• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Being in a relationship is kinda like being in a band. Mula-mula, kita masuk je band entah apa jadah sebab kita fikir, yang penting kita dapat main muzik dan mengutip pengalaman. Bila dah lama lepak sama, kita akan nampak belang sebenar band mates kita. Then, masa ni la cabaran untuk kekalkan cohesion antara band mates kita bermula.

Gua suka idea brader gitaris/gila-babi-tinggi/belajar-di-UK/kacak/bijak-nak-mampus aka reverie malaya ni. Dalam satu entri brader ni, dia menterjemahkan dinamik hubungan antara lelaki dan perempuan dengan satu graf. Malangnya, brader ni tak lukis pulak graf tu. Jadi gua lukis la graf ni khas untuk pembaca-pembaca yang jenis visual learner.


Dalam hubungan lelaki dan perempuan, akan tiba satu masa dimana kita akan rasa annoyed (terganggu@menyampah?) atau mungkin marah dengan pasangan kita meskipun benda tu kecik. Masa fasa suka sama suka, benda tu kita tak nampak/pura-pura tak nampak sebab kita dibutai oleh sindrom 'wow-minah/mamat-ni-hot-la!'. Tapi tidak lagi bila hubungan sampai di fasa post-kapel/kawin.

Masa ni kita akan akan tau yang dia minat Justin Bieber. Masa ni la kita tau yang dia ni pengotor, pakai jeans tak basuh sebulan. Masa ni kita tau dia percaya Justin Bieber adalah lelaki walaupun hakikatnya Justin Bieber ni faggot. Masa ni kita tau dia tak pandai masak nasik. Masa ni kita tau dia beraspirasi nak anak 10 orang. Masa ni kita tau dia suka nyanyi lagu baby, baby, baby oh baybey...

Bila nak nampak belang, kita ada dua pilihan. Berterus terang dan bergaduh atau berdiam diri dan biarkan rasa menyampah tu membukit menggunung sampai meletup. Bila dah bergaduh atau meletup, kita ada pilihan lagi. Resolve our differences and start finding a common ground or we part ways.

Berbalik kepada simile ciptaan gua. Being in a relationship is kinda like being in a band. Lu orang kenal The Ramones? Bagi gua, this godfather of punk music is the perfect example of how to resolve our differences. Vokalisnya, Joey Ramone dan gitaris, Johnny Ramone adalah dua individu yang sangat kontra. They were always at opposite ends in every aspect of life.


Joey merupakan seorang yang ultra-liberal, ada je benda nak protes kat kerajaan, sentiasa melihat politik sebagai suatu yang corrupted. Manakala Johnny seorang yang ultra-konservatif, sentiasa sokong kerajaan, dari zaman Reagen sehinggalah zaman Bush Sr (bapak GW Bush). Nak tambah spice kat permusuhan mereka, Johnny curi awek Joey; Linda dan kahwin dengan Linda. Joey punya frust sampai banyak lagu dia cipta termasuklah yang paling notable, The KKK Took My Baby Away untuk menceritakan kesedihannya bila Linda tinggalkannya. 


Dah gaduh apa cerita elok je depa stay dalam The Ramones dari 1975-1996?

Thay have 'the fix' of being The Ramones. Whenever they were performing as The Ramones, they'd just forget the differences and numb the pain of their differences by throwing a super kick-ass live show. Joey would sing the songs with his trademark hiccups and Johnny would play his guitar with super fast strumming style.

With 'the fix', Joey was not some loser who lost a girl and Johnny was not some bastard who stole Joey's girl. They were Joey Ramone and Johnny Ramone. 

So, lu orang dah jumpa 'the fix' dalam hubungan lu orang belum?

"We were real. We were unique. We're like four unique individuals. It's a chemical thing. It's a strong chemical imbalance.  Opposite attract and all that crap" - Joey Ramone

Photo

Thursday, October 21, 2010

pada 10:04 PM


Labels:
,

26 nyamuk:

October 21, 2010 at 10:16 PM
Permalink this comment

said...

Giler arr weh.. Terbaik.. Haha.. Aku bagi nama rocker-lovey-doveyland laa kat ko AG.. :p

October 21, 2010 at 10:21 PM
Permalink this comment

said...

fuhhh. i didn't miss even a single word. and i read twice. why? ok. simply bcs i'm lampi. kah kah kah.

nice one! :)

October 21, 2010 at 10:28 PM
Permalink this comment

said...

just wanna say, i love this entry...

October 21, 2010 at 10:35 PM
Permalink this comment

said...

entry paling baik ko tulis avid!love this!!!

October 21, 2010 at 10:55 PM
Permalink this comment

said...

time suka kentut pun wangi.bulu idung terkeluar pun nampak mcm pakai subang.

October 21, 2010 at 10:58 PM
Permalink this comment

said...

Told ya.. Readers will like this.. Aku nak cakap lagi.. Aku suka entry ni.. Kikiki.. :p

October 21, 2010 at 11:01 PM
Permalink this comment

said...

hai AG!!

October 22, 2010 at 1:46 AM
Permalink this comment

said...

good...the fix??? skrg gua tanye lu..lu dah jumpe ke??

October 22, 2010 at 2:39 AM
Permalink this comment

said...

@ farhanadr
haha...tenkiu2..i'll take that as a compliment.

@ bukan penggoda
good things u read before u drop a comment. love that attitude.

@ enuLwanie
why, thank you! haha

@ FaizalSulaiman
thanks, dudue. appreciate it.

@ Wanie-san
haha..betul2..

@ FarhanaDr
thanks again!

@ zul efron
heya!

@ cik 18
nope. blum sbb gua takde hubungan lelaki dan wanita.

October 22, 2010 at 4:49 AM
Permalink this comment

said...

Belum lagi la beb. Gua quit jadi guitarist Langgar Lari pasal langsung x boleh nak handle perangai vokalis gua yang langsung x professional, even though on stage. Gua quit jadi vokalis Kesumat sebab...errr...sebab semua orang nak quit. Babi.

Tapi insya-allah,when it comes to marriage or long term commitment, gua akan cuba sedaya upaya.

On the way buat band baru nih. Kali ni dalam skala global. Hambek kau. Mainstream is cool what. Haha!

October 22, 2010 at 6:16 AM
Permalink this comment

said...

@ paan ovrtd
apasal nama band lu nak jahat je? haha

lumut silent reader haha

October 22, 2010 at 8:23 AM
Permalink this comment

said...

Kan gua da kate blog lu best..tahniah ramai org stuju dgn gua juge blog lu best..so gua pon nak jadik silent reader sajalah lpas ni..hee

relationship kalau ikut kepala dan ego memasing mmg x jadi la..tp kalau dah jmpe yg saling melengkapi tu namanya jodoh lah tuh...

n pasal artis 2 org tuh aku cm kagum lak..bapak slumber gle die control even band mate sendiri dah curik awek die..wooaahhh

October 22, 2010 at 8:50 AM
Permalink this comment

said...

Rock on bebeh!!

Band jiwang kalau ada gossip pasal awek skit mesti dah kucar-kacir.hehe

October 22, 2010 at 11:34 AM
Permalink this comment

said...

Biasalah, Hardcore Punk punya band mana ada nama yang elok2. Ganas terus beb! Haha!

October 22, 2010 at 11:46 AM
Permalink this comment

said...

haha. true la weh. biase la kan, in a relationship akan ada satu masa yang semua benda reveal and comes to a stage where you have to decide what should you do.

October 22, 2010 at 12:14 PM
Permalink this comment

said...

stju!!!
kdg2 memg akn ade satu pit..
kte fedup ngn spouse kite!

October 22, 2010 at 2:57 PM
Permalink this comment

said...

setujuuu sgt. mmg ade turun naikk in relationship!

same jgk in result exm. tq ;p

October 22, 2010 at 5:41 PM
Permalink this comment

said...

@ lumut
apehal nak jadi silent reader lak ni? haha..takde2..dah baca kena komen!

@ fndrocka
ramones pun jiwang apa?

@ Paan Ovrtd
haha..kot ye pun bagi la nama yg murni skit..

@ f.a.r.a.h
exactly!

@ Lelaki Ini
yup, but do you stay or do you part ways?

@ Cik Akma
result exam jgn cerita. kisah perit tu. haha.

Anonymous

October 22, 2010 at 10:29 PM
Permalink this comment

said...

Annoyed????Menyampah????? All those words certainly dtg dri mulut orang yng bercinta sekadar suke suki......tak serius dan tidak yakin bahawa pasangan die adalah sebenar-benarnya......ataupun dtg dri mulut org yang ego dan tak bersyukur org yang annoyed n menyampah tulah yang akan jage die....

"...Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. "

(Al-Baqarah 216)

ingat surah ni...semat dalam hati para pengannoyed.....bila kamu sudah betol pasti dia la orangyer.,takkan timbulah annoyed or menyampah.....
P/s: kepada sesape yang rase bF/gf de da annoyed dengan anda silalah tinggalkan org yang tak berguna itu...

October 22, 2010 at 10:57 PM
Permalink this comment

said...

Kalau dah memang pasangan ko tu kureng ke OKU ke wateva la,
tipu la ko tak nampak kan kekurangan dia.
dah ko yg pilih jadik buta, itu salah ko la.

jantan, kalau dah tak suka, semua tak kena.
kan kan kan?

mula la konon2 annoying la, bini x subur la, selipar jamban dia pon ko nak jadikan isu.
layak ke ko nak judge org?

pikir2kan dan selamat beramal~

October 23, 2010 at 6:56 AM
Permalink this comment

said...

@ anon
this article was narrated to fix and promotes diplomatic confrontation between man and woman.

in this case, you take one word (annoyed) and reflect your whole judgment based on this one word whilst at the same time you take the rest of the intonation and words for granted.

btw, thanks for your input. i'll definitely remember it the next time.

October 23, 2010 at 7:00 AM
Permalink this comment

said...

@ cik wawi
no i'm not. but did you read the rest of the article? did you? and did you know exactly the kind of message i'm conveying on this one?

talk about being judgemental.

awak pun. selamat beramal.

October 24, 2010 at 12:32 PM
Permalink this comment

said...

yes i did
and it sounds like now i'm annoyed with you, i can take it anymore and please leave me alone.

maybe you think you write this entry to "promote diplomatic between both gender" whatsoever but frankly you're not.
it does sound really selfish since you don't even consider your partner.it's all about you.

maybe YOU are the one who really need to re-read your entry then.

October 25, 2010 at 3:21 AM
Permalink this comment

said...

@ cik wawi
to quote:

maybe you think you write this entry to "promote diplomatic between both gender" whatsoever but frankly you're not.

how did you know how frank i was or wasn't when writing this entry?

listen, i can totally understand the annoyance towards me. you're on her side. but, i really think maybe you should keep that to yourself.

ah to quote from you again:

pikir2kan dan selamat beramal~

October 27, 2010 at 6:42 PM
Permalink this comment

said...

kau puji aku lebih-lebih nak tshirt mogwai selai ke bai? keh keh keh. btw susah nak dapat relationship macam ramones tu. that's why they are the ramones.

sebenarnya aku percaya, putus cinta adalah perkara yang paling meningkatkan kreativiti seseorang. sekali-sekala putus cinta, best juga.

November 15, 2010 at 11:10 PM
Permalink this comment

said...

entry ni best!aku suke..giler cool dorang bole pretend just like nothing happend.ceit..aku xjumpe lg 'the fix' tu..payahhh..hahaha

Popular Posts