• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Take a look at this heated discussion.

First sekali gua nak cakap, gua jenis tak dengar radio sebab takde stesen radio punk di Malaysia. Paling koman yang boleh gua nak dengar adalah Xfm dan Traxxfm. Dua stesen radio ni tak banyak iklan dan banyak keluarkan lagu-lagu yang sebati dengan jiwa gua. Keh keh keh.

Masa gua dengar Xfm dulu, tiap-tiap pagi gua akan tunggu satu segmen pagi kendalian Ray dan Hanif. Dalam segmen ni, Hanif akan jadi cikgu English yang akan mengajar Ray, murid nakal tapi bersemangat nak belajar English. Pemanggil akan call untuk bagi 5 perkataan English. Kemudian, Ray akan cuba bina 5 ayat berdasarkan perkataan tersebut. Kalau ayat tu salah (struktur ayat and stuff), Hanif akan mainkan bunyi rotan 'piappp!' dan betulkan kesalahan Ray.

Kalau korang dengar Ray speaking, seriously lagi lawak dari brader jual ayam yang kena punked dalam segmen Era tu. Tapi, adakah ini bermakna Ray suka diperbodohkan depan rakyat Malaysia dengan menunjukkan 'kebodohannya' bercakap English?

Bagi gua, tidak. Bagi gua ni la true spirit 'life-time learner'. Bagi gua, idea program tu sangat fresh dan rejuvenating kalau nak banding celoteh Habsah Hassan pasal rumah tangga tak habis-habis dan bebelan Serena C pasal gosip artis Amerika.

Bila Ray dan Hanif pindah ke Era, program ni diteruskan. Cuma formatnya diubah lebih menyerupai segmen 'Panggilan Hangit' Hotfm. Dan macam dalam link forum yang gua bagi kat atas, ramai yang emo. Hahaha. Memalukan bangsa Melayu, merendahkan martabat orang, berlagak speaking, bahasa jiwa bangsa dan bermacam lagi dalil yang klise dan boleh diekstrak dari buku teks.

Bagi gua, program ni lebih untuk menyedarkan orang Malaysia bahawa ada advantage nya bila mereka tahu lebih dari bahasa Melayu, Jawa dan Banjar. Bagi penjual ayam, mereka boleh jual ayam kat expatriates yang duduk Malaysia dan boleh masuk scene antarabangsa. Macam tu jugak kat technician TV, penjual barang gim dan pembuat popia.

Ye la. Belajar belajar jugak..tapi takkan la sampai nak gelak gelakkan orang pulak?

Gua tak tau la orang lain tapi kalau gua kena punked macam ni, I don't take it personally. At the risk of being a complete NOOB and NINCOMPOOP, I gotta say I've been through a lot worse.

Pernah sekali masa mesyuarat agung persatuan, gua cakap dekat setiausaha gua pakai mikrofon.

"Natalia, please remember me to call Mrs. Lee" 

Instead of saying 'remind me',  I said 'remember me'. Seluruh batch gelak tak hingat. Hahaha. Nasib baik, gua tak dapat nickname daripada kejadian tu. Tapi, gua anggap semua ni normal. You have to be an idiot to learn. Malu memang malu tapi at least now I know what's wrong and what's not.

And heck yeah, I'm still learning my trade in this language.

Ala..tu memang lu nak belajar. Gua memang tak nak belajar benda-benda ni. Bukannya gua ada kawan orang putih pun?

Ni memang attitude sampah. Sila tengok filem 'Yes' lakonan Jim Carrey dan Zooey Deschanel untuk memahami apa sebenarnya maksud hadis nabi “tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad".

p/s: 8hb ni presentation PSM. Babi, mana nak rembat tie ni?

Photo

Thursday, November 4, 2010

pada 11:09 AM


17 nyamuk:

November 3, 2010 at 11:25 PM
Permalink this comment

said...

like!
hahaha sebenarnye bagi aku at least pemanggil yang jawab tu leh nampak gak confident die..walaupun slah diorg gasak je speaking... xperlu nak gelak sbb diorg ada keyaknan.xde lak diorg letak2 fon..hehe

November 3, 2010 at 11:31 PM
Permalink this comment

said...

keh keh keh..

idealogi lu kadang2 betul jgk..

November 3, 2010 at 11:48 PM
Permalink this comment

said...

hehehe...yang penting dont dop learning to improve.. :)

November 4, 2010 at 12:07 AM
Permalink this comment

said...

Can't agree more. Sempit lagi dowh kebanyakan warga negara kita ni. Memang la malu, but tell me, honestly, who gives a really damn shit kepada mangsa (errr...sepatutnya aku lebih tekankan kepada perkataan 'lucky') lepas rancangan tu? None.

Malu memang malu, tapi jadikan pengajaran lah. Daripada mat saleh betul2 call and then kutuk maki then tak tau nak jawab apa, mana lagi malu? Gua menyokong penuh idea ni diteruskan.

Err...gua ada 7 koleksi tie.

November 4, 2010 at 12:18 AM
Permalink this comment

said...

yup, totally agree with this post
never tired to learn english
takpe salah, asal blaja dari xtau apa2
aku pun bengap gila english, tp nk malu kat sape kan? no motif to shy

tp org kita esp melayu pikir speaking tu ngada2, padahal benda ni common thing sbb semakin hari semakin penting
selagi tak kluar dari kepompong, selagi itu kita tak akan maju

english is not to downgrade the malay languange
but to upgrade our capability
just 2 cents from me
msg2 ada pendapat sendiri

November 4, 2010 at 12:44 AM
Permalink this comment

said...

kentut habis Era.fm

November 4, 2010 at 7:20 AM
Permalink this comment

said...

We should get to the stage where we realize that normal human is incomplete and prone to mistakes.Then only we'll be able to become excellent learner who is comfortable with our capability and always know we will have lots to improve.

Byk daripada komen yang kita dapat tu adalah akibat daripada asuhan budaya melayu ortodoks kita yang mana sentiasa beranggapan sesuatu sebagai lebih baik daripada suatu yang lain. atau melayu perlu bersikap seratus peratus melayu dan akan dianggap murtad sekiranya berbahasa inggeris. dan salah faham terhadap frasa 'bahasa jiwa bangsa'

Bagi aku bahasa memang jiwa bangsa. Melayu berbahasa melayu maknanya berbangga dengan nilai melayu dalam diri. Dan melayu berbahasa lebih dari satu maknanya melayu yang willing to improve dan kompetitif.

Well, aku boleh tulis satu artikel pasal benda ni sebab memang aku belajar linguistic tapi aku tau, kau faham maksud aku, kan Avid.

Selamat.

November 4, 2010 at 10:08 AM
Permalink this comment

said...

actually..i adalah org yang sentiasa menerima kutukan daripada fackin anon yang selalu kondem my english too broken la..so sux la..apa la..
siap ckp dont use english kalu xreti gune english..
i really hate that third class of mentality..
we r non-native speaker,,normal la kalu english kite sux kn?even i..xpernah malu nk ckp english..i bantai je..
i start from zero..i pedulik ape org nk ckp..belajr dan improve..
nak jadi bangse yg berjaya..kite kena buang mentality sampah cam tu..
huhu

November 4, 2010 at 10:26 AM
Permalink this comment

said...

i pon ade tulis psl ni..psl org yg suke merendah2kn org yang xpandai n terer dlm english nk speking..

http://nurulbadiah.blogspot.com/2010/10/sila-buang-mentality-kelas-ketiga-dalam.html

take a look kalu rajin ye:)

November 4, 2010 at 10:26 AM
Permalink this comment

said...

my english was sucks!
my vocab and grammar tak payah cakap la..
huhuhu~
but i'm still learning..
reading is a must!
(:
tp tak suka membaca..

**u want me to buy u a tie?

November 4, 2010 at 11:12 AM
Permalink this comment

said...

i read the page. and the comments on the first page. the attitude of the people sangatlah kolot and sumpah terkebelakang gile.

the ONLY reason why these people would get hurt by listening to the program is because their competency in English is similar to those people they refer to as victims. that's why diorg pun tumpang pedih sekali.

seriously. one of the biggest obstacles towards mastering a second language is the inability to LAUGH at yourself. you take everything personally, you'll stay stuck. but hey, some people just don't see this. or maybe they just don't wanna see it.

do you notice how many people actually commented on the post in English?

my point exactly.

November 4, 2010 at 10:02 PM
Permalink this comment

said...

Betut betut betut..

kadang kadang aku rasa nak mencelah masa mat salleh tanye kat akak yang jual cendol.

bila ditanya kuih tue di buat dari apa, akak tue asik jawab coconut water! coconut water!

November 5, 2010 at 6:52 PM
Permalink this comment

said...

arghhhh..persetankan org yg berfalsampah cam harem jer..tu pasal lah mundur asyik nak condemn orang ja kojenyer..
if u dont wanna learn,then, never condemn the other..

Anonymous

November 6, 2010 at 9:13 AM
Permalink this comment

said...

cup2.. sal cerita "pls remember me" tu kan.. gua rase penah dgr dr sum1 else.. but originally not frm u.. so.. i wonder both of u r same person ker? hahhaha.. x kan la kot...

November 6, 2010 at 12:28 PM
Permalink this comment

said...

english gua pun berterabur gila babi. tapi.. kalau takat nak pergi interview ke. speaking light light ke. apadehal?




bila pulak orang nak punk gua ni!

November 7, 2010 at 4:20 PM
Permalink this comment

said...

gua ni lagi sakai, konon nak impress awek sorang ni ngan cakap engrish, sekali that means jadi that's mean daa. tak ada hal la janji dia paham. malu tu stended la. sampai bila nak malu ye dak?

menyesal gua tak belaja inggeris elok2 dulu, past participle tense la kejadah lagi haram tak ingat. tapi method paling efektif adalah belaja becakap ngan membe2 cine, sebab kalo cakap ngan membe melayu kena chop poyo lak kan. zzz

November 7, 2010 at 11:16 PM
Permalink this comment

said...

@ anon
what are the odds?? hahahaha

Popular Posts