• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Baru-baru ini, gua membaca kupasan menarik dari surat khabar Sinar Harian yang membincangkan sama ada penggiat filem perlu meneruskan pembuatan filem seni yang mementingkan nilai-niai estetika dan budaya masyarakat ataupun membuat filem komersial yang ringan, murahan tetapi menguntungkan.

Dalam kupasan tersebut, seorang pensyarah kanan dari Universiti Malaya mengecam filem Bunohan yang disifatkannya jauh sangat lemah berbanding filem seni terdahulu seperti Matinya Seorang Patriot (arahan Datuk Rahim Razali), Semerah Padi, Sumpahan Orang Minyak (Tan Sri P.Ramlee), dan Hang Jebat (Hussein Hanif). 

Menurutnya, filem seni seperti Bunohan gagal mengutip kutipan tinggi kerana filem Bunohan itu sendiri merupakan sebuah naskhah yang lemah. Bukannya kerana minat pengunjung wayang di Malaysia yang sememangnya gemarkan filem komersial yang ringan.

OK. Kat sini yang gua tak bersetuju.

Kalaulah filem Matinya Seorang Patriot atau Sumpahan Orang Minyak diterbitkan pada masa kini (anggaplah filem-filem ni tak pernah dihasilkan sebelum ni) dan ditayangkan di pawagam bersama-sama Adnan Sempit 2, gua berani jamin Adnan Sempit 2 masih mengutip kutipan yang paling tinggi.

Perlu diingat, jumlah jualan tiket di pawagam bukanlah ukuran kualiti filem yang ditayangkan. Terlalu banyak filem bagus yang gagal di pawagam. Kalau di Malaysia, kita ada koleksi filem Allayarhamah Yasmin Ahmad yang tak pernah pecah rekod box-office Malaysia, koleksi filem U-Wei Haji Shaari, Baginda (1997), Dari Jemapoh ke Manchestee (2001), Spinning Gasing (2001), Songlap (2011) dan lain-lain.

Filem tuan punya Tukar Tiub

Belum lagi gua cerita filem antarabangsa seperti Children of Heaven (1997), Boyz in the Hood (1991), Office Space (1999), Cast Away (2000), Once (2006), Incendies (2010), The Breakfast Club (1985), The Mist (2005) ataupun perlukah gua tambah lagi?

Best. Ending. Ever.

Kita tak boleh salahkan pengunjung pawagam apabila mereka memilih untuk tengok filem ringan kerana betul alasan mereka - tidak mahu berfikir apabila menikmati hiburan (meskipun berfikir tidak menggunakan sesen pun malah mencegah Alzheimer lagi). Bukan orang Malaysia sahaja yang berperangai begini, malahan orang lain juga berperangai serupa kerana masakan tidak francais filem Twilight boleh mengaut berjuta-juta.

Bagi gua, Bunohan sudah cukup bagus bagi standard perfileman Malaysia yang banyak membangangkan orang Malaysia dengan filem-filem bangang. Seefood juga sebuah filem yang bagus, cuma gua rasa eloklah kalau watak-watak Seefood bercakap mengikut Malaysian/Singaporean accent berbanding American accent kalau nak berjaya di peringkat domestik.

Satu-satunya harapan filem seni untuk mengaut keuntungan adalah melalui jualan DVD Blu-Ray (DVD tempatan ada Blu-Ray ke?), penyiaran di stesen PPV (pay-per-view) dan bayaran hak pengedaran antarabangsa. Kalau filem seni tersebut dibintangi aktor/aktres terkenal, filem seni tersebut boleh bersaing dari segi kutipan domestik dengan filem-filem komersial yang lain.

Filem-filem seni seperti Bunohan perlu diperbanyakkan, tambahan pula dengan kehilangan Allayarhamah Yasmin Ahmad. Manusia-manusia kapitalis seperti Razak Mohaideen, Ahmad Idham dan David Teo perlu ditentang. U-Wei Haji Shaari tak boleh bergerak seorang. Afdlin Shauki perlu diberi lebih banyak peluang mengarah. 

Kesimpulannya, kegagalan filem seni di carta box-office bukanlah ukuran kualiti filem tersebut. Dan satu lagi kesimpulan, alasan malas berfikir adalah salah satu cara untuk anda bercakap 'saya suka bila sampah sarap disuap ke mulut saya tanpa ditapis'.

Entri ni ditulis untuk lelaki yang tengah dating supaya mereka tidak akan menulis status facebook yang menyerlahkan kebangangan kaum lelaki selepas kena dump.

 
1. Pompuan tu cantik tak?

Maksud sebenar: Buktikan kat saya yang awak tak tertarik dengan pompuan tu.

Soalan ni selalu ditanya oleh wanita di pusat membeli-belah ketika lepak-lepak dengan teman lelaki/suami mereka kerana kat situ lah banyak amoi-amoi lawa berkeliaran, ataupun ketika menonton filem yang dibintangi Scarlett Johansson, Jessica Alba atau Vanidah Imran (3 perempuan pertama yang terlintas dalam fikiran gua bila bercakap pasal perempuan lawa). Soalan ni biasanya akan muncul apabila anda tengah diam (tengah makan, tengok filem, berjalan tanpa bersembang) ketika bersama mereka.

Cara mengatasinya: Jawab 'No'. Simple. Tapi lagi mujarab kalau anda highlight kecantikan dia dan jadikannya sebagai benchmark ukuran kecantikan anda. Contohnya:

"No honey. She doesn't have your smile"
"Nope. She doesn't have your stunning eyes"




2. Saya ni gemuk/kurus tak?

Maksud sebenar: Beri saya pujian. Sekarang.

Versi lain soalan ni adalah 'how do i look?'. Percayalah, ini lah soalan paling kerap ditanya bila anda dalam hubungan romantis dengan wanita.

Cara mengatasinya: Jawab 'No' sentiasa. Dan backup 'no' anda dengan pujian tentang fizikal mereka. Lagi cantik kalau anda dapat cari seorang selebriti yang mempunyai bentuk fizikal sama dengan mereka meskipun mereka tak kenal siapa selebriti yang anda sebutkan tu. Dan pastikan selebriti tu sentiasa bertukar-tukar setiap kali soalan ni ditanya untuk mengelakkan jawapan basi.

"No honey. You look just like Kate Moss back when she was dating Pete Doherty" - jika dia kurus
"Na'uh. You look just like Kathy Bates in The Office" - sekiranya dia berisi


3. Apa citer hari ni?

Maksud sebenar: Tanya saya pulak supaya saya boleh complain pasal kerja/room mate/my bitchy friend.

Soalan ni sebenarnya komponen penting dalam mana-mana hubungan. Dengan kawan, bos, keluarga, isteri atau teman wanita. Cuma dalam hubungan suami-isteri dan bf-gf, kegagalan bertanyakan soalan ni secara harian akan menentukan nasib anda samada anda akan balik ke forevoralone.jpeg atau tidak.

Cara mengatasinya: Apabila anda bertanyakan soalan ni kepada si perempuan, biasanya jawapan dia akan melaungkau lebih dari 10 minit. Malah, anda patut bersyukur sekiranya dia berhenti bercakap selepas 10 minit. Oleh itu, stamina telinga perlulah dipantau dari semasa ke semasa. Pastikan anda angguk kepala setiap 5 minit dan lontarkan 'uh-huh' setiap 60 saat. Apabila dia berhenti seketika untuk mengambil nafas, berikan feedback mengikut konteks perbualan. contohnya:

"Itulah pasal...hisshhh" - sekiranya dia tengah mengumpat
"Tau takpe. sape tak bengang, kan..." - sekiranya dia tengah rage ffffuuuuu


4. Saya ada kawan ni. Dia tengah single. Awak ada kawan laki yang single tak untuk dia?

Maksud sebenar: Buktikan awak tak tertarik dengan kawan saya.

This is a classic matchmaker test. Ideanya adalah kalau anda suggest kawan anda yang hensem, dia akan tahu yang anda acknowledge kawan dia tu cantik sekaligus membuatkan anda fail soalan #1. Yes, girls are that crafty.

Cara mengatasinya: Suggest kawan anda yang tak hensem. Kalau perlu, create profile facebook palsu dengan nama yang anda suggest beserta dengan gambar Clint Howard sebagai gambar profile nya.


5. Hello boleh berkenalan?

Maksud sebenar: Hello. May I test you if you're jerk or not?

This is a classic decoy test. Test ni biasanya digunakan apabila anda date dengan perempuan yang banyak kali date dengan assholes. Test ni dijalankan dengan kerjasama kawannya, dengan menggunakan nombor telefon yang tak dicam oleh phonebook telefon anda. Kejayaan menangani test ni menentukan samada anda juga seorang seorang asshole ataupun her knight-with-the-shining-armor. Bagaimanapun, bagi lelaki, apabila test ni kerap dilakukan oleh teman wanitanya, ianya memberi pengesahan yang mereka tengah date dengan psycho, clingy and paranoid bitch.

Cara mengatasi: Balas call/sms itu dengan carutan. Lagi keji carutan tu, lagi bagus. Sekiranya banyak kali dia buat test ni, RUN. Buang simkad anda dan pindah ke Selatan Thai.

Photo

Friday, March 16, 2012

pada 10:30 AM


Labels:
,
,
,
,

Khutbah Jumaat - Kony 2012
Dipos oleh avid




By now, sepatutnya orang dah tahu pasal Joseph Kony. Bagi mereka yang tak kenal dan tak tahu lagi pasal Kony walaupun berjam-jam masuk Facebook, Twitter dan  Youtube, gua sarankan korang tengok video kat atas.

Selepas sahaja gua tengok video ni kelmarin, gua berbincang tentang video ni dengan dua orang kawan gua. Sorang budak Sudan, sorang budak Malaysia. 

Budak Malaysia cakap dia tumpang simpati dengan nasib yang menimpa generasi muda Uganda yang menjadi mangsa Kony, tapi menurutnya kita sebagai orang Islam ada masalah yang perlukan lebih perhatian kita iaitu isu kekejaman rejim Zionis (bukan Israel ya - Israel bukan subset Zionis) terhadap penduduk Palestin.

Let me tell you what I think about our effort (the Muslims) to save Palestinians. Kita memang ada usaha untuk membantu Palestin. Kita dah banyak kali hantar bantuan kemanusiaan ke Palestin. Kita kutuk Israel dalam surat khabar sejak 1990-an (bapak gua cakap masuk tahun 90-an baru Malaysia bising). Kita banyak buat ceramah, kempen, road tour, donation plea dan sebagainya tapi tak banyak mengubah nasib Palestin dalam JANGKA MASA PANJANG sebab kita membantu tanpa strategi dan tak bersatu.

Sepanjang OIC ditubuhkan, gua tak nampak signifikan pengaruh mereka sebagai kesatuan negara Islam untuk membantu Palestin. Kumpulan Fatah, Hizbullah dan Hamas pulak ikut kepala masing-masing. Baru 3 hari lepas, Mahmud Abbas kata Fatah dan Hamas bersetuju dengan perjanjian damai terhadap Israel sedangkan semua orang tahu Hamas takkan memperakui kerajaan Israel.

Gua tak tahu mana satu yang betul sebab dua berita yang bercanggah ni berlaku dalam masa sebulan. Kecelaruan ni akhirnya tak membawa apa-apa perubahan signifikan terhadap Palestin.

Berbanding dengan usaha membantu rakyat Uganda, gua boleh nampak kumpulan NGO yang buat video ni, Invisible Children ada strategi dan cuba meraih sokongan penduduk dunia melalui teori meme (kajian Prof. Kristina Lerman) dan kekuatan tentera Amerika, walaupun strategi mereka dikritik oleh beberapa pihak.

Nak banding dengan usaha orang Islam, satu-satunya video (siri video) yang tersebar mengikut teori meme adalah The Arrival, siri video yang langsung tak memaparkan cara membantu Palestin dalam skala global sebaliknya memupuk semangat anti-Semitik secara global. 

Oh ya, budak Sudan pulak cakap dia tak tahu pun Kony tengah menyorok di Sudan Selatan, negara termuda di dunia. Mana taknya, dah dua negara ni sibuk nak berebut minyak.

Photo

Friday, March 9, 2012

pada 10:00 AM


Labels:
,
,
,
,

Bila bercakap pasal feminisme, orang yang jumud akan bercakap pasal Amina Wadud dan makcik-makcik di Sisters in Islam. Intelligent people talk about ideas. Average people talk about things. Small people talk about other people. Idea asal feminisme adalah untuk membebaskan wanita daripada fungsi konvensional mereka dalam sosio-ekonomi masyarakat yang mereka diami.

Sejak zaman-berzaman, tugas konvensional wanita adalah membesar dengan normal, belajar skil di dapur, berkahwin, beranak sampai badan jadi gemuk, jaga anak, memasak untuk seisi rumah dan jaga suaminya yang menunggu masa untuk mati.

Hal ni tak jadi masalah sampailah suami mereka yang maskulin balik rumah dengan mood tak tentu hala belasah bini kerana bininya membebel suaminya duduk terkangkang depan TV, letak baju dan singletnya bersepah-sepah, letak barang kerja bersepah-sepah lepas balik kerja. Esok paginya, si suami membebel kat mana bininya letak tali pinggangnya padahal semalam balik kerja dia yang letak bersepah-sepah. Bila bininya menjawab, si suami menjerit 'awak yang duduk rumah 24 jam!'.

Idea perkahwinan adalah perkongsian hidup antara dua manusia. Even dalam Islam sendiri pun tak menyatakan hanya isteri sahaja yang patut memasak dan menjaga anak. Dalam perkahwinan yang ideal, semua tugas perlu dikongsi sama-rata dari memasak, menjaga anak, membunuh lipas di dapur sehinggalah mencari nafkah.

Idea perkahwinan di mana isteri hanya perlu tinggal di rumah, jadi permaisuri dan jaga harta rumah adalah ideal kalau si isteri berkahwin dengan anak raja. Isteri anak raja ada dayang-dayang yang akan menyanyikan lagu tradisional Melayu setiap kali dia gembira atau sedih. Isteri orang kebanyakkan perlukan kawan-kawan setiap kali mereka gembira atau sedih. Dan kawan-kawan tak mungkin diperolehi kalau mereka duduk terperuk di rumah.

Hidup berdayang ni untuk anak raja je. Tough luck, ladies.

Malangnya, setelah pemikirannya diracuni rancangan Nona yang kerap menayangkan perkahwinan anak raja dan artis, ramai perempuan Melayu berfikir satu hari mereka boleh menjadi permaisuri.

Si suami yang mahukan isterinya duduk rumah memujuk isteri mereka dengan kata-kata manis, merayu mereka untuk menjadi 'permaisuri' di rumah mereka. Alasan mereka lagi, 'abang cemburu kalau ada jantan lain tengok kamu'. Itulah sebab Islam suruh bini kau tutup aurat, you jackasses.

Gua tak nak lah jadi buzz killer kan, tapi dukacita gua maklumkan kepada wanita Melayu yang bukan berketurunan raja semua, ilusi hidup sebagai permaisuri adalah sangat tak praktikal. Sebagai rakyat marhaen yang mangkat tak dijulang, korang bukan dan takkan jadi permaisuri.

Ini mengingatkan gua untuk mengharamkan buku cerita Cinderella, Beauty and The Beast sekiranya gua ada anak perempuan kelak. Gua akan gantikan dengan buku cerita Aung San Suu Kyi, Amelia Eanhart dan Marie Curie.

Photo

Monday, March 5, 2012

pada 1:00 PM


Labels:
,
,
,
,


Gua selalu jumpa pakcik ni di masjid Sg. Besar time maghrib. Selalu menyarung kain pelikat dan baju melayu kain satin bersama songkok tinggi, pakcik ni senang orang nak jumpa. Sebagai rakyat marhaen, gua merasakan adalah bagus bila wakil rakyat turun padang menjalani kehidupan sosial bersama rakyat.

Tapi bila dah claim duit untuk benda yang tak pernah dibuat pun untuk rakyat, gua merasakan bukan semua orang yang pergi jemaah di masjid hari-hari mempunyai niat yang sama dengan petani-petani sawah padi di kampung Peket 60 yang mengharapkan mereka boleh meraih hasil tuaian sekitar 8 tan, atau pekebun pisang di Simpang Lima yang mengharapkan pokok mereka tidak dijangkiti penyakit Moko.

Kalau mengikut siri drama Lie To Me yang dibintangi Tim Roth, senyum tersengih-sengih ketika disabitkan kesalahan adalah petanda the defendant got nothing to lose which means he won't be defending his Sabak Bernam parliament seat this coming election.

Gua takkan tipu kata gua marah dengan pakcik ni. Gua balik Sabak berapa kali je pun setahun. Mungkin anak muda yang bekerja tangkap ikan di Bagan Nakhoda Omar, ahli kariah Masjid Sg. Tengar atau penduduk yang menghantar anak mereka ke Sekolah Kebangsaan Sg. Tengar lebih layak untuk marah dengan pakcik ni.

Photo

Thursday, March 1, 2012

pada 1:00 PM


Labels:
,
,
,

Popular Posts