• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Everybody Loves The Nerds
Dipos oleh avid

Masa gua tadika, gua cakap kat cikgu yang gua nak jadi pilot. Masuk sekolah rendah nak jadi doktor pulak. Bila gua tahu doktor kena kerja pagi-pagi raya, gua tukar nak jadi jurutera awam pulak. Hahaha. Gua tak decide cita-cita gua sampai lah gua habis SPM.

Masa kita budak-budak, kita tak tau apa jadah rupanya kerja sebagai angkasawan, peramugari, jurutera semua. Persepsi kita lebih melihat kepada pekerjaan apa yang paling 'cool' di mata kita. Itu sebab jugak lah, budak-budak zaman kita (90-an) cenderung nak jadi jurutera (pengaruh Mcgyver/Dash Yankuro), polis (pengaruh Joe Jambul/Cili Padi) atau mungkin saintis (pengaruh musuh power rangers yang cipta raksasa besar masa last-last tu).

Budak-budak zaman sekarang ni (2000-an) lebih kepada nak jadi angkasawan (pengaruh Syeikh Muzaffar) atau artis (pengaruh Tom Tom Bak, Idola Kecil). Gua tak salahkan budak-budak ni since rancangan TV sekarang ni dah tak macam dulu. Lagipun, gua dah bincang hal ni dalam entri yang ni.

All right. Let's take a look at these datas.
Perbandingan jumlah R&D researchers di Malaysia dengan negara-negara terpilih
Peratusan degree yang dikeluarkan di universiti tempatan mengikut bidang
Jumlah graduan vokasional dan teknikal di Malaysia

Dalam graf pertama, korang boleh tengok bilangan penyelidik negara kita jauh ketinggalan dengan negara-negar maju yang lain. Singapore yang besar Melaka pun ada nak dekat 6000 jumlah penyelidiknya, berbanding Malaysia yang tak sampai seribu pun.

Dalam graf kedua, jumlah degree yang dikeluarkan di seluruh universiti di Malaysia banyak dari bidang yang kurang kritikal; Sastera (sori budak-budak Art!). 

Dalam graf ketiga, jumlah graduan vokasional dan teknikal makin turun sedangkan populasi Malaysia semakin bertambah.

Ni semua budak-budak dari generasi Mcgyver beb! Gua tak tahu apa jadi bila budak-budak dari generasi Tom Tom Bak dah besar karang. 

Menjelang 2020 nanti, Malaysia akan memerlukan banyak budak-budak sains, teknikal dan vokasional untuk pastikan ekonomi negara kita berdaya saing. Sape lagi nak isi vacancy ni selain dari rakyat Malaysia? Takkan korang nak tengok negara kita import saintis Nepal dan Bangla kot? Hahaha. Tak cukup dengan buruh, dengan saintis-saintis sekali nak kena import gak ke?

Bagi budak-budak oversea, balik la kerja Malaysia beb. Gua tau gaji kerja oversea lumayan. Tapi, macam gua cakap lah. Sape lagi nak tolong isi vacancy ni selain rakyat Malaysia sendiri? Duit boleh cari bila-bila, beb. 

Bagi sesiapa yang ada adik-adik pulak, balik rumah korang brainwash la kepala otak adik korang. Momokkan fikiran dia orang dengan majalah sains. Paksa dia orang tengok drama The Big Bang Theory sampai habis tiga season. Kunci dan setup password untuk semua channel Astro kecuali channel 551, 552, 553, 554 dan 555. Channel 701 pun bukak la, kasi can. Hahaha. 

Jika semua pihak memainkan peranan sewajarnya, insyaallah, negara kita akan banyak melahirkan nerds and geeks. LOL!

Photo

Tuesday, November 16, 2010

pada 10:33 PM


Labels:
,

22 nyamuk:

November 15, 2010 at 8:56 PM
Permalink this comment

said...

hahha. sedih lak tgk graf yg 1st tu.

aku stuju ngn part suruh bdk2 o'seas balik n kja kat msia. :)

November 15, 2010 at 9:36 PM
Permalink this comment

said...

cuba letak indeks univeristi tercinta kita please~

November 15, 2010 at 10:00 PM
Permalink this comment

said...

malaysia ramai saintis dow.. tapi diaorang duk buat research kat oversea.. dah gaji ciput macam haram gua pun taknak..

November 15, 2010 at 10:02 PM
Permalink this comment

said...

hahahahha...

betul betul betul..
Malaysia banyak lahirkan penyelidik gak..

tapi diorang selidik benda lain yg takde pekdah..

keh keh keh

November 15, 2010 at 10:12 PM
Permalink this comment

said...

parah betul...

November 15, 2010 at 10:18 PM
Permalink this comment

said...

btol2..budak2 zaman skrg ni aku sumpah tak paham nape nk jadi artis mencapap sane sini..bukn nk ckp org lain a adek aku sndiri idup die bole dkatekan 24/7 ngadap astro ceria..aishh..cm nk kena sekeh je..bile tak bagi tgk nanges..grr..
aku stuju ngn kau a..kalau bukan kita sape lg kan nk majukan malaysia..dh insaf sket ni..hehehe:D

November 15, 2010 at 10:25 PM
Permalink this comment

said...

nerdy? sometimes, can be sexy. ahhha

November 15, 2010 at 10:42 PM
Permalink this comment

said...

@ NUke_Rude
graf 2nd and 3rd x menyayat hati ke? haha

@ LORD ZARA 札拉
aku cuba generalise isu ni untuk engage semua budak uni kat msia.

@ hamzah ian
tu la pasal. tapi someday, balik la..bila lagi nak balas budi tax payer kat msia ni?

@ Aujinz
contoh?

@ Koyuki
masih boleh diperbetulkan keparahan tu.

@ farahmoque
astro ceria gua bagi adik gua tengok pagi ahad je. haha.

@ Cik Akma
smart is the new sexy, eh?

November 15, 2010 at 10:44 PM
Permalink this comment

said...

aku masa kecik pernah tulis dalam buku skrap nak jadi Suri rumah. Balik rumah parents aku baca diorang marah2 kaw2 punya la!
Adik2 aku xpayah di brainwash.. Silap hari bulan..diorang brainwash aku...iksh!

November 15, 2010 at 11:19 PM
Permalink this comment

said...

alamakkkk...I dah la art stream..

November 16, 2010 at 5:19 AM
Permalink this comment

said...

Kau patut baca/tengok/dengar talk by Sir Ken Robinson. Ada kat Ted.com. Reform in education.

Btw, aku masuk kelas tingkatan 4 tahun 2008. Aku tanya nak jadi apa? Dua jawapan pertama aku terima, Rempit dan Disc Jockey. hahaha.

November 16, 2010 at 10:30 AM
Permalink this comment

said...

Jadi artis pun orait apa. Jual gelang, jadi jutawan. Dapat dato'. Haha!

November 16, 2010 at 10:57 AM
Permalink this comment

said...

a researcher takleh kaya, dah la tu, masa utk berpoya2 pon kurg, asik dlm lab n baca jurnal byk2. rambut pon makin gugur ( sbb asik pk mcm albert einstein). lgpon ni bkn pekerjaan popular masa kita bdk2. masa dolu2,klu tnya nk jd apa pakat jwb nk jd doktor, polis, tentera - kira ala2 sumer nk jd hero slamatkn org..dh itu yg disogokkan hari2 oleh mak bapak kita.lama2, cita2 tu dah ubah dgn sndiri. nk jd researcher ni kna ada minat yg tinggi n plg penting kna ada determination. klu payah sgt nk develope minat, tgk je citer CSI, Bones, Criminal Mind, Mentalist, Grey Anatomy, House...(byk sgt aku nk snaraikan citer aku suka tgk..hoho)
ingat senang ke nk jd researcher....dgn kata lain ingat senang ke nk jd nerd n geek!
susah beb...

November 16, 2010 at 11:03 AM
Permalink this comment

said...

kat mesia, kalau nak kaya ada dua cara. bukan jadi saintis. jual dadah atau jadi ahli politik yang pandai tipu duit rakyat.

sebab tu ramai ambik sastera, kata2 tu penting untuk menipu.

November 16, 2010 at 12:53 PM
Permalink this comment

said...

Setakat ini, hanya industri hiburan dan MLM sahaja yang masih mempunyai tenaga pakar yang mencukupi (kadangkala terlebih)

November 16, 2010 at 9:00 PM
Permalink this comment

said...

gua nak jadik artis tapi muke x cukup lawa suara tak cukup sedap.kehkehkeh...

ape yg aku tgk kan, ade 1 sekolah kat jb,,budak2 dia x didedahkan dengan bende2 ni semua,dorang taktaw pon camne haluan pas abis spm.ape jek kos2 yg ade,,semua nye pk macam ape yg ko tulis ni la...dapat result bagus pon, still x reti pape.tu yg semua pon pilih kos tah pape,,,

even aku ni pon, da nak abis degree, baru terasa nak sambung weyh,...baru terasa nak wat research,..

November 16, 2010 at 9:26 PM
Permalink this comment

said...

aku boleh beat kau mesti takda cita cita macam aku. dulu nak jadi imam masjid negara! amacam?

mengikut perangkaan graf, aku rasa elok baiknya perluaskan kelas sains dari sastera untuk beberapa taun sebagai balancing. tapi takut jatuh ke barai pulak nanti.

November 17, 2010 at 12:09 AM
Permalink this comment

said...

nice research..baru tau..
uish, bahaya dh ni
patut ak tgk, penyayi lebih rmai dari penonton skang,hak3

said...

aku suka n3 ni bro..

skang pn dh byk import org2 teknikal dr lua..contohnye, dlm limbungan ramai gila org yg power2 dr filipina..org msia yg power lg specialist sume lari pg kje kt negara yg byr mhl..

November 17, 2010 at 5:22 PM
Permalink this comment

said...

gua rasa gaji kat mesia x tinggi. rmai duk bawah jambatan. kat situ byk tertanam harta karun kata mereka.. haha..
nice entry bro.. folo

November 18, 2010 at 2:54 PM
Permalink this comment

said...

i hate nerd..hahaha..
yup at the same point..setuju..mmg ramai ..giler ramai student malaysia yang study oversea then diorang kerja kat overseas gak..
like one of my fwen..gaji kat malaysia starting around 1800 something..kat uk die bleh dapat dlm 5 or 6 kali ganda dari tu..
my fwen said x worth belajar susah2 then balik malaysia, gaji ciput giler..nk bayar kereta pon xlepas..
and its true dude..even in malaysia..the magistrate( hakim mhkamah rendah) gaji pon around 1800 starting..so mmg xpadan belajar susah2 aite??
so my humble opinion la..
they have their own reason why they decided not to working in malaysia..but to solve this prob, i think, gov should change their policy something kot..
action should be taken so that all the graduan balik n keje kat malaysia.. gaji pon biar lah setimpal..xgitu?xkan menteri je nk gaji mahal2..hehehe

indeed..sistem pelajaran kat malaysia pon mmg banyak kelemahannya..mmg kite kekurangan tenaga2 yg mahir dlm sains.sedangkan kat university, lebih byk graduan2 sastera yang dihasilkan berbnding graduan yg terlibat dlm sains something..
so solution die..gov sendiri should ambik pendekatan yg bijak dlm mengiruskn sistem pembelajaran di malaysia itu sendiri..

hehehe

February 2, 2011 at 6:32 PM
Permalink this comment

said...

Aku teringat masa aku sekolah rendah(1995-1999),ada majalah berunsur Sains,tunas sains dan rakan sains.Masa tu jugak setiap majalah kanak-kanak rajin betul buat ruangan eksperimen sains.Benda ni yg trigger minat aku dari kecik untuk pursue bidang sains.

Tapi sekarang,aku tengok majalah budak-budak mengajar pulak budak-budak kecik ni mekap ala artis la,mengadu masalah cinta la.

Popular Posts