• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Ya, Malaysia Negara Rasis
Dipos oleh avid

Saya telah lama tidak menulis kerana merasakan sudah tiba masanya saya berhenti menulis artikel picisan ala majalah remaja seperti - 5 perkara yang anda perlu tahu tentang Johnny Rotten - dan mula menulis tentang hal-hal yang signifikan, sesuai dengan perkembangan karakter dan kematangan saya yang sudah menginjak umur 24 tahun.

Dan hari ini adalah hari saya rasa saya perlu menulis kembali. Bukan untuk sesiapa. Tetapi untuk mengembalikan kewarasan saya apabila hidup di dalam sebuah negara yang penuh dengan rasis, hipokrit dan dikelilingi dengan pelbagai benda bangang. Seperti akhbar Utusan Malaysia.

Ketepikan fahaman politik kerana umum mengetahui golongan muda yang banyak membaca memang pro-pembangkang. Dan saya akan menghadiri majlis kesyukuran kemenangan ADUN kawasan saya - seorang ustaz yang pernah mengajar saya tahsinul qiraat semasa saya berumur 10 tahun - pada Ahad ini.

Apa maksud penulis dengan 'semua orang sudah tahu warna kulit sebenar orang Cina Malaysia'? Mengapa tidak menulis 'semua orang sudah tahu kesepetan mata orang Cina Malaysia'?


Perhatikan perenggan ketiga artikel di atas. Jika Lee Kuan Yew tegas dan enggan melayan permintaan bangsa Cina Singapura sendiri, masakan parti PAP pimpinannya boleh menang pilihan raya demi pilihan raya sehingga sekarang sedangkan bangsa Cina Singapura merupakan bangsa majoriti di Singapura?

Sikap mereka yang 'tidak cukup-cukup'? Ini adalah ayat alternatif untuk perkataan 'tamak'. I smell a racist here.


Di dalam artikel ini, sudah terang lagikan bersuluh yang penulisnya mengimpikan dewan Parlimen dan Negara yang penuh dengan orang Melayu. Adalah menjadi impian penulisnya untuk melihat bangsa Cina duduk diam-diam dan sujud di kaki orang Melayu kerana membenarkan mereka duduk di Malaysia - itupun kerana pemimpin Malaysia yang terdahulu agak apologetik, katanya.

Saya pernah menyatakan di blog ini pada beberapa tahun lepas - I am Malaysian first, a Malay second - kontra dengan pendirian Timbalan Perdana Menteri Malaysia - Melayu pertama, Malaysia kedua. Saya mengimpikan perkataan 'bangsa' dihapuskan dari kamus dan ketika mengisi borang, saya tidak perlu menandakan di kotak manakah merupakan bangsa saya.

Persatuan PERKASA mungkin akan menuduh saya lupa asal-usul, kacang lupakan kulit dan sebagainya tetapi saya percaya konsep kenegaraan patut diutamakan berbanding konsep ketuanan bangsa. 

Saya percaya anak Cina, India, Sikh mahupun Serani yang lahir di Malaysia patut diberikan peluang sama untuk menjadi tekong pasukan sepak takraw negara, guru silat, guru kelas menganyam ketupat, merebut tender projek kerajaan dan menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Ironinya, tak semua orang Melayu di Malaysia adalah 'Melayu'. Mengikut difinisi yang sebenar, orang Melayu adalah dari kepulauan Sumatera. Manakala yang berasal dari kepulauan Jawa adalah orang Jawa. Meskipun serumpun, mereka adalah dua bangsa yang berbeza - seperti yang dibuktikan dengan kewujudan kerajaan Srivijaya dan Majapahit.

Tetapi mengikut definisi perlembagaan, sesiapa beragama Islam yang mengamalkan adat-adat Melayu merupakan orang Melayu. Adakah ini bermakna ahli-ahli KIMMA sudah diiktiraf statusnya sebagai Melayu? Adakah ini bermakna Ridhuan Tee Abdullah seorang Melayu? Adakah ini bermakna Farid Ravi seorang Melayu?

Daripada menyusahkan fikiran dan membuang tenaga dan masa menentukan siapa Melayu dan siapa bukan, alangkah baiknya jika semua usaha ini ditumpukan untuk membina identiti seorang rakyat Malaysia? Ataupun sekurang-kurangnya mencari tempurung gergasi dan letakkannya di atas pejabat bangunan Utusan Malaysia?
 

Photo

Saturday, May 11, 2013

pada 12:59 PM


2 nyamuk:

May 11, 2013 at 10:27 PM
Permalink this comment

said...

bagi aku, tak patut kot nak canang isu perkauman di akhbar
selama ni duk pong pang pong pang macam kompang pasal 1 Malaysia bagai
Bila hampir kalah malu terduduk dalam PRU, terus bermain api perkauman
kemon lah
semua dah besar panjang kot nak fikir mana betul mana tak
tak kena tahan pulak eh wartawan yg keluarkan artikel hasutan macam tu? lol

May 11, 2013 at 10:27 PM
Permalink this comment

said... This comment has been removed by the author.

Popular Posts