• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

If there is one thing I could say about stereotypes, it is that they ain't true at all. Like Irish are bad drunks. Canadian are afraid of dark. English have bad teeth. Chinese eat anything that moves. Kelantanese are bad-asses (in a bad way). Malaccan curse like a docker.

Bila gua baca entri akak ni, gua teringat cerita makcik gua. Makcik gua yang sorang ni kehilangan anaknya dalam satu kes samun. Lepas siasatan dijalankan, dua orang pemuda Kelantan ditangkap and the rest is rock and roll history. Not important.

Lepas kematian anaknya, makcik gua jadi paranoid dengan orang Kelantan. Benci, takut, geram. Tiap-tiap kali gua datang rumah dia, makcik gua ni selalu 'nasihatkan' gua jangan rapat dengan orang Kelantan. Jangan percaya dengan orang Kelantan bla bla bla.

Tapi gua tetap berkawan dengan budak Kelantan macam biasa. Gua mengaku orang Kelantan ni kuat berasabiah, suka berjalan sesama clique tapi sepanjang pengalaman gua berkawan dengan dorang, orang Kelantan ni hilarious, funny and easy going. 

I'm sorry auntie (Lek, silap aku njlok dingapuro. Wes suwi orak ngomong jowo). I just think you have no right whatsoever to judge people before you know 'em. You see, I cherished every moments I spent with your son.  You know how close we were back when I was a kid. He used to be my coolest cousin ever. From him, I learnt how to make meriam palung, touched my first guitar and listened to XPDC tunes in his room. Yup, I missed him.

Gua tak paham kenapa kita cepat bersikap prejudis terhadap orang lain. Beria-ria fuck fuck Israel padahal bukan semua orang Israel sokong dan terlibat dalam Zionism. Beria-ria hentam blogger yang berpemikiran liberal, kononya berkiblatkan barat padahal mereka sekadar bertanyakan pendapat bukannya mengeluarkan fatwa. 

All right. Let's make this a lil' bit more interesting.

I am a Muslim of Javanese descendant. My family and I practice good old Malay traditions which basically revolves around Islamic life. But, I listen to all kind of 'bad' musics, I watch a lot of western TV shows and I hate how local TV shows turn out these days. One day, I would love to befriend with Jews and I believe they can't be any worse than us Malaysians. Last but not least, I believe aliens exist.

Hahaha. Judge gua sekarang!

Photo

Saturday, October 30, 2010

pada 12:12 PM


Labels:

13 nyamuk:

October 30, 2010 at 3:50 PM
Permalink this comment

said...

orang kelantan kuat berasabiah tuh aku setuju sikit jugk..tp x sume jht...

1 more thing...aku alien.

pecaye?

October 30, 2010 at 4:13 PM
Permalink this comment

said...

aku percaya gak ngan Alien..

October 31, 2010 at 11:40 AM
Permalink this comment

said...

sume nak nilai org melalui negeri. kelantan semangat dia lebih tapi sebenarnye tgk dari sudut positif ada bagus jugak. mcm stadium semalam, penuh je dgn org kelantan. semangat diorg membara walaupun tahun lepas kalah.^^

October 31, 2010 at 3:49 PM
Permalink this comment

said...

wa pun jawor!

seronok dapat kenal orang jawor!

jom kita tubuh kelab "ORANG JAWOR PERCAYA ALIEN!"

October 31, 2010 at 4:30 PM
Permalink this comment

said...

bab assabiah tuh memang fakta okeh,

tanak cakap bnyak..dun judge roti by its rupa..

mcm kueh akok(kelantan) rupa xde, tapi sedap siot...

said...

i'm kelantanesse plus acehnesse.

sifat dan sikap serta adat budaya kedua2 negeri ini sma walaupun terpisah dek pulau. dulu daratan kita adalah serata dan sejajar, oleh perubahan struktur an sudut geografi setelah beratus abad, kita terpisah. Oleh yang demikian adat dan budayalah yang masih menyatukan kita dengan pelbagai macam rupa seni sehinggakan kita kenal jati diri kita.

based on ur stories, byk yg sy dpt tangkap, tentang vocab baru, pengalaman anda serta pendapat anda yang sy fikir cukup bernas:)

i think, it doesn't need of us to deabte about sifat masing2, kerna setiap org pasti punya sifat jelek dan baik. Yang baik jadikan tauladan yang buruk jaikan sempadan:)

November 1, 2010 at 12:47 PM
Permalink this comment

said...

I love zombies.

November 2, 2010 at 8:21 AM
Permalink this comment

said...

CONTEST JELLY BEKU IS ON!!!! Meh ar join :)

November 2, 2010 at 1:41 PM
Permalink this comment

said...

alien?

jin alien jgk lah..

babi pun alien

November 2, 2010 at 2:50 PM
Permalink this comment

said...

Aku taktau nak judge mende kat kau..looks normal.ahha

November 2, 2010 at 5:38 PM
Permalink this comment

said...

"I watch a lot of western TV shows and I hate how local TV shows turn out these days."

kenapa tak banyak filem/drama kat Malaysia yang boleh buat aku ketawa macam tengok cerita P.Ramlee?

OK aku taknak komen banyak, sebab aku dah cakap cukup banyak kot pasal ni. but one thing i can pre-judge you is, kau memang banyak membaca eh? because you seemed very knowledgeable lah.

*respect*
:D

Anonymous

May 15, 2013 at 12:28 PM
Permalink this comment

said...

When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time
a comment is added I get several e-mails with the same comment.
Is there any way you can remove people from that service? Appreciate it!


Feel free to surf to my website: visit our website

Anonymous

May 17, 2013 at 8:01 AM
Permalink this comment

said...

Hi. I'm wondering if you might be interested in doing a link swap? I see your blog: http://www.blogger.com/comment.g?blogID=6419430854777346591&postID=4420705196647520566 and my website are based around the same subject. I'd really like to
switch links or possibly guest author a write-up for you.
Here is my personal e-mail: ezequiel-segura@zoho.com. Please contact me if you're even slightly interested. Appreciate it.

my web blog: click the next post

Popular Posts