• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Seniority
Dipos oleh avid

Masa gua sekolah dulu, senioriti adalah salah satu protokol sosial. Korang langgar protokol ni, bermakna korang mencari nahas dengan senior. Dan senior tak suka kalau korang cari nahas. Sebab bila korang cari nahas, senior 'terpaksa' belasah korang. Bila senior belasah orang, senior kena gantung sekolah. Bila senior kena gantung sekolah, kawan-kawan senior pulak 'terpaksa' belasah korang. 

This vicious circle will never stops, I tell ya. Gua rasa semua sekolah asrama buat perangai macam ni.

Jadi, selama mana gua bergelar junior, gua kena panggil senior gua dengan panggilan 'abang'. Walaupun abang tu lagi pendek dari gua, gua kena panggil abang jugak. Walaupun abang tu dari puak lembut, gua kena panggil mereka abang jugak.

Bila gua jadi senior, gua pulak dipanggil abang. Perasaan bangga dan ujub tu mekar membunga-bunga. Hakikatnya, gua budak lompat. Jadi, gua sebaya/lebih muda dari dia orang. Keh keh keh.

Tetapi hal sebaliknya berlaku dalam dunia blogging. Kalau ikut protokol sosial sekolah gua, gua patut panggil mereka kak Zara, abang Faizal, kak Wanie, kak Nurazreen, kak Husna, kak Nani dan abang Paan. Dan yang paling menakutkan, gua kena panggil budak ni abang Kimi!

Tapi bila gua drop comment dalam blog mereka, it's my default setting to pretend that there is no such thing as seniority in blogosphere. Sebab gua dah terbiasa in the real world. Malah, gua dapat nickname 'orang tua' masa kat sekolah simply because i talk like an old man. I could talk about old men stuffs like World War II for hours on a daily basis.

So, buat blogger-blogger tua (ya, korang tua) semua, maafkan saya kalau saya tak address akak-akak, abang-abang dengan panggilan sebetulnya. Walaupun saya tak address seniority akak-akak dan abang-abang semua, saya tetap hormat akak-akak dan abang-abang semua. Lagipun bukankah pepatah mengatakan, yang tua dihormati, yang muda disayangi?

Photo

Wednesday, December 1, 2010

pada 10:36 PM


Labels:
,
,

22 nyamuk:

December 1, 2010 at 11:31 PM
Permalink this comment

said...

Hormat bukan berdasarkan panggilan kakak/abang/makcik/pakcik/datuk/nenek.

Aku pun budak lompat gak! Dan mengalami situasi yang sama macam kau. ha ha!

December 1, 2010 at 11:47 PM
Permalink this comment

said...

dude love ur writing

cool !!!

keep it up

peace

December 2, 2010 at 12:02 AM
Permalink this comment

said...

gua budak skolah lagi dow.. mampus ah senior ke otai ke bukan lu kenal gua pun..

December 2, 2010 at 12:08 AM
Permalink this comment

said...

it shows how we respect them. tapi senior2 jgn la pijak kple ehh huu~

December 2, 2010 at 12:24 AM
Permalink this comment

said...

bagi aku; "abang' is some gelaran utk yg betul2 bagi contoh pada adik2nya.haha

asal kita sempoi sudah.hehehe

December 2, 2010 at 1:18 AM
Permalink this comment

said...

Macam Paan kita kena panggil "abang korea" atau "abang supa junior"

December 2, 2010 at 1:21 AM
Permalink this comment

said...

@ deus
abang paan korea sudah lah..haha

December 2, 2010 at 4:10 AM
Permalink this comment

said...

i like when girls yang muda dari saya panggil sy sis or kakak nurul..

tp siyesly,..

kalu lelaki..even die muda dari sy..
saya lagi suke diorang panggil sy nurul je..no kakak or sis..

hehehe.

December 2, 2010 at 6:23 AM
Permalink this comment

said...

gua panggil nama jer..tak suka panggil kakak n abang..heh..sila belasah

December 2, 2010 at 7:41 AM
Permalink this comment

said...

i am an equality freak.
now kick me.

December 2, 2010 at 7:53 AM
Permalink this comment

said...

yeah
equality rulez.

what wrong with those people with "i am more superior than u" in their head?

haha~

said...

ada pepatah mengatakan kalau kita menggunakan gelaran "lu wa" "ko aku" pengenalan sebagai kawan tu menjadi lagi hebat dan cepat lagi akrab..haha

December 2, 2010 at 9:36 AM
Permalink this comment

said...

yg muda je ke disayangi??? yg tua pun nak disayangi... hehehhe

December 2, 2010 at 10:23 AM
Permalink this comment

said...

Babi.

December 2, 2010 at 12:38 PM
Permalink this comment

said...

kah kah kah

December 2, 2010 at 3:52 PM
Permalink this comment

said...

sebab lu taun 4 gua taun 3, gua nak panggil lu abang avid....abang avid..ooo abang avid...

~muntoh!~

December 2, 2010 at 3:55 PM
Permalink this comment

said...

ala derr... seniority superiority tu suma hal kecik...

selagi lu tak kurang ajar, takde sapa kesah lu adik ke, lu abg ke, lu kakak ke, lu khunsa ke .. eh, khunsa xmasuk kategori.

point: yang penting saling menghormati. semua manusia sama je.

December 2, 2010 at 5:42 PM
Permalink this comment

said...

kalau kau tak pangil aku akak lagi aku suka... rasa macam muda remaja la aku..

ala..... seniority tu takde ape. lain lah kalau kau panggil aku babi ke, mangkuk hayun ke, sial ke... haaa yang tu memang nak kena makan lempang laju2 dengan AKAK.

December 2, 2010 at 6:16 PM
Permalink this comment

said...

i'm only 18!
hahahaha

December 2, 2010 at 8:10 PM
Permalink this comment

said...

@ cik memy
sila jgn buat. saya muntah nanti. haha.

December 5, 2010 at 6:10 PM
Permalink this comment

said...

apehal tibe2 jadi sangat berbudi bahasa. haha. :D

December 8, 2010 at 10:11 AM
Permalink this comment

said...

wei bengong! menakutkan? setan ko...huh!

Popular Posts