• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Esok sekolah bukak. Adik gua yang paling kecik naik darjah 3. Yang habis UPSR hari tu, mak gua paksa masuk sekolah biasa dulu. Adik gua berkeras nak duduk rumah tengok ESPN sepanjang hari sementara tunggu tawaran masuk asrama. Hari tu gua tolong check kan placement adik gua kat SBP. Babi, tak dapat. Kedekut betul kerajaan. Gua tolong buatkan rayuan. Gua letak URL blog gua kat borang rayuan dia, kot-kot akak kementerian yang kenal blog gua lulus terus borang rayuan tu.

Story masa gua daftar masuk sekolah asrama masa Form 1 gua dah cerita. Memalukan betul. Ni story masa Form 4 pulak.

Masa gua Form 4, gua pindah sekolah dari Jelebu ke Taiping. Gua pilih Taiping sebab gua dengar makanan dewan makan kat situ sedap. Itu je. Taiping dari rumah gua ada la dalam 2.5 jam perjalanan. Macam biasa, mak gua mesti nak ikut gua mendaftar. Jadi, gua, bapak dan emak gua bertolak dari rumah lepas subuh. Sampai kat Taiping dalam pukul 10 nak ke pukul 11.

Sampai je sekolah tu, bapak la.. Bukan kemain kereta yang parking kat situ. Merz 5 series ada. Takat Honda tu berlambak. Toyota bersepah. Kereta paling cikai selain kereta Proton Saga 1987 bapak gua kat situ pun Waja. Gua mengaku gua dah jadi segan. Gua tak tau la bapak gua rasa macam mana. Masa tu gua rasa macam nak bagi bapak gua Celica 2 bijik je. Satu untuk bawak berjalan, satu untuk buat langgar orang.

Bapak gua parking sebelah MPV apa jadah gua tak ingat. Babi, loaded gila budak-budak sekolah sini, gua pikir. Gua syak MARA dah hilang akal. Kata sekolah untuk orang luar bandar.

Tiba-tiba, gua nampak sebuah teksi. Nombor plat teksi start ngan huruf HC. Sah dari Pahang. Masa teksi tu berhenti, gua nampak sekor mamat keluar. Tak lama kemudian, maknya keluar. Gua tengok maknya cakap-cakap kat pakcik teksi tu suruh pakcik teksi tu tunggu depa mendaftar. Peh, gua lagi beruntung rupanya. 

Photo

Sunday, January 3, 2010

pada 12:26 PM


78 nyamuk:

January 3, 2010 at 12:53 PM
Permalink this comment

said...

hohohohhoo;)

material xpenting;)

yg penting semangat dan keyakinan diri..yeah;)

said...

tu satu inspire buat ko utk lbih mju.. =) aku pun sederhana je..

January 3, 2010 at 1:27 PM
Permalink this comment

said...

huhuhuhu..aku pun sama macam ko.pegi skolah org2 kaya.tp aku biasa je.mak n ayah hantar naik bas je.

nasib baik jadi org separa berguna ..kalo tak mmg sia2 mak ayah aku hantar sklah tu.

aku respect toing2 kt ko sbb nak bagi keta kat bapak ko 2 bijik.esp untuk langgar orang tu..hahahaha

January 3, 2010 at 1:44 PM
Permalink this comment

said...

Pergh kayer sial dtg nek teksi!

January 3, 2010 at 1:50 PM
Permalink this comment

said...

keta mahal pun loan bank juga..naik teksi bayar cash maa..

January 3, 2010 at 1:54 PM
Permalink this comment

said...

Nek ape pOn tak ape asal sampai.

EsOk aku sekOlah siOt~

January 3, 2010 at 2:07 PM
Permalink this comment

said...

aH...
aku jeles ngan ko...
aku jeles..!!!!

aku...
ayah aku just daftar aku masuk skool masa dajah 1 n mase tuka skolah time dajah 2. leapas tu sume aku kene usaha sendiri. smp la aku masuk kolej. aku yang mendaftar sendiri.
wa.......
ko cukup bertuah!!!!!
aku jeles!!!

January 3, 2010 at 2:20 PM
Permalink this comment

said...

hehehe...sekolah mmg best!! klaka pun ada bro... aku ingat ag dulu...awal tu...kasut kalo malas nak basuh atau tak smpat ataupn minggu tu ari hujan mesti kapor punya lah... tapi bila dah jadi pengawas rileks skit...coz kasut tu itam..haha!!! kiwi ja....

January 3, 2010 at 2:22 PM
Permalink this comment

said...

pndh skol psal mkn??..heheh..aku pun amik ksah gak mkanan kat dm..mkanan dwan mkan paling best ari sabtu and rabu je..

January 3, 2010 at 2:37 PM
Permalink this comment

said...

hmm..ada yg lebih susah dpd kita..aku bersyukur ngan ape yg aku ada now ni..

January 3, 2010 at 2:56 PM
Permalink this comment

said...

b grateful for what u have. insyaAllah lagi kaya dari segi tu. he he

January 3, 2010 at 3:40 PM
Permalink this comment

said...

Pergghhh.. Tu ayat mak aku jugak tu.. Kapur kasut along.. Haha.. ;p

Apesal ko tak bagi bapak ko lori dua biji jek.. wat langgar mmg sedap.. ;p

January 3, 2010 at 5:38 PM
Permalink this comment

said...

ko wat aku sedey lak bce yg last skali tuh
huhuhuuu
terpaksa naik teksi coz xda kete
seb bek ko insaf time tu gak
huhuhuhuu~~

January 3, 2010 at 7:27 PM
Permalink this comment

said...

2la..ko kire beruntung jugak..ade kete..budak 2...naek teksi je...same mcm adik ak daftar kat jasin..perghhh..kete nak besar!ade 2 siap driver lg ade..huuhu tp ank2 diorg masuk pakai kabel...mane aci..huhu

January 3, 2010 at 9:49 PM
Permalink this comment

said...

jom kapur kasut!

January 3, 2010 at 10:51 PM
Permalink this comment

said...

mana cerita pasal kapur kasut?
hehehe

January 3, 2010 at 10:53 PM
Permalink this comment

said...

asalkan xjadi budak2 yg pura2 loaded dah la, kan? ilek2 sudah. kang ko dah berjaya, celica pon ko dah xnak pandang ;)

January 4, 2010 at 12:24 AM
Permalink this comment

said...

hohoho... ko memang bertuah.. aku naik bas gi sekolah, daftar sendiri n dok asrama... x de org nk jemput n hantar aku kt sekolah...

mari kita sama2 insaf

January 4, 2010 at 12:42 AM
Permalink this comment

said...

moral of the story, sentiasa bersyukur ;)

said...

cite psl kete2 mhl ni..tringat mmbe wa mse die msuk teknik..mmbe ak cte mse die daftar, bpk die naik supra..tp pakgad x bg naik atas..suh park bwh je..pastu ngn slambe je bpk die sound "klau ilang ko nk byr ke?" pstu ank branak gelak dlm kete..siot je..hahahahha

January 4, 2010 at 1:47 AM
Permalink this comment

said...

heh
tau tak pe
bersyukur dengan apa yang ada

January 4, 2010 at 2:34 AM
Permalink this comment

said...

@ Zuewairy
attaboy!

January 4, 2010 at 2:35 AM
Permalink this comment

said...

@ saypOOL rafhtello
betul.10 markah untuk anda.

January 4, 2010 at 2:36 AM
Permalink this comment

said...

@ mimie
saspek ah naik bas..toing2 aku tabik..

January 4, 2010 at 2:36 AM
Permalink this comment

said...

@ mute
kaya hangguk ko. ada pikir tu keluarga ibu tunggal?

January 4, 2010 at 2:38 AM
Permalink this comment

said...

@ nursarah
betul..unless makcik tu kerje opis kerajaan, gua rasa kesian kat makcik tu..

January 4, 2010 at 2:39 AM
Permalink this comment

said...

@ cik bumble bee
perspective yg menarik. ko ni mmg lain ah..haha..

January 4, 2010 at 2:39 AM
Permalink this comment

said...

@ abe long
padan muka.

January 4, 2010 at 2:40 AM
Permalink this comment

said...

@ cj'alhafiz
haha..betul2..panggai sebulan x basuh pun xpe..

January 4, 2010 at 2:41 AM
Permalink this comment

said...

@ chirol
sabtu sekolah gua makan cereal masa breakfast. amacam?

January 4, 2010 at 2:42 AM
Permalink this comment

said...

@ iyllienaz
betul..syukur ada bapak lagi..syukur ada family..

January 4, 2010 at 2:42 AM
Permalink this comment

said...

@ daffodil
10 markah untuk anda!

January 4, 2010 at 2:43 AM
Permalink this comment

said...

@ farhana
haha..lori 2 bijik kang orang saspek bapak aku seludup serai ke vietnam kang.

January 4, 2010 at 2:44 AM
Permalink this comment

said...

@ Judiene
fyi, budak tu kat australia dah skang..haha..hepi ending..jgn sedih2...

January 4, 2010 at 2:45 AM
Permalink this comment

said...

@ wanie
tau xpe. sekolah untuk anak luar bandar my ass!

January 4, 2010 at 2:45 AM
Permalink this comment

said...

@ ahmad fais ishak
haha..ada kena penampor mak aku gak kang...

January 4, 2010 at 2:46 AM
Permalink this comment

said...

@ zack
ang buat ar sendiri...haha...

January 4, 2010 at 2:46 AM
Permalink this comment

said...

@ balqissy
entah bila la aku kaya ek..

January 4, 2010 at 2:47 AM
Permalink this comment

said...

@ kawie2020
kacak gila daftar sendiri

January 4, 2010 at 2:47 AM
Permalink this comment

said...

@ fitriah
good girl..hehe..

January 4, 2010 at 2:48 AM
Permalink this comment

said...

@ a little less conversation
menangis pak gad tu balik keje...

January 4, 2010 at 2:49 AM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
betul2..bkn payah pun...

January 4, 2010 at 4:48 AM
Permalink this comment

said...

waktu ak kat sokolah ,macam sekolah hg dulu..waktu pendatarn student ting 4 , ade sorg mamat ni anak datuk daftar..yang ak pelik nya budak tu ok ngan ak..tp driver die yang belagak..suke2 hati bawak laju2 dalm sekolah...

January 4, 2010 at 9:19 AM
Permalink this comment

said...

baru kau tau..

January 4, 2010 at 9:32 AM
Permalink this comment

said...

kewhkeheh..mcm ahlong bukit beruntung beb!=)

January 4, 2010 at 1:20 PM
Permalink this comment

said...

Nostalgia! hehehe

January 4, 2010 at 1:20 PM
Permalink this comment

said...

Nostalgia! hehehe

January 4, 2010 at 1:21 PM
Permalink this comment

said...

Nostalgia! hehehe

January 4, 2010 at 6:09 PM
Permalink this comment

said...

aku pn lebey suke dewan makan yg provide makanan sedap..

baru ade mood nk blajo..hehehe...

January 4, 2010 at 6:51 PM
Permalink this comment

said...

entah entah cikgu sekolah pun naik ex5 ja beb. ni sekolah sama anak anak orang kaya nih. ada kes ja mesti pasal duit. kih.

January 4, 2010 at 7:23 PM
Permalink this comment

said...

u nye post nih btol2 buat i insaf. huhu.

January 4, 2010 at 11:01 PM
Permalink this comment

said...

mane de la mara wat sekolah utk luar bandar.. dlu waktu adik aku mrsm, ade kwn die smpi ade driver lg..

January 5, 2010 at 12:25 AM
Permalink this comment

said...

hahahah..memg takleh blah la..pilih skolah sbb makanan kt dining hall...caya lah bro!

January 5, 2010 at 2:12 AM
Permalink this comment

said...

leh..setiap ari aku g skola jln kaki..

January 5, 2010 at 3:44 AM
Permalink this comment

said...

dulu mak bulan antar naik keta sorong je... sila percaya

January 5, 2010 at 1:56 PM
Permalink this comment

said...

aku duk asrama jugak time skolah dulu..tapi budak2 situ tadelah kaya sangat..orang2 kg je..kalau bapak dia cikgu pon budak2 lain da respek dah..hehe!

January 5, 2010 at 10:32 PM
Permalink this comment

said...

gua pun dok kpg...

January 6, 2010 at 2:11 AM
Permalink this comment

said...

gua skolah biasa je!..xhebat pon..

January 6, 2010 at 3:20 AM
Permalink this comment

said...

akak skolah malas blajar! hari hari lambat..tapi kalo bab bab sukan..gua datang cepat.mak akak dah tak larat nak bebel!

i like ths one..a great memories..remind me of..my childhood

said...

aishoooooo.

budak2 U skang pom pakai kete basauuu jr.

pastu bukan main blagaks ag . damn.

January 8, 2010 at 10:35 PM
Permalink this comment

said...

taiping tuu, beragaks sikit.

January 9, 2010 at 7:00 PM
Permalink this comment

said...

@ thinktanker
poyo nak mampus driver tu..haha..

January 9, 2010 at 7:01 PM
Permalink this comment

said...

@ dzul hafixi
haha..kalau x dah lama kena lempang ngan bapak aku..

January 9, 2010 at 7:01 PM
Permalink this comment

said...

@ pakcik kordi
mmg kordi betul la ko ni..heheh..

January 9, 2010 at 7:02 PM
Permalink this comment

said...

@ mr clive
hambik..sekali tiga haa..haha..

January 9, 2010 at 7:02 PM
Permalink this comment

said...

@ ghostone
heheh..ko sorang je phm perasaan aku..

January 9, 2010 at 7:03 PM
Permalink this comment

said...

@ kuwe
sekolah kata untuk anak luar bandar..luar bandar pala opah depa!

January 9, 2010 at 7:04 PM
Permalink this comment

said...

@ farah
terasa? hehehe..

January 9, 2010 at 7:05 PM
Permalink this comment

said...

@ missa
mara..mara...tido ape...

January 9, 2010 at 7:05 PM
Permalink this comment

said...

@ JMR
eh betol ah..haha..ko ingat nak sgt ke aku pegi sekolah masak cam hampeh?

January 9, 2010 at 7:06 PM
Permalink this comment

said...

@ faiq
gigih betul.

January 9, 2010 at 7:07 PM
Permalink this comment

said...

@ bulan itu aku
hahaha..ok la..aku pcaya..

January 9, 2010 at 7:08 PM
Permalink this comment

said...

@ dila
peh, best nya! bapak aku mesti dah jadi pengerusi pibg kat situ..

January 9, 2010 at 7:09 PM
Permalink this comment

said...

@ triple x malaya
apahal ko ni? haha..

January 9, 2010 at 7:09 PM
Permalink this comment

said...

@ jimmy
ada aku peduli? sekolah mana2 pun sama je..

January 9, 2010 at 7:09 PM
Permalink this comment

said...

@ seroja
thanks sis! glad you liked it

January 9, 2010 at 7:10 PM
Permalink this comment

said...

@ miss lolly
tau xpe.keje pun belum lagi..

January 9, 2010 at 7:11 PM
Permalink this comment

said...

@ izzy
ala..bese je..

Popular Posts