• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Taugeh Kencing
Dipos oleh avid


Secara jujurnya, gua dah dengar mitos ni lama dah. Sejak gua mula belikan mak gua ikan dan sayur di pasar sejak darjah 5 pada 1999. Jadi, gua rasa info dari 'pegawai-opis-aku-yang-pernah-buat-lawatan-ke-pusat2-penanaman-taugeh-dibeberapa-negeri-tertentu-yg-diusahakan-oleh-cha ya nun alip' ini adalah info yang lapuk tapi masih di recycle untuk menunjukkan betapa kejinya 'cha ya nun alip' dan betapa mulianya orang 'bumiputera'.

First of all, taugeh tak ditanam sebaliknya dicambah (germinated). Jadi, memanggil tempat membuat taugeh sebagai 'pusat penanaman taugeh' bukan sahaja menunjukkan penulis artikel tak pernah tengok orang buat taugeh malah menunjukkan kebangangan beliau yang klasik apabila menulis artikel rasis sebegini.

Kedua, taugeh tak menyimpan air okay. Apatah lagi menyimpan air yang digunakan semasa proses percambahannya. Taugeh bukan macam pokok baobab. Taugeh menggunakan air untuk proses percambahan bukan untuk disimpan. Besides, who the fuck wants to eat urinated bean sprouts? I highly doubt any human in the face of earth, even the fellow Chinese would drink another man's pee, let alone his/her own pee. Well, except you're Bear Grylls, of course.


Taugeh yang putih dan rangup dihasilkan apabila taugeh direndam dan dicambah dalam keadaan gelap. Itu sebab orang cambah taugeh di tong yang diletak dalam bilik gelap. Manakala, taugeh yang kekuningan, cepat layu dan kurang rangup yang didakwa dihasilkan oleh 'Bumiputera' pula dihasilkan apabila taugeh dicambah dalam keadaaan terang (sumber).

Bagaimanapun, taugeh 'Bumiputera' yang dicambah dalam keadaan terang mempunyai lebih banyak nutrtional value berbanding taugeh yang dicambah dalam keadaan gelap. Tetapi, orang jarang buat dalam keadaan terang sebab taugeh boleh jadi kering dan sape la yang bodoh sangat nak beli taugeh yang layu dan kuning di pasar?

Gua tampil mempertahankan taugeh atas nama penggemar taugeh yang selalu meminta maknya masak sayur taugeh dan kucai goreng (kucai - satu lagi mangsa mitos kononnya cina kencing kat sayur ni) apabila balik rumah. Dan lagi satu, please stop eja Cina dengan huruf jawi seolah-olah macam orang cina ni context-impaired orangnya?

2 nyamuk:

said...

nanti abis cite sume sayur nak di kencing nye..

September 21, 2016 at 1:18 PM
Permalink this comment

said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Popular Posts