• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Sepanjang 20 tahun hidup gua, gua belajar satu benda. Manusia kalau nak berubah memang kejap. Gua tak tau dari ceruk mana gua dengar paradigma ni. Haa..hambik ko...paradigma gua bagi. Gua tak telan sangat doktrin ni masa gua mula-mula dengar dulu. Tapi sejak gua nak jejak masuk era bapak-bapak baru-baru ni, gua mengaku. Memang betul.

Masa gua Form 2, gua respek sama sorang senior gua ni. Brader ni biro agama sekolah gua. Kira orang undi sebab brader ni jenis sopan-sopan, pergi kelas pakai songkok,tak ejek nama bapak orang. Memang suci. Sampai la insiden brader ni kena gantung sekolah lepas kantoi pecah masuk rumah warden, brader ni sekarang dah serupa mamat shuffle masa gua tengok Pesbuk dia.

Masa gua Form 4, ada sorang brader senior ni. Gua dengar cerita dari member gua, masa dia Form 3 dia selalu lead sesi Qiamullail kat surau sekolah. Siap buat budak nangis-nangis lagi masa menerangkan azab Allah kat akhirat kalau menderhaka ngan mak bapak. Masuk Form 5, kena gantung seminggu sebab curi bra dan panties budak perempuan.

Sampai sekarang, gua tak tau gua dah berubah banyak mana. Yang gua pasti, dah bape tahun gua tak baca Al-Mathurat tiap-tiap petang lepas Asar. Dah bape tahun gua tak jadi imam semayang. Surah Al-Waqiah pun ingat-ingat lupa. Perut makin seksi. Darjah ke-rockers-an makin tinggi. Darjah bangun Subuh meranap kebabom. Aiseh..gua nak bermetaformosis balik. Haa...hambik ko..metaformosis gua bagi.

P/S: Trying to sort my life out.

Photo

Thursday, January 7, 2010

pada 4:27 PM


65 nyamuk:

January 7, 2010 at 4:48 PM
Permalink this comment

said...

haha.

macam gampang. Ni pesen jenis beriman ikut mazhab songsang.

January 7, 2010 at 5:22 PM
Permalink this comment

said...

azam baru ye.hehehe.

January 7, 2010 at 5:22 PM
Permalink this comment

said...

isy~~aku pon da lame tak bace ma'thurat la~~

isk~~

January 7, 2010 at 5:36 PM
Permalink this comment

said...

dah solat asar lom nih?..kalo belum pegi solat cepat..doa kan akak jadi penyanyi!

**sesekali kene muhassabah diri..entry yang bagus! harap bagi readers bukan mata..termasuk wa!

January 7, 2010 at 6:01 PM
Permalink this comment

said...

qiammullai?? hurm.. dulu masa kem kat sekolah selalu bulan ponteng

January 7, 2010 at 6:02 PM
Permalink this comment

said...

qiammullai?? hurm.. dulu masa kem kat sekolah selalu bulan ponteng

January 7, 2010 at 6:04 PM
Permalink this comment

said...

anak sungai pun berubah.

sama la kita berdua.

January 7, 2010 at 6:12 PM
Permalink this comment

said...

Ouh.. Entry ko wat aku pikir gak.. Bape bnyk aku dh berubah.. Seriously, takde.. Aku tak tahu bagus ke tak kalau takde prubahan.. Hmmmmm..

Manusia berubah mmg cpat.. Lagi2 kalau kpade bende yg tak bgus, mmg snang diikut.. Hmmm..

January 7, 2010 at 6:25 PM
Permalink this comment

said...

ohh..maksud ko berubah pada yg xelok..hmm..aku pon rasa mcm aku maken lama mcm maken kurang ajar..terok kan..haih..aku kena berubah kpd sopan la ni..

January 7, 2010 at 6:33 PM
Permalink this comment

said...

hahahahaha ko jgn ler berubah dari elok kepada xelok..
ak pon skrg kne kuat semangat..xmoh malas2 lg..huhu

January 7, 2010 at 6:40 PM
Permalink this comment

said...

agaknye mamat2 alim tu da tak tahan sgt da bro
skali wat jahat da kantoi
mmg memalukan
ko pn bakal ke arah tu ke??
arap2 ko jd imam masjid la plak

January 7, 2010 at 7:19 PM
Permalink this comment

said...

kalau nak berubah jadi lebih baik, jgn tangguh2, kalau tangguh sampai bila pun tak berubah.



pesanan wat gua gak!

said...

janji xhipokrit..aku pun ingin kembali ke jalan yg dulu.. =)

January 7, 2010 at 8:08 PM
Permalink this comment

said...

bab perut tu jaga dude
haha
kalau naik tang perut susah
nak head banging pon tak berapa ngam

January 7, 2010 at 8:38 PM
Permalink this comment

said...

Ko gemuk ke? Sorry, ingat slim. HaHaHa

January 7, 2010 at 8:43 PM
Permalink this comment

said...

dulu aku hfal al-mathurat..smnjak tnglkn skola..lupe lgsung dh

January 7, 2010 at 9:47 PM
Permalink this comment

said...

gud luck, brO...

aku bace entry kO kali nih, mcm aku pulak yg kne sepak..

huhuhuhuhuhu~

January 7, 2010 at 10:03 PM
Permalink this comment

said...

sama. bukan start sem ni. ending sem lepas, time-time bukak puasa orang tegur aku gemuk. padahal dah puasa tu. hu hu..
bukak sem ni lagi lah.

January 7, 2010 at 10:10 PM
Permalink this comment

said...

it's never too late to change. you still have time for that. in fact, it's a phase when a boy started to skip solat, doing unexpected things like that.

i believe you are in the phase. you will change someday.

by the way, dulu kau sekolah agama ke?

January 7, 2010 at 10:54 PM
Permalink this comment

said...

tau xpe..kejap je..semalam seksi, ari ni alim dah..
bab iman, itu nikmat.. Tuhan boleh tarik balik bile2 mase je..kita, doa jelah byk2..

January 7, 2010 at 11:58 PM
Permalink this comment

said...

isk..isk..isk.. ko byk berubah nih.. hehehhehehehe

January 8, 2010 at 12:49 AM
Permalink this comment

said...

aku dulu budak masjid.. skang.. susah ar....

kekalkan keimanan satu perjuangan.. ahaha

January 8, 2010 at 8:44 AM
Permalink this comment

said...

gua suke entry lu yg ni..
manusia ni macam pantai..
sekali kene siram air..sekali tuh berubah....

January 8, 2010 at 9:55 AM
Permalink this comment

said...

gua pon slalu kebabom bab2 solat nih..
aiyak!!

January 8, 2010 at 5:23 PM
Permalink this comment

said...

tsk..
ak pn da lama tinggal mathurat..
huhu

January 8, 2010 at 9:05 PM
Permalink this comment

said...

aduh agak terasa sikit
ak pon terbabas gak

January 8, 2010 at 10:32 PM
Permalink this comment

said...

kau tiap malam sebelum tidur ada baca al-mulk takk? haaaaaa

January 9, 2010 at 1:22 AM
Permalink this comment

said...

mulakanlah..org kata, bila dah start sesuatu tu, kita dah already half way..

start tu satu fight taw..

January 9, 2010 at 4:54 AM
Permalink this comment

said...

brubah kearah kebaikan tape!

January 9, 2010 at 7:12 PM
Permalink this comment

said...

@ kuwe
haha..gua still into mazhab shafie bai..

January 9, 2010 at 7:12 PM
Permalink this comment

said...

@ ery
lebih kpd azam tiap2 tahun yg x tercapai..keh3

January 9, 2010 at 7:12 PM
Permalink this comment

said...

@ jojo
ahaha..stat la baca balik..

January 9, 2010 at 7:13 PM
Permalink this comment

said...

@ seroja
ntah nape sejak akhir2 ni bnyk entri berunsur self-refractory..

January 9, 2010 at 7:14 PM
Permalink this comment

said...

@ bulan
mebuta la tu..haha..

January 9, 2010 at 7:14 PM
Permalink this comment

said...

@ reverie
true

January 9, 2010 at 7:15 PM
Permalink this comment

said...

@ farhana
nak jadi kemain payah!

January 9, 2010 at 7:15 PM
Permalink this comment

said...

@ iyllienaz
asal? sebelum ni ko makan nasik terajang orang ke? haha..

January 9, 2010 at 7:16 PM
Permalink this comment

said...

@ wanie
haha..malas tu paling payah nak buang..

January 9, 2010 at 7:17 PM
Permalink this comment

said...

@ judiene
aku jadi imam masjid? haha..agak2 ah kutuk aku brader..hahaha..

January 9, 2010 at 7:17 PM
Permalink this comment

said...

@ nursarah
spot on

January 9, 2010 at 7:17 PM
Permalink this comment

said...

@ saypool
spot on

January 9, 2010 at 7:18 PM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
haha..cam cilakak lu kutuk gua!

January 9, 2010 at 7:18 PM
Permalink this comment

said...

@ mute
berat aku lebih dari ko

January 9, 2010 at 7:19 PM
Permalink this comment

said...

@ chirol
betul2..tinggal sekolah, langsung lupa..

January 9, 2010 at 7:20 PM
Permalink this comment

said...

@ cik bumble bee
haha..sepak? aku x berniat nak sepak ko tau?

January 9, 2010 at 7:20 PM
Permalink this comment

said...

@ zahari
tau xpe..stat bulan puasa gak org pggl aku gemuk.

January 9, 2010 at 7:21 PM
Permalink this comment

said...

@ erine
nope. kalao skolah agama dah kat mesir dah skang ni..keh2..

January 9, 2010 at 7:21 PM
Permalink this comment

said...

@ missa
spot on skali lagi.

January 9, 2010 at 7:22 PM
Permalink this comment

said...

@ kawie
ko pun kawie. insaf lah..haha..

January 9, 2010 at 7:22 PM
Permalink this comment

said...

@ jard
rite!

January 9, 2010 at 7:22 PM
Permalink this comment

said...

@ lumut
thanks!

January 9, 2010 at 7:23 PM
Permalink this comment

said...

@ dzul
subuh2...haish...

January 9, 2010 at 7:23 PM
Permalink this comment

said...

@ zack
pegi cari almathurat balik.

January 9, 2010 at 7:24 PM
Permalink this comment

said...

@ amirah
bagus2..yg penting sedar..aite?

January 9, 2010 at 7:24 PM
Permalink this comment

said...

@ green
betul. mmg payah

January 9, 2010 at 7:25 PM
Permalink this comment

said...

@ izzy
tabaarakallazibiyadihilmulku wahua-ala-kullisyai-in-alim. pastu lupa. keh3

January 9, 2010 at 7:26 PM
Permalink this comment

said...

@ chokio
betul!

January 9, 2010 at 11:51 PM
Permalink this comment

said...

hm, sikit2 berubah ye bagus..perot? susah nak berubah..hihi janan marah

January 10, 2010 at 4:03 AM
Permalink this comment

said...

nih kira azam tahun baru la nih
insyaallah berjaya

January 10, 2010 at 9:47 AM
Permalink this comment

said...

@ liyana
hehe..sensitip tuh...haha..

January 10, 2010 at 9:47 AM
Permalink this comment

said...

@ hans
insyaallah

January 10, 2010 at 11:52 AM
Permalink this comment

said...

nice entry! aku pon termuhasabah sendiri. ;)

dulu kat skolah, nak maghrib, zikir ramai2 kat musolla bagai. skang nih, nak cukup 5 waktu pon susah.

*sigh*

January 10, 2010 at 12:11 PM
Permalink this comment

said...

muhasabah diri memang penting sbb kita cuma insan biasa yang selalu buat silap & tersasar =)

January 10, 2010 at 8:03 PM
Permalink this comment

said...

@ farah
tepat. 10 markah untuk anda.

January 10, 2010 at 8:04 PM
Permalink this comment

said...

@ lat ta li lat
betul2. sesekali je pun.

Popular Posts