• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Member gua ada tanya gua apa nama sedap untuk kedai serbaneka baru dia. Gua jadi excited jap, jadi gua mula hamburkan beberapa nama untuk dia. Tapi, last-last dia pilih 'Hop-In' sebagai nama kedainya. Dari segi definisi 'hop in' tu sendiri memang dah cun dengan tujuannya untuk tarik pelanggan masuk kedainya. Catchy pun catchy. So, kalau lu orang pergi stesen bas Bandar Tasik Selatan dan nampak ada kedai nama 'Hop-In', masuk la! Lu orang petik nama avid gunner, sure dapat diskaun punya! Ha ha.

Anyway, berkaitan dengan nama kedai, gua ada beberapa cadangan untuk sape-sape yang nak bukak bisnes tapi nak nama kedai yang distinctive yet catchy.Ye la, kadang-kadang bosan jugak bila balik-balik nama Restoran Kak Nyah, Peter File (sebut laju-laju!) Engineering Sdn. Bhd jugak yang diletaknya. Tak kreatif!

Brilliantly done! (Credit)

1. Jenis perniagaan: Kedai disco, kelas tarian, kelas balet, dangdut etc.
Nama perniagaanAttic Monkeys 
Tagline: "I Bet You Look Good on the Dancefloor"
 
Deskripsi: Huh? Huh? Genius, right? Bayangkan bila pakcik-pakcik dangdut nampak signboard kelab dangdut yang tertera tagline tu. Atau mungkin dari business card korang. Self-esteem mereka akan meningkat dan mereka akan melupakan persepsi negatif masyarakat bahawa 'orang tua duduk rumah bawak bertaubat sudah la'. Kaum lelaki akan lebih berani mempelajari tarian balet sebab dia orang tau Arctic Monkeys bukan budak-budak gay. Ha ha ha. Maka, market audience bisnes kelas balet korang akan lebih meluas dan tidak terhad kepada golongan wanita dan gay sahaja.



2. Jenis Perniagaan: Premis permainan paintball, laser tag di Ulu Kelang, Ulu Klawang
Nama perniagaan: Sack Pistols
Tagline: "Anarchy in the UK"

Deskripsi: Tagline ni memberikan gambaran bahawa pelanggan boleh mempraktikkan ke-anarki-an masing-masing di dalam premis perniagaan korang. Setelah berjam-jam berada di dunia luar yang penuh dengan undang-undang, premis lu orang membolehkan pelanggan go mental and 'kill' people. Hey, kita pun ada beast dalam diri kita apa? Remember Dr. Jekyll? Lagi cun, masa pelanggan main lu orang pasang lagu berhantu Sex Pistols ni dalam premis biar terserlah sikit ke-anarki-an mereka. Ha ha ha.


 
3. Jenis Perniagaan: Romantic, fancy restaurant
Nama perniagaan: Guy le Sebastienne
Tagline: "Angels Brought Me Here"

Deskripsi: Tagline ni membolehkan pelanggan meraikan first date mereka di dalam restoran lu orang yang terkenal dengan 'Valrhona chocolate souffle with a raspberry sauce, topped with caramelized bananas and hazelnut gelato' dan good old red syrup (instead of red wine ha ha ha). Satu hari nanti, si perempuan pasangan tersebut akan teringat kenangan 1st date di restoran lu orang dan berkata: "Yes, my angel brought me here ~".


4.Jenis Perniagaan: Muzium-muzium di Malaysia
Nama perniagaan: Creep
Tagline: "With Arms Wide Open"

Deskripsi: Seperti yang diketahui, muzium bukanlah sebuah destinasi popular bagi keluarga di Malaysia untuk menghabiskan masa berkualiti bersama-sama. Sebaliknya, mereka lebih gemar ke fun fair, taman tema air dan pantai-pantai peranginan. Jadi, korang boleh lah re-brand muzium korang ke tagline ni. Tapi gua tak pasti, bisnes lu orang boleh naik atau tak sebab Creed sendiri pun dah takde dah. Entah ada orang ingat lagi ke entah? Ha ha ha.


5. Jenis Perniagaan: Kedai-kedai pakaian wanita 'terkini'
Nama perniagaan: Acnes Monica
Tagline: "Tak Ada Logika"

Deskripsi: Kalau korang jual baju-baju wanita macam tank top, baby-T, short jeans, low-cut jeans atau senang kata apa-apa pakaian wanita yang kecik-kecik, tapi mahal nak mampus (e.g RM69.90 for a size S baby-T yang ada print 'funky' or whatever), eloklah letak nama dan tagline di signboard kedai seperti yang gua cadangkan. Many boyfriends will find it hard to contain their smirk that their girlfriend think their boyfriend enjoy buying them things from your store


p/s: I won't sue you guys for using these names. Tapi, hulur-hulur la free coupon sikit. Ha ha ha.

Photo

Wednesday, October 27, 2010

pada 11:40 AM


Labels:

15 nyamuk:

October 26, 2010 at 7:03 PM
Permalink this comment

said...

kah kah kah

October 26, 2010 at 8:18 PM
Permalink this comment

said...

Setan!!! Best sial idea!!! Hahahaha!

October 26, 2010 at 8:29 PM
Permalink this comment

said...

Nama melayu takde ke.

Aduh saleha
Tagline: saleha si janda ada di dalam

October 26, 2010 at 9:07 PM
Permalink this comment

said...

creed.

aku suka dulu. lagu diorang sedap.

lagu My Sacrifice. layannnnn~~

October 26, 2010 at 10:15 PM
Permalink this comment

said...

hop-in = 1 nama kedai fotostat kat UUM... heheh

October 26, 2010 at 11:39 PM
Permalink this comment

said...

Restoran All You Can Eat kat Rawang..
muahahahha

October 27, 2010 at 5:00 AM
Permalink this comment

said...

@ fndrocka
ada. tunggu siri #2 nanti. haha

@ ezanoor
damn. kena saman kang payah gak nanti. haha

@ aujinz
unless ada lagu bertajuk 'all you can eat' gua anggap nama tu still tak cool lagi. haha

October 27, 2010 at 8:21 AM
Permalink this comment

said...

bravo!
nice idea!
suka! suka!
ingt na ambik attic monkey la..
tp na buat kelas tarian zapin..
mcm nice!
:DD

October 27, 2010 at 11:26 AM
Permalink this comment

said...

hahahaha..muntah ketawa aku, avid,cayalah ko!

October 27, 2010 at 2:16 PM
Permalink this comment

said...

tuh r baru nak habaq yang hop in nama kedai photostat kat uum
dah ada org yg habaq plak :)

October 28, 2010 at 9:02 PM
Permalink this comment

said...

kehkeh.

apa jenis tolol ni? sack pistols? lol.



hop-in? hoping? hopping? shoping?

October 28, 2010 at 9:37 PM
Permalink this comment

said...

hahaha
kadang2 ko ni mereng jugak!
eh?bukan ko selalu mereng ke?
ko la bukak kedai semua tu pastu bg nama macam tu!tgk ramai ke idak yg dtg..:P

October 29, 2010 at 12:16 PM
Permalink this comment

said...

muahaha tak ada logika? mantappppsss :D

October 30, 2010 at 12:14 AM
Permalink this comment

said...

HAHAHAHHAHAHA.

mental institution.
name: avid gunner
tagline: "let's use fork to eat soup baybeh!"

October 30, 2010 at 5:20 AM
Permalink this comment

said...

@ rebelle me
haha...zapin. good one!

@ kuwe
haha..johnny rotten dgr ni mampus aku..

@ wanie
haha..nama ni aku special buat utk korang...jd aku xleh la pakai...

@ yobsumo
hahahaha...genius2..

Popular Posts