atau bila ada asshole pindah meja dan duduk sebelah dia.

Setakat ni, gua bernasib baik kawan-kawan baik gua semua hidup-hidup belaka. Ada seorang kawan sekolah gua dah meninggal semasa latihan penerbangannya, tapi gua taklah rapat dengan allayarham. Semasa pemergian Wak Lem, pak cik faveret gua semasa raya 2 tahun lepas, gua menanganinya dengan menulis entri tribute di blog. Shit, nerd gila gua rasa tulis blog bila orang mati. Not that I didn't know I was already and I still am.

Kepada semua budak sebelah meja, terima kasih kerana bagi copy homework meskipun jawapan korang taklah betul sangat. Terima kasih kerana tidak memadam dengan hujung pemadam yang tidak diusik. Terima kasih kerana sedekah kertas kajang 2-3 helai sehari. Terima kasih kerana bagi pinjam liquid paper meskipun gua sendiri ada liquid paper yang yang lupa letak mana.

Photo

Thursday, June 7, 2012

pada 1:00 PM


Labels:
,
,
,

Abang Kena Mengalah
Dipos oleh avid

Jadi anak sulung, mak gua berjuta kali mengingatkan gua yang tua kena selalu mengalah. Kalau adik gua nak tengok kartun bodoh Hagemaru, gua kena mengalah. Kalau adik gua nak Ice Pong yang gua beli lepas save lima kupang yang gua save dari belanja sekolah petang, gua kena mengalah. Kalau adik gua nak ayam last kat mangkuk sup ayam, gua kena mengalah. Mula-mula gua mengamuk kena mengalah. Natijahnya, mak gua menyinga depan muka gua. Sumpah, dengar mak gua menyinga depan muka adalah perkara kedua yang gua tak ndak selepas dapat nombor belas-belas dalam peperiksaan. Pernah sekali gua dapat nombor 9 semasa darjah lima, gua tak dapat keluar main petang dekat sebulan.

Lama-kelamaan, gua dah terbiasa mengalah. Personaliti gua dah serupa Yahudi Amerika. Sentiasa mengelak konflik. Itu pasal tak banyak orang Yahudi merompak bank kot, tapi banyak yang merompak orang dengan menjadi akauntan. Gua menjadi lebih diplomatik. Dua kali gua dapat offer join debate team di sekolah menengah dan universiti, gua tolak mentah-mentah sebab gua diplomatik orangnya. Semasa tingkatan 2, seorang member kelas gua buat gua hangin. Daripada bertumbuk muka depan muka, gua buang bekas pensilnya ke dalam hutan belakang kelas.


Baru-baru ni semasa memandu di pesisir bandar Johor Bahru, seorang mamat yang tak reti parking parallel mencium bontot kereta gua. Ketika kejadian berlaku, gua betul-betul berada di hadapan kereta dan menyaksikan kejadian tu berlaku. Sekarang kalau brader lain berada di tempat gua, dia akan ambik nombor plat kereta mamat tersebut dan cuba menyelesaikan isu dengan meminta wang ganti rugi hasil body kereta yang calar dan catnya yang terkopek. Memandangkan gua brader yag diplomatik, gua buat-buat macam bukan kereta gua yang kena langgar. "Saya punya kereta parking hujung sana, macha.." ujar gua lalu berlalu pergi sambil berpura-pura ada orang call gua.

Kerja mengecat balik kereta gua memakan RM150. Calar sikit tapi kos tersebut patutnya bukan dari poket gua. Entah kenapa dalam kepala hotak gua semasa tu bermati-matian cuba mengelak konfrontasi ketika kejadian berlaku, gua masih berspekulasi. Mungkin ada kaitan dengan muka mak gua menyinga ketika kecil dahulu. Mungkin ada kaitan dengan fakta yang mamat tersebut tak mendesak untuk bayar ganti rugi. Shit, kalau dia insist nak bayar, dia mesti good Samaritan yang terakhir tinggal di JB. Atau mungkin ada kaitan gua sebenarnya penakut mengalahkan budak Pandu Puteri yang takut nak keluar khemah kencing tengah malam.

Shit, bila gua pikir kalau gua buat pekak badak masa mak gua menyinga 12 tahun dahulu, mungkin gua boleh jadi pembahas terbaik. Mungkin gua kerja lawyer untuk defendan kes Sosilawati kena bunuh raya tahun lepas. Mungkin gua dah ada 5 ex-girlfriends sekarang dan sedang dating the soon-to-be sixth daripada main teka-teka dengan rakan sekerja samada budak HR di pejabat single atau tidak.

Photo

Tuesday, June 5, 2012

pada 7:30 PM


Labels:
,
,
,
,
,

Popular Posts