• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Gua takde mood nak cerita pasal raya lagi. Lagipun raya dah tak berapa 'feel' bila makin besar. Nak menunjukkan betapa santainya gua menyambut raya, gua cadang untuk terus pakai baju raya yang gua beli sejak habis SPM dulu. Duit yang bapak gua bagi suruh beli baju raya, gua buat beli graphic card, amplifier, helmet, tukar spoket motor dan pelbagai benda yang langsung tak berkaitan dengan raya. 

Menjelang 2020, Malaysia berhasrat nak jadi negara maju. Negara maju juga bermaksud 'high income country'. Ni bermaksud gaji kita bila masuk pasaran kerja esok lusa akan tinggi. Setaraf dengan kemahiran dan skil yang kita ada. Ni bermakna gaji permulaan engineer bukan RM2000 lagi dah macam sekarang ni. Khidmat dan skil yang kita offer kepada majikan membolehkan kita berstatus 'indispensable' kepada mereka. Customer sanggup bayar harga yang tinggi kerana kualiti kerja kita. Tapi, macam mana nak dapat semua ni?

First, kerajaan kena latih banyak modal insan sampai jadi berkualiti. Ya, modal insan yang diperkatakan ni adalah kita. Kita yang kat universiti. Kita yang kat sekolah. Kita yang bergaduh pasal kuih raya kat Facebook sampai masuk OhMedia. Kita yang beli surat khabar sebab nak conteng muka member-member kat halaman perutusan hari raya. Kita yang sibuk dengan dunia dalam 'bubble' kita je. Kita yang tau pasal Amanah Saham Bumiputera punya sale tapi malas nak bagitau member ikut join sekali. Senang kata, golongan muda yang berpendidikan lengkap macam kita ni lah.

Tapi, nak modal insan berkualiti, pendidikan kenalah berkualiti. Tak boleh la hadapkan pelajar kat tindakan tatatertib sebab dia protes pasal tumpahan minyak kat Gulf of Mexico. Pensyarah-pensyarah tak boleh la duduk depan kelas dan baca slaid Powerpoint je. Cikgu-cikgu kena la ajar dan didik adik-adik sekolah supaya berani mencelah untuk memberikan pendapat. Bukannya asyik tanya "Paham tak..?" hanya untuk dituruti dengan laungan "Pahaaaaaaaaammmm....!" oleh adik-adik kita.

Kerajaan pulak kena la hapuskan subsidi yang tak perlu. Sebab kalau tak hapus subsidi, kadar inflasi negara akan naik. Bila subsidi dihapuskan, orang ramai yang memang kerjanya beli Harian Metro hari-hari jangan lah melenting tak tentu pasal. Nanti harga minyak naik la, gula naik la, tepung naik la, rakyat terbeban la. Haa..tang ni kerajaan kena cerdik sikit. Agensi kerajaan kena la turun padang untuk kawal inflasi yang terhasil akibat kenaikan barang tak tentu hala ni. Minyak naik dua kupang apa jadah roti canai nak naik dua kupang pulak?? Ingat orang kampung tak tahu basic economy??

Memandangkan sekarang Malaysia dah tak boleh mengharapkan pelaburan asing untuk menyediakan peluang pekerjaan (pasal pakej pelaburan China, Vietnam, Thailand, Indonesia lebih menjimatkan kos), kerajaan kena lah start memudahkan urusan pelaburan daripada syarikat tempatan di negara sendiri. Duit banyak-banyak salurkan kepada usahawan tempatan, bukannya buat istana baru. Contohilah khalifah Islam yang lima tu. Zuhud. Syarat pengisytiharan kebangkrapan pun kena la fleksibel (yang memungkinkan peluang kedua) supaya usahawan yang tertekan tak trauma berusahawan.

Idea high income country ni adalah supaya 'purchasing power' (kuasa beli) rakyat meningkat sedikit. Sikit je. Tak boleh banyak-banyak. Nanti inflasi. Kalau gaji naik 10%, purchasing power kena naik at most 5%. Tapi kalau gaji naik, minyak naik 20 sen, roti canai pun mengada nak naik 20 sen sedangkan pak menteri sibuk bertepuk-tampar dekat Dewan Rakyat pasal hal-hal yang tak berkaitan dengan rakyat, lupakan je la Wawasan 2020.

P/S: Artikel ni sambungan artikel lepas ni.

Photo

Wednesday, August 25, 2010

pada 12:40 PM


5 nyamuk:

August 25, 2010 at 1:41 PM
Permalink this comment

said...

Kita yang sibuk dengan dunia dalam 'bubble' kita je.

aku suka ayat ko ni weh.

August 25, 2010 at 3:50 PM
Permalink this comment

said...

baju 1 malaysia eh?

said...

susah bro gaji fresh grad engineer skang nk cekau rm2000 utk company yg rating ala2 cap ayam je di telinga org lain..nama je engineer tp basic bru rm1800, OT xde..elaun2 lain pn xde gak..industri oil & gas dah..pe cite??

August 25, 2010 at 8:18 PM
Permalink this comment

said...

setakat manusia mengharapkan subsidi, bantuan dan ihsan, memang harapan la wawasan 2020. pepatah usaha tangga kejayaan ni aku faham sejak darjah 1 lagi.

August 25, 2010 at 10:37 PM
Permalink this comment

said...

gua rasa mcm tak caye je nak jadi engineer ngan gaji 2200. huhu. tuh degree holder tuh. mana kan nak bayar duit kete, duit umh sewa sume. haish. belum campur nk bagi mak bapak. :D

Popular Posts