• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Petang tadi gua terpaksa keluar pergi Giant sorang-sorang. Ijal dah balik rumah. Bob kerja. Faries memang tak sedap dibawak bershopping. Syafique tak mandi-mandi dari pagi tengok cerita Korea. 

Gua tak biasa sebenarnya pergi shopping sorang-sorang ni. Bukan takut kena rogol. Dan bukan juga sebab gua nak beli kondom atau pregnancy test. Sebab gua dah biasa pergi berteman.

Salah satu benda yang gua paling benci melebihi dari Manchester United, murtabak rasa selipar dan ulat bulu adalah shopping. Gua benci time gua nak beli kasut, salesgirl dan orang ramai tengok gua try kasut tu. Gua benci gua kena try baju di luar dressing room. Gua benci orang ramai bersimpang-siur menyesakkan mall. Gua benci masa gua jalam-jalan, salespersons tanya gua macam-macam.

Masa gua dengan ex gua senang sikit kerja gua. Gua dengan gembiranya biar ex gua lead gua bershopping. Gua ikut belakang je. Dia kata saiz M, gua beli saiz M. Dia kata baju belang-belang, gua beli baju belang-belang. Salespersons datang, pandai je mulut dia dodge. 

Kalau bershopping dengan member lagi senang. Beli tanpa pikir-pikir. Kalau datang nak beli beras, dapat beras, bayar dan terus blah. Takde nak stop dengan bahagian home appliances ushar peti ais, microwave semua. Kalau takde beras, kita beli megi. Takde nak mengada pergi cari beras kat tempat lain.

Tapi bila shopping sorang-sorang, gua jadi ralit. Daia ke FAB? Daia merah jambu ke Daia kuning? Kena round Giant 3-4 kali baru jumpa gula. Salespersons datang menyerang, gua jadi blur. Nasib baik ramadan-ramadan ni salespersons 'slow' sikit. Pegang bakul shopping pun dah rasa macam gay dah.

Habis beli barang gua terus balik. Macam biasa, gua restock balang gula gua. Senang sikit nak mengeteh malam-malam. Gua usha cukur baru gua. Peh, selamat tinggal la misai porno gua! Gua usha satu benda lagi. Tak jumpa-jumpa. Gua check resit gua. Babi, lupa nak beli Daia!

Photo

Tuesday, August 31, 2010

pada 10:20 PM


Masa gua kecik-kecik dalam darjah 2-3 gitu, gua pernah tanya opah gua.

"Dulu masa merdeka 31 Ogos mula-mula dulu opah pergi tak Stadium Merdeka?"
"Tak ade lah...opah kerja kutip taik musang kat kebun koko dulu masa tu.." jawab opah gua sambil sibuk menyusun arang buat kuih bakar.
"Mak pergi tak?" tanya gua tak paham-paham. Dah opah gua terbongkok-bongkok mengutip taik musang apa jadah mak gua nak pergi ke KL?
"Ah...takde lah...mak ko duduk rumah je. Masak..."
"Mak masak apa?"

Opah gua seraya terus keluar rumah. Dibiarnya arang tunggang langgang kat dapur. Kalau dilayannya budak macam gua, memang tak pernah siap kerjanya.

Membayangkan yang 53 tahun lepas opah gua bertungkus-lumus cari rezeki dan sekarang duduk lepak rumah bergelumang dengan arang untuk bisnes kuih bakarnya memberi idea kepada gua betapa jauhnya kita datang untuk capai tahap yang kita berada sekarang ni.

Gua selalu tertekan masa gua sekolah bila orang veteran banding-bandingkan zaman dulu dengan zaman gua. Dulu takde buku, sekarang ada buku. Dulu pergi sekolah kaki ayam, sekarang pakai kasut Jazz Pallas. Apa? Nak gua jalan kaki pergi sekolah baru puas hati apa? Gua misinterpret mesej mereka. How wrong I am. Mereka nak gua hargai Jazz Pallas gua yang sekarang je. Syukuri nikmat yang ada. Jangan jadi celaka marah bapak sebab tak beli Converse.

Bagi gua, sambutan kemerdekaan bukan sekadar memperingati Rentap, Datuk Maharajalela, Tunku Abdul Rahman, Yap Ah Loy semua. Sambutan kemerdekaan juga untuk memperingati moyang gua yang berhijrah dari Kepulauan Jawa ke Malaya dengan harapan dapat mencari rezeki halal disamping peluang menunaikan haji naik kapal yang ditawarkan penjajah British untuk setiap buruh dari kepulauan Jawa yang datang bekerja di Tanah Melayu.

Untuk memperingati moyang lu orang yang datang dari Siam selepas membina landasan kereta api maut Thailand-Burma. Moyang lu orang yang terbongkok-bongkok tanam padi di petak sawah yang dialiri Terusan Wan Mat Saman. Moyang lu yang mengayuh sampan seawal jam 5 pagi menghantar budak hulu ke sekolah. Moyang lu yang menulis artikel surat khabar Utusan Melayu (bukan Utusan Meloya sekarang ni) di bawah jelaga pelita dengan pen buluh dengan menggunakan sistem ejaan Jawi era pre-Matlob.

Kerana usaha moyang kita, we can afford to make mistakes these days. Kita boleh 'fly' asrama. Kita boleh bergaduh dekat wall Fesbuk pasal kuih raya. Kita boleh terlepas peluang beli unit saham Bumiputera. Kita boleh meng-alibaba-kan tender kontrak kerajaa. Kita boleh rasuah pihak berkuasa. Kita boleh bergaduh di Dewan Rakyat pasal hal tak berkaitan dengan rakyat. Kita boleh main bola macam gampang.

Gua ada soalan. For how long exactly do we have to keep up living this crap and when do we have to start live our life purposely just like our ancestors did? No.No. Don't sweat yourself to answer it. It's rhetorical. 



Photo

Monday, August 30, 2010

pada 9:41 PM


Seni Bergotong-royong
Dipos oleh avid


Sejak dari kecik, gua dah dididik dengan nilai perpaduan. Bayangkan la, masa gua 5 tahun lagi bapak gua hantar melanjutkan pelajaran bukan ke tadika kemas yang pakai kemeja kotak-kotak kecik merah, bukan ke tadika bimbingan islam yang berselawat masa nak balik rumah. Tapi Tadika Perpaduan yang menyanyi 'sayonara sayonara moga berjumpa lagi' masa nak balik rumah.

Kat Tadika Perpaduan, gua banyak berinteraksi dengan budak-budak cina miskin (cina kaya pergi tadika Disney), budak-budak India estet, dan budak-budak Melayu yang rata-ratanya suka buat replika ular masa sesi bermain tanah liat. Tak kreatif langsung. Tengok, gua dah melalut.

Anyway, dah namanya Tadika Perpaduan kalau budak-budaknya tak bersatu-padu memang tak payah letak nama 'perpaduan' la. Baik letak nama 'Tadika Huru-Hara' atau 'Chaotic Kindergarten'. Gua ingat ada satu hari tu, masa kita orang nak nyanyi lagu Negaraku, gua yang ditugaskan untuk mengangkat bendera perasan bendera Malaysia hilang dari tiang bendera. Cikgu gua jadi pelik.

Sorang member gua bagitau pada petang semalamnya, dia nampak 2 orang anak India panjat dan curi bendera tu. Punyalah bersatu-padu budak-budak Tadika Perpaduan ni, satu tadika termasuk dengan cikgu yang memasak tu sekali berjalan ramai-ramai ke rumah budak India tersebut. Last-last, member gua tu cakap lebat je. Tapi, poin nya kita orang bersatu-padu.

Bila gua masuk asrama, tiap-tiap ahad dari pukul 8-10 pagi ada sesi gotong-royong bersihkan bilik dan asrama. Mula-mula lu orang bersihkan bilik dengan roommate dulu diikuti dengan bersihkan kawasan asrama dengan semua orang. Kalau bilik yang dah di-inspect masih kotor, satu bilik kena denda.

Denda pulak bukan macam denda aspuri. Aspuri punya denda memang hek eleh punya level. Lompat bintang. Bersih longkang minggu depan. Aspura punya denda barulah celaka. Buat 'helikopter' (tangan cecah tanah sebagai axis, pusing accordingly) selama 10 minit. Buat 'Vespa' (squat dengan tangan lurus ke depan macam naik vespa) selama 10 minit. Memang tiap-tiap ahad aspura jadi bersih gila babi. Masuk isnin, jadi neraka balik.

Jangan tertipu. Sepanjang masa gua ber'vespa, body gua tak pernah jadi sesolid begini.


Bosan tu memang bosan la. Kalau gotong-royong ni menyeronokkan, memang takkan ada la aedes. Untuk menyeronokkan aktiviti ni, macam-macam kita orang buat. Tukar nama jadi 'rotong-yogong', denda gampang-gampang, buat pertandingan 'wing' terbersih. Poin nya satu, memupuk amalan bergotong-royong dan tolong-menolong.

Masuk universiti, memang sangat pelik lah kalau budak-budak laki bangun awal buat gotong-royong bersih bilik pagi ahad. Budak perempuan gua pernah jugak dengar. Maka, tak hairan lah bilik-bilik member gua termasuklah gua sendiri macam neraka. 

Tapi, kalau ada aktiviti gotong-royong melibatkan masak-masak BBQ, masak-masak bubur lambuk, masak-masak lauk berbuka dengan member-member memang gua tak lepas. Sebab bagi gua, masa aktiviti-aktiviti ni la gua nak ber-bonding dengan member-member yang gua takat kenal 'gitu-gitu' je. Masa ni la gua nak gelak-gelak. Masa ni la gua nak belajar benda-benda yang gua tak tahu.

Tapi ada satu benda yang gua hangin pasal gotong-royong ni. Golongan yang mengulat bila masuk bab gotong-royong ni. Ndaknya mau, nolongnya idak! Ada sesaja alasannya. Patut la takde awek. Macam mana nak tackle awek kalau dah kerjanya duduk bilik membuta. Alih-alih kerjanya mencari awek kat Fesbuk. Terang-terang, budak tu kata 'looking for friendship' kat info page. Ndak juga flirt. Urgh! Get a life.

Kesimpulannya, gotong-royong sangat bermanfaat kepada kelangsungan hubungan sosial manusia yang sihat kerana gadis-gadis sentiasa ada di mana-mana gotong-royong. Janganlah anda memperbodohkan diri sendiri dengan mengorat Ahn So Hee (Wonder Girls) lantaran ter'flattered' selepas menerima friend request daripadanya. Bak kata ahli-ahli rotong-yogong yang lain: Get a life, dude!


Photo

Sunday, August 29, 2010

pada 9:49 PM



Memperkenalkan paderi Terry Jones atau lebih mesra dikenali sebagai Bapak Terry di kalangan komuniti penduduk di Gainesville, Florida. Bapak Terry bekerja di Dove World Outreach Center, sebuah gereja Protestan non-denominational yang menentang homoseksual dan pengguguran janin sekeras-kerasnya. Tapi, ada satu benda yang gua nak lu orang tahu pasal Bapak Terry.

Bapak Terry ni anti-Islam. Tahap anti Islamnya terserlah bila Bapak Terry menulis buku; Islam of the Devil.

 

 Tapi, baru-baru ni Bapak Terry membawa kebencian Islamnya ke suatu tahap yang baru. Beliau bercadang untuk memperingati 9/11 yang akan datang dengan membakar Al-Quran secara besar-besaran. Bapak Terry juga mencabar mana-mana orang Islam yang tak bersetuju untuk datang berdialog dengannya semasa aktiviti ni berjalan (Gua harap pelakon dan penerbit Allah Made Me Funny datang untuk mewakili komuniti Islam Amerika).


Some things we need to ponder:
1. Gua ambik satu quote daripada seorang penganut Kristian Protestan sendiri (yang juga merupakan pemenang anugerah Nobel Keamanan paling muda), Martin Luther King, Jr.
"Hate begets hate; violence begets violence; toughness begets a greater toughness. We must meet the forces of hate with the power of love...Our aim must never be to defeat or humiliate the white man, but to win his friendship and understanding." - Martin Luther King, 1958
2. Masa gua mula-mula baca berita ni, gua tersilap baca nama gerejanya sebagai "Dove World Outrage Center."

3. "World Outreach Center". Sejak bila bakar-bakar kitab orang lain ni, an example of outreach?

4.  If we could get these guys into the same cave with members of the Taliban, along with some good translators, I'm pretty sure that there would be some spectacular "inter-faith dialog" as both sides realize how much them have in common....

5. And yeah, Bapak Terry pernah ditangkap polis pasal kes child pornography

Gua nasihatkan lu orang conclude pasal hal ni pakai otak. Jangan main hentam, mencarut, berfaking-faking Kristian. Ingat, Kristian yang terlibat ni Kristian Protestan. The denominational Christian memang kebanyakkan berselisih pendapat dengan Protestan dan kebanyakkan dari mereka berpendapat Islam dan Kristian patut co-exist.

 

Photo

Saturday, August 28, 2010

pada 11:28 AM


Zaman gua bersekolah darjah-darjah dulu, puasa tak best. Mak gua pukul 4 pagi lagi dah bangun panaskan lauk. Tepat 4.30 pagi, dikejutnya gua dan adik-adik suruh bersahur. Masing-masing liat bangun. Nak kena 3-4 kali round, baru kita orang bangun.

Habis sahur, mak gua ingatkan suruh berniat. Disuruhnya gua lafaz niat puasa kuat-kuat depan dia. Baru sambung tidur balik. Pukul 6 mak gua kejut balik. Mandi. Siap-siap pergi sekolah. Masa ni gua punya la benci duduk rumah kampung. Air sejuk nak mampos! 

Sekitar pukul 6.50 pagi, gua biasanya dah duduk atas buaian, pakai stokin. Masa ni gua selalu terdengar lagu Lemon Tree berkumandang di Radio Malaysia Selangor FM sampai gua boleh hapal. Siap pakai stokin, gua salam cium tangan mak bapak gua. Mak gua selalu pesan:"Belajor...! Kalau main, mak hantar sekolah Hindu estet!".

Waktu rehat masa bulan puasa memang menguji iman kanak-kanak 8 tahun macam gua. Jalan mana-mana, ada je member-member gua tak puasa makan roti bakar, nasik goreng, air milo, Horlicks. Kita yang puasa ni jadi rimas. Nak main bola kang letih pulak. Jadi, gua biasa duduk kelas, ambik kapur tulis kuning dan tenyeh kat name-tag gua. Nampak lawa sikit name-tag gua bertulisan kuning.

Balik sekolah, gua bernasib baik. Jarak antara rumah gua dengan sekolah pagi dekat je. Nak mengayuh basikal tengah-tengah hari time puasa ni boleh tahan lagi. Tapi nak pergi sekolah petang yang azab tuh. Tengah-tengah panas terik pukul 1.40pm, gua mengayuh ke sekolah ada nak 7 km gak. Sampai sekolah, masuk kelas, letak bag, terus tidur. Air liur bersepai. 

Masuk waktu rehat, gua dah mati akal. Biasa time-time gini, gua ligat main galah panjang. Kadang-kadang main polis sentri. Kadang-kadang main cop tiang. Tapi tengah puasa ni gua selalu pergi surau awal. Sambil berwuduk, gua telan sikit air masa berkumur-kumur. Tadah air kemain banyak sampai penuh dua tangan. Lepas masuk mulut, yang keluarnya tak cukup setadah pun.

Balik sekolah petang, mengayuh lagi. Biasa time-time gini gua singgah kedai Cina main tikam kejap. Lepas tikam, beli Ice Pong sekupang dan gonggong isap sampai balik rumah. Tapi tengah puasa ni, memang balik rumah terus la gamaknya. 

Balik rumah, gua terus mandi. Sambil mandi gua telan sikit-sikit air kolah tu. Kalau haus, air kolah tu memang rasa manis. Habis mandi, gua bersidai depan TV tengok Jejak Rasul. Zaman tu, Jejak Rasul punya lagu tema memang 'feel' didengar tengah-tengah nak berbuka.

Masa nak berbuka, family gua akan duduk bersila keliling dulang penuh dengan lauk. Masa ni, sayur masak bening pun nampak sedap. Ikan goreng pun dah nampak macam lauk kijang.

Photo

Friday, August 27, 2010

pada 12:54 AM



 Apa yang perlu koma buat adalah bawak komik dan baca kat tempat awam macam perhentian bas, klinik desa, pejabat kerajaan dan pastikan orang yang duduk sebelah boleh usha sikit-sikit komik tu. 

Dulu masa darjah-darjah, komik Dragon Ball tu memang selalu sangat member gua bawak ke sekolah. Harga komik RM3. Kertas pun kertas kuning old-school tu lagi. Gua nak kata minat Dragon Ball sangat, memang tak la. Tapi gua baca juga. Takde la nampak blur sangat bila member berpung pang pung pang pasal Dragon Ball masa rehat. Yang gua ingat, gua baca sampai Goku akhirnya dapat kalahkan Majin Boo. Masa tu darjah enam gua agak.



Masa gua sekolah petang (sekolah agama), kerani sekolah tu ada jual komik keagamaan. Nama komik tu Ana Muslim. Harga komik ni RM2.50. Duit belanja gua lima kupang je masa tu. Jadi, gua save duit belanja sekolah pagi dan petang gua dari Isnin sampai Rabu semata-mata nak beli komik ni. Gua memang tak pernah miss beli menatang alah ni sebab satu benda. Dalam komik ni, ada satu komik bersiri pasal bola sepak. Lukis pun lawa. Jadi gua selalu tiru lukisan ni dalam buku rampaian conteng gua sampai la gua dapat identiti lukisan gua sendiri.

Selain dua komik ni, ada jugak komik-komik lain. Anak-anak Sidek, Sailormoon, Dr. Arale, Dewata Raya, Old Master Q (komik Cina tanpa dialog yang selalu ada kat kedai gunting gambar). Tapi scene komik ni tak semeriah scene baca Dragon Ball oleh kanak-kanak zaman gua.


Masuk asrama, scene komik lagi ganas. You see, komik bagi budak asrama ni dah macam ganti TV. Cakap je la. Dari Gempak, Arena, Kreko, Crayon Sin Chan, Ujang, Apo?, Utopia, Starz, Pendekar Laut...semua gua baca! Scene komik kat asrama gua unik sikit. Kalau koma jalan-jalan tiba-tiba ternampak orang baca komik, koma kena cakap kat pembaca komik tu 'after' cepat-cepat untuk baca. 'After' ni kiranya dibs atau cop versi asrama gua la. Haha.

Ketaksuban kat komik dikalangan bebudak asrama ni memang tak pelik dah. Masa gua Form 2 dulu, ada satu puak senior orang panggil 'Blue Dream' bersempena dengan nama satu empayar jahat dalam komik Hong Kong - Wira Tunggal. Budak perempuan kelas gua selalu lukis gambar Sailormoon atas manila kad, digunting dan diletakkan bawah plastic sheet atas meja. Dah la kemain banyak lak tu. Gua ingat zaman ni, gua letak gambar Robert Pires yang gua kerat dari NST, atas meja gua.



Gua pun ada komik yang gua taksub jugak. Biasanya, sebelum gua baca Crayon Sin Chan, gua akan siapkan homework dulu sebab gua tak boleh menulis kalau asyik tergelak. Tangan gua jadi lembik. Payah nak menulis. Kalau orang lain baca Shin Chan, paling koman pun tersengih la bila lawak. Tapi gua kalau baca Sin Chan, jangan terkejut dengar gua gelak gila babi.

Dari segi art pulak, gua memang dilahirkan minat melukis dari kecik. Kalau Gempak, gua jadi excited kalau Fakhrul Anour atau HellSperm lukis. Kalau Apo?, gua suka dengan kartunis Lambok. Tengok Lambok lukis mulut orang pun gua dah gelak dah. Kalau Ujang, gua suka kartunis Bawang. Sin Chan lak gua suka dengan terjemahan Bahasa Melayunya yang skema dan baku.



Dah besar panjang ni, gua makin sangsi bila kartun yang gua suka semuanya tak ganas. Spongebob, Oggy, Family Guy, American Dad. Masa kecik kemain ganas lagi. Oh ya! Turn koma cerita pasal komik pulak.

Photo

Thursday, August 26, 2010

pada 10:24 AM


Gua takde mood nak cerita pasal raya lagi. Lagipun raya dah tak berapa 'feel' bila makin besar. Nak menunjukkan betapa santainya gua menyambut raya, gua cadang untuk terus pakai baju raya yang gua beli sejak habis SPM dulu. Duit yang bapak gua bagi suruh beli baju raya, gua buat beli graphic card, amplifier, helmet, tukar spoket motor dan pelbagai benda yang langsung tak berkaitan dengan raya. 

Menjelang 2020, Malaysia berhasrat nak jadi negara maju. Negara maju juga bermaksud 'high income country'. Ni bermaksud gaji kita bila masuk pasaran kerja esok lusa akan tinggi. Setaraf dengan kemahiran dan skil yang kita ada. Ni bermakna gaji permulaan engineer bukan RM2000 lagi dah macam sekarang ni. Khidmat dan skil yang kita offer kepada majikan membolehkan kita berstatus 'indispensable' kepada mereka. Customer sanggup bayar harga yang tinggi kerana kualiti kerja kita. Tapi, macam mana nak dapat semua ni?

First, kerajaan kena latih banyak modal insan sampai jadi berkualiti. Ya, modal insan yang diperkatakan ni adalah kita. Kita yang kat universiti. Kita yang kat sekolah. Kita yang bergaduh pasal kuih raya kat Facebook sampai masuk OhMedia. Kita yang beli surat khabar sebab nak conteng muka member-member kat halaman perutusan hari raya. Kita yang sibuk dengan dunia dalam 'bubble' kita je. Kita yang tau pasal Amanah Saham Bumiputera punya sale tapi malas nak bagitau member ikut join sekali. Senang kata, golongan muda yang berpendidikan lengkap macam kita ni lah.

Tapi, nak modal insan berkualiti, pendidikan kenalah berkualiti. Tak boleh la hadapkan pelajar kat tindakan tatatertib sebab dia protes pasal tumpahan minyak kat Gulf of Mexico. Pensyarah-pensyarah tak boleh la duduk depan kelas dan baca slaid Powerpoint je. Cikgu-cikgu kena la ajar dan didik adik-adik sekolah supaya berani mencelah untuk memberikan pendapat. Bukannya asyik tanya "Paham tak..?" hanya untuk dituruti dengan laungan "Pahaaaaaaaaammmm....!" oleh adik-adik kita.

Kerajaan pulak kena la hapuskan subsidi yang tak perlu. Sebab kalau tak hapus subsidi, kadar inflasi negara akan naik. Bila subsidi dihapuskan, orang ramai yang memang kerjanya beli Harian Metro hari-hari jangan lah melenting tak tentu pasal. Nanti harga minyak naik la, gula naik la, tepung naik la, rakyat terbeban la. Haa..tang ni kerajaan kena cerdik sikit. Agensi kerajaan kena la turun padang untuk kawal inflasi yang terhasil akibat kenaikan barang tak tentu hala ni. Minyak naik dua kupang apa jadah roti canai nak naik dua kupang pulak?? Ingat orang kampung tak tahu basic economy??

Memandangkan sekarang Malaysia dah tak boleh mengharapkan pelaburan asing untuk menyediakan peluang pekerjaan (pasal pakej pelaburan China, Vietnam, Thailand, Indonesia lebih menjimatkan kos), kerajaan kena lah start memudahkan urusan pelaburan daripada syarikat tempatan di negara sendiri. Duit banyak-banyak salurkan kepada usahawan tempatan, bukannya buat istana baru. Contohilah khalifah Islam yang lima tu. Zuhud. Syarat pengisytiharan kebangkrapan pun kena la fleksibel (yang memungkinkan peluang kedua) supaya usahawan yang tertekan tak trauma berusahawan.

Idea high income country ni adalah supaya 'purchasing power' (kuasa beli) rakyat meningkat sedikit. Sikit je. Tak boleh banyak-banyak. Nanti inflasi. Kalau gaji naik 10%, purchasing power kena naik at most 5%. Tapi kalau gaji naik, minyak naik 20 sen, roti canai pun mengada nak naik 20 sen sedangkan pak menteri sibuk bertepuk-tampar dekat Dewan Rakyat pasal hal-hal yang tak berkaitan dengan rakyat, lupakan je la Wawasan 2020.

P/S: Artikel ni sambungan artikel lepas ni.

Photo

Wednesday, August 25, 2010

pada 12:40 PM


Bulan puasa tahun 2002 jatuh masa cuti semester. Biasanya budak lelaki 15 tahun yang tipikal masa ni akan duduk di rumah dan jadi lembu 24 jam. Kecuali lembu takkan main PS1 lepas makan dan tidur. Disebabkan bapak gua kerja kerajaan dan gua sendiri tak reti main game, gua buat kerja lain lepas makan dan tidur.

Puasa tahun ni special sikit. Bapak gua dapat satu tapak kat bazar Ramadan tengah-tengah pekan Sabak. 15 km dari pekan Sabak, ada satu lagi bazar kat satu lagi pekan yang lagi besar dari pekan Sabak sebab pekan tu ada The Store. Tu pekan Sg. Besar. Bapak gua dapat satu tapak kat bazar situ juga tapi kawan dia, Pak Hamid ambik upah jaga area situ.

Itu punya tahun, gua jual kebab ayam dan daging. Daging, bapak gua beli RM50 satu batang. Daging tu dah diproses awal-awal dan kemudiannya ditepek disekitar batang tersebut lalu disejukbekukan.Daging ayam mahal sikit dari daging lembu. Roti pun bapak gua beli dua jenis. Roti hotdog dengan roti pita Bosnia. Bapak gua siap beli pemanggang daging kebab yang pusing-pusing tu. Canggih sikit customer nampak, bapak gua kata.
Harga standard kebab daging masa tu RM 1.50. Kebab ayam RM 2.00. Bapak gua jual RM 1.20 untuk kebab daging, dan RM 1.50 untuk kebab ayam. Nasib baik tak ada orang lain jual kebab area-area situ. Kalau tak mau kena belasah bapak gua. 

Disebabkan murah, kebab bapak gua laris macam sial di peringkat pelbagai lapisan masyarakat. Masuk pukul 5, gua punya busy sampai kucing menggesel-gesel kaki gua pun gua terajang. Adik darjah 3 gua yang terkial-kial refill mayonis pun gua tengking. Haha. Customer yang beli satu kebab bagi duit RM 50 gua halau pakai pisau potong roti. Makcik jual kuih sebelah yang enggan bagi duit kecik, gua bakar gerainya pada malam dinihari.

Tapi gua paling ingat satu customer gua yang paling setia ni. Bos Shell gua panggil dia sebab pak cik ni kerja bos kat stesen pam minyak Shell. Dari 1 Ramadan sampai ke 28 Ramadan, pak cik ni tak pernah miss beli 10 kebab daging dari gua. Tepat pukul 4.30pm, confirm datang. Kemudian, ada sorang pakcik ni. Tiap-tiap hari datang mintak gua buat kebab daging tapi sos jangan letak dalam bentuk ular melingkar panjang-panjang atas kebabnya. Jadi gua letak sos dalam bentuk dot dot banyak-bayak atas kebabnya. Just the way he likes it.

Satu benda yang gua paling suka masa ni, bila bapak gua ada kat gerai. Kadang-kadang gua dan adik daarjah 3 gua je jaga gerai berdua. Tapi bila bapak gua ada, gua memang suka. Masa berniaga ni, bapak gua nampak macam orang lain. Lagi happy, less grumpy. 

You see, kat rumah bapak gua sentiasa buat muka tipikal orang kerja kerajaan balik rumah. Tak banyak cakap, nampak letih dan hisap rokok dekat buaian sorang-sorang. Masa nak raya, lepas tutup gerai, bapak gua pernah kata: "Haha...raya sakan la kita tahun ni..." Kat rumah, sumpah gua tak pernah dengar bapak gua cakap 'ha' pun. Apatah lagi 'haha'. Masakan pula 'hahahahaha'.

Tapi raya tahun tu memang sakan. Sorang budak dapat duit raya RM2. Zaman tu, orang bagi duit raya lima kupang pun ada lagi!

Photo

Tuesday, August 24, 2010

pada 11:15 AM


FYI, nak tulis ayat pertama ni pun gua delete bape kali dah. Ada je tak kena. Dah jadi macam buat karangan English masa sekolah dulu. Buat "once upon a time" macam klise sangat. Buat "one day" macam bengap English pulak. Tapi memandangkan duit nuffnang gua dah naik tahap boleh beli kentaki combo A tika kala tak hapdet, gua ingat kalau gua hapdet koma klik sampai gua boleh beli KFC Holdings kot.

FYI, gua dah lama tak hapdet ni pasal gua memang payah nak hapdet. Rumah gua kalau bapak gua pasang streamyx, memang gua volunteer tanam serai hari-hari. Gua pakai PC. Gua mana pakai laptop. Gua percaya dengan kemunculan iPad sekarang ni, laptop boleh jadi macam telepon rumah selepas kemunculan henpon. Kena buang parit. PC rasional lagi sebab harga murah koma dapat config. yang superb. Geez, I smell a nerd here.

FYI, gua juga tengah busy buat esei untuk satu competition ni. Tajuk pun sedap. Hadiah kalau dapat, hari-hari makan Mekdi pun takde hal. Join ler.

FYI, gua takkan give up dengan blog ni. Dah banyak dah benda gua give up sebelum ni. JPA, Australia, skuad Liga Super Perak, Arsene Wenger, sultan bola, mafia wars, pet society, 3G coverage kampung gua. The last thing I wanna give up is this godforsaken, lame-ass blog. Besides:
  • Did Sapok Biki give up when he won silver medal during SEA Games '95?
  • Did Jackie, Jermaine and Tito give up when Michael and Marlon quit The Jackson 5?
  • Did The Ramones give up when Dee Dee left the band in 1989?
  • Did Hang Jebat gave up on Hang Tuah blind loyalty to Sultan Mahmud?
  • Did Asadi give up when people accuse them to be Adidas parody?
  • Did Azizulhasni Awang give up against Sir Chris Hoy?
  • Did Lt. Adnan give up his largely outnumbered platoon against Kempeitai?
  • Did Rentap give up after James Brooke burnt his village down?
  • Did Rashid Sidek give up against Heryanto Arbi after lost to him in the last 4 matches?
  • Did Ku Li give up to challenge UMNO presidency after lost to Tun Dr. Mahathir?
  • Did Adibah Noor give up singing?
Lagi 6 jam nak berbuka. Dammit.

Photo

Saturday, August 21, 2010

pada 1:28 PM


Popular Posts