• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers



Secara jujurnya, gua tak terkesan dengan sambutan kemerdekaan negara baru-baru ni. Bagi gua, sambutan kemerdekaan negara kita lebih berkisarkan kepada jasa-jasa kerajaan terhadap rakyat berbanding mengenang jasa-jasa patriot negara sedangkan apa yang kerajaan buat tu dah memang tanggungjawab mereka untuk buat. Macam tanggungjawab makcik-makcik cleaner untuk mop lantai. Perlu ke dia canang-canang satu office supaya hargai mereka?

Perarakan kemerdekaan pula tak habis-habis dengan persembahan kebudayaan dan perarakan dari kakitangan kerajaan. Kalau nak dibandingkan dengan perarakan kemerdekaan India yang menyajikan penonton dengan kekuatan ketenteraan negara di hadapan rakyat (sehingga menimbulkan rasa kagum), perarakan kemerdekaan negara kita umpama upacara perasmian pasar raya.

Semasa belajar subjek Sejarah (yang juga merupakan subjek kegemaran gua) di sekolah, Tunku Abdul Rahman dijulang sebagai tokoh kemerdekaan negara atas usaha delegasi yang diketuainya untuk berunding kemerdekaan dengan British. 

Tetapi, pada masa yang sama terdapat seorang lagi nasionalis Tanah Melayu yang tidak mendapat layanan serupa, malah disisih oleh bangsanya sendiri. Sudahlah beliau yang memulakan gerakan menentang Malayan Union (yang disokong Sultan Johor ketika itu), malah ideanya untuk Tanah Melayu yang merdeka jauh lebih 1Malaysia berbanding apa yang dibuat oleh Parti Perikatan pada ketika itu. Dato' Onn Jaafar kekal sebagai hero kemerdekaan yang perdana bagi pendapat gua.

Bagi gua, warganegara merdeka adalah warganegara yang tiada perasaan prejudis terhadap sesama rakyat Malaysia yang berbangsa lain dengan mereka. Mereka takkan fikir bila orang Cina jadi Perdana Menteri, orang Melayu akan ditindas. Mereka takkan fikir bangsa mereka lebih superior berbanding bangsa lain. Mereka takkan merepek kata sistem pendidikan negara kita adalah yang terbaik di Asia kalau bukan di dunia apabila kita masih mengamalkan 'segregation' dalam sistem pendidikan yang tak ubah macam US pada era 1930-an. 



Merdeka my ass



Warganegara merdeka adalah warganegara yang menghargai hasil kerja warga tempatan yang berkualiti seperti Momo Latif, Asiah, Kamariah Nor dan artis-artis tempatan kontemporari seperti OJ Law, Darren Ashley, Couple dan macam-macam lagi. Mereka adalah warganegara yang mempunyai prinsip dan falsafah hidup, meskipun prinsip dan falsafah mereka tidak popular dengan zeitgeist masyarakat ketika itu.

Photo

Wednesday, September 5, 2012

pada 9:33 PM


Los Horribles
Dipos oleh avid

Yeap. It has been months since the last time I was updating this. Fasting month and Raya passed by so fast I hardly remember what was going on with my life except working like a dog and cursing KTM everyday. However, quite contrast to my previous job I kinda love this new job. There's definitely more girls, perks and laughs in workplace. And when I say girls, they're the type of girls you would accidentally muttered "Daaaaammnnn girl....!" when she's passing in front of you while you're enjoying your morning coffee with Indonesian makcik-makcik cleaner. 

Last Raya was decent for me. I cried after learning that my nanny had passed away just before Ramadan. We stayed in touch when I visited her house during last Raya. She hugged me like I was one of her own sons. I kept hearing from her how I was a giant pain in the ass to her back then. But she bared the pain and raised me fine. And for that, I'll always thank her. May Allah blesses her soul.

And now kids, that's how you write an article with two contrasting feels.


Photo

Monday, September 3, 2012

pada 9:21 PM


Kunta Kinte in KL
Dipos oleh avid

Somebody shared my last article (Frickin' Interview) in Twitter and as a result, it is now one of my most viewed post on this blog. Thank you for that, stranger. I hope everyone enjoyed it as much I enjoyed the outcome of that interview.

Oh yes, that 'big' interview. It was on 13th. The interview was surprisingly fun. There's two people interviewing me. One of them are wearing something a teenager would wear in shopping complex. And there I was, dressing all fancy like a stupid-ass clown.

They asked me just two questions. Shit, guess I was over-prepared. And then, it was over. Last Wednesday, they called me to report for my first day on this coming Monday. My grape-farming (peng-anggur) career stint lasts for at least two weeks.

Goodbye JB. I had fun rockin' with Plague of Happiness in City Plaza. It was still the best gig I've ever been to. I had my first love there too. Hell, my first break-up too. Now I'm gonna be embracing KL. It's gonna be tough I know but I'm looking forward to it. 

Photo

Saturday, July 21, 2012

pada 4:12 PM


Frickin' Interview
Dipos oleh avid

I got a big interview tomorrow. To get this interview, I endured two series of phone interviews. Goddamn. How many interviews a brother have to do before he can get the damn job? Ah yes. I resigned my job as an R&D Engineer two weeks ago. It's a good job but I don't wanna be cooped up in a lab all day long. I need a fresh challenge.

And what better time to be unemployed than now. Merely one week away from fasting month and then come the Hari Raya. God, I hate Hari Raya. Every year, I have to face a gauntlet of judging eyes from my aunts, asking me how much my salary is, why the hell I'm driving a shitbox instead of some BMW or Toyota, why I don't have fucking IPhone..It's sad that we're living in a society that judge people by his/her possessions.

I try not to think much about the interview. It's just gonna made me worse. I read in Reader's Digest that I found in a garbage bin couple years ago, try to set our mindset as a 'value-adder', not as a 'job-seeker' whenever approaching an interview. Basically, I have to make a distinction out of the other job candidates. Maybe I'll be wearing my pink shirt tomorrow. Then, the interviewers will be all like - "Oh...that pink shirt guy! He's gorgeous innit?"

God, I haven't been this nervous since the countdown of 100m dash final of Sukan Tahunan Sekolah Kebangsaan Doktor Abdul Latiff in 2000 - which I finished second last.

Photo

Thursday, July 12, 2012

pada 4:35 PM


Labels:
,
,

Empati Tanpa Agama
Dipos oleh avid

Empathy...

 1. Orang kata, empati adalah sesuatu yang memisahkan kita dengan psychopaths. Empati menghalang kita dari membunuh bekas teman wanita/lelaki dengan kapak meskipun mereka tipu kata mereka pergi usrah pada malam sabtu. Empati menghalang kita untuk bertekak dengan orang tua meskipun mereka terang-terang paksa kita beli nombor ekor.

2. Semasa gua kecil, apabila membaca surat khabar gua selalu tertanya kenapa ada orang bunuh anak sendiri, mak sendiri dan menjaringkan gol sendiri. Apakah mereka lupa itu anak mereka, mak mereka dan pintu gol pasukan mereka sendiri. Dibesarkan dalam keluarga yang mementingkan nilai-nilai keagamaan, gua membuat kesimpulan yang mereka ni tak sembahyang lalu membuat perkara seumpama tersebut.

3. Semasa tingkatan 2, gua terlibat dalam satu pertelingkahan mulut dengan seorang rakan kelas atas isu nama bapak. Adalah menakjubkan bila kita ingat balik pasal apa kita bergaduh masa sekolah dulu, bukan? Selepas berperang mulut, malam itu selepas kelas prep gua balas dendam dengan buang bekas penselnya jauh ke dalam hutan di belakang kelas. Dibesarkan dalam keluarga yang mementingkan nilai-nilai murni, gua tak lena tidur malam sehinggalah budak tu membeli bekas pensel baru.

4. Sejak kejadian tersebut, gua mempersoalkan nilai empati diri gua. Apakah gua akan masuk neraka selepas ni? Apakah gua dah jadi jahat? Apakah selepas ni gua akan buang badan orang yang gua tak suka ke dalam hutan?

5. Apabila menonton siri The Office, gua selalu dapat satu perasaan yang pelik setiap kali Michael Scott mula buat benda bangang yang akhirnya memakan dirinya sendiri. Ianya satu perasaan pelik kerana setiap kali Michael buat benda bangang, gua akan menjauhkan muka gua dari skrin komputer dan mengeluarkan bunyi seperti orang tengah berjuang membuang air besar.

6. Perkara sama berlaku apabila gua menonton American Pie ketika adegan Jim Lavenstein dengan pai epal dan adegan Stifler dengan nenek gersang.

7. Gua sedar dengan tabiat gua ni dan mendapat jawapan dari komen Youtube, menjelaskan apa sebenarnya berlaku bila gua menonton Michael Scott dalam The Office. Ianya dipanggil empati. Gua tak mahu Michael Scott buat benda bangang tapi tak mampu berbuat apa-apa. Gua tahu komen Youtube bukanlah sumber tepat dan berkredibiliti untuk menjelaskan situasi ini, tapi gua boleh nampak logiknya di situ.

8. Apabila empati dalam diri gua dicarik-carik ketika menonton The Office, gua rasa sangat tak selesa. Sampaikan ada satu masa, gua tak boleh tangani Michael Scott dan terpaksa tutup media player serta-merta.

9. Bagi gua, empati adalah penanda aras tahap moral seseorang. Tak kisahlah seseorang itu beragama Islam atau menganut kepercayaan aninisme yang menyembah plastik Maggi atau apa-apa sahaja, selagi dia ada empathy dia akan berada di bawah kawalan moral dalamannya.

10. Bagi gua, Tina Fey yang pernah mengaku pegangan agamanya hanyalah melakukan apa yang Oprah suruh merupakan seorang manusia yang baik berbanding dengan mereka yang mengaku beragama tapi membunuh orang awam atas nama agama.

Oh yeah, fuck Spain.

Photo

Monday, July 2, 2012

pada 7:49 PM


Labels:
,
,

Madu Tualang Encik Bahop
Dipos oleh avid

Hujung minggu baru ni, gua terserempak dengan Bahop, kawan satu sekolah yang gua dah tak jumpa sejak 2005. Habis SPM, langsung tak pernah jumpa. Chat dalam facebook tu tak kira. Dan budak laki sentiasa ada cara untuk mengembalikan kemesraan semasa berkawan di sekolah dulu. Kutukan.

Gua tak pasti sama ada budak perempuan akan cakap 'peh, gila buncit kau sekarang' kepada rakan lama mereka, tapi itulah benda pertama yang gua cakap bila gua terserempak dengan Bahop.

Sehari sebelum berjumpa, Bahop ada mintak gua klik 'like' kat page produk syarikat perniagaannya yang menjual madu Yaman. Tapi gua enggan kerana gua belum cuba macam mana madunya rasa. Kemudian, apabila keesokan harinya kami dapat bersua muka dan gua dapat ambil free sample madu jualannya, gua terasa seolah-olah Tuhan mahu gua sokong perniagaan Bahop. Haha.

Dan demi Allah, madu budak Bahop ni jual memang sedap. Jenis sedap yang buat kau rasa bangga kau berkawan dengan penjualnya. Jenis sedap yang buat kau tak keberatan untuk tolong promote barangnya. Jenis sedap yang buat kau rasa tak segan nak tulis kat blog, cakap barang dia memang sedap. That kind of 'sedap'.

Dan daripada dia , gua dapat tahu pendapat kononnya madu asli takkan kena hurung semut adalah mitos semata-mata. Dan kerja mematahkan mitos ni kerja berat sebenarnya memandangkan tak ramai orang kita minat tengok Mythbusters dan membaca benda-benda am. Jadi, gua harap keyword daripada entri ini akan sampai kepada mereka yang google 'madu asli tak dihurung semut' pada masa-masa akan datang.

Kalau ikut slang gang African-American di Baltimore, his shit is the dope yo


Photo

Monday, June 25, 2012

pada 12:54 PM


3-4 Tahun Lepas
Dipos oleh avid

Sekarang ni gua dapat rasakan blogging adalah satu trend yang semakin menghampiri kepupusan. Kalau berbalik kepada 3-4 tahun yang lepas, boleh kata semua orang ada blog. Macam-macam blog ada. Blog yang cerita malam tadi dia makan nasi goreng pun ada. Blog yang khas untuk mendedahkan pengklepetan MLM pun ada.

3-4 tahun yang lepas, terlalu banyak blog yang update hari-hari. Malah, yang update setiap dua jam bagitahu followers dia makan nasi goreng apa pun ada. Siap tangkap gambar lagi. Disebabkan atmosfera Blogger yang begitu pesat, ditambah pula dengan kekerapan meng-update, tak hairanlah setiap minggu mereka cash-in cek dari Nuffnang.

Kembali kepada tahun ni, kebanyakkan blog sebegini dah tak aktif lagi. Kebanyakkan mereka sudah memasuki alam pekerjaan. Letih kerja seharian, balik kerja tiada mood dan terlalu letih menulis di blog. Tiada lagi post-post nasi goreng dari mereka. 

Dan kebanyakkan blog yang masih aktif ketika ini adalah blog yang updatenya seminggu sekali. Paling rajin pun tiga hari sekali. Post satu bulan pun tak cecah 20 entri. Kalau ada pun, kebanyakkannya post yang pseudo-emosional macam Wordless Wednesday. Macam french movie pula.

Takde lagi entri mindfuck dari FOA. Takde lagi entri provokatif dari Teh Tarik Gelas Besar.Takde lagi entri cerita zaman silam Hilang Punca. Takde lagi entri geeky dari FiveoRama. Takde lagi entri mindblowing dari Reverie Malaya. Baru-baru ni pulak, Lanzo dari K.E.L.A.M.B.U pula menyuarakan kebimbangan jikalau buah fikirannya sudah tidak relevan lagi.

Gua pernah cakap gua akan blogging sampai gua tua. Itupun kalau Google masih tengok Blogger sebagai platform social media yang masih relevan. Gua paham mana-mana trend pun akan hilang kepopularannya. Itu sebab kita tak pakai seluar bell-bottom, hisap ganja dan simpan rambut panjang lagi. Tapi sejak bila pulak menulis ni satu trend? Dulu kemain beria korang update hari-hari?


Photo

Saturday, June 16, 2012

pada 3:01 PM


Melihat perlawanan pembukaan Euro 2012 antara Poland dan Greece, gua jangka Poland menang. Sure, Greece memang ada 2-3 gritty centre back yang degil, macam Sokratis Papasthatopoulos yang gua selalu beli dalam FM dan Kyriakos Papadopoulos yang mengingatkan gua kepada Ryan Shawcross, tapi Poland boleh tumpu untuk menyerang sebab mereka boleh expect persembahan yang bagus dari Wojciech Szesczny. Lagipun, apa guna Jakub Blaszczkowski dan Lukas Piszczek kalau Poland main bertahan. Dua pemain Dortmund ni merupakan dua pemain dominan di sayap kanan Dortmund.

But.....I was wrong.

Szesczny main macam Massimo Taibi. Clueless in his own box. Takde komunikasi dengan centre back menyebabkan penalti dan kad merah. Takde konsentrasi menyebabkan dia beria dive untuk claim low cross sedangkan centre back dia tengah closing down the incoming Greece player.

Kemudian melihat perlawanan Russia dan Republik Czech, ada dua pemain Arsenal terlibat. Andrey Arshavin dan Tomas Rosicky. Dalam perlawanan ni, Arshavin dan Rosicky bermain di posisi yang sama ketika bermain di Arsenal. Ketika di Arsenal, Arshavin nampak macam clueless terutama sekali bila Arsenal lawan pasukan yang parking bas depan pintu gol. Jadi, apabila Rep. Czech bermain dengan mentaliti yang positif, adalah normal melihat Arshavin buat 2 assists. Manakala, Rosicky nampak tak selesa dihambat Igor Denisov senantiasa.

Kemudian, perlawanan antara Holland dan Denmark menjadi tumpuan. Apa yang menjadi tumpuan sebelum perlawanan adalah samada Robin van Persie atau Klaas Jan Huntelaar yang menjadi lone striker. Bukan selalu bagi satu team untuk dapat dua top scorer di dua liga utama di Eropah. Gua menjangkakan Holland untuk menang tipis. Meskipun orang bantai cakap Holland main total football, Holland banyak pemain ofensif bagus, Holland score 37 gol dalam pusingan kelayakan, umum kena tahu Bert van Marwijk seorang manager yang cautious.

Di bawah kendalian van Marwijk, Holland tak main total football langsung. 37 gol dalam pusingan kelayakan itu pun hasil 11 gol ketika lawan San Marino, dimana striker utamanya bekerja sebagai tukang cat di pagi hari. Jadi gua tak tahu kenapa pundit TV3 meraban kata Holland akan menang 3-0.

Dan pada perlawanan tersebut, van Persie memberi satu persembahan yang melegakan gua. Dengan persembahan sesampah malam semalam, takkan ada team yang akan hassle Arsenal untuk sign kontrak barunya. Mungkin Man City akan mengalih perhatian kepada Edinson Cavani atau Falcao. Hahaha. Gua biasa nampak van Persie miskick bila guna kaki kanannya. Tapi bila Sneijder set bola betul-betul untuk kaki kiri van Persie rembat dan dia miskick jugak, gua rasa geli hati.

Kaki pengkor, kata orang Perak

Dan bagi Bendtner, misteri apa jenis striker kah beliau masih belum terjawab. Nak kata target man, memang tak. Nak kata deep forward, linking play langsung berterabur. Nak kata hybrid striker macam Edinson Cavani dan Zlatan Ibrahimovic, lagi lah tak.

Photo

Sunday, June 10, 2012

pada 11:30 AM


Budak Sebelah Meja
Dipos oleh avid

Baru-baru ni, gua dapat tahu adik gua kehilangan kawannya yang pulang menghadap Ilahi. Lemas mandi parit belakang rumah, kata mak gua. Takziah gua ucapkan kepada keluarga mangsa. Siapa sangka, dah bertahun-tahun berkubang di parit belakang rumah, lagi 2-3 bulan nak PMR pulak dia lemas.

Mak gua cakap, allayarham ni kawan duduk sebelah meja dengan adik gua. Kawan duduk sebelah meja di kelas, dah tentulah rapat. Bila cikgu tak masuk, dengan budak sebelah meja la kita bersembang tak kira cun mana makwe duduk depan kita. Bila tidur di kelas, budak sebelah meja la yang tolong cover line. Bila makan roti, kat meja budak sebelah la kita sumbat plastiknya.

Kalau gua berada di tempat adik gua, gua tak tahu apa reaksi gua bila Adib Nasir (Form 1-3) atau Firdaus Sobri (Form 4-5) meninggal ketika kami masih belajar. Adib Nasir, meskipun dia poyo dengan markah Matematik nya yang lebih tinggi dari gua sepanjang masa, merupakan seorang budak yang selalu tolong gua dalam English. Firdaus Sobri pulak merupakan budak sebelah meja yang boleh kata tolong gua dalam semua subjek dan bertanggungjawab memastikan gua tak jadi Kunta Kinte dalam kelas gua.

Bila gua telepon adik gua, dia nampak tak terganggu. Belajar macam biasa. Makan banyak macam biasa. Tapi gua risau apa jadi bila sekolah bukak balik habis cuti nanti. Apa perasaan dia bila meja sebelah dia kosong atau bila ada asshole pindah meja dan duduk sebelah dia.

Setakat ni, gua bernasib baik kawan-kawan baik gua semua hidup-hidup belaka. Ada seorang kawan sekolah gua dah meninggal semasa latihan penerbangannya, tapi gua taklah rapat dengan allayarham. Semasa pemergian Wak Lem, pak cik faveret gua semasa raya 2 tahun lepas, gua menanganinya dengan menulis entri tribute di blog. Shit, nerd gila gua rasa tulis blog bila orang mati. Not that I didn't know I was already and I still am.

Kepada semua budak sebelah meja, terima kasih kerana bagi copy homework meskipun jawapan korang taklah betul sangat. Terima kasih kerana tidak memadam dengan hujung pemadam yang tidak diusik. Terima kasih kerana sedekah kertas kajang 2-3 helai sehari. Terima kasih kerana bagi pinjam liquid paper meskipun gua sendiri ada liquid paper yang yang lupa letak mana.

Photo

Thursday, June 7, 2012

pada 1:00 PM


Labels:
,
,
,

Abang Kena Mengalah
Dipos oleh avid

Jadi anak sulung, mak gua berjuta kali mengingatkan gua yang tua kena selalu mengalah. Kalau adik gua nak tengok kartun bodoh Hagemaru, gua kena mengalah. Kalau adik gua nak Ice Pong yang gua beli lepas save lima kupang yang gua save dari belanja sekolah petang, gua kena mengalah. Kalau adik gua nak ayam last kat mangkuk sup ayam, gua kena mengalah. Mula-mula gua mengamuk kena mengalah. Natijahnya, mak gua menyinga depan muka gua. Sumpah, dengar mak gua menyinga depan muka adalah perkara kedua yang gua tak ndak selepas dapat nombor belas-belas dalam peperiksaan. Pernah sekali gua dapat nombor 9 semasa darjah lima, gua tak dapat keluar main petang dekat sebulan.

Lama-kelamaan, gua dah terbiasa mengalah. Personaliti gua dah serupa Yahudi Amerika. Sentiasa mengelak konflik. Itu pasal tak banyak orang Yahudi merompak bank kot, tapi banyak yang merompak orang dengan menjadi akauntan. Gua menjadi lebih diplomatik. Dua kali gua dapat offer join debate team di sekolah menengah dan universiti, gua tolak mentah-mentah sebab gua diplomatik orangnya. Semasa tingkatan 2, seorang member kelas gua buat gua hangin. Daripada bertumbuk muka depan muka, gua buang bekas pensilnya ke dalam hutan belakang kelas.


Baru-baru ni semasa memandu di pesisir bandar Johor Bahru, seorang mamat yang tak reti parking parallel mencium bontot kereta gua. Ketika kejadian berlaku, gua betul-betul berada di hadapan kereta dan menyaksikan kejadian tu berlaku. Sekarang kalau brader lain berada di tempat gua, dia akan ambik nombor plat kereta mamat tersebut dan cuba menyelesaikan isu dengan meminta wang ganti rugi hasil body kereta yang calar dan catnya yang terkopek. Memandangkan gua brader yag diplomatik, gua buat-buat macam bukan kereta gua yang kena langgar. "Saya punya kereta parking hujung sana, macha.." ujar gua lalu berlalu pergi sambil berpura-pura ada orang call gua.

Kerja mengecat balik kereta gua memakan RM150. Calar sikit tapi kos tersebut patutnya bukan dari poket gua. Entah kenapa dalam kepala hotak gua semasa tu bermati-matian cuba mengelak konfrontasi ketika kejadian berlaku, gua masih berspekulasi. Mungkin ada kaitan dengan muka mak gua menyinga ketika kecil dahulu. Mungkin ada kaitan dengan fakta yang mamat tersebut tak mendesak untuk bayar ganti rugi. Shit, kalau dia insist nak bayar, dia mesti good Samaritan yang terakhir tinggal di JB. Atau mungkin ada kaitan gua sebenarnya penakut mengalahkan budak Pandu Puteri yang takut nak keluar khemah kencing tengah malam.

Shit, bila gua pikir kalau gua buat pekak badak masa mak gua menyinga 12 tahun dahulu, mungkin gua boleh jadi pembahas terbaik. Mungkin gua kerja lawyer untuk defendan kes Sosilawati kena bunuh raya tahun lepas. Mungkin gua dah ada 5 ex-girlfriends sekarang dan sedang dating the soon-to-be sixth daripada main teka-teka dengan rakan sekerja samada budak HR di pejabat single atau tidak.

Photo

Tuesday, June 5, 2012

pada 7:30 PM


Labels:
,
,
,
,
,

Ada sebabnya kenapa gua jarang menulis pasal perihal bola sepak meskipun bagi sesiapa yang mengenali gua secara peribadi, gua kaki bola sejati. 

Bila gua bercakap pasal kaki bola sejati, gua maksudkan benda pertama yang gua buat apabila melayari internet adalah bukak Guardian Football dan Telegraph dahulu. Gua baca Zonal Marking sebagai wadah bacaan mingguan dan mengambil nota sebagai tips untuk digunakan dalam FM 2012. Benda pertama yang gua check semasa tengok bola adalah tengok line-up pemain dan figure out taktik permainan kedua-dua pasukan dan menaakul keputusan perlawanan macam pundit. 

Senang kata, bila gua bercakap pasal bola gua bercakap dari pandangan seorang football nerd. Statistics, weakness, strengths, tactics, transfer rumours, contract details - you name it. Gua boleh bercakap tentang 4-4-2 berjam-jam. Gua boleh bercakap tentang Sergio Busquet dan Javi Martinez tentang posisi mereka dalam kelab masing-masing yang terhasil dari evolusi centre back. Gua berani katakan Zainal Raawop jauh lebih berpengetahuan dalam bola sepak berbanding Hasbullah Awang.

And nobody would've waste their time reading a nerd's blog. Dan itulah sebab gua tak menulis pasal bola sepak di blog.

Photo

Tuesday, May 22, 2012

pada 7:30 PM


Labels:
,
,

Dalam keluarga gua, hari ibu, hari bapa dan hari kanak-kanak sedunia tak pernah diraikan malah disebut-sebut pun. Malah, hari jadi bapak gua yang lepas disambut dengan makan ketam berlada yang dibeli dengan duit bapak gua juga yang akhirnya habis dalam perut gua juga. Pada hari jadi mak gua, gua meraikan dengan menulis sebuah entri di blog tentang mak gua yang mendapat kurang dari 10 komen dari strangers.

Kadang-kadang, bila gua baca surat khabar tentang hari ibu di mana anak bawak mak pergi shopping, pergi spa dan jalan-jalan bawak makan, gua terasa apa agaknya reaksi mak gua apabila gua buat benda serupa. Semasa hari ibu tahun lepas, gua menelefon mak gua untuk mengucapkan selamat hari ibu dan terpaksa mengharungi 2 minit awkward silence kerana tak pernah-pernah gua buat perangai ucap-ucap selamat kepadanya selama ni.

Keluarga gua bukan peminat amalan ucap-mengucap selamat. Benda ni untuk keluarga-keluarga kat pekan dan surat khabar, rasanya. Sebab sumpah gua rasa awkward gila sebut 'Selamat Hari Ibu, mak' kepada mak gua. Mungkin adik perempuan gua penah buat tapi bagi kami adik-beradik lelaki yang lain, gua berani jamin kami tak pernah buat. Heck, gua sendiri tak boleh nak panggil mak gua ibu, mami atau umi. Hahahaha.


Tapi what we lack in communication, we make up with action. Kami turun kebun tiap-tiap pagi ahad, bagi minum dan makan lembu setiap hari, kemas bilik setiap hari, tolong siang ikan dan sayur, tolong beli barang kat pasar, tak ubah setting color dan contrast TV, tolong pijak badan ayah, tolong tarik jari kaki mak dan belajar elok-elok supaya mak tak masukkan kami ke sekolah estet. 

Gua dah banyak kali cerita pasal mak gua kat blog seperti ini dan ini. Memang dah banyak kali dan gua takkan berhenti. Nora Roberts should write about her. Heck, Helen Keller should write about her even though she was only 3 when Ms. Keller died.

I wonder if people would buy a book about my mama. And I shall name it 'My Mama Is Awesome - even Barney pleads to be her wingman". Happy Mother's Day!

Photo

Friday, May 11, 2012

pada 8:00 AM


Labels:
,
,

Misteri Nusantara TV3
Dipos oleh avid

Malam semalam, gua menonton Misteri Nusantara, sebuah rancangan dokumentari mistik sekitar Nusantara - atau mengikut kata Cikgu Aziz, cikgu sejarah Tingkatan 3 gua - Malay Archipelago. Gua tak dapat menjelaskan sebab kukuh kenapa gua tengok rancangan tersebut memandangkan kebelakangan ni TV3 banyak menyiarkan benda-benda merepek seperti drama 3 Janji lakonan Liyana Jasmay.

Dalam episod malam semalam, krew Misteri Nusantara pergi ke sebuah kampung di Sabah untuk merungkai misteri 'bubu yang menari'. Menurut cerita asalnya, hanya penduduk kampung ni sahaja yang pandai buat bubu menari. Dan upacara ni katanya sudah lama tak dijalankan sehinggalah krew Misteri Nusantara singgah di kampung tersebut.

Secara asasnya, dalam upacara ini bubu tersebut perlu disediakan secara khas dari sejenis kayu buluh yang gua dah lupa namanya. Dan hanya seorang pakcik tua di kampung itu sahaja yang tahu membuat bubu tersebut. Setelah siap, bubu tersebut akan dibalut/dipakaikan dengan baju wanita yang telah meninggal dunia. Kemudian, bubu tersebut akan diasapkan dengan kemenyan sambil dibaca Yasin dan mantera jampi secara berterusan dan bubu tersebut akan menari dengan sendirinya.


Daripada apa yang gua tengok, upacara ni taklah se-mistik yang gua sangka. Asap panas yang dihasilkan kemenyan akan memenuhi ruang dalaman bubu (baju wanita bertindak sebagai insulator) dan akibatnya bubu tersebut boleh terangkat-angkat (hence dikatakan bubu tersebut menari). 

Asap kemenyan yang panas akan memanaskan udara didalam bubu tersebut dan menghasilkan daya tujahan keatas kerana udara panas kurang mampat berbanding udara sejuk. Daya tujahan tersebut itulah disangka-sangkakan sebagai kuasa mistik yang menyebabkan bubu tersebut menari.





Gua tak kisah sangat dengan kesahihan tradisi orang kampung tersebut sebab mereka sendiri pun dah lama tak buat benda ni. Tapi apabila TV3 menyiarkan cerita yang membodohkan orang dari pagi sampai malam, sampai kat Buletin Utama pun nak membangangkan orang, gua tak tahu apa hala tuju TV3 sekarang.

Dan tak hairanlah mak gua layan Showdown malam-malam.

Photo

Wednesday, May 2, 2012

pada 9:00 PM


Labels:
,

Taugeh Kencing
Dipos oleh avid


Secara jujurnya, gua dah dengar mitos ni lama dah. Sejak gua mula belikan mak gua ikan dan sayur di pasar sejak darjah 5 pada 1999. Jadi, gua rasa info dari 'pegawai-opis-aku-yang-pernah-buat-lawatan-ke-pusat2-penanaman-taugeh-dibeberapa-negeri-tertentu-yg-diusahakan-oleh-cha ya nun alip' ini adalah info yang lapuk tapi masih di recycle untuk menunjukkan betapa kejinya 'cha ya nun alip' dan betapa mulianya orang 'bumiputera'.

First of all, taugeh tak ditanam sebaliknya dicambah (germinated). Jadi, memanggil tempat membuat taugeh sebagai 'pusat penanaman taugeh' bukan sahaja menunjukkan penulis artikel tak pernah tengok orang buat taugeh malah menunjukkan kebangangan beliau yang klasik apabila menulis artikel rasis sebegini.

Kedua, taugeh tak menyimpan air okay. Apatah lagi menyimpan air yang digunakan semasa proses percambahannya. Taugeh bukan macam pokok baobab. Taugeh menggunakan air untuk proses percambahan bukan untuk disimpan. Besides, who the fuck wants to eat urinated bean sprouts? I highly doubt any human in the face of earth, even the fellow Chinese would drink another man's pee, let alone his/her own pee. Well, except you're Bear Grylls, of course.


Taugeh yang putih dan rangup dihasilkan apabila taugeh direndam dan dicambah dalam keadaan gelap. Itu sebab orang cambah taugeh di tong yang diletak dalam bilik gelap. Manakala, taugeh yang kekuningan, cepat layu dan kurang rangup yang didakwa dihasilkan oleh 'Bumiputera' pula dihasilkan apabila taugeh dicambah dalam keadaaan terang (sumber).

Bagaimanapun, taugeh 'Bumiputera' yang dicambah dalam keadaan terang mempunyai lebih banyak nutrtional value berbanding taugeh yang dicambah dalam keadaan gelap. Tetapi, orang jarang buat dalam keadaan terang sebab taugeh boleh jadi kering dan sape la yang bodoh sangat nak beli taugeh yang layu dan kuning di pasar?

Gua tampil mempertahankan taugeh atas nama penggemar taugeh yang selalu meminta maknya masak sayur taugeh dan kucai goreng (kucai - satu lagi mangsa mitos kononnya cina kencing kat sayur ni) apabila balik rumah. Dan lagi satu, please stop eja Cina dengan huruf jawi seolah-olah macam orang cina ni context-impaired orangnya?

Popular Posts