• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Hari ni genap setahun blog gua hidup. 23 Januari tahun lepas, gua bukak blog ni masa tengah lari dari program tabligh. Masa tu, dah ramai budak kelas gua dah ada blog. Kimi dengan blog stail Princess Diary-nya, Dayana dengan blog sinikalnya, Toha dengan blog syurga download-nya, Bye dengan blog 4-flat nya, Himdayah dengan blog suka-ati-aku-nak-update-bila nya dan K-roll dengan blog membebel-stail-mak-nenek nya.


Gua taknak kalah. Jadi gua buat gak. Niat gua nak cari kawan kat dunia blogger. Mana tau esok lusa gua boleh mintak tolong kat depa. Gua malas nak state satu-satu blogger yang gua kenal sepanjang satu tahun ni. Kang bila gua tak sebut, depa merajuk. Satu benda yang gua nak bagitau depa ni, gua follow depa ni sebab blog depa ada something distinctive yang gua dapat setiap kali gua baca blog depa. Bermakna, blog depa unik. Tu sebab pentingnya be-your-true-self attitude masa menulis blog.



Dua bulan pertama gua dalam blog, entri gua pendek-pendek. Gua masih tercari-cari stail yang paling gua selesa bila menulis. Tu sebab bila gua tengok balik entri lama tu, gua rasa nak minum racun rumpai je masa dua bulan tu. Mac dan April gua tak menulis sebab wifi kolej macam kuih pau atas peti ais rumah gua. Kejap ada kejap takde. Berukben gua tak layan.


Masuk bulan Mei dan Jun, gua langsung tak pandang blog. Masa tu gua tengah practical training kat Thailand. Internet cam gampang. Patut la indeks komposit Thailand masih bawah 800 mata. Balik practical training, gua mula aktif. Internet kolej cemerlang. Masa ni la gua buat banyak kawan blogger.


Gua tulis berdasarkan apa yang gua rasa, tengok, hidu, jilat dan raba-raba. Everything that revolves around my life. Masa gua buat entri pasal bola, ada budak kompelin tak suka gua buat entri bola. Tak kena sasaran kot gamaknya. Tapi, gua hantu bola. Apa cerita? Jadi, bila nak tulis pasal bola, gua lepas geram kat Sokernet. Ada satu artikel gua masuk situ. Terus Malaysia dapat emas Sukan Sea baru ni.


Gua juga dapat tahu lecturer gua pun baca blog gua dan budak-budak kelas lain. Dr. Halim, kalau lu baca blog gua sekarang ni, gua nak lu tau gua berterima kasih sangat-sangat sebab baca. Bila nak kahwin? 


Harapan gua, gua nak blog ni hidup sampai gua nazak. Gua harap koma pun sama. Jangan sebab follower sikit, komen entri sikit, koma give up. Jangan kompelin takde idea. Takde idea, pergi keluar bilik, pergi merayap. Pergi lihat dunia dan manusia. Banyakkan bergaul dengan orang. Jangan bergaul sesama clique je. Banyakkan membaca. Banyakkan berfikir daripada bersembang pung pang Fasha Sanda Nur Kasih semua. Comprende?

Photo

Saturday, January 23, 2010

pada 11:40 AM


77 nyamuk:

January 23, 2010 at 12:31 PM
Permalink this comment

said...

saya sokong kamu!!!!!

January 23, 2010 at 12:59 PM
Permalink this comment

said...

betul. setuju. sokong.

be yourself. plastic-ing yourself to be like someone else is a BIG no-no

=))

January 23, 2010 at 1:20 PM
Permalink this comment

said...

gua da minum racun bila tengok entri lama2 dulu
tak mati pulak dah

January 23, 2010 at 1:22 PM
Permalink this comment

said...

haha..eh, dr halim xkawen lagi??muda lagi ke??

January 23, 2010 at 1:38 PM
Permalink this comment

said...

teruskan menaip..hehe

bg ak..
jd diri sndiri bila menulis tp ekxpresskan dlm bntk penulisan lain dr yg lain

January 23, 2010 at 1:57 PM
Permalink this comment

said...

gud attitude :) ..teruskan menulis..setuju

January 23, 2010 at 2:01 PM
Permalink this comment

said...

selamat ulangtahun diucapkan kepada blog lu..hehe!

semoga panjang umur dan murah rexeki..selalulah klik2 nuff aku.

January 23, 2010 at 2:03 PM
Permalink this comment

said...

I mostly write whenever i feel like it. Sbb kalo sy pakse2 dr ntuk update entry, sah2 isi jadik mcm sampah!
Sometimes I went out, see people and get the idea of writing something about it, but when I got home I forgot all about it!
Damn..

January 23, 2010 at 2:16 PM
Permalink this comment

said...

ini sempena Arsenal dpt topspot ker??hahaha....

January 23, 2010 at 2:25 PM
Permalink this comment

said...

happy birthday aku dok kampung gak! ;)

January 23, 2010 at 2:29 PM
Permalink this comment

said...

I stil sampai skrg bile menulis mcm tak kena je...mcm nk minum racun gak hahaha

January 23, 2010 at 3:35 PM
Permalink this comment

said...

huk3~
aku bz la..
comel ayat ko..aku suke~
mmg p0n sukati aku bila nak hapdet..
:)

January 23, 2010 at 3:38 PM
Permalink this comment

said...

Aku paham Ag.. hehehehe.. By the way, selamat memajukan dunia blogging dgn entry2 yg kritis dn kreatif.. Hehehe.. Epi besday aku dok kampung gak.. ;)

January 23, 2010 at 4:32 PM
Permalink this comment

said...

selamat setahun!! kite masih kawan! :")

January 23, 2010 at 4:42 PM
Permalink this comment

said...

cayalah ko bro.da sethun ye??okay keep blogging;)

January 23, 2010 at 5:28 PM
Permalink this comment

said...

owh.. racun tu gua slalu minum time breakpes..

jap..
jadahnya fasha sandha berlakon nur kasih?

January 23, 2010 at 7:34 PM
Permalink this comment

said...

wah..ni senoir dari saya la ni dalam dunia blogging...happy birthday 2 ur blog....moga sukses dalam penulisan blog..like reading ur blog..sempoi!

January 23, 2010 at 7:37 PM
Permalink this comment

said...

aku benci fasha sandha!!!

January 23, 2010 at 11:18 PM
Permalink this comment

said...

nak kek hari jadi ker?

January 23, 2010 at 11:49 PM
Permalink this comment

said...

comprende...hehe..
menulis tu kekdg kena ada mood gak..
tp eloklah..kau boleh cari kwn2 kat blogger ni..
aku malas haha....

tp betullah, waktu first2 tulis blog, aku pun naik malu nak mengaku tu blog aku..mcm budak2 hehe

January 23, 2010 at 11:57 PM
Permalink this comment

said...

aku menulis hanya utk suka2 :)

January 24, 2010 at 12:06 AM
Permalink this comment

said...

"Jangan kompelin takde idea."

dulu entri aku ade ayat cenggini gak kan.nasib aku xtacing bro.hak3..

selamat menulis dan bergosip la wehh

January 24, 2010 at 8:33 AM
Permalink this comment

said...

nie aku singgah tib2 ada entry yg mcm kutuk aku nie! hahaha.. adesh!!

terasa i~

said...

hahahaha! cool! semua org sile bace blog nie!! cool!!!!


hidup smpai mati!!!!!!!

inspired betul kate2 itu...i baru nk delete blog.. suddenly xjdik la..;)

January 24, 2010 at 3:19 PM
Permalink this comment

said...

ngeee hepi befday blog aku dok kampung gak! =)

January 24, 2010 at 3:20 PM
Permalink this comment

said... This comment has been removed by the author.

January 24, 2010 at 4:32 PM
Permalink this comment

said...

wow...en3 ko ni mengancam la...aku stuju ape yg ko ckp ni...chaiyok bro...keep it up

January 24, 2010 at 6:12 PM
Permalink this comment

said...

Happy Birthday untuk blog Aku dok Kampung gak.

ko terus la menulis. Aku pasti terus membace. Yeah!

said...

heppy beddaaaaaaaaaay belog ni. mantop.

January 25, 2010 at 5:04 AM
Permalink this comment

said...

happy birthday ADKG
malas nk tulis name pnuh pjg brjela
kalau sekire nye kamu terkoma nnti
kasi la amanat kt sesape suh apdet ye

January 25, 2010 at 6:20 AM
Permalink this comment

said...

137976% setuju dgn kamu!!

January 25, 2010 at 6:24 AM
Permalink this comment

said...

nape ade nama fasha sandha?
tolong!

January 25, 2010 at 1:26 PM
Permalink this comment

said...

Happy Birthday 'Aku Dok Kampung Gak' blog!

tulis je apa yg ko nak..asalkan ko tak kacau orang.

=)

January 25, 2010 at 1:54 PM
Permalink this comment

said...

teruskan mengetuk keyboard nmenaip entry yg sengal bengal...

jgn lari dari kump tabligh lg...no no no no no no

January 25, 2010 at 6:29 PM
Permalink this comment

said...

hahahaha
selamat ulang tahun blog ko

January 25, 2010 at 6:49 PM
Permalink this comment

said...

smpi lecturer bace tu.. dasat la lu..

January 25, 2010 at 8:17 PM
Permalink this comment

said...

@ enulwanie
thanks!haha..

January 25, 2010 at 8:17 PM
Permalink this comment

said...

@ erine
spot on.

January 25, 2010 at 8:18 PM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
perut lu ada enzim untuk degrade racun la tu.

January 25, 2010 at 8:18 PM
Permalink this comment

said...

@ iyllienaz
belum. muda lagi. keh keh.

January 25, 2010 at 8:24 PM
Permalink this comment

said...

@ amirah
perspektif menarik disitu.

January 25, 2010 at 8:24 PM
Permalink this comment

said...

@ ezzati
the same goes to your too!

January 25, 2010 at 8:25 PM
Permalink this comment

said...

@ dila
haha..xde hal..

January 25, 2010 at 8:26 PM
Permalink this comment

said...

@ natra
haha..sounds u need a lot of omega-3!

January 25, 2010 at 8:26 PM
Permalink this comment

said...

@ naqibmiller
lebih kuang la..haha...hepi dowh..

January 25, 2010 at 8:27 PM
Permalink this comment

said...

@ fitriah
a cup of me punya bday bile?

January 25, 2010 at 8:27 PM
Permalink this comment

said...

@ didi
haha..jangan...

January 25, 2010 at 8:31 PM
Permalink this comment

said...

@ himdayah
haha...saje je..lama x nampak ko..

January 25, 2010 at 8:31 PM
Permalink this comment

said...

@ farhana
thanks!

January 25, 2010 at 8:31 PM
Permalink this comment

said...

@ daffodil d
of course!

January 25, 2010 at 8:32 PM
Permalink this comment

said...

@ faizal
haha..baru setaun je..

January 25, 2010 at 8:33 PM
Permalink this comment

said...

@ dzul hafixi
haha..nak kutuk fasha sanda je sebenarnya...

January 25, 2010 at 8:35 PM
Permalink this comment

said...

@ liyana
haha..thanks..

January 25, 2010 at 8:35 PM
Permalink this comment

said...

@ saypool
haha..kesian minah tu..

January 25, 2010 at 8:36 PM
Permalink this comment

said...

@ kapten luffy
xde hal bro..keh keh...

January 25, 2010 at 8:37 PM
Permalink this comment

said...

@ missa
hahaha...betul2..aku punya pun mcm budak2...

January 25, 2010 at 8:38 PM
Permalink this comment

said...

@ husna
u've got experience. keep sharing 'em.

January 25, 2010 at 8:39 PM
Permalink this comment

said...

@ tfaaa
haha..don't take it seriously..

January 25, 2010 at 8:40 PM
Permalink this comment

said...

@ boneka
bro, aku x single out sape2 ok. so, kalau terasa tu anggap la mcm member gurau2 sama member..hehe..

January 25, 2010 at 8:41 PM
Permalink this comment

said...

@ ♥_♥tieha♥_♥
jangan delete..hehe...

January 25, 2010 at 8:41 PM
Permalink this comment

said...

@ cik akma
thanks!

January 25, 2010 at 8:42 PM
Permalink this comment

said...

@ hisham
keh keh..mengancam la sangat..

January 25, 2010 at 8:43 PM
Permalink this comment

said...

@ cik bumble bee
thanks! gonna keep reading yours too!

January 25, 2010 at 8:43 PM
Permalink this comment

said...

@ miss lolly a.k.a luvfareda
thanks!

January 25, 2010 at 8:44 PM
Permalink this comment

said...

@ larasephia
haha..kalau ko bole?

January 25, 2010 at 8:45 PM
Permalink this comment

said...

@ lady dyla
haha..entah bape persen la tu..

January 25, 2010 at 8:46 PM
Permalink this comment

said...

@ j0j0_bdiN@
haha...anti la tu...

January 25, 2010 at 8:47 PM
Permalink this comment

said...

@ [z@ck]
keh keh. insyaallah.

January 25, 2010 at 8:47 PM
Permalink this comment

said...

@ wanie
haha..biar la..tabligh menakutkan..

January 26, 2010 at 12:12 AM
Permalink this comment

said...

Babi! ha amek ko!

princess diary palotak ko!

January 26, 2010 at 1:09 AM
Permalink this comment

said...

a cup of me punye birthday 23.2 ;)

January 26, 2010 at 2:20 AM
Permalink this comment

said...

ouh, hepi belated bday utk blog ni..

huhu, ak cm segan je nak bagi link blog kat sape2..ni siap bg lec lagi..waaawa, kagum..

January 27, 2010 at 1:27 PM
Permalink this comment

said...

jap bro. if tengah nazak leh lagi ke nak pegang laptop untuk blogging? haha.

January 30, 2010 at 6:11 PM
Permalink this comment

said...

@ fitriah
good to know

January 30, 2010 at 6:11 PM
Permalink this comment

said...

@ green
haha..padan muka depa..

January 30, 2010 at 6:12 PM
Permalink this comment

said...

@ farah
x salah kan? keh keh

January 30, 2010 at 10:07 PM
Permalink this comment

said...

d'accord (:

Popular Posts