• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Mak bapak mesti nak anak yang baik. Mana ada mak bapak nak anak bakar rumah, pecah pinggan, pergi cyber cafe pakai baju sekolah semua. Semua mak bapak nak anak yang baik-baik. Cuma terkadang tafsiran 'baik' bagi setiap ibu-bapa tu lain.

Ada mak bapak kata anak baik tu jenis mendengar kata. Mak kata duduk, dia duduk diam-diam hujung bucu rumah. Mak kata baca buku, dia bawak keluar buku teks Pendidikan Jasmani dan baca. Mak kata jangan keluar main. Hujan. Dia tak keluar main. Duduk rumah baca buku cerita Sang Kancil Yang Bijak.

Ada sesetengah mak bapak kata anak yang baik tak menyusahkan orang tua. Katanya: "Aaahhh...koma buat la pape. Janji jangan kacau abah nak tido.." Ataupun: "Habis sekolah koma lepak cyber cafe sampai mama balik kerja ek..." Biasa budak-budak yang dapat mak-bapak macam ni selalu berlagak kat sekolah. Pakai baju sekolah, kolar mesti nak tegak punya. Seluar lipat sebelah. Kasut nak Converse. Lagi rabak lagi cool.

Bila anak degil, tak dengar kata, dipukulnya..Pukul lak depan orang ramai. Konon ibu-bapa yang tegas. Biar gua bagitau satu benda. Kepala hotak opah ang punya tegas!

Normal bagi budak untuk bermain. Bermain adalah salah satu cara budak untuk belajar. Dengan bermain, sinaps dalam kepala hotak anak-anak mereka menjadi aktif sekaligus membentuk banyak linkage yang kemudiannya menjadikan otak makin aktif dan kreatif. Itu sebabnya, kalau budak nak main kena bagi. Jangan larang tak tentu hala. Dan jangan bagi anak-anak main berlebih-lebih tak tentu hala. Kena terapkan disiplin sikit. Itu sebab budak banyak main biasanya pandai.

Kalau budak buat salah, jangan sekali-kali marah dia depan orang ramai. Kalau tak nak tengok dia jadi rebel teenager, jangan buat. Slow talk dengan budak tu dan bagitau elok-elok. Bukanlah memanjakan namanya kalau buat camtu. Tu namanya lu memahami psikologi budak-budak.

Lagi satu, jangan biasakan budaya memberi hadiah kepada budak. Kalau adik puasa 30 hari, papa bagi duit raya banyak. Kalau akak dapat no.1 dalam tiap-tiap exam, akak mintak apa-apa pun papa bagi. Sesekali takpe. Banyak kali namanya lu dalam proses membesarkan seorang kapitalis yang materialistik. Budak takkan merasa kepuasan buat/capai sesuatu dari segi mental (puas sebab dapat beat anak Cina dsb), sebaliknya dari segi material je.

P/S: Entri adalah hasil pembacaan dan umpatan terhadap seorang makcik yang memekak kat anaknya tengah-tengah kedai. Come on la, makcik..

Photo

Saturday, January 16, 2010

pada 4:35 PM


46 nyamuk:

January 16, 2010 at 5:46 PM
Permalink this comment

said...

hahaha. logikal logikal.

January 16, 2010 at 6:07 PM
Permalink this comment

said...

u'll make a good father one day. :)

January 16, 2010 at 6:42 PM
Permalink this comment

said...

Hoho.. Ko mst kuat main kan masa kecik.. Hehehe.. Tapi bagus laa, kalau aku tak knal ko, aku mst ingat ko bapak yg dh ade rmai anak.. Hahaha..

January 16, 2010 at 7:03 PM
Permalink this comment

said...

aku selalu nampak jiran aku biar je anak dia bogel ke hape ke keluar rumah maen pasir. baru aku tahu rupa-rupa nya dia nak train anak dia supaya aktif pemikirannya... ooo...

tapi kalau sampai dah maen pasir sambil bogel tu nak kena marah ke biar je eh? hahaha

January 16, 2010 at 7:34 PM
Permalink this comment

said...

hey u. i penah dgr sorang makcik nih mara2 anak dia dalam kedai cakap, "beli baju sekolah mahal2 tak pernah dapat result ok pon". that child ade la umur dalam 9 or 10 thun.

i wonder how they claim themselves such a gud parents.

January 16, 2010 at 8:09 PM
Permalink this comment

said...

ada sorang makcik tu,datang umah aku,bawak dua orang anak dia,punyalah hyperaktif,buat rumah aku macam litar lumba sepang..kesannya..2 bijik pasu pecah berderai atas lantai...


dan y syoknya mak dia buat dono je..kalau aku dah lama dah kena libas budak2 tu semua.

ni sape salah ni..mak ke anak ni..?

January 16, 2010 at 8:29 PM
Permalink this comment

said...

ade cahaya bapak2 yg baik nih.

huhuhuhuhu.

betol tu, reverse psykologi tu lagi elok. 1st education tu yg pntng.

January 16, 2010 at 8:45 PM
Permalink this comment

said...

howh.. tips untuk sumer parents di luar sana..

nice la bro!

Fyzals Territory

January 16, 2010 at 8:46 PM
Permalink this comment

said...

betul2. untung awek kau. erk.

January 16, 2010 at 9:22 PM
Permalink this comment

said...

hey. terklik ur page dari blog farah.

nothing much to say, i am totally agree with u.

u'll make a great dad one day :)

January 16, 2010 at 9:33 PM
Permalink this comment

said...

ah.. diorng wat anak je tau.. pastu slhkn cikgu.. sket2 slhkn kerjaan.. slhkn rakan sebaya..

come on la makcik..

January 16, 2010 at 9:34 PM
Permalink this comment

said...

hai daddy.

ini entri iklan susu eh...

weh bapak aku bagi aku RM1 untuk satu hari puasa tau dulu, sbb tu aku puasa, kalau tak sekarang ni aku dah jadi manusia tak berguna tak puasa. cammana tu?

January 16, 2010 at 10:03 PM
Permalink this comment

said...

teringat aku kepada subjek Human Development..

huhuhu

January 16, 2010 at 10:26 PM
Permalink this comment

said...

apa yang gua nak komen pasal makbapak ni

hmm

gua just nak pesan kat makcik tu jangan marah anak dia depan orang begitu
dan gua nak pesan kat orang lain jangan marah mak lu

January 16, 2010 at 10:29 PM
Permalink this comment

said...

bapak...

nak duit sehinggit! :)

January 16, 2010 at 11:19 PM
Permalink this comment

said...

haih..mmg..ayh aku xpenah pressure kitorang bile dpt result teruk..yg pasti, dye tetap akan bg support, tp xpenah marah atau pukul bile fail..dye tau kemampuan ank2 dye..and even dye of course la frust n hampa tgok result ank teruk, tp aku sgt salute cara dye nasihat kitorang bile fail.

January 16, 2010 at 11:27 PM
Permalink this comment

said...

pasal pe nak tegur anak2 dpn org? ish..sian budak tu..nnt membesar simpan dendam kat mak je..

mak I relax je..tp enjoy, enjoy gak..cume ada limit arr..best ar jd anak mak I huhu

January 16, 2010 at 11:32 PM
Permalink this comment

said...

aku rse ko patut bukak kelas motivasi la kt mak bapak sume
bagus tuh
bakat terpendam
mungkin ko bleh jadi motivasi utk org2 yg bakal berkahwin plak
erkk!

January 17, 2010 at 10:08 AM
Permalink this comment

said...

@ reverie
haha tau xpe..logik akal je evaluation suma ni...

January 17, 2010 at 10:09 AM
Permalink this comment

said...

@ fitriah
god bless.

January 17, 2010 at 10:09 AM
Permalink this comment

said...

@ farhana
haha..aku remaja hingusan lagi..

January 17, 2010 at 10:11 AM
Permalink this comment

said...

@ izandaughtersalleh
macam anak india pulak bogel2 ni...hahaha...kalau ye pun pakai la seluar...

January 17, 2010 at 10:14 AM
Permalink this comment

said...

@ farah
sebijik mcm apa yg aku ngumpat ni...mak bapak mana bole emo depan anak...

January 17, 2010 at 10:15 AM
Permalink this comment

said...

@ dila
hahaha...salah ko la..apsal x buat playground depan umah?

January 17, 2010 at 10:16 AM
Permalink this comment

said...

@ cik bumble bee
thank you.

January 17, 2010 at 10:17 AM
Permalink this comment

said...

@ fyzal
aku rasa ni bukan tips..haha..lebih kpd basic parenting guide...

January 17, 2010 at 10:17 AM
Permalink this comment

said...

@ daffodil
kenapa mesti ada erk?

January 17, 2010 at 10:18 AM
Permalink this comment

said...

@ Husna Hadzarami
thanks!

January 17, 2010 at 10:18 AM
Permalink this comment

said...

@ i'msosupernotcool
tau xpe..10 markah untuk anda..

January 17, 2010 at 10:19 AM
Permalink this comment

said...

@ yobsumo
ang mmg...kapitalis...

January 17, 2010 at 10:19 AM
Permalink this comment

said...

@ zack
subjek apa jadah tu?

January 17, 2010 at 10:20 AM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
pesanan diterima.

January 17, 2010 at 10:20 AM
Permalink this comment

said...

@ enulwanie
nak buat apa?

January 17, 2010 at 10:21 AM
Permalink this comment

said...

@ iyllienaz
see? hasilnya dia dapat anak baik mcm ko..

January 17, 2010 at 10:22 AM
Permalink this comment

said...

@ missA
good for you..emak yg baik untuk anak yg baik...

January 17, 2010 at 10:23 AM
Permalink this comment

said...

@ judiene
hahaha...please!

January 17, 2010 at 12:32 PM
Permalink this comment

said...

haha..biase la..setengah mak mmg suke bebel

January 17, 2010 at 12:32 PM
Permalink this comment

said...

haha..biase la..setengah mak mmg suke bebel

January 17, 2010 at 12:47 PM
Permalink this comment

said...

paling x suke tgk mak pak mrh budak2 tgh org rmai..

January 17, 2010 at 1:08 PM
Permalink this comment

said...

@ chirol
bebel xpe...bebel depa org ramai smpy budak malu?

January 17, 2010 at 1:08 PM
Permalink this comment

said...

@ ezzati
betul..

January 17, 2010 at 1:13 PM
Permalink this comment

said...

hai aku sokong pendapat ko...
but stiap org xsama...
2 yg susah...
nk tegur xsilap2 dpt buku 5 t..

January 17, 2010 at 1:44 PM
Permalink this comment

said...

hohoo..
my parents never promise me to buy things..
but ive once been scold by my dad dpan klas..
huhuu~
tpi lpas kne mrah 2..
mgg xwat lgi laa..
amek pngajaran..
hehee~

January 17, 2010 at 2:03 PM
Permalink this comment

said...

@ generasi clan
dia hulur buku lima ko elak la..keh3..

January 17, 2010 at 2:04 PM
Permalink this comment

said...

@ rowena
bagus ko ni. mmg anak yang baik.

January 22, 2010 at 11:08 PM
Permalink this comment

said...

gua kira dalam golongan materialistik lah ni. cis.

eh tak tak. selalu parents gua janji-janji palsu je banyak. belajar separuh mati pun belum tentu dapat apa aku nak. so tak tak, gua tak tergolong dalam golongan tu. gua study gila-gila sebab makin lama budak melayu yang dapat sijil penghormatan pengetua makin berkurang. nama no satu yang disebut tak budak cina, budak india. ahh memang takk aahhh.

(ok terpanjang pulak en komentar gua haha)

Popular Posts