• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Buat pertama kali dalam semester ni gua semayang Jumaat kat masjid UTM. Gila syahdu time gua ambik air semayang. Tengah-tengah panas cenggini, air cool macam duduk hotel. Jamban dah tak hancing. Karpet lembut berbulu-bulu. Chandelier besar macam rumah Pet Society gua.

Ok. Babi la korang. Gua semayang jumaat la. Gua semayang kat masjid luar kampus je sebelum ni. 

Kalau lu orang tanya gua apa tajuk khutbah masa gua sekolah asrama dulu, memang gua tak boleh nak jawab. Habis semayang sunat, gua tongkat dagu dan tidur. Kalau ada orang kacau, memang gua tampar. Bila muazin iqamah, gua otometik boleh bangun sendiri.

Tapi, hari ni lain. Disebabkan kabus syahdu menyelubungi tasik hati gua, gua segar. Tajuk khutbah hari ni pasal riba'. Lu orang main riba' tak?

Cakap pasal riba' gua teringat zaman gua sekolah dulu. Dulu, sebelum kelas agama start, ada sesi tazkirah kejap. Ikut turn. Gua ingat masa turn gua sampai, gua cerita pasal Imam Abu Hanifah. Terus-terang gua cakap. Gua punya suka cerita ni, sampai gua pernah cerita benda ni kat awek gua masa dating. Barulah Islam Hadhari.

Imam Abu Hanifah berniaga jual kain. Satu hari, ada brader nak beli kain dari kedai Imam Abu Hanifah. Tapi kain tu mahal. Brader ni takde duit. Jadi, brader ni hutang dekat Imam Abu Hanifah. Imam Abu Hanifah orait je.

Satu hari, hujan. Hujan lebat. Imam Abu Hanifah yang time tu tengah jalan cuba cari tempat berteduh. Dia nampak ada satu pondok masa dia berlari-lari anak. Banyak orang berteduh kat pondok tu. Tapi, Imam Abu Hanifah tak pergi berteduh. Dia terus berlari-lari anak dalam hujan. Orang kat pondok ushar pelik kat Imam Abu Hanifah.

Esoknya, orang pergi tanya Imam Abu Hanifah. Apasal dia tak berteduh kat pondok tu semalam? Imam Abu Hanifah pun menjelaskan. Sebenarnya, pondok tu kepunyaan brader yang berhutang dengan dia itu hari. Kalau dia berteduh, maknanya dia dah ambik riba'. Ambik riba' dosa. 

Gila punya teliti Imam Abu Hanifah. Respek. 

Jap, ni first tazkirah dalam blog gua kan?

Photo

Friday, April 23, 2010

pada 2:23 PM


40 nyamuk:

April 23, 2010 at 2:40 PM
Permalink this comment

said...

terbaik!!!

tapi oleh kerana aku ni agak bengap...

aku tak paham la kenapa kalau berteduh kira amik riba'????

aku xpaham la derr??

April 23, 2010 at 2:41 PM
Permalink this comment

said...

whoaa.. tabik spring sama beliau.

eh jap2... kau kasi ceramah cakap macam dalam blog nie gak ke?

huhu~

April 23, 2010 at 2:49 PM
Permalink this comment

said...

huhu..
bagus2!

April 23, 2010 at 2:52 PM
Permalink this comment

said...

respek sama lu bro..

lu mmg islam sejati la bai!:)

April 23, 2010 at 2:58 PM
Permalink this comment

said...

teruskan perjuangan....

April 23, 2010 at 3:12 PM
Permalink this comment

said...

aku pon xpaham..kenapa ambil riba' ek??ko xnak ulas lebih panjang ke?

April 23, 2010 at 3:54 PM
Permalink this comment

said...

@ ayue
ok. konsep riba ni macam melebihkan dari apa yang kita dah pinjamkan. kalau dia masuk pondok tu, kira dia dah ambik faedah pondok penghutang tu iaitu dapat berteduh masa hujan.

April 23, 2010 at 3:55 PM
Permalink this comment

said...

@ erine roslan
kalau aku bagi tazkirah mcm ni, mau kena halau kelas nanti..hehe..

April 23, 2010 at 3:55 PM
Permalink this comment

said...

@ ghostone
rite?

April 23, 2010 at 3:56 PM
Permalink this comment

said...

@ student
haha..gua banyak flaw, bai...

April 23, 2010 at 3:56 PM
Permalink this comment

said...

@ mr kamikaze
alrighty!

April 23, 2010 at 3:57 PM
Permalink this comment

said...

@ iyllenaz
konsep riba ni macam melebihkan dari apa yang kita dah pinjamkan. kalau dia masuk pondok tu, kira dia dah ambik faedah pondok penghutang tu iaitu dapat berteduh masa hujan.

April 23, 2010 at 3:57 PM
Permalink this comment

said...

mat, first time aku baca takirah pakai 'gua'.haha.

binatang mukholazoh tu pon patut di tukar dengan binatang yang kau main dalam Pet Society.

Ape pun, cite pasal Imam tu best. aku suke. aku xpena baca lagi.

April 23, 2010 at 4:25 PM
Permalink this comment

said...

baca tazkirah ni dapat pahala ye?..mekaciih la bg tulisan bermanfaat hari jumaat begini.

April 23, 2010 at 4:51 PM
Permalink this comment

said...

waaa aku suka ni!

April 23, 2010 at 4:55 PM
Permalink this comment

said...

bagus2...aku pun kagum dengan kau ari ni..bravo!

April 23, 2010 at 5:24 PM
Permalink this comment

said...

owhhh bru ku mengerti....

April 23, 2010 at 6:49 PM
Permalink this comment

said...

owh, mcm tu pun riba' ye...? ok2.. :)

April 23, 2010 at 6:58 PM
Permalink this comment

said...

hahaha...
tazkirah terbaek..

April 23, 2010 at 7:44 PM
Permalink this comment

said...

Uih, tak terfikir pula aku sampai itu macam. syabas. tazkirah yang lain dari yang lain.

April 23, 2010 at 7:59 PM
Permalink this comment

said...

aku syak, 3 kali jumaat lagi....haishhh...tak sampai hati la nak ckp..

said...

weh weh semayang jumaat berapa rakaat ?

*buat2 bajet k0 xp mayang jumaat*

April 23, 2010 at 8:38 PM
Permalink this comment

said...

ko pernah tinggal semayang jumaat tiga kali turut-turut tak?

said...

salam..

wa suke entry ni..
terbaik bro

April 24, 2010 at 1:20 AM
Permalink this comment

said...

bagus..
tp aku xpaham lagi..ko terang kat dak2 kat ats ni pon..aku still xpaham..harap maklum la..otak lembab nak mampus!=p

April 24, 2010 at 9:13 AM
Permalink this comment

said...

@ nasik puteh
glad u liked it

April 24, 2010 at 9:14 AM
Permalink this comment

said...

@ nursarah
ur most welcome!

April 24, 2010 at 9:15 AM
Permalink this comment

said...

@ aten chan
meh..;-)

April 24, 2010 at 9:15 AM
Permalink this comment

said...

@ adila ady
semalam ko x kagum la kat aku? haha..

April 24, 2010 at 9:16 AM
Permalink this comment

said...

@ ayue
good!

April 24, 2010 at 9:16 AM
Permalink this comment

said...

@ Daffodil D
bgtau org lain gak!

April 24, 2010 at 9:17 AM
Permalink this comment

said...

@ arifadela
heya, stranger!

April 24, 2010 at 9:17 AM
Permalink this comment

said...

@ reverie
meh...

April 24, 2010 at 9:18 AM
Permalink this comment

said...

@ razman
bagus sbb aku baru je nak karate ko..

April 24, 2010 at 9:19 AM
Permalink this comment

said...

@ miss lolly a.k.a luvfareda
dua rakaat. masuk takbir 7 kali.

April 24, 2010 at 9:20 AM
Permalink this comment

said...

@ Berd
ko pernah tinggal sekali x?

April 24, 2010 at 9:20 AM
Permalink this comment

said...

@ yusuf mujahidin ™
thanks ;-)

April 24, 2010 at 9:21 AM
Permalink this comment

said...

@ wanie-san
haha..aku pun xtau mcm mana nk explain bg lagi jelas..elok ko tanya ustat mana2 ke...hehe..

April 24, 2010 at 1:55 PM
Permalink this comment

said...

even die tak ckp pon di letak faedah, nih kre riba' eh? huish. 1 cerita yg bst.

said...

insaf wa..

Popular Posts