• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Cerita Cawan Dunia - Siri 1
Dipos oleh avid

World Cup adalah satunya-satunya match bola yang mak gua layan. Biasa kalau hari Sabtu gua nak tengok Arsenal main, mak gua macam dah paham-paham. Lepas makan malam, mak gua terus masuk bilik tidur. Bapak gua paham-paham. Keluar rumah sembang pung pang pung pang kat mamak.

Tapi World Cup lain. Gua ingat mak gua suka Turki masa 2002. Barangkali mak gua pernah dingorat pemuda Turki di jeti Bagan Datoh gamaknya. Bapak gua memang dari dulu sampai sekarang suka Belanda. Adik-adik gua balik-balik Brazil. Balik-balik Brazil. Dasar budak-budak.

Gua tak ada team favourite setiap kali World Cup. Gua suka team underdog yang jadi 'dark horse'. Masa WC 98 ada Croatia. WC 02 ada Senegal. WC 06 ada Australia. Memang Brazil, France, Argentina, England gua menyampah.

Masa World Cup 98, gua darjah 3. Match malam-malam buta. Bapak gua je la yang tengok. Pagi gua nak sekolah. Tau-tau, member sekolah gua kecoh-kecoh kata France menang. 

Gua tak ambik pusing sangat bola orang putih masa tu. Yang gua tau Selangor baru menang Piala Malaysia tahun tu. Chris Kiwomnya jadi top scorer. Steve Wicks jadi coach of the year liga Malaysia. Punya la meriah bola Malaysia masa tu sampaikan World Cup pun gua tak ambik pusing sangat.

Tapi time World Cup, time World Cup jugak. Sempena World Cup tu jugak, gua save belanja 5 kupang gua untuk beli 5 pemadam yang ada gambar negara-negara tu. Kat pemadam tu, gua tulis nama-nama macam Diego Simone, Gabriel Batistuta, Mustapha Hadji, Dennis Bergkamp, Youri Djorkaeff bagi pemadam gua kuat bila main tindih-tindih pemadam. Jahiliyyah punya perangai bila gua ingat balik.

...bersambung

Lepas ni: World Cup 2002

Photo

Saturday, April 17, 2010

pada 10:46 AM


29 nyamuk:

April 17, 2010 at 11:46 AM
Permalink this comment

said...

haha. gua sokong german. tak pun portugal. x saba nih nak tunggu world cup. ;p

April 17, 2010 at 12:43 PM
Permalink this comment

said...

hahaha..cawan dunia..terpikir2 aku ape benda tu..dah baca baru paham..lambat pick up betul..

April 17, 2010 at 12:47 PM
Permalink this comment

said...

huhuhuhu..aku pun same..yang kelab2 ni aku tak layan sangat.tp world cup mmg follow abes..

tak sabar nk tunggu kedatangan world cup..

italia! italia! italia! [tibe2]

April 17, 2010 at 12:54 PM
Permalink this comment

said...

mak kau kelakar. mak aku pun layan WC. die minat SPain sebab ada iker casillas. sanggup suro aku gerak die kul 3 pagi demi nak tengok casillas.


aku sokong german sejak 2002. kau sokong sape?underdog mane lak kali nie jadi pilihan ko...

April 17, 2010 at 2:24 PM
Permalink this comment

said...

bab pemadam tuh ko same macam aku..

ahahahahha..kire same jahiliah gak la???


hahaha

said...

pehh..wa lyn mse wc98..tgk france blasah brazil..syok woo..tu pn nasib baik bapak wa kejut wa..hahaha

April 17, 2010 at 3:51 PM
Permalink this comment

said...

aku mmg dari dulu x minat bola..
huhuu~
waahhh..
kumpul pemadam sekali..
lpas dh tulis nme 2..
jdi kuat x pmdam ko 2??

April 17, 2010 at 5:01 PM
Permalink this comment

said...

bola? krohh krohhhh

said...

wa bli pemadam modal sket je..
pastu men lawan pemadam...
modal sebijik dua..untung besar punyee...hahahaha

p/s

mak wa pn ske bola...minat spain
sebb casillas kacak katanye...
ish2..

April 17, 2010 at 5:45 PM
Permalink this comment

said...

mula-mula aku ingat kau nak cerita pasal awan dania. sekali pasal bola. cek la balik tajuk nya. haishhhhh...

CAWAN DUNIA rupanya...
isk2~ mak tertipu nyahhh...

April 17, 2010 at 6:11 PM
Permalink this comment

said...

mak gua memang tak sporting. time world cup dulu gadoh besar dgn bapak gua. sorang nak tgk wc sorang nak tgk cerita sembilu.

April 17, 2010 at 8:11 PM
Permalink this comment

said...

hidup porto
tu je ak nk cakap

April 17, 2010 at 8:23 PM
Permalink this comment

said...

gua sokong north korea
hahaha

April 18, 2010 at 12:29 PM
Permalink this comment

said...

wooo...

WC 98 gua tengok ramai ramai kat Dewan Makan SMT Segamat..

nak sorak kuat kuat pun takot kena baling kasut ngan warden yang giler punye ganas.

April 19, 2010 at 8:56 AM
Permalink this comment

said...

@ farah
pilih satu la wei...mana aci pilih dua..

April 19, 2010 at 8:57 AM
Permalink this comment

said...

@ iyllienaz
haha...lampi = lambat pikap

April 19, 2010 at 8:58 AM
Permalink this comment

said...

@ Mimie.Candy Cane
player itali hensem - alasan dak pompuan sokong itali

April 19, 2010 at 8:59 AM
Permalink this comment

said...

@ erine
pdn la beria citer psl phillip lahm nyer..haha...aku ingat korea utara boleh jd dark horse la =P

April 19, 2010 at 8:59 AM
Permalink this comment

said...

@ -C.Gad!s-
sama..keh keh..

April 19, 2010 at 9:00 AM
Permalink this comment

said...

@ a little less conversation
bapak gua layan tgk sorang2..T_T

April 19, 2010 at 9:01 AM
Permalink this comment

said...

@ Rowena Chasez
kuat sikit la..haha..

April 19, 2010 at 9:02 AM
Permalink this comment

said...

@ Cik Akma
berani ko bersikap biadap thdp bola sepak..grrr..

April 19, 2010 at 9:03 AM
Permalink this comment

said...

@ yusuf mujahidin ™
elok la tu..sama mcm mak erine roslan

April 19, 2010 at 9:04 AM
Permalink this comment

said...

@ izan salleh
kah kah..kiamat la dunia kalau aku tgk awan dania...

April 19, 2010 at 9:04 AM
Permalink this comment

said...

@ Berd
haha..barangkali pakwe sembilu lagi hensem dari casillas gamaknya...

April 19, 2010 at 9:05 AM
Permalink this comment

said...

@ redplasticbag
kena ayam dengan team bebudak arsenal 5-0

April 19, 2010 at 9:05 AM
Permalink this comment

said...

@ hans
sama!

April 19, 2010 at 9:06 AM
Permalink this comment

said...

@ aujinz
kenagan beb.

April 22, 2010 at 1:35 AM
Permalink this comment

said...

sapa dark horse tahun ni?

selalunya aku sokong satu team feveret...satu lg dark horse

Popular Posts