• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Everbody Loves Babysitter
Dipos oleh avid

Sekitar bulan 5 hingga 7 tahun 2010, gua tengah cuti semester. Kebiasaannya, pada cuti-cuti panjang sebegini gua dikerah menjadi buruh paksa kebun serai dan pisang bapak gua. Tetapi gua bernasib baik kali ini kerana harga pisang jatuh ke 70 sen sekilo. Maka, bapak gua hilang minat bertani sementara.

Tuhan Maha Kaya. Tengah-tengah pasaran pisang yang merudum, mak gua dapat offer jaga anak orang kaya. Bagaimanapun, jaga anak orang bukan kerja senang nak-nak lagi bila mak gua kena masak, kemas rumah, sidai kain, bergosip dan sebagainya. Natijahnya, gua yang kena jaga anak orang kaya ni.

Ini menjelaskan keadaan kenapa gua tak update blog dua bulan. Dan ini juga membuktikan kualiti gua sebagai bakal bapa yang cemerlang sekaligus membuatkan tugas-tugas keibuan menjadi mudah bagi bakal isteri gua. Hahaha.

Gua bukanlah jenis yang mesra sangat dengan budak. Kali pertama gua dukung budak ni yang juga dikenali sebagai Onnie, ayat pertama yang keluar dari mulut gua adalah "What's up, dude..". Onnie membalas salam perkenalan gua dengan penampar di mata gua. Garangnya.

Bagaimanapun, menjadi babysitter bukan lah sesuatu yang asing bagi gua. Sejak 1997, gua dah ditugaskan basuh berak, tukar lampin adik gua. Buai adik gua sehingga tidur tatkala mak gua sibuk di dapur dan bapak gua sibuk menghisap rokok di buaian luar rumah. Gua juga berupaya menidurkan adik gua dengan alunan lullaby gua.

Zaman ni, gua punya lullaby lebih terarah ke lagu-lagu ketuhanan dan lagu taubat Raihan.

Namun, tugas gua kali ni agak berlainan kerana klien gua adalah seorang bayi perempuan.

Gua tak terlibat dalam scene memandikan dan menukar lampin Onnie kerana gua tak nak digelar Pakcik Avid yang creepy bila Onnie dewasa kelak. Tapi, hal-hal lain seperti membuai, memujuk, mengajar dan bermain memang gua buat.

Gua tak mahu digelar poyo, tetapi hakikatnya Onnie lagi gemarkan gua bermain dengan dia berbanding mak dan adik perempuan gua sendiri. Hahaha.

Kalau adik gua yang buaikan, tak pernahnya si Onnie ni tidur. Tapi hayunan buai gua dan alunan lullaby seperti 'The Beatles - I Saw Her Standing There' dan 'Jason Mraz - Clockwatching' seringkali berjaya melenakan Onnie.


Pada hujung bulan 6, keluarga Onnie berpindah ke Putrajaya. Masa mak Onnie datang ambik dia pada hari terakhir di rumah gua, gua cuba buat muka ganas masa gua babai dia dari jauh.



Testimoni pelanggan:

"When I crossed that room, and I held her hand in mine...zzzzzzzzz"

"Semua babysitter patut mencontohi Avid...!"

Photo

Tuesday, February 1, 2011

pada 7:44 PM


Labels:
,
,

23 nyamuk:

February 1, 2011 at 7:57 PM
Permalink this comment

said...

tersentuh jiwa wanita ku!!
hahahaha.

bagos gak plan nih.
aku rasa mcm nak keje babysitter la cuti 5 bulan kanggg.
mesti budak2 suka aku sebab aku hawwtt! hahaha.

February 1, 2011 at 7:57 PM
Permalink this comment

said...

baguslah ada pengalaman jaga budak.. aku mmg xreti jaga tapi aku penyayang pada budak.. kah3..

February 1, 2011 at 8:02 PM
Permalink this comment

said...

kids memang biase suke maen dgn abg2 pakcik. nak2 y girls!

not surprising when she likes u more than ur mom and sis. >_<

February 1, 2011 at 8:09 PM
Permalink this comment

said...

perghhhh...

February 1, 2011 at 8:14 PM
Permalink this comment

said...

hehe! btol la bak kata pepatah "tangan yg mnhayunkan buaian, bisa menggoncangkan dunia" :) dah nk smpai seru dah la tu

February 1, 2011 at 8:37 PM
Permalink this comment

said...

hahaha boleh jadi bapa mithali oihhhh~~~


naik lah saham kau pasni.. muahaha~

February 1, 2011 at 9:30 PM
Permalink this comment

said...

cuti2 skolah,meh la dtg sri lanka.tiket ditanggung.tolong jaga budak kecit lam umah ni,pelissssss....mak abah dia nk pi hanuman neh..

February 1, 2011 at 9:41 PM
Permalink this comment

said...

@ AISHA INANI
budak laki je la suka kau. haha.

@ mR.sYaH
gua cabar lu basuh berak budak. tengok sayang budak lagi ke tak.

@ natra md.nor
haha..diam2 dah la..

@ ~naddy~
tengok status sekarang ni, berkurun lagi nak jadi bapak orang. keh keh.

@ erine
haha..tunggu ibu mithali je lepas ni.

@ aNiS tHe BumbleBee
yg bagi upah RS 1 kror/jam je aku ambik..

February 1, 2011 at 10:00 PM
Permalink this comment

said...

avid,pas kawen t boleh laa aku antr anak umah kau.aku gerenti xde kes baby meninggal tcekik susu,kena dera or blablabla...

deal?*angkat2 kening

February 1, 2011 at 10:09 PM
Permalink this comment

said...

@ farahmoque
upah rm10k sebulan aku jalan. kau antar la anak jiran sekali pun.

February 1, 2011 at 10:09 PM
Permalink this comment

said...

sweet giler!
kalau gua tidurkn adik lelaki gua kene nyanyi lagu grennday ahaks.

February 1, 2011 at 10:19 PM
Permalink this comment

said...

Alalala. Comel gilaa! :D

February 1, 2011 at 10:24 PM
Permalink this comment

said...

dari cerita ... memang ada bakat ... teruskan usaha ....

February 1, 2011 at 11:16 PM
Permalink this comment

said...

waaaaaa baby tu comelllll

February 1, 2011 at 11:33 PM
Permalink this comment

said...

@ hayla
semoga adik laki kau membesar jadi punk rocker. haha.

@ The Nurul
right? right?

February 1, 2011 at 11:43 PM
Permalink this comment

said...

jgnla tnjuk sgt kau mata duitan wehhh..hahaha.
mami aku tgh pregnant.maybe aku bole usulkan name kau as calon2 babysitter??:D

February 1, 2011 at 11:49 PM
Permalink this comment

said...

Tak bleh blah nyanyi lullaby lagu The Beatles.
Hahahaa.
Main la lagu Mozart ke, ape ke.
Confirm lena sampai ke pagi.

February 2, 2011 at 1:00 AM
Permalink this comment

said...

@ farahmoque
kau jangan, kang habis barai kerja projek aku tak siap karang. haha.

@ judiene
lagu mozart xde lirik.

February 2, 2011 at 10:44 AM
Permalink this comment

said...

Jangan harap gua nak hantar anak gua kat lu. Rosak akhlak dia nanti. Hahahaha!!!

Anonymous

February 2, 2011 at 11:41 AM
Permalink this comment

said...

Alamak,aku terasa nak kawin dgn avid setelah mendengar cerita kebapaan beliau.

February 2, 2011 at 1:14 PM
Permalink this comment

said...

good good! sangat boleh jadi bapa!

but i don't have any experience on handling a kid. gosh.. have to learn it with you. hahaha

you're a good babysitter indeed.(:

February 2, 2011 at 4:12 PM
Permalink this comment

said...

@ paan
hahaha. you don't know what you're missing.

@ anon
too bad you're anon

@ rebelle
learn? jaga budak ain't a rocket science, girl.

February 4, 2011 at 11:58 PM
Permalink this comment

said...

dah ada ciri ciri tu.

Popular Posts