• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

UPSR dah lepas. Result dah tau. Sekarang gua syak masing-masing kelam-kabut isi borang masuk asmara. Entah hape best masuk asmara gua pun tak tau.

Back in 2000, lepas dapat keputusan UPSR mak gua kucar-kacir mengatur masa depan gua dengan merembat seberapa borang asmara sebanyak mungkin. Gua pulak tak habis-habis main digimon. Pantang jumpa budak yang ada digimon, gua ajak berlaga dengan binatang digimonnya. Tak matang langsung, marah bapak gua. Bapak gua kata masa dia umur 12 tahun dia keliling kampung jual ais krim. Gua bukak peti ais sebijik ice pong pun takde. Macam mana gua nak jual?

Setelah beberapa ketika, gua dapat surat tawaran masuk sekolah asrama. Mak gua jadi super kucar-kacir. Dibawaknya gua pergi kedai jahit untuk tempah uniform sekolah, kedai kasut untuk kasut sekolah gua, supermarket untuk stok makanan locker gua dan macam-macam benda yang budak asrama pakai. Disebabkan keluarga gua masa tu tak loaded, mak gua pergi gadai barang kemasnya sebelum beli barang-barang kelengkapan asrama (Trimas, mak). Gua pulak boleh ngada-ngada mintak buat uniform gua kat butik Armani.

Hari pendaftaran hari Ahad. Disebabkan rumah gua jauh, family gua bertolak Sabtu pagi. Menumpang rumah pak cik kat Senawang. Pagi Ahad nak pergi daftar tu, perut gua rasa lain macam. Memikirkan gua bakal duduk asrama, duduk sorang-sorang, mak gua jauh beribu batu, membuatkan gua rasa macam tanak masuk asrama. Tapi gua tak rela ditampar bapak gua di pagi Ahad yang ceria itu hari. Jadi, gua diam je sepanjang perjalanan pergi asrama buat pertama kali.

Lepas daftar, gua pergi lunch dengan mak bapak gua kat satu restoran hidup-segan-mati-tak-mahu tak jauh dari asrama. Gua savor setiap moment makan dengan family gua masa tu. Entah nape, syahdu semacam gua rasa tengahari tu. Mak gua macam biasa. Excited je muka. Bapak gua lagi tak bole blah. Muka toye je. Gaya macam gua masuk Henry Gurney.

Habis lunch, bapak gua kata dia nak balik. Mak gua pun kata nak balik. "Dah takde pape lagi kan? Biskut roti suma ada kan? Sabun apa suma dah beli siap kan?" tanya mak gua. Gua angguk pelan. Tekak gua rasa perit. Masa tengah salam cium tangan mak gua sebelum dia balik, gua give up. Gua menangis jugak akhirnya. Babi. Belum pape dah homesick. Mak bapak gua senyum je sambil pujuk-pujuk gua. Last-last, dorang balik gak. Gua lepak tandas habiskan tangisan gua. Hahaha.

P/S buat adik gua: Aku tak sabar nak tengok ko nangis plak nanti! Hahaha...

P/S buat koma: Jangan lupa jawab poll hijau gua tu.

Photo

Friday, November 20, 2009

pada 5:26 AM


27 nyamuk:

November 20, 2009 at 6:31 AM
Permalink this comment

said...

gua lepas upsr tak payah skolah terus..

hehe, salute mak lu...salute..

Anonymous

November 20, 2009 at 7:08 AM
Permalink this comment

said...

bro...untung gler...baiknye mak lu...hehe




yusuf

November 20, 2009 at 9:43 AM
Permalink this comment

said...

beruntung ko bro...
waaaaaaaaaa....jeles nye
aku dr kecik dl...
ayah aku daftarkn aku mase dajah 1 jer...
lepas tu...aku daftar sndirik smp la skang...
siap adik2 aku pon..aku daftar kn....
jeles nye kat ko....

November 20, 2009 at 9:46 AM
Permalink this comment

said...

pollow ko bro

November 20, 2009 at 12:27 PM
Permalink this comment

said...

lawan2 digimon??perghhhh..ak rase mcm org bengong plak maen menatang 2...ape lu ni..ak masuk asrama relax jew...mak ayah ak bla ak lompat2 atas katil b'sama2 kawan2 bengong ak..pas2 mlm ak kol parents ak menangis menolong mau balik.hoho

November 20, 2009 at 12:57 PM
Permalink this comment

said...

hahahahha..sakit perut aku gelak.sebijik macam kisah aku masa masuk asrama dulu.tp aku start masuk asrama bukan pada umo 13 taon.tapi 10 taun.darjah 4.lagi haru aku rasa.

November 20, 2009 at 2:27 PM
Permalink this comment

said...

haha..
same la cm aku dude..
tp aku x tmpah kt armani..
aku spesel nye..
hatta dolmat yg buat bj skolah..
bangga x bangga aku pi skolah?

November 20, 2009 at 3:08 PM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
bapak tipu x sekolah...haha..

November 20, 2009 at 3:09 PM
Permalink this comment

said...

@ yusuf
mak sape la yg x baik, x gitu?

November 20, 2009 at 3:10 PM
Permalink this comment

said...

@ abe long
hehe...tenkiu2...tp gua rasa daftar sendiri macam bergaya je...

November 20, 2009 at 3:11 PM
Permalink this comment

said...

@ wanie-san
haha...tercabar kemaskulinan gua...

November 20, 2009 at 3:12 PM
Permalink this comment

said...

@ mimie
gua stat masuk 11 tahun...ala.setahun je beza...

November 20, 2009 at 3:13 PM
Permalink this comment

said...

@ i'msosupernotcool
bangga dowh...gadis mesti keliling pinggang...haha...

November 20, 2009 at 5:06 PM
Permalink this comment

said...

pergh kau ni banyak air mata jugak, taste tinggi nak kat armani je.


oklah tu brader, aku ni tak penah tinggal asrama sekali masuk plkn rasa home sick gila sakan babi punya tahap. tapi wa cover bro, tak mcm lu :p

November 20, 2009 at 6:51 PM
Permalink this comment

said...

same r aku pn
mse mula2 dok asrama bapak kuat gler aku homesick la, nanges2 la
tp smpai gak 5 thn dok asrama
hehehe
gud luck kt adik lu!

November 20, 2009 at 6:54 PM
Permalink this comment

said...

@ yob
haha...ang pun apa kuangnya...nak tunjuk gay pun cover2 la...haha...

November 20, 2009 at 6:55 PM
Permalink this comment

said...

@ judiene
wah...serupa macam gua..haha!

November 20, 2009 at 8:34 PM
Permalink this comment

said...

gua, umur 12 tahun da ade degree, skang kalau kire, gua da ade dekat 27 degree, lu mmg tak matang main digimon! haha!

ttbe gua rase gua nak beli digimon! ;p

ttbe jugak gua rase terharu dgn ape yang mak dan bapak gua da buat utk gua selame ni,

November 20, 2009 at 8:53 PM
Permalink this comment

said...

@ nuwa
kesian mak bapak lu. besar2 jadi the joker...degree dah banyak dah...joker jugak ndaknye...hehe...

November 20, 2009 at 11:06 PM
Permalink this comment

said...

haha
cengeng ko ni

November 21, 2009 at 12:31 AM
Permalink this comment

said...

@ ah fatt
apa jadah cengeng tuh?

November 21, 2009 at 12:50 PM
Permalink this comment

said...

cengeng bkn ke garang ke??loghat kedah...tak tau kalau salah..menyampuk je..hehe:)

November 21, 2009 at 1:52 PM
Permalink this comment

said...

@ melati
ooo...baru gua tau...

November 21, 2009 at 4:42 PM
Permalink this comment

said...

haha..mak bapak still depan mata da start homesick??haha..mmg klakar la ko..at least aku 1week masuk masa f1 baru pikir pasal umh..

November 21, 2009 at 5:11 PM
Permalink this comment

said...

@ iyllienaz
mak gua nak balik dah tu...sedih la...haha...

said...

ceh,kalu ade aiskrim pun kot-kot lu yg rembat kasi habes dulu.

terharu pasal mak gadai barng kemas tu :'(

haha,nangis gak lu eh!mase gua masok asrama tak leh nak leleh pun.bapak gua lak berambus awl,tp sdeyh tu ade la.

Popular Posts