• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Dalam episod Amazing Race Asia yang lepas, gua sempat tengok dengan mak dan adik-adik gua. Dalam episod tu, Malaysia ada tinggal satu sahaja lagi wakil dalam race. Dan ya, gua rooted for Malaysian team.
Two sorry asses from our very own Malaysia
Dalam episod tu, ada satu insiden dimana team Malaysia dapat first trip naik bot di Bali. Masa ni, team Filipino yang dianggotai dua baldy-assholes jadi tak puas hati dan marah dengan team Malaysia sebab team Malaysia dapat 'cop' (dibs) first trip masa tengah rebut-rebut nak 'cop' trip masing-masing. Macam biasa lah, dua Filipino douchebags ni buat muka tak puas hati kat team Malaysia.

Yep. Douche gila muka.


Nak tau apa team Malaysia buat regarding this incident?

Depa mintak maaf kat team Philippine tu! Gua macam tak percaya. Gila baik sial team Malaysia. And sure enough, masa race berlangsung team Malaysia got distracted by this incident, made a bad choice and they were out of the race for good. Daripada no.2 jatuh ke last place. Nice job, team Malaysia.

It's frickin' race! What do you expect? You hurted your opponents and you don't apologize to them. So what if they got pissed by you? Big deal. It's a competition. In competition, you respect your oppenents BUT you don't feel sorry to your opponents especially when you kicked their ass!

Tapi, dah memang nature orang Malaysia macam tu...

I get it. Orang Malaysia ni lemah lembut, bersopan-santun dan berhati murni. But guess what? There is no award for being the nicest team in Amazing Race! Anugerah Fan Favorite pun takde.

Sebenarnya, gua lagi suka tengok kalau orang Malaysia tak jadi naif sangat dan jadi super-competitve. Orang yang kompetitif akan buat apa sahaja (pada masa yang sama patuhi peraturan pertandingan) untuk capai kemenangan. Kalau dalam pertandingan boleh terajang opponent, dia akan terajang dengan full force. No mercy. Takde kesian-kesian. 

Macam jugak dalam sukan sepak takraw. Gua rasa annoyed gila bila orang pertikaikan yang team Malaysia terlalu fokus menari depan jaring daripada main takraw betul-betul. Guess what? Apa yang Futra Abd. Ghani buat tu (menari depan jaring), adalah perkara normal dan dibenarkan dalam sukan sepak takraw.

Tujuannya adalah untuk intimidate your opponents. Crush 'em before the game is even started. Kalau korang betul-betul peminat sepak takraw, korang akan tahu apa yang Futra buat tu dah dikira biasa-biasa je. Malah, team Thailand pernah buat lagi teruk, lagi celaka dan lagi intimidating dari tarian Futra.

Masa zaman kegemilangan tekong servis kuda Thailand yang paling awesome, Suebsak Phunsueb dan team mates nye akan meraikan satu mata yang diperolehi dengan berlari keliling gelanggang dalam satu round sambil membawa gambar raja mereka. Baru satu point beb! Yang menariknya, antics ni hanya dilakukan bila lawan team Normanizam, Azlan Mubin dan feeder yang gua lupa dah namanya.

Tapi gua tengok team Thai sekarang tak buat benda tu dan elok je menang emas?

Well, kalau korang baca akhbar Thai, coach Thai kata persembahan Malaysia masa final adalah sub-par. Servis tekong selalu sangkut. Bila tak sangkut pulak, servisnya tak kencang. Montel dan comel untuk diangkat pemain-pemain Thai. Jadi, apa pointnya Thai nak menari kalau lawan dia pun sayur?

Memang silap team takraw Malaysia la for acting like a bunch of assholes tapi tak competitive and not up to standard. Macam mana pun, gua tetap puji team takraw sebab kalahkan Korea; the rising nation in sepak takraw.

I wish Malaysian would be more competitive. Humble tu humble la jugak, tapi takde la sampai nak mintak maaf kat opponent korang bila korang tengah bertanding and kicking some asses. Be ruthless. Buat muka garang. And most importantly, don't be SORRY for being awesome!

Picture credit: AXN-Asia

Photo

Wednesday, November 24, 2010

pada 7:08 PM


Labels:
,

15 nyamuk:

November 24, 2010 at 8:01 PM
Permalink this comment

said...

banyak sangat lubang pounggung ni pun susah juga~


tak tau nak kick sapa punya dah~

damn!

said...

two malaysian guys just want to be nice la bro..orang melaysia kan muka je nampak ganas tapi dalam hati ada taman..


pasal takraw tu memang aku tahu dibenarkan membuat perang psychology to the opponent but hurmm..aaa..hurmm..ermmm..hahaha..aku lagi suka tengok 2nd regu main..cara dorg psycho just "smile" but not too show off or do shuffling or break dance or what ever annoyed dance..hahaha..even they lost, they didn't show any loss of confidence, they keep fighting till the end..huhu

p/s: killer korea memang awesome..haha

November 24, 2010 at 9:00 PM
Permalink this comment

said...

gua rasa, kita patut gak bangga, at least orang malaysia still ada manner. tapi nak buat macam mana kan, dah kalah.

November 24, 2010 at 11:42 PM
Permalink this comment

said...

gua rasa gua patut join team malaysia..

gua power jugak kalau lu nak tau.. tapi gua tau lu taknak tau..

demmit

November 25, 2010 at 12:06 AM
Permalink this comment

said...

Nasib baik Presiden takraw nak kotakan janji nak letak jawatan.

Presiden bola bila lagi??

November 25, 2010 at 1:50 AM
Permalink this comment

said...

rakyat malaysia yg terlalu sopan ke?

November 25, 2010 at 9:25 AM
Permalink this comment

said...

Teringat pada satu puisia popular yg menggesa melayu supaya jadi lebih 'kurang ajar' untuk maju

November 25, 2010 at 9:43 AM
Permalink this comment

said...

tak tgk la program tu... hahahahaha

November 25, 2010 at 9:52 AM
Permalink this comment

said...

Itu la pasalnya... gua nengok dengan akak gua pun terus jadi "WTF LOLOL FUUUUUUUUU ZOMG!!!!!". Interpret la sendiri apa yang gua cuba sampaikan.

Pasal takraw tu, bagi gua, kita ni lemah dalam psikologi lagi la gua rasa. Ye la, MELAYU la katakan. Layu memanjang... literal sangat diambiknya.

November 25, 2010 at 10:56 AM
Permalink this comment

said...

terkejut weh tgk dieorang mintak maaf. gud job la jugak. nanti orang amek bini die, boleh lah mintak maaf sebab tak jaga bini betul2. haih.

November 25, 2010 at 2:39 PM
Permalink this comment

said...

ALA TAK TENGOK LAH EPISOD TUUUUU!!!

yeah sometimes Malaysian are too kind. and naive. and stupid.

satu contoh:
Indonesia beria-ia buat kempen Anti-Malaysia bagai, tapi bila bencana alam kita juga tolong diorang.

eh, kenapa aku rasa macam it's a good acts pulak? :P

November 25, 2010 at 3:51 PM
Permalink this comment

said...

for me..
humble2 gak..tapi at the certain situation..no need kot..

for instance..kalau kite tunjuk sikap selalu mengalah je..and just biarkan je sesuatu perkara..or say sorry for the things that we ought not to ask for apologies..(like in a competition)..people will look us down believe me!

i just wanna be real..please dont be too naive.too kind..it wont gain anything beneficial..
i found that..we are malaysian sometimes acting so naive..like ade sesuatu perkara berlaku..just mengiyakan saja..or just..agree..angguk kepala..hell that..
kadang2 kite perlu ade sikap garang..strict..and sikap competitive tu mmg perlu ada kalau kite nak menjadik bangsa berjaya,nak menjadik orang yang kalau campak kat mana2 pon..boleh hidup am i rite?

yes we should behave i wont deny that..we should acting in a very proper manner(lambang kite bangsa yang bertamadun)..
but sometimes kind of -sikap kurang ajar yang cerdik= i think..it can be acceptable aite..

for me..even im a muslim girl that wearing hijab and always acting cute in front of public..
but for the things that i feel it is not necessarily for me to be 'so bullshiting softly and kindly'..
sorry i wont be nice and cuties with that..

i dont care either people label me rude or what but i just wanna stand for the things that i strictly believe that i have to be strict with that..

panjang x komen?hahaha

November 25, 2010 at 11:46 PM
Permalink this comment

said...

@ nurulbadiah
best comment of the day!!

November 26, 2010 at 1:26 AM
Permalink this comment

said...

salam
gua layan mana yang baik saja

November 29, 2010 at 7:42 PM
Permalink this comment

said...

alamak tak tgk episod tu!! dem demmm

Popular Posts