• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Khamis itu hari, hari ngundi. Gua ingat pilihan raya tahun ni ada panas sikit daripada tahun-tahun lepas. Ada simbah-simbah cat kat moto orang, spray-spray bilik persatuan orang, lompat-lompat parti. Yang lain semua sama. Khamis ngundi, Selasa baru gantung poster. Poster semua black and white. Potostet. Tak true langsung. Habis gempak pun susun poster-poster bentuk nama calon besor-besor.

Sehari sebelum gua undi, gua dapat SMS list nama calon puak apa-jadah-tah. Disebabkan effort lain macam puak tu, gua undi 6 calon paling hensem/jelita dari puak depa. 4 calon lagi sengaja gua undi dari puak lain sebab gua tak nak semua kerusi kena sapu oleh puak sama. Lu bayangkan kalau perwakilan Dewan Rakyat semua orang satu parti. Pembangkang sangat-sangat diperlukan. Kalau tak, yang pegang kuasa ingat semua depa betul.

Gua syak politik kampus jadi mandom sebab takde sudut pidato. Zaman bapak gua belajar kat IPM, bapak gua cerita sudut pidato ni memang fenomena. Ibrahim Ali siap pernah kena tangkap ISA lagi. Kat situ, student bercakap pasal dasar kerajaan. Hal ehwal dunia. Hal Selangor menang Piala Malaysia. Makwe-makwe pun usha suami idaman kat situ. Brader-brader usha makwe kat situ. Gua desak bapak gua apakah bapak gua pun usha makwe gak kat situ tapi beliau menafikannya atas alasan "ah, buang karen je".

Sejak AUKU diperkenalkan, sudut pidato lesap. Student duduk bilik bucu-bucu baca buku. Kutuk kerajaan pun tengok line dulu. Hal ehwal dunia pun simpan sorang-sorang. Rajin baca tau la. Tak rajin baca, memang tak tau la. Citer Selangor kena belasah Perak dek hatrik Laszlo Repasi pun simpan di sudut hati. Industri usha-mengusha makwe pun terbantut. Tak hairan la ramai brader-brader usha makwe kat kafe dan library sahaja. Stail iklan Sunsilk tu. Dalam kelas, nak kena konsentret pulak.

Sekarang dah boleh balik. UM dah ada sudut pidato dah. UTM gua tak tau bila. Bila ada sudut ni, baru la calon pilihan raya boleh berkempen. Baru la gua boleh undi calon yang bole janji upgrade court takraw dan futsal. Calon yang boleh buang bonggol yang melampau-lampau banyaknya. Apa jadah simpang sebatu lagi, jalan straight pun nak pasang bonggol? Rosak bearing gua, pak gad nak bayor? Lagi penting, senang gua nak jual hotdog gua nanti.

P/S: Semalam gua tengok berita. Brader AdukaTaruna kena tangkap. Ceh, apa punya perangai la kutuk orang mati. Sedekah Al-Fatihah pun ada baiknya.

Photo

Saturday, January 30, 2010

pada 6:10 PM


61 nyamuk:

January 30, 2010 at 7:22 PM
Permalink this comment

said...

jual hot dog?
gua tak faham part tu..

January 30, 2010 at 7:35 PM
Permalink this comment

said...

arghh
bab2 politik ni aku cm
'wth' sket
huhuhu

January 30, 2010 at 7:36 PM
Permalink this comment

said...

student kat U aku pun ada buat cadangan buat sudut pidato tu..tp ditolak mentah2 oleh NC...

semua orang takut bersuara..sebab ada akta universiti kurang upaya.

January 30, 2010 at 7:45 PM
Permalink this comment

said...

yes, UM mmg dah ada sudut pidato atau sinonim dipanggil speaker corner. aku ada gak sesekali dengar.

January 30, 2010 at 8:08 PM
Permalink this comment

said...

wa sempat kumen blog aduka taruna tu seblum dia delete post tu. wa tetiba bangga sbb dia kena tangkap polis. hahahahhaha.

wei, gua tertarik perkataan jual hotdog je. lu dah kena kawin ni. hehehehe.

January 30, 2010 at 8:17 PM
Permalink this comment

said...

sudut pidato adalah bagus untuk perkembangan idea mahupun pendapat... kenapa perlu takut dengan pendapat yg berbeza dengan pendiriian kita kan...

cadangan buang banyak bonggol2 di jalan2 di IPTA amat disokong sgt2... x de ker calon2 pilihanraya yg prihatin isu nih?

January 30, 2010 at 8:29 PM
Permalink this comment

said...

same la dkt skolah aku. Dlu blh berkempen nak cari ketua pljar. bkl2 ketue blh beri syarahan dri kelas ke kelas. skrg tu semua jd angan2 dan sejarah. kononnya, care tu tak berkesan, bdk2 tak pilih btol2 la. pdhl, org atas yg cube nak me-menopoli. So, ketue pljr ikut suke hati diaorg je la nak sape... Tak phm betOl!!! nsb baik aku bkn ketue. klaw tak aku srh mak cik kantin jd ketua pljr. boleh mkn free..

January 30, 2010 at 8:34 PM
Permalink this comment

said...

helooooooooooooooooooooooooo!
lah lame tul tak mai sini..as lu tau gua tak bape sihat kan tht day!
rindu sama ini blog..bukann tuan dia ok!

cheers

January 30, 2010 at 8:38 PM
Permalink this comment

said...

Politik bikin aku jadi keliru.. Hohoho.. Sbb aku tak penah merasainya walau sedikit pon.. Hahaha..

~ AG.. Thanx for the wish dude.. ;)

January 30, 2010 at 9:47 PM
Permalink this comment

said...

propa, propa.

they said about good things before they won. once they won, nothing change. it's still the same.

propa semuanya.

January 30, 2010 at 10:04 PM
Permalink this comment

said...

Lu tak bertanding ke?
ada bakat ni..

January 30, 2010 at 10:59 PM
Permalink this comment

said...

betul2. orang dah meninggal buat apa nak kutuk. Dulu time hidup senyap pula semua. tak faham aku budaya apa yang diorang bawa.

January 31, 2010 at 12:05 AM
Permalink this comment

said...

tapi kadang2 janji tinggal janji.

January 31, 2010 at 1:23 AM
Permalink this comment

said...

tertarik dengan ayat ni..."kalau perwakilan Dewan Rakyat semua orang satu parti"

January 31, 2010 at 3:31 AM
Permalink this comment

said...

minggu dpn baru leh undi kat sini..dapat payung free lg kot taun ni..kalau dpt duit free ok gak

January 31, 2010 at 9:00 AM
Permalink this comment

said...

aku benci politik.aku ndi yg cun2 saje..ukm pun dah ada suudt pidato..

January 31, 2010 at 10:30 AM
Permalink this comment

said...

Klu kat Poli .. main hentam jer undi . Padahal tak kenal pun . Keputusan siapa menang pun tak tau.

January 31, 2010 at 12:20 PM
Permalink this comment

said...

dekat blog si aduka, dia tulis xnak tarik balik kata2 dia, tp dlam tv tutup muka..hm,, apalah dia tu

January 31, 2010 at 2:39 PM
Permalink this comment

said...

takde la yang tabur janji camtu..
bile bentang manifesto pon gua xtau..
last2 gua kasi taruk mana calon muka ganas..
yang baik2 ni gua susah nak percaya..
'dont judge the buk bai it cover'
u noe?

said...

Aslmualaikum bro

wa skong kalo de sudut pidato
br la tau pemimpin sejati (heh..yeke)


cm kt uitm ni lg 1 mengarut..sistem e-undi

bleh detect kita undi sape...

amerika pn gne sistem manual lg..hebt tol u malaysia..

January 31, 2010 at 5:15 PM
Permalink this comment

said...

uish
asal korang punya election macam ganas2 giler jer

January 31, 2010 at 7:00 PM
Permalink this comment

said...

jual hotdog lu?

lu biar betul avid~

kang gua sangsi dengan lu kang~

hahaha~

gua suka pilihan raya
dua kali depa call gua suruh bertanding.
gua suruh dorang jangan kacau hidup gua

hahaha~

January 31, 2010 at 7:28 PM
Permalink this comment

said...

saya jaguh wat undi rosak.. tak kisah la pilihan raya kampus ker, pilihan raya negara ker.. whatEVER~

erkk.. jual hotdog? ada kaitan ke ngan bonggol kat kampus??? :P

January 31, 2010 at 8:04 PM
Permalink this comment

said...

aku risau tak ramai ada bakat pidato ne

January 31, 2010 at 11:49 PM
Permalink this comment

said...

meh pakat berpidato rmai2...mcm diskusi kolej je..uitm slalu wat..pas2 macam2 benda yg di uar2 kan..kadang2 benda lwak pon ade..iksh2...AT kne tangkap...ak xsempat nak tgk mukenye..huhu

February 1, 2010 at 8:40 AM
Permalink this comment

said...

hahahaha.
asal ramai yang double meaning kan part jual hotdog tu. haha :P

said...

saya tak suka politik sekian terima kasih :)


pidato bab2 cinta saya pandai ngeee

February 2, 2010 at 8:36 PM
Permalink this comment

said...

yuhooo!!!!
kat kampus aku tetiba ja naik calon...
poster merata2......
tapi tak ada kem pen...tak ada sudut pidato....
so, aku pening nak vote sapa???
hahaha.....

February 3, 2010 at 1:00 PM
Permalink this comment

said...

gle lah...siap simbah cat..ceti ke hape??

February 3, 2010 at 2:23 PM
Permalink this comment

said...

tibe2 sem nih uitm macam hebat je poster2 je. sume org kena ngundi. perlu ke ek?

February 7, 2010 at 12:32 PM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
org sibuk dengar pidato, aku jual hotdog kat depa. amacam?

February 7, 2010 at 12:33 PM
Permalink this comment

said...

@ judiene
ambik tau la ckit2..hehe..

February 7, 2010 at 12:33 PM
Permalink this comment

said...

@ dila
lol @ akta universiti kurang upaya!

February 7, 2010 at 12:34 PM
Permalink this comment

said...

@ nursarah
good for you

February 7, 2010 at 12:35 PM
Permalink this comment

said...

@ yob
woi...double meaning nih! haha...

February 7, 2010 at 12:35 PM
Permalink this comment

said...

@ kawie
dorang suke bonggol rasanya

February 7, 2010 at 12:36 PM
Permalink this comment

said...

@ Cik Bumble bee
kuku besi tuh...

February 7, 2010 at 12:37 PM
Permalink this comment

said...

@ seroja jingga
haha..thanks for clarifying

February 7, 2010 at 12:38 PM
Permalink this comment

said...

@ fahana
no sweat ;-)

February 7, 2010 at 12:38 PM
Permalink this comment

said...

@ erine
ada pengalaman ke nih? hehe..

February 7, 2010 at 12:39 PM
Permalink this comment

said...

@ zack
nature diri x fit jadi leader..hehe..

February 7, 2010 at 12:40 PM
Permalink this comment

said...

@ reverie
gua ingat depa rasa rebel rebel ni cool la kot..keh keh...

February 7, 2010 at 12:41 PM
Permalink this comment

said...

@ fitriah
adat manusia

February 7, 2010 at 12:42 PM
Permalink this comment

said...

@ Moon Death Spell
betul. xda pembangkang boleh huru hara negara.

February 7, 2010 at 12:42 PM
Permalink this comment

said...

@ chirol
payung free? gila kaya...

February 7, 2010 at 12:43 PM
Permalink this comment

said...

@ touyakaruma
serupa je kat sini

February 7, 2010 at 12:45 PM
Permalink this comment

said...

@ lia3003
tu la namanya bajet hero tamil..

February 7, 2010 at 12:46 PM
Permalink this comment

said...

@ i'msosupernotcool
yeah. of course.

February 7, 2010 at 12:46 PM
Permalink this comment

said...

@ saypOOL rafhtello
sama la ngan aku..haha..

February 7, 2010 at 12:47 PM
Permalink this comment

said...

@ yusuf mujahidin ™
aku lupa langsung cerita pasal e-voting ni...thanks sbb ingatkan...

February 7, 2010 at 12:48 PM
Permalink this comment

said...

@ hans
kah kah..entah la...

February 7, 2010 at 12:49 PM
Permalink this comment

said...

@ lord zara
zara, by hot dog i dont mean my junk! hahaha...

February 7, 2010 at 12:50 PM
Permalink this comment

said...

@ ~ yus ~
ko pun kompius..haha...

February 7, 2010 at 12:51 PM
Permalink this comment

said...

@ Ah Fatt
mmg x ramai..kalau ramai x special la pidato ni dah..

February 7, 2010 at 12:52 PM
Permalink this comment

said...

@ Wanie-san
AT x ensem pun

February 7, 2010 at 12:52 PM
Permalink this comment

said...

@ Husna Hadzarami
tau xpe...igt aku gigolo ape? haha...

February 7, 2010 at 12:53 PM
Permalink this comment

said...

@ miss lolly a.k.a luvfareda
haha..bab cinta aku mmg x paham...

February 7, 2010 at 12:54 PM
Permalink this comment

said...

@ cj'alhafiz
vote yg paling cun la..haha..

February 7, 2010 at 12:55 PM
Permalink this comment

said...

@ chokio_nia
haha..ingat org politik ni suma matured ke?

February 7, 2010 at 12:56 PM
Permalink this comment

said...

@ farah
untuk kita yg terpinga2 ni, x payah pun sebenarnya...

Popular Posts