• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

When You Expect Too Much
Dipos oleh avid

Lepas semayang subuh, gua buat rehearsel sekali lagi. Kali ni 9 minit lebih sikit. Ok la kot, gua rasa. Masuk pukul 7, gua tenangkan adrenalin gua dengan sesi mensyampu rambut dan meng-conditioner-kannya. Habis mandi, gua nervous lagi. Gua main Fluorescent Adolescent kejap untuk tenangkan diri.

Tepat pukul 8, gua pergi fakulti. Dalam pukul 9, start presentation. Gua mula dulu, jadi gua present dulu. Masa ni gua dah tak nervous sangat dah. Mungkin rambut yang lembut dan wangi mampu menenangkan adrenalin gamaknya.

Idea gua masa present adalah untuk bagi panel supervisors paham apa sebenarnya yang gua buat. Gua nak audience to be engaged dengan research gua. Boy, I couldn't be more wrong.

The truth is, supervisors tu tak nak paham pun apa yang gua present. Masa gua present la, depa sibuk nak usha penjaga masa, tanya bape minit dah? Bape minit dah? Talk about respecting people who are trying to make you understand. Pfft! Kalau sekali dua tanya tu boleh la gua tahan, tapi bila setiap dua minit tanya penjaga masa, gua dah rasa nak baling marker kat kepala depa.

The lesson here kid is, kalau korang present korang punyer research tak payah susah-susah nak bagi panel supervisors paham. They're just gonna mark a few weak spots on your PPT slide, and bam! They're gonna lawyer you for it. And as for me, they asked just this:

"Where did you get the leeches?"

I wanted to answer them like this:

"Err..you know, I once dated your mom and she bought 'em all with your education fund"

Instead, I answered them with:

"Well, I get it from the leeches farm"

Takkan la gua nak beli lintah-lintah tu dari Jaya Jusco pulak. Besides, the fact that they didn't ask me why I didn't consider making my desired protein by using recombinant microbes really bothered me. Anyone who paid attention to my presentation and have bioprocess engineering background would be intrigued and ask me that.

Well, to be fair, silap gua jugak nak expect depa paham sebijik-sebijik research gua. Bukannya gua sorang yang present. Hahahaha. Silly me.

Photo

Monday, November 8, 2010

pada 8:42 PM


11 nyamuk:

November 8, 2010 at 11:01 PM
Permalink this comment

said...

nasib baik diorg tak suh ko stop bercakap dan cakap "NEXT GROUP PLEASEEEE"

November 8, 2010 at 11:48 PM
Permalink this comment

said...

Yeap, never expect too much for ur final presentation..

I learned that too from my final VIVA! =)

November 9, 2010 at 12:11 AM
Permalink this comment

said...

gila best panel ko..bersyukur laa dia xtanya soalan yg ko xley nk jawab..haha

November 9, 2010 at 12:14 AM
Permalink this comment

said...

siann awkkk...hehhe

November 9, 2010 at 1:22 AM
Permalink this comment

said...

Selalunya org takut klo dpt soalan yg susah..tpi aku kecewa bila dpt soalan yg bosan masa viva

November 9, 2010 at 2:14 AM
Permalink this comment

said...

at the end of your post, ko still leh optimistik kan? ;)

good. its ok wey..ramai gak yg kena tembak. huhuhuhu..

November 9, 2010 at 2:50 AM
Permalink this comment

said...

hape benda lu cakap gua tak paham..

bukan bukan bioengin gua nih.. hahaha

November 9, 2010 at 10:52 AM
Permalink this comment

said...

Ayat last mengkonklusikan keseluruhan entri.

Hahaha! 'Yo mamma' jokes are getting lame nowadays la...

November 9, 2010 at 12:45 PM
Permalink this comment

said...

hahaha..silly boy:P

the things yg paling i hate mase buat presentation is..time kite present lecturer/supervisor tu duk sibuk belek2 kertas konon2 dengar..tp sambil2 pegang phone..pandang2 others student bajet pro..padahal xdengar pon ape yg kite present..
at the end..die komen2 ckp xlengkap la apa la..ckp kite xexpplain more la..padahal tadi dah berbuih mulut explain..mmg bangang ah aku kalu situasi cam wtf camni!

November 9, 2010 at 9:09 PM
Permalink this comment

said...

hahaha
relax2...
aku xsuka kalau tengah present lec buat2 muka...gila annoying..kalau dia tgh m'gajar buat muka bosan tahan kentut mesti dia bengang..huhu

November 10, 2010 at 7:43 PM
Permalink this comment

said...

Leeches?

I prefer throw it to the bitches.

Eh?

Significant or not?

:p

Popular Posts