• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Muqadimah: Entri ni adalah extension untuk entri Enulwanie ni.

Gua syak dek penangan Ana Raffali, Yuna, Hana gitaris band Couple (bekas vokalis Lucy In the Loo), Koyuki dan Patti Smith, ramai makwe dah minat main muzik. Sebelum ni tak ramai. Dah ada anjakan paradigma dalam masyarakat kita. Sebelum ni, brader-brader kira biasa sangat la main gitar untuk makwe masing-masing. Tapi lepas ni makwe-makwe pulak bole main gitar untuk brader masing-masing. Kah kah. Gua tak bole imagine.

Gua cerita gitar dulu. Bagi beginner gua sarankan sedia bajet dalam region RM200-300 untuk gitar akustik. Terutama kat makwe-makwe. Sebab, gitar bawah RM100 mmg ada tapi gitar Kapok la. Gitar ni kalau makwe-makwe main kompem give up punya. Tali dia sangat-sangat menyakitkan jiwa. Keras. Sakit tangan. Sesuai untuk brader-brader beginner je. Tangan perempuan biasa lembut (kecuali tangan mak gua). Dapat blisters karang, menangis. Lagipun tak manis makwe-makwe bersidai main gitar Kapok lepak kat simpang jalan sampai maghrib. Jatuh harga hantaran nanti.

Selain gitar, koma bole try main bass guitar. Beza bass dengan gitar ni adalah sound dia. Kalau gitar ni pontianak mengilai, bass ni raksasa gelak ho ho ho. Kalau gitar ni Yamaha RXZ, bass ni lebih kepada Honda/Kriss bunyinya. So, basically bass bunyinya lebih rendah sebab bass main note yang rendah.

Apa koma ingat takde bassist makwe-makwe ke? Chua band Kotak (Indonesia) tu kemain cun lagi. Charlotte Cooper (The Subways)...Kim Gordon (Sonic Youth beb!). Main bass memang la tak macho sebab takde goreng-goreng macam masa bridge lagu, tapi kalau koma memang betul-betul berminat main bass tak mustahil koma bole buat bass solo macam dalam lagu Man Overboard (Blink 182), Maxwell Murder (Rancid) dan Another One Bites The Dust (Queen). Belanja bass lagi mahal sebab jarang bassist pakai bass akustik. Bassist terus beli letrik punya siap dengan amplifier. Tapi anggap la peralatan muzik ni pelaburan jangka masa panjang koma. Macam kasut. Baju. Kebaya. Rantai emas. Subang intan.


Chua dari band Kotak dalam satu persembahan semasa parti hari lahir gua.


Main drum gua tak sarankan bagi makwe-makwe. Sebab drummer perempuan yang gua kenal semua pancit main lagu punk rock. Tangan perempuan senang letih. Lagi la nak pukul hi-hat laju-laju. Elok main recorder.

Main muzik sebenarnya bagus untuk otak kanan. Tu sebab orang muzik ni kreatif. Malah orang muzik juga selalu dapat awek-awek hot. Keh keh. Kalau awek main muzik gua tak pasti pulak. Koma bayangkan seorang jurutera bioproses yang bekerja kat Asahi Kasei, gaji steady RM5k sebulan, naik MPV superb yang bumbung atas bole bukak katup, jawab call pakai set bluetooth kat telinga dan bole main bass? Fuh..Avid Gunner. Berangan nombor satu!

Photo

Sunday, January 17, 2010

pada 1:57 PM


71 nyamuk:

January 17, 2010 at 2:35 PM
Permalink this comment

said...

bro.. perenggan yang last sekali tu rujuk pada ko ke bro? hehehehe.. aku rasa memang rujuk padan ko..

jay jay releks je maen bass sambil nyanyi.. tp tu laki la.. :)

January 17, 2010 at 2:35 PM
Permalink this comment

said...

halamak.. gua first la commment di kala tengah hari Hari Ahad ceng gini..

January 17, 2010 at 2:39 PM
Permalink this comment

said...

lu ni mesti anak orang kaya ni..asal besday je jemput artis..

lu solo lagi tak?

wink2..kenyit2 mate

January 17, 2010 at 2:39 PM
Permalink this comment

said...

Lagipun tak manis makwe-makwe bersidai main gitar Kapok lepak kat simpang jalan sampai maghrib<<yang ni takleh blah..hahahahahhaa

January 17, 2010 at 2:40 PM
Permalink this comment

said...

aku saje nak celen dak fyzal kt atas tu.dia komen dua je.aku komen tiga.yay!

January 17, 2010 at 2:47 PM
Permalink this comment

said...

cik mimie tknk kalah jugk .. hehehehe

January 17, 2010 at 2:47 PM
Permalink this comment

said...

terharunya di saat sy cmni,
ada entri khas utk sy.

sy dulu teringin nk org menyanyikan lagu utk sy smbil petik gitar.

lepas mkn kat restoran kapal kt kg baru,dgr brader tu nyanyi sempoi je smbil main gitar, dh la suara best!

so, teringin la plak nk petik sendiri gitar.rs mcm lps tension gk la dpt layan sorg2 petik gitar ni..

tp mmg cool tgk awek pgg gitar smbil nyanyi.

anyway, thanx a lot for ur concern..

January 17, 2010 at 2:50 PM
Permalink this comment

said...

sbb awk ni baik hati and wat sy tacing ari ni..
rs nk syg awk lebih la...
so sy nk click nuff awk 10kali!
cukup x?

January 17, 2010 at 2:56 PM
Permalink this comment

said...

fyzal~ ahhh.takde2..awk jgn komen lagi ye..bagi saye menang..

plisssss..
wat muke menggoda
cm haraaamm... :p

January 17, 2010 at 2:57 PM
Permalink this comment

said...

aku tak tau sgt pasal music...tp aku ske dgr music..hehe

January 17, 2010 at 2:57 PM
Permalink this comment

said...

aku tak tau sgt pasal music...tp aku ske dgr music..hehe

January 17, 2010 at 3:48 PM
Permalink this comment

said...

man, you really did your homework
hehehe
byk info
gud3!

January 17, 2010 at 4:48 PM
Permalink this comment

said...

hahahahahha.... ayu giler ber-gitar sambil berkebaye ekh.

try la nnt.

January 17, 2010 at 5:05 PM
Permalink this comment

said...

Tali gitar tu tukar je la. Xde masalah apa pun.

Awek main drum cepat pancit? Check out band fastcore Jepun ni - Mind Of Asian. Selamba je dia blasting.

Well, technic dan skill adalah dua benda yang berbeza. Ada orang cuma mampu adapt dengan salah satu. Ada yang gifted dapat dua2. Sama mcm orang yg sekali dengar terus boleh tangkap. Ada yang tone deaf terus.

Music itu seni. Seni itu pula mengungkap pada frasa "mengadakan sesuatu yang tiada". So, ianya subjektif.

January 17, 2010 at 6:17 PM
Permalink this comment

said...

teringin nk maen gitar n jd penyanyi..

berangan!

January 17, 2010 at 6:17 PM
Permalink this comment

said...

erkk
haha
nama gua sebaris dengan artis
rare betul lu ni..

makwe kalau jadi drummer memang kesian wpun da pekena kacip petimah atau tongkat ali sekalipun
kehkehkeh

gua pon tak tahu apa nasib bila pakwe tahu gua ni makwe gitar

T.T

January 17, 2010 at 6:18 PM
Permalink this comment

said...

gua sayang lu lebih letak nama gua kat situ
gua kasi ciuman terbang seketul

:P

January 17, 2010 at 6:33 PM
Permalink this comment

said...

ak rse drummer wanita sgt cool n sexy...

January 17, 2010 at 8:19 PM
Permalink this comment

said...

ana rafali ayu ;)

January 17, 2010 at 8:27 PM
Permalink this comment

said...

wow.. gua mmg in ngan awek men instru nih...

nk ngorat gua?
g blajo gitar..
clarinet sumpah gua x lyn..

mark hoppus terbaik lah!!

January 17, 2010 at 8:40 PM
Permalink this comment

said...

Aku nak blaja main alat muzik congkak.. Hehehehe.. Tringin blaja main gitar, tapi sparuh jalan jek sbb aku ngong sket bab2 note2, petik sana sini.. Hahahaha.. ;p

~ kalau ade band aku nk jd vokalis jek sbb org kate suare aku mcm ella.. wawawa..

January 17, 2010 at 9:32 PM
Permalink this comment

said...

Jatuh harga hantaran nanti.

hahaha ini lawak. kalau tau main bass, lagi mahal la macam ni. haha.

January 17, 2010 at 9:51 PM
Permalink this comment

said...

first time main gitar mmg jari sume sakit beb..pastu elok arr..
tp first gitar aku beli, oklah..senang utk girls maen..
hehe

January 17, 2010 at 9:52 PM
Permalink this comment

said...

avid,nanti if angan tak sudah kau jadi kenyataan,jgn lupe tinggal kan fon num ko kat kotak komen blog aku. hahaha...

January 17, 2010 at 10:50 PM
Permalink this comment

said...

hahaha
sweet juga awek nyanyikan lagu untuk aku

January 17, 2010 at 10:51 PM
Permalink this comment

said...

ak slalu maen dram...
hahaha...ak syok tgk org maen gitar...layan ja...

January 17, 2010 at 11:08 PM
Permalink this comment

said...

angan2 ku angan2 mu..

January 18, 2010 at 12:33 AM
Permalink this comment

said...

indah sungguh hidup kalau bersuamikan gitaris..
=)

January 18, 2010 at 1:14 AM
Permalink this comment

said...

haha..xpe,,berangan tu penting utk rehatkan minda..heheh

said...

Salam bro..

tk boleh nk byg awek2 bersidai smpai maghrib pastu tok siak hambat soh balik...hahaha

January 18, 2010 at 5:08 PM
Permalink this comment

said...

Berangan tak abes2

January 19, 2010 at 10:33 AM
Permalink this comment

said...

@ fyzal
haha..berangan je tu...

January 19, 2010 at 10:34 AM
Permalink this comment

said...

@ mimie
keh keh..lantak la koma dua...

January 19, 2010 at 10:35 AM
Permalink this comment

said...

@ enulwanie
setiap kali visit klik lagi ok?hehe..

January 19, 2010 at 10:35 AM
Permalink this comment

said...

@ Siti Salwa Hanim
haha...x penting pun info2 tu..

January 19, 2010 at 10:36 AM
Permalink this comment

said...

@ judiene
thanks!

January 19, 2010 at 10:36 AM
Permalink this comment

said...

@ cik bumble bee
ana raffali dah buat dah...keh3..

January 19, 2010 at 10:38 AM
Permalink this comment

said...

@ paan
thanks bro sbb ingatkan pasal tukar tali tu...aku lupa lgsg...

btw, kes drummer pompuan jepun tu mmg aku xleh ckap apa...exceptional case tuh...

January 19, 2010 at 10:38 AM
Permalink this comment

said...

@ ghostone
belajar la!

January 19, 2010 at 10:39 AM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
hahaha..ala, lu pura2 x reti dah la...

January 19, 2010 at 10:39 AM
Permalink this comment

said...

@ crazy_labelle
cool memang. sexy aku x pasti...hehe...

January 19, 2010 at 10:40 AM
Permalink this comment

said...

@ fitriah
cun juga..

January 19, 2010 at 10:40 AM
Permalink this comment

said...

@ i'msosupernotcool
haha..koyuki tu, brader...

January 19, 2010 at 10:41 AM
Permalink this comment

said...

@ farhana
mcm ella? woa...try la!

January 19, 2010 at 10:41 AM
Permalink this comment

said...

@ reverie
haha..inspirasi dari artikel lu brader...

January 19, 2010 at 10:42 AM
Permalink this comment

said...

@ missa
see? betul kan apa aku ckp?

January 19, 2010 at 10:43 AM
Permalink this comment

said...

@ izandaughtersalleh
kah kah...tak bole blah...

January 19, 2010 at 10:43 AM
Permalink this comment

said...

@ hans
haha...u wish!

January 19, 2010 at 10:44 AM
Permalink this comment

said...

@ told la hejauw
wuyoo...drummer in the house, everyone!

January 19, 2010 at 10:45 AM
Permalink this comment

said...

@ saypool
haha...lu angan benda lain la wei...

January 19, 2010 at 10:45 AM
Permalink this comment

said...

@ zack
insyaallah..keh2...

January 19, 2010 at 10:45 AM
Permalink this comment

said...

@ chirol
haha...kira bagus la ek?

January 19, 2010 at 10:46 AM
Permalink this comment

said...

@ yusuf
harap xde la...hahaha....

January 19, 2010 at 10:46 AM
Permalink this comment

said...

@ aku yg bijaksana
biar la!

January 19, 2010 at 2:44 PM
Permalink this comment

said...

good job ! :)

January 19, 2010 at 6:14 PM
Permalink this comment

said...

girl yg pandai main gitar mmg cool :)
macho je rasa kalau pandai main..

said...

nak gak seorang mamat nyanyi lagu sambil petik gitar kat depan l0lly.


asyiknya~

January 19, 2010 at 11:05 PM
Permalink this comment

said...

aku x main gitar kapok pas maghrib kira hantaran tinggi la eh

January 19, 2010 at 11:27 PM
Permalink this comment

said...

kalo ade sape2 bermint nk men kompang roger aku

January 20, 2010 at 3:36 PM
Permalink this comment

said...

gua main kapok boleh lebuk jugak tangan gua dulu dulu. lu belum tengok perempuan jamming metal lagi. terkedu beb.

January 21, 2010 at 12:31 AM
Permalink this comment

said...

beb~~
gua suare sedap~~
tp gitar x reti men r beb~~
cmner aa?

January 21, 2010 at 1:49 AM
Permalink this comment

said...

rekoder okay laa..inagt senang ke nak main..
huhu..

January 22, 2010 at 9:27 PM
Permalink this comment

said...

@ hey
apa yg good job?

January 22, 2010 at 9:27 PM
Permalink this comment

said...

@ husna
betul2...keh2..

January 22, 2010 at 9:28 PM
Permalink this comment

said...

@ miss lolly
semoga impian jadi kenyataan.

January 22, 2010 at 9:28 PM
Permalink this comment

said...

@ imheppie
tinggi gak lah..haha..

January 22, 2010 at 9:29 PM
Permalink this comment

said...

@ faiq
aku bole gak..main belalu punya je la...keh2..

January 22, 2010 at 9:29 PM
Permalink this comment

said...

@ kuwe
pompuan melayu belum lagi. org putih dah la...

January 22, 2010 at 9:30 PM
Permalink this comment

said...

@ jojo
concentrate nyanyi je la...payah jumpa vokalis sedap tau?

January 22, 2010 at 9:30 PM
Permalink this comment

said...

@ green
haha...agreed. point taken.

May 13, 2010 at 3:37 PM
Permalink this comment

said...

Apasal ha kebanyakkan famous band luar negara kalau ada female guitarist pun, mesti diaorg main bass.

Eg: Smashing Pumpkins, White Zombie..

Pasal main bass relatively lebih senang yek?

Aku pun baru berjinak2 dgn gitar dan benda yg aku paling menyampah ialah bila org tanya, "oh, ko nak jadik macam Yuna yek?" WTF???

Yuna is not my 'guitar hero'! I wanna be like Hammett dammitt!!

Do you guys know any notable female lead guitarist?

Popular Posts