• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Khutbah Jumaat Hari Ini
Dipos oleh avid

Hari ni gua nak tulis artikel serius sikit. Asyik cerita pasal ngorat makwe-makwe je. Typical teenager betul.

Gua nak tau bape orang kat sini yang yakin Malaysia boleh mencapai status negara maju pada 2020? Bape orang tak yakin? Okeh. Turun tangan. Kemajuan sesebuah negara diukur dengan dua index. Index GDP (gross domestic product) yang mengukur keupayaan ekonomi dan produktiviti dan index HDI (human development index) yang mengukur lebih daripada ekonomi sesebuah negara seperti sistem pendidikannya, jangka hidup (life expentancy) dan macam-macam parameter lain.

Kalau ikut index GDP, Malaysia punya GDP per kapita pada 2008 adalah 5.5%. Sangat rendah kalau nak dibandingkan dengan GDP kita masa 1990 iaitu 7.2%. Puncanya? Malaysia dah tak banyak eksport alat-alat elektronik macam yang kita biasa buat masa zaman Awie nyanyi pakai seluar plastik ketat. Sejak zaman Pak Lah, berlaku setback terhadap ekonomi Malaysia sebab kita mengada-ngada nak tumpu kepada bioteknologi pulak.Baru nak syok ajak pelabur Jepun buat kilang manufacturing kat Malaysia, Pak Lah tukar core economy Malaysia kepada pertanian dan bioteknologi.

Tapi, semua tu ada eloknya sebab dalam keadaan ekonomi dunia yang bercelaru (terima kasih, Amerika gampang), kita tiada pilihan selain mempelbagaikan ekonomi negara dan mengelakkan kebergantungan ekonomi Malaysia terhadap sektor manufacturing yang bila-bila masa akan bungkus apabila ekonomi dunia lesu. FYI, ekonomi dunia bergantung kepada prestasi ekonomi Amerika dan Jepun. Malah China juga.

Najib kata kalau kita nak jadi negara maju, kita kena maintain GDP per capita kita sekitar 8% atau lebih untuk sepuluh tahun akan datang. Kalau tak, kena delay lagi la angan-angan negara maju kita. Kemudian index HDI kita kena up lagi melebihi 0.9. Setakat ni Malaysia tak masuk list lebih 0.9.


 Klik untuk tumbesaran lebih sihat

Bagi sape-sape yang mempunyai tabiat malas mambaca natang kat atas apa jadah tu, ni gua jelaskan. Petanda negara maju yang paling jelas adalah pengagihan kekayaan negara yang sama-rata tak kira la lu orang Indon ke, orang Bangla ke, makcik cleaner ke, akak cashier Jusco ke atau pemain bola sepak wanita Malaysia yang dibelasah 14-0. Dalam erti kata yang lain, semua ada peluang untuk jadi kaya. Tiada diskriminasi untuk bukak bisnes. Jurang antara yang kaya dengan yang niskin tak jauh.

Kalau kita tengok, yang kat kampung pun dah boleh beli Astro. Bape banyak setinggan ada piring Astro sekarang ni? Ha..tu tandanya jurang kaya dan miskin di negara kita tak jauh. Pakcik-pakcik retired takde hal nak beli LC 135CC untuk dibuat pergi masjid. Makcik-makcik yang menopause stail duduk rumah anyam tikar sambil tengok Oprah. Brader-brader Indon stail pakai Blackberry. Macha-macha Bangla stail jual carpet pakai Honda Camry dari rumah ke rumah. Adik-adik sekolah dapat belanja RM5 sehari. Awek-awek universiti stail beli baju online je. Brader-brader universiti stail main bola pakai kasut futsal lawa-lawa. Dah takde buat perangai main futsal pakai boxer tak pakai baju berkaki ayam lagi dah.

P/S: Lambat jadi negara maju pun, lambatlah. Janji Malaysia aman. Merry Christmas and Happy New Year.

Photo

Friday, December 25, 2009

pada 11:42 AM


42 nyamuk:

December 25, 2009 at 12:10 PM
Permalink this comment

said...

happy new year!
hihihi

December 25, 2009 at 12:50 PM
Permalink this comment

said...

somehow, i like this entry! gud job.

i think Malaysia bleh je nak capai negara maju by 2020. sempat je lagi. lagi 10thun kan. skrg nih pon if kite tgk development Malaysia pon not bad. cepat je. mane2 kite pergi mesti cm ade kua perkataan "eh, nih da ade kat sini ke?". So, bleh je.

Happy New Year!

December 25, 2009 at 12:54 PM
Permalink this comment

said...

boleh jeeeee...tp kLO Mju tp penuh ngn jenayah tk habis2...imej negara maju tu repalit debu jugak..

huhu

December 25, 2009 at 1:19 PM
Permalink this comment

said...

ko cakap isu berat ni..
ak x dapat digest..

huhuhuu...

December 25, 2009 at 1:42 PM
Permalink this comment

said...

dgn mulot jahat sy ni..sure la sy akan ckp xkan t'capainye negara maju pada 2020...skrg rasuah b'leluasa..sume nye kne pkai duit..so..no comment dh...=B

December 25, 2009 at 2:00 PM
Permalink this comment

said...

yihaaaa...entry terbaek lu ar!!!

kita sebenarnya boleh mencapai matlamat maju 2020 jika usaha dan perlaksanaanya betul maupun struktur politik dan ekonomi yg stabil dan terjamin. tak payah tengok jauh2. lihat graduan menganggur yg kian bertambah dari setahun ke setahun sudah.

cuma skunk ni kita dah lihat inisiatif yg sgt sungguh2 (spt iklan job.gov kat tv3 setiap mlm)

December 25, 2009 at 3:44 PM
Permalink this comment

said...

kalo aku jd PM, aku ambik ko jd timbalan

December 25, 2009 at 6:09 PM
Permalink this comment

said...

wah! so great! hahaha..s mgt sguh ye..;)


yeapp.. yg penting our country is still in peace~

oh! happy new year~

December 25, 2009 at 6:46 PM
Permalink this comment

said...

yeah, you're right
aku ada dgr gak psl ni, psl jurang kekayaan antara Malaysians ape sume tu
i just pray that we'll always get to live in this peace country and may this 'peacefullness' last forever
luv Malaysia!

December 25, 2009 at 7:32 PM
Permalink this comment

said...

bgs r u mengikuti perkembangan! This is really one nice entry..

happy new year!

December 25, 2009 at 7:43 PM
Permalink this comment

said...

KDNK jgn lupe tgOk. Ini pntng utk kira jumlah nilai brg dan perkhidmatan yg di keluarkan olh ngare milik warganegara & warganegare asing..

KNK pulak jumlah nilai brg dan perkhidmatan oleh faktor2 pengeluaran milik warganegara di dalam negara atau di luar negare.

pendptn perkapita dll.

byk keje nk kne bt klau nak capai negare maju.

Amacam ada gaya cikgu "Sains Kekayaan" tak?

December 25, 2009 at 8:04 PM
Permalink this comment

said...

bagus entri ni. syabas beta.

December 25, 2009 at 8:11 PM
Permalink this comment

said...

Eh, gua nak link entri ni lah. Bagus siak kepala lu!

December 25, 2009 at 9:33 PM
Permalink this comment

said...

gua lebih suka tengok pakwe main bola pakai boxer

ya Allah..apa masalah gua ni???

makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

December 25, 2009 at 10:13 PM
Permalink this comment

said...

ohh..entri terbaek aku pnh baca kat blog ko..mmg sgt berwawasan..

December 26, 2009 at 7:18 AM
Permalink this comment

said...

ade MP ajak lu join politik ke?

December 26, 2009 at 11:26 AM
Permalink this comment

said...

kamu blaja ekonomi ek?

December 26, 2009 at 11:54 AM
Permalink this comment

said...

@ enulwanie
you too!

December 26, 2009 at 11:54 AM
Permalink this comment

said...

@ farah
good point!

December 26, 2009 at 11:56 AM
Permalink this comment

said...

@ jane
jenayah ni mesti ade selagi manusia ada pilihan untuk membuat keputusan. harap bole kurangkan lah...hehe..

December 26, 2009 at 11:57 AM
Permalink this comment

said...

@ zack
haha..berat la sgt..

December 26, 2009 at 11:58 AM
Permalink this comment

said...

@ wanie-san
jgn pesimistik..

December 26, 2009 at 11:59 AM
Permalink this comment

said...

@ faizal
caya la bro. rasa nak belanja teh je.

December 26, 2009 at 11:59 AM
Permalink this comment

said...

@ faiq
no thanks. selesa jadi rakyat biasa je.

December 26, 2009 at 12:00 PM
Permalink this comment

said...

@ ♥_♥tieha♥_♥
thanks! you too!

December 26, 2009 at 12:02 PM
Permalink this comment

said...

@ judiene
ada peace, apa2 pun jadi.

December 26, 2009 at 12:02 PM
Permalink this comment

said...

@ natra
(blushed)

December 26, 2009 at 12:03 PM
Permalink this comment

said...

@ cik bumble bee
ada2!

December 26, 2009 at 12:04 PM
Permalink this comment

said...

@ fitriah
oh, thanks!

December 26, 2009 at 12:04 PM
Permalink this comment

said...

@ paan
royalti entri gua jgn lupa pos.

December 26, 2009 at 12:05 PM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
hahaha...laki2 sekalian, sila alert.

December 26, 2009 at 12:06 PM
Permalink this comment

said...

@ iyllienaz
haha...berwawasan? xde la sgt...just isi hati je..

said...

malaysia leh maju klau kadar rasuah d malaysia mnurun

ak rse bgus gak msia mmbgnkn idustri bioteknologi ni..sbb pe?? tu ak xtau..ak rse mmg bgus..ahhahaha

klau msia mmbuka lagi idustri elektronik skang..kemungkinan kegawatan ekonomi msia lebih teruk..tgk je pe jd ngn jepun skang atau kompeni elektronik..byk yg jatuh..x stabil..rmai kne vss..bungkus, lingkup sume de r..haha

p/s: pe yg ak nmpk thn 2008 ni..sesetgh negara asia..ekonomi nye lebih stabil berbanding eropah dan amarika

December 26, 2009 at 2:25 PM
Permalink this comment

said...

betul la apa lu cakap tu
tapi sebenarnya nak maju tu boleh
tapi rasuah smakin teruk skrg
mana2 pun rasuah xkira gov or pembangkang
itu yg melembabkan tu

December 26, 2009 at 2:45 PM
Permalink this comment

said...

@ dzul hafixi
aku cakap psl ekonomi x bermaksud aku nak berpolitik.

December 26, 2009 at 2:46 PM
Permalink this comment

said...

@ jard
tak.

December 26, 2009 at 2:48 PM
Permalink this comment

said...

@ a little less conversation
jepun jatuh sbb xde diversiti kat ekonomi nya. tp ckp ko mmg betul. ekonomi kita stabil kalau nak banding negara lain.

December 26, 2009 at 2:48 PM
Permalink this comment

said...

@ hans
hesh...lorat beno la rasuah ni...

December 26, 2009 at 11:53 PM
Permalink this comment

said...

aku ternganga bace en3 ko ni...hehe

said...

avid, pe mksud ko xde diversiti ekonomi tu?? mempelbagaikn idustri ke??

p/s: maap la ak bkn terer bab2 ni..hampeh..haha

December 30, 2009 at 2:38 PM
Permalink this comment

said...

@ hisham
hahaha..tutup ah, bro..

December 30, 2009 at 2:39 PM
Permalink this comment

said...

@ a little less conversation
attaboy! tau plak...

Popular Posts