• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Petang tadi gua telepon adik perempuan gua kat KMPP. Tak pernah-pernah gua telepon dia sebelum ni. Tapi, petang ni lain. Gua nak jadi abang yang penyayang meskipun sambal belacan buatannya tak pernah-pernah gua puji. Asam jawa banyak sangat la. Kalau asam jawa cukup, belacan hangit la. Kalau belacan tak hangit, buat sikit sangat la. Goreng ikan jangan cerita. Minyak hinggap tangan setitik pun nak pakai plaster.

"Apahal tiba-tiba call ni?". Gua dah agak. Mesti pelik.

"Ala...aku nak habiskan kredit je. Tinggal bape sen je ni...Weh, pointer sem 1 ko bape ek?"

"4. Nape?"

"Perghh...ganas gila.." Dalam hati gua rasa kerdil, jeles dan rasa nak stadi 24 jam je lepas ni.

"Ko dah isi borang masuk U kan? Apa course 1st choice ko?"

"Sains Kesihatan..aku mintak kat UiTM Shah Alam. Nanti boleh la jadi jururawat ke, medical assistant ke..."

Ni la budak melayu. Dapat 4 flat, nak jadi jururawat.

P/S: Sebenarnya gua respek budak ni. Masa dapat result SPM dia punya menangis mengalahkan orang hilang anak. Dahsyat gak kepala otak dia meskipun tak reti buat sambal belacan.

Photo

Friday, January 1, 2010

pada 5:17 PM


73 nyamuk:

January 1, 2010 at 6:07 PM
Permalink this comment

said...

hheheh aku pown kdgn2 segan juga nak tunjuk kasih syg kat adik aku!

tapi aku selalu je cakap dia adik kesyygan aku dia tau kut!

bukan apa nanti dia kaya akus enang nak pinjam duit!!
kita kena rancang hidup kita beb hehehe..

January 1, 2010 at 6:18 PM
Permalink this comment

said...

uiks!!!

4 flat??

x gheti2 kew minta doc kew..

nurse jewk???

January 1, 2010 at 6:24 PM
Permalink this comment

said...

haha..gile pandai adek ko..ada gempak macam abg dye jugak ek..

January 1, 2010 at 6:27 PM
Permalink this comment

said...

hebaat gile adik kau :D

January 1, 2010 at 6:29 PM
Permalink this comment

said...

kenapa la uitm shah alam juga menjadi pilihan. huhu..
pilih la institusi yang haibat-haibat sikit. :P

January 1, 2010 at 6:48 PM
Permalink this comment

said...

wahhh pandai tol adik ko kan?hehehe

pasni suh dia beli sambal blacan yg da siap punya.hehehehe

January 1, 2010 at 7:11 PM
Permalink this comment

said...

Wah.. Terserlah kepenyayangan ko.. Aku nak jadik adik ko boleh? Haha..

~ okey laa tu jururawat.. kalau dia kate nak jadi penyanyi, pelakon.. agak2 ko bagi tak?

January 1, 2010 at 7:11 PM
Permalink this comment

said...

apsal ramai sgt org pndai skang ni hah? mana tempat aku nk cucuk kerja nanti.haha.

January 1, 2010 at 7:13 PM
Permalink this comment

said...

congrat to ur sis

bilalah nak merasa abg sendiri kol pulak

January 1, 2010 at 7:15 PM
Permalink this comment

said...

Sebagai abang, kau patut menasihati dia. Biar cita2 maut sikit. hehe.

January 1, 2010 at 7:26 PM
Permalink this comment

said...

wo..matrik dapat 4..carelah..aku nak dapat 3 pon tercungap2 dulu ..

January 1, 2010 at 7:50 PM
Permalink this comment

said...

ahahaha jeles??

aku ingtkan ko ni xde perasaan.

cubela skali skale tu puji cket budak tu..nnti ko gk yg untung..buatnye ko demam campak kang sape yg nk bg krim2 tu free of charge??

hehe :P

January 1, 2010 at 7:51 PM
Permalink this comment

said...

tahniah ku ucapkan kepada adik ko..

budak2 skrg rmai pandai...

ko abg yg caring jugak ye..huhuhu

January 1, 2010 at 8:12 PM
Permalink this comment

said...

kirim salam kat adik
gua bleh jadi kakak angkat yang penyayang

January 1, 2010 at 8:24 PM
Permalink this comment

said...

nape ko macam detest ja org melayu dapat 4 flat amik cos jururawat atau yg lain2 seangkatan?. mesti ko pk dapat 4 flat mesti amik medic...law...dental...n coz yang hebat2 pada pandangan ko. to make u clear.... it's a very lame thinking...sorry to say..

said...

huk aloh. nurse? bek blaja relax2 jek klo nk nurse. gua bukan nk pendg rendah ke nurse, tp klo da mantap tuh, bt medic je la. adehhh..

January 1, 2010 at 9:09 PM
Permalink this comment

said...

happy new year! :)

January 1, 2010 at 9:46 PM
Permalink this comment

said...

adik kau lebih rela jaga makan minum pesakit daripada kerja potong2 orang. itu menjelaskan kenapa dia tak reti buat sambal belacan. haha

said...

standard la tu 4. macam aku..
haha..masa 4 flat aku bercita-cita nak jadi kerani..haha..

January 1, 2010 at 9:59 PM
Permalink this comment

said...

Dia da jumpe wake up call dia. Sbb tu dia usahe lbey.. Peh, 4 flat. Giler ahhhh~ Tahniah2~

January 1, 2010 at 10:56 PM
Permalink this comment

said...

genius adik ko ni...segenius abangnya..ehehe..asal tak buat medik kat obersea...?

January 1, 2010 at 11:12 PM
Permalink this comment

said...

huiyoooo. ehhh. tp kalo SPM truk xkan masuk matrik kot? mmg otak geliga ah tu~~

January 2, 2010 at 12:36 AM
Permalink this comment

said...

weyh
bak no adik ko
kot2 bleh sangkut ngn aku
hahahahahaa!

January 2, 2010 at 12:40 AM
Permalink this comment

said...

aku sokong pempuan jadi jururawat, takyah la jd doktor, bukan ada life sangat asyik on call je, bila dah kawin ada anak kang payah nak bahagikan masa..

January 2, 2010 at 12:52 AM
Permalink this comment

said...

aku dulu pon kmpp gak.ape aku tak dapat 4! huaaaaaaa...sambal belacan tolak tepi. budu lagi sedap.hahaha...

January 2, 2010 at 1:49 AM
Permalink this comment

said...

menggigil aku dgr adik kau dapat 4.

erm.

nak no phone adik boleh.

boleh la abang ipar ku sayang.

cilaka.

eh, kau bagi lah sikit direction kat dia, jgn jd nurse lah result gempak camtu. sayang2. tapi kalau boleh doctor pun jgn. itu yg aku rasa lah.

January 2, 2010 at 6:59 AM
Permalink this comment

said...

wow 4 flat!

January 2, 2010 at 8:26 AM
Permalink this comment

said...

Pergh.. Pandai. So pilih la Bioprocess. Kasi up sket pointer junior2 nanti. hahaha

January 2, 2010 at 12:42 PM
Permalink this comment

said...

@ boneka
keji gila la kasih sayang ko...haha...

January 2, 2010 at 12:43 PM
Permalink this comment

said...

@ ghostone
haha..aku pun x phm...

January 2, 2010 at 12:44 PM
Permalink this comment

said...

@ iyllienaz
blah. seumur hidup aku xnah dpt 4 flat..haha..

January 2, 2010 at 12:44 PM
Permalink this comment

said...

@ chiquez
kagum tgk dia bangkit pas spm

January 2, 2010 at 12:45 PM
Permalink this comment

said...

@ muhdzahari
haha..nanti aku brainwash dia..

January 2, 2010 at 12:46 PM
Permalink this comment

said...

@ FaizalSulaiman
aku nak dia buat sendiri sampai aku puas ati

January 2, 2010 at 12:47 PM
Permalink this comment

said...

@ farhana
kalo jadi pelakon ada bakat xpe...tgk mcm xde bakat je..haha..

January 2, 2010 at 12:47 PM
Permalink this comment

said...

@ kuwe
haha..mcm aku...kita bukak bisnes je kuwe..

January 2, 2010 at 12:48 PM
Permalink this comment

said...

@ amirah
buat sambal belacan yg x ngam. mst abg ko call.

January 2, 2010 at 12:49 PM
Permalink this comment

said...

@ reverie
wuyoo bro. thanks for dropping by. will do.

January 2, 2010 at 12:49 PM
Permalink this comment

said...

@ cikmemy
haha...sonok hu ha ngan kawan2 kot...

January 2, 2010 at 12:50 PM
Permalink this comment

said...

@ tfaaa
malangnya aku dah kena demam campak...haha..

January 2, 2010 at 12:51 PM
Permalink this comment

said...

@ wanie
haha..baru call skali dah panggil caring...bes gila jadi abang!

January 2, 2010 at 12:51 PM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
haha...ajar adik aku main gitar sekali..

January 2, 2010 at 12:55 PM
Permalink this comment

said...

@ cj'alhafiz
ok. 1stly, thanks for ur comment. i really appreciate it.

moral of the story, aku nak adik aku dream big sbb dia ada capacity utk mencapainya. lgpun dia rajin. dia boleh jadi apa saja yg dia nak.

January 2, 2010 at 12:56 PM
Permalink this comment

said...

@ gadissebelahpintu
betul. selagi ada peluang amik je.

January 2, 2010 at 12:56 PM
Permalink this comment

said...

@ mr.clive
happy new year too!

January 2, 2010 at 12:57 PM
Permalink this comment

said...

@ izzy
hahaha...betul gak. x pernah aku terpikir

January 2, 2010 at 12:58 PM
Permalink this comment

said...

@ saypool
ahahaha...cam sial la ko ni...

January 2, 2010 at 12:58 PM
Permalink this comment

said...

@ cik bumble bee
she deserved it, yes.

January 2, 2010 at 12:59 PM
Permalink this comment

said...

@ dila
bila masa lak aku genius ni...kutuk aku ke ni...haha...

January 2, 2010 at 1:00 PM
Permalink this comment

said...

@ ery farieha
spm dia x teruk sgt. nangis sbb x sampai expectation dia.

January 2, 2010 at 1:01 PM
Permalink this comment

said...

@ judiene
masuk ngadap aku dulu!

January 2, 2010 at 1:02 PM
Permalink this comment

said...

@ nursarah
betul2..raya puasa pun kena keja nanti...hehe..

January 2, 2010 at 1:03 PM
Permalink this comment

said...

@ miss izan
haha..kelate...x abih2 ngan budunya...

January 2, 2010 at 1:04 PM
Permalink this comment

said...

@ yob
ang 4 flat aku gigil gak, yob...haha..

January 2, 2010 at 3:19 PM
Permalink this comment

said...

same ngn abg den...klu den amsak xponah eh nk puji..nyamph
aper2 hebat adek hang

January 2, 2010 at 3:21 PM
Permalink this comment

said...

@ kasihkuamiera
hahaha..abg ko ego tu...

January 2, 2010 at 8:05 PM
Permalink this comment

said...

uish..dasyat beb!=)

January 2, 2010 at 8:07 PM
Permalink this comment

said...

ukh otak adek ko same ngn otak aku..(fantasi semata2)
tp aku pndai wat smbal belacan..
yg tarok kunyit tu kn???

January 2, 2010 at 8:35 PM
Permalink this comment

said...

Biasalah abang cam tu. Sayang tp saja tak tunjuk, kan!

January 2, 2010 at 9:21 PM
Permalink this comment

said...

bro.. aku rasakan ok per sambung nurse.. macam kt us tu.. nurse pon ade sampai phd.. negara kita baru nk je nk kembangkan kerjaya dan pendidikan tinggi dalam bidang kejururawatan...

January 2, 2010 at 11:50 PM
Permalink this comment

said...

hahaha..this post made me laugh.. ohh memanglah rmai je abg yg tak reti tjk die syg adik die..esp kt adik pompuan.i know, coz my bro mmg cam tu.. tp adik lelaki i lain pula, mmg kamceng gile hehe..

lu nasihat ar adik lu, amik doc je haha

January 3, 2010 at 4:16 AM
Permalink this comment

said...

ape kate ko plak yg jd nurse..hehe...aku dulu msk wad 3 bln ade nurse lelaki. bkn org msia tp org vietnam..ni kisah benar bro...

January 3, 2010 at 11:47 AM
Permalink this comment

said...

@ pakcik kordi
buat sambal belacan x dahsyat

January 3, 2010 at 11:48 AM
Permalink this comment

said...

@ nadirah nor
nak kena lempang ni sambal belacan taruh kunyit..

January 3, 2010 at 11:48 AM
Permalink this comment

said...

@ precious
malu meh...

January 3, 2010 at 11:49 AM
Permalink this comment

said...

@ kawie2020
dlm bnyk2 org ko sorg je yg betul2 stress out prospek nursing ni..

January 3, 2010 at 11:50 AM
Permalink this comment

said...

@ missa
will do

January 3, 2010 at 11:50 AM
Permalink this comment

said...

@ hisham
aku jadi nurse mmg ramai la kena maki ngan aku..haha..

January 3, 2010 at 1:01 PM
Permalink this comment

said...

matrik dpt 4? pergh. npe x amek medic je? huhu.

ko same la dgn abg aku. suke x tunjuk kasih syg. haha. kadg2 aku mara abg aku x syg aku. haha. ;p

January 3, 2010 at 1:40 PM
Permalink this comment

said...

@ farah
abang laki ni poyo skit bab kasih sayang ni...haha...tp syg ttp syg...

said...

haha..power gak adik ko eh..weh, murni pe keje jd jururawat..ak rse adik ko da pkir jaoh ke dpn..adik ko xnk nti die terlalu bz smpai abaikn ko, mak ko, bpk ko, sng cte fmly die la klau jd doc..

January 4, 2010 at 2:33 AM
Permalink this comment

said...

@ a little less conversation
ala de jadi doc nanti sng aku nak pau dia...haha..

January 10, 2010 at 12:32 PM
Permalink this comment

said...

confirm la, abang2 memang macam ni.
dahla tak pandai tunjuk syg, suka komen masakan adik jugak =P

Popular Posts