• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Empati Tanpa Agama
Dipos oleh avid

Empathy...

 1. Orang kata, empati adalah sesuatu yang memisahkan kita dengan psychopaths. Empati menghalang kita dari membunuh bekas teman wanita/lelaki dengan kapak meskipun mereka tipu kata mereka pergi usrah pada malam sabtu. Empati menghalang kita untuk bertekak dengan orang tua meskipun mereka terang-terang paksa kita beli nombor ekor.

2. Semasa gua kecil, apabila membaca surat khabar gua selalu tertanya kenapa ada orang bunuh anak sendiri, mak sendiri dan menjaringkan gol sendiri. Apakah mereka lupa itu anak mereka, mak mereka dan pintu gol pasukan mereka sendiri. Dibesarkan dalam keluarga yang mementingkan nilai-nilai keagamaan, gua membuat kesimpulan yang mereka ni tak sembahyang lalu membuat perkara seumpama tersebut.

3. Semasa tingkatan 2, gua terlibat dalam satu pertelingkahan mulut dengan seorang rakan kelas atas isu nama bapak. Adalah menakjubkan bila kita ingat balik pasal apa kita bergaduh masa sekolah dulu, bukan? Selepas berperang mulut, malam itu selepas kelas prep gua balas dendam dengan buang bekas penselnya jauh ke dalam hutan di belakang kelas. Dibesarkan dalam keluarga yang mementingkan nilai-nilai murni, gua tak lena tidur malam sehinggalah budak tu membeli bekas pensel baru.

4. Sejak kejadian tersebut, gua mempersoalkan nilai empati diri gua. Apakah gua akan masuk neraka selepas ni? Apakah gua dah jadi jahat? Apakah selepas ni gua akan buang badan orang yang gua tak suka ke dalam hutan?

5. Apabila menonton siri The Office, gua selalu dapat satu perasaan yang pelik setiap kali Michael Scott mula buat benda bangang yang akhirnya memakan dirinya sendiri. Ianya satu perasaan pelik kerana setiap kali Michael buat benda bangang, gua akan menjauhkan muka gua dari skrin komputer dan mengeluarkan bunyi seperti orang tengah berjuang membuang air besar.

6. Perkara sama berlaku apabila gua menonton American Pie ketika adegan Jim Lavenstein dengan pai epal dan adegan Stifler dengan nenek gersang.

7. Gua sedar dengan tabiat gua ni dan mendapat jawapan dari komen Youtube, menjelaskan apa sebenarnya berlaku bila gua menonton Michael Scott dalam The Office. Ianya dipanggil empati. Gua tak mahu Michael Scott buat benda bangang tapi tak mampu berbuat apa-apa. Gua tahu komen Youtube bukanlah sumber tepat dan berkredibiliti untuk menjelaskan situasi ini, tapi gua boleh nampak logiknya di situ.

8. Apabila empati dalam diri gua dicarik-carik ketika menonton The Office, gua rasa sangat tak selesa. Sampaikan ada satu masa, gua tak boleh tangani Michael Scott dan terpaksa tutup media player serta-merta.

9. Bagi gua, empati adalah penanda aras tahap moral seseorang. Tak kisahlah seseorang itu beragama Islam atau menganut kepercayaan aninisme yang menyembah plastik Maggi atau apa-apa sahaja, selagi dia ada empathy dia akan berada di bawah kawalan moral dalamannya.

10. Bagi gua, Tina Fey yang pernah mengaku pegangan agamanya hanyalah melakukan apa yang Oprah suruh merupakan seorang manusia yang baik berbanding dengan mereka yang mengaku beragama tapi membunuh orang awam atas nama agama.

Oh yeah, fuck Spain.

Photo

Monday, July 2, 2012

pada 7:49 PM


Labels:
,
,

14 nyamuk:

Anonymous

July 2, 2012 at 8:53 PM
Permalink this comment

said...

Sepatutnya sociopath kan?

July 2, 2012 at 9:02 PM
Permalink this comment

said...

yep. memang sociopath.

July 3, 2012 at 5:30 AM
Permalink this comment

said...

topik yg menarik....
ade 1 persoalan yg aku dapat fikir bila bace entri nie...

parents aku slalu komplain yg aku x buat itu, x buat ini...x bagi adik aku makan, beli makanan utk aku sorg shj....
tapi adik aku x penah (jarang buat, kalau x penah 2 nmpak kejam sgt) wat pape keje umah...

basuh baju, lipat baju, sidai baju...semua ye yg berkaitan dgn baju aku yg handle wat mase nie...
kalau bab masak2 nie mmg aku x nk amek port lgsung....

soalan ye skunk adekah aku empati dgn diri aku dgn x melawan ckp parents aku but at d same tyme aku still ignore ape yg adik aku nk?
dah la adik aku 2 jenis keras kepale, buat ati bikin panas je bila aku ckp dgn dia slalu...

sori bagi soalan yg panjang2 dekat komen ko nie....
hope dpt jawapan dari org yg berpengalaman macam ko....

July 5, 2012 at 6:12 PM
Permalink this comment

said...

Aku tak rasa dengan tak membeli/berkongsi jajan untuk adik bermakna kau takde empati kat adik kau. Itu namanya 'showing little brats who's the bitch now'. Semua akak dan abang pernah buat benda sama.

Bila kau pernah terpikir untuk letak racun tikus kat jajan yang kau beli untuk dia, ya - kau takde empati. Hypothetically speaking of course. Haha.

said...

hey Apit!!! gimme five birthday sama!! eh tapi kena alas dengan tisu. heheh..

& yeah, nak sambung belajar. Thanks.. =)

Anyway, sebab kita beragama Islam la kita ada ihsan yg tinggi pada keadaan & orang sekeliling..

July 16, 2012 at 12:15 AM
Permalink this comment

said...

ouh.. aku pon ada pengalaman bergaduh pasal nama bapak , siap main tarik2 tudung lagi taw . ganas kan? bila pikir balek , memang tak patut~
empati memang penting bagi individu..

Anonymous

February 10, 2013 at 3:52 PM
Permalink this comment

said...

No More Credit Check Loans: Fast Loans Because Poor Creditors
Even if federal loans always be the most common option when seeking student loan
with no credit rating rating checks, there furthermore similar loan choices to
be found web based. Online lenders tend give you highly competitive terms
on financing designed for everything, including the school fees.
And because most lenders typically there show no fixation on credit
scores either, and have a complete high-speed application processing system, guaranteed swift loan approval one
more possible.
A fabulous no credit look for loan may really look
ideal. When the lender does and never check your applying for then they won't ever know you are a liability. Along with course, the financier is well aware of the risk tend to be taking. The actual why most merely credit check financial products are set as if every borrower has bad credit. The loans come substantial interest rates lots times require a great co-signer.
When all factors are typically considered, however, a huge 401K loan can prove to be financially advantageous. Our would still take it only 1 of my last resorts, but within the money is super tight and personal cash flow has yet been reduced to a trickle, a college loan against 401K the funds might not generally be such a bad idea and, operating in some instances, it might be the only remaining option.
It might sound strange simply salaried class individuals are not more often than not enquired about certain past record of paying back old loans, if they choose borrow money against their next paycheque. So, even when they have an adverse reputation of constructing late payments and for defaults, they discover loans with it doesn't credit check.

There are, however, some pitfalls that you need to avoid
by very closely selecting a agreeable offer out a lot of such on Internet and elsewhere.
Keep the costs of availing your money in mind before you start settling for the deal.


Sanctioned Cash Advance provides their community financial products that are good people
who have actually unexpected expenses between these paydays.
Men and women has access for you to some credit card and do not everyone can be able to get a loan at a bank.

But anyone who features an active checking merchant account and
steady income can come straight to Approved Cash Move and
apply to be lent money! Anyone with a free and clear car
title and simply steady source of greenbacks can come make application for a loan!
Acknowledged Cash Advance boasts pre-paid Debit Plastic that are accepted anywhere MasterCard is very
much accepted!
Credit report of a person's borrowers who apply for the credit card loans cash advance loan is just verified by the lenders. The loan-seekers are offered the loan program amount in each unsecured form. This is into mean that are generally offered the payday loan amount not about favorable terms also condition.
amounts can selection from $500 up to $10,000. Pay off another car or truck, eliminate credit trading card debt, or bring into play the money to assist you to renovate your property. The very money can further assist you in unforeseen expenses such as covering the particular cost of a funeral or aircraft fare to learn a sick wanted one.
For this reason, the rate charged is primarily higher than normal, while the cash limit is quite often quite low. Larger loans could be secured if plenty of collateral is provided, or a cosigner, but then this valuable changes the status of the lend to a got loan. Nevertheless, getting loan permission fast is more or less guaranteed.
my web site - cash advance loan

Anonymous

May 6, 2013 at 2:31 AM
Permalink this comment

said...

However, there may be an opportunity to take AP courses at another school or online during the regular school day.
If you are using a DSL modem, are tethering through a cell phone, or are still on dial-up,
you probably have a static IP address, and will
actually have to enter in information to this device to get connected to the Internet.
If the system is just in sleep mode then the resume time is
instant.

Also visit my blog post ... samsung chromebook

Anonymous

May 16, 2013 at 4:18 AM
Permalink this comment

said...

Horizontal viewing angles are definitely fairly inferior by standard standards,
although they're more than made up with regard to by the perfect color production and also contrast provided. However, it is much more difficult to do and may not be a viable solution for everyone,*. Component Prices Are Falling: Unfortunately, computers aren't priced
based on the current market.

My page: macbook pro

Anonymous

May 16, 2013 at 6:34 PM
Permalink this comment

said...

Ronnie Williams is a staff writer for Wireless - Phone - Gallery - offering Latest and
Discounted google nexus accessories (also known as wireless google nexus one accessories)
and a lot more accessories for Samsung, Blackberry, Apple, Nokia and Sony Ericsson.
RM416-419,Sufa305 Building Huafabei Road, Futian District, Shenzhen,
China. You've got a dual core 1 GHz Tegra 2 processor, 1 GB of RAM, a 4 inch touch screen display with a resolution of 950 x 540 pixels and a 5 MP camera with 720p video capture.

Here is my blog nexus 7 tablet

Anonymous

May 16, 2013 at 6:34 PM
Permalink this comment

said...

Ronnie Williams is a staff writer for Wireless - Phone
- Gallery - offering Latest and Discounted google nexus accessories (also
known as wireless google nexus one accessories) and a lot more
accessories for Samsung, Blackberry, Apple, Nokia and Sony
Ericsson. RM416-419,Sufa305 Building Huafabei
Road, Futian District, Shenzhen, China. You've got a dual core 1 GHz Tegra 2 processor, 1 GB of RAM, a 4 inch touch screen display with a resolution of 950 x 540 pixels and a 5 MP camera with 720p video capture.

Feel free to surf to my website nexus 7 tablet

Anonymous

May 25, 2013 at 10:30 PM
Permalink this comment

said...

Only use your AC or Heater if it is absolutely necessary.
Fadell has worked with Steve Jobs for several years and
architected Apple's i - Pod and the first few versions of the i - Phone, some of the most successful consumer electronics products in our time. To save energy, the aim was for residents to program their schedules for regulating home temperatures, which proved to be complex and not popular in use.

My blog :: nest thermostat review

Anonymous

May 26, 2013 at 4:07 AM
Permalink this comment

said...

6 IS USM Lens for Canon EOS SLR Cameras is a high priced lens,
however this is for good reasons. The Canon products
are not only high in quality but also available in worthwhile cost range.

The wide open aperture should allow great low light shots with creative control over the aperture.


Also visit my blog :: canon 6d

Anonymous

June 13, 2013 at 9:55 PM
Permalink this comment

said...

Samsung has crammed its cameras with a variety of software like
Eraser, Drama Shot, Cinema Shot, Story Album, Sound Shot, Dual-Shot and Beauty Shot.
Both support tethering and have a GPS transceiver with A-GPS.
It will show you a list of Active Applications and you can
press End to shut them down individually or press End All to close everything.


Look into my web site; samsung galaxy s4

Popular Posts