• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers



Secara jujurnya, gua tak terkesan dengan sambutan kemerdekaan negara baru-baru ni. Bagi gua, sambutan kemerdekaan negara kita lebih berkisarkan kepada jasa-jasa kerajaan terhadap rakyat berbanding mengenang jasa-jasa patriot negara sedangkan apa yang kerajaan buat tu dah memang tanggungjawab mereka untuk buat. Macam tanggungjawab makcik-makcik cleaner untuk mop lantai. Perlu ke dia canang-canang satu office supaya hargai mereka?

Perarakan kemerdekaan pula tak habis-habis dengan persembahan kebudayaan dan perarakan dari kakitangan kerajaan. Kalau nak dibandingkan dengan perarakan kemerdekaan India yang menyajikan penonton dengan kekuatan ketenteraan negara di hadapan rakyat (sehingga menimbulkan rasa kagum), perarakan kemerdekaan negara kita umpama upacara perasmian pasar raya.

Semasa belajar subjek Sejarah (yang juga merupakan subjek kegemaran gua) di sekolah, Tunku Abdul Rahman dijulang sebagai tokoh kemerdekaan negara atas usaha delegasi yang diketuainya untuk berunding kemerdekaan dengan British. 

Tetapi, pada masa yang sama terdapat seorang lagi nasionalis Tanah Melayu yang tidak mendapat layanan serupa, malah disisih oleh bangsanya sendiri. Sudahlah beliau yang memulakan gerakan menentang Malayan Union (yang disokong Sultan Johor ketika itu), malah ideanya untuk Tanah Melayu yang merdeka jauh lebih 1Malaysia berbanding apa yang dibuat oleh Parti Perikatan pada ketika itu. Dato' Onn Jaafar kekal sebagai hero kemerdekaan yang perdana bagi pendapat gua.

Bagi gua, warganegara merdeka adalah warganegara yang tiada perasaan prejudis terhadap sesama rakyat Malaysia yang berbangsa lain dengan mereka. Mereka takkan fikir bila orang Cina jadi Perdana Menteri, orang Melayu akan ditindas. Mereka takkan fikir bangsa mereka lebih superior berbanding bangsa lain. Mereka takkan merepek kata sistem pendidikan negara kita adalah yang terbaik di Asia kalau bukan di dunia apabila kita masih mengamalkan 'segregation' dalam sistem pendidikan yang tak ubah macam US pada era 1930-an. 



Merdeka my ass



Warganegara merdeka adalah warganegara yang menghargai hasil kerja warga tempatan yang berkualiti seperti Momo Latif, Asiah, Kamariah Nor dan artis-artis tempatan kontemporari seperti OJ Law, Darren Ashley, Couple dan macam-macam lagi. Mereka adalah warganegara yang mempunyai prinsip dan falsafah hidup, meskipun prinsip dan falsafah mereka tidak popular dengan zeitgeist masyarakat ketika itu.

Photo

Wednesday, September 5, 2012

pada 9:33 PM


Los Horribles
Dipos oleh avid

Yeap. It has been months since the last time I was updating this. Fasting month and Raya passed by so fast I hardly remember what was going on with my life except working like a dog and cursing KTM everyday. However, quite contrast to my previous job I kinda love this new job. There's definitely more girls, perks and laughs in workplace. And when I say girls, they're the type of girls you would accidentally muttered "Daaaaammnnn girl....!" when she's passing in front of you while you're enjoying your morning coffee with Indonesian makcik-makcik cleaner. 

Last Raya was decent for me. I cried after learning that my nanny had passed away just before Ramadan. We stayed in touch when I visited her house during last Raya. She hugged me like I was one of her own sons. I kept hearing from her how I was a giant pain in the ass to her back then. But she bared the pain and raised me fine. And for that, I'll always thank her. May Allah blesses her soul.

And now kids, that's how you write an article with two contrasting feels.


Photo

Monday, September 3, 2012

pada 9:21 PM


Popular Posts