• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Semua orang cerita pasal raya Haji, gua pun tak nak kalah.

Masa raya Haji lepas, gua kat Bandung. Orang sana claim Bandung ni Paris van Java. Entah hape Paris ntah gua pun sangsi. Kat Paris ada gunung berapi ke? Pagi raya itu hari, gua start dengan semayang Subuh pukul 5. Hambik ko. Kat Malaysia semayang pukul 10. Tapi pukul 5-pukul 5 dia pun, cerah macam pukul 7 kat Skudai. Lepas semayang Subuh, gua kejutkan roomate gua. Hambik ko. Kat Malaysia, awek kejut call beratus-ratus kali pun tak bangun.

Sarapan pagi raya gua bukan rendang, serunding, lontong apa jadah yang orang makan semasa pagi raya. Gua makan toast pagi-pagi raya itu hari. Hambik ko. JWW Birch pun tak makan toast pagi-pagi Krismas. Lepas sarapan, gua dan rakan-rakan bergegas berjalan pergi masjid berdekatan. Rakan perempuan gua yang jalan sama nak pergi masjid pelik tengok orang perempuan Indonesia lain semua bawak kotak. Sampai-sampai masjid, hambik ko. Sembahyang atas jalan tar. Ha, pandai-pandai la koma cari lapik. Sejadah pun tak bawak.

Masuk masjid, ternyata gua dan rakan-rakan antara yang terlambat. Baru duduk 5 minit, terus iqamah. Better late than never. Gua syak jemaah kat belakang dah kutuk-kutuk gua. Orang pakai songkok kopiah, gua pakai topi komunis. Orang pakai kain pelikat, gua pakai jeans Levi's siam. Nasib gua bertakbir suara lunak. Imam offer gua mikrofon untuk lead takbir, tapi gua tolak sopan atas alasan gua lebih kepada back-up back-up je.

Habis semayang, dengar khutbah. Gua paham sikit-sikit. Gua paling hangin dengan bilal masjid itu hari. Meleret-leret dia punya bacaan sebelum imam bagi khutbah. Tak nak kalah. Tau la suara sedap. Pensyarah gua, Dr. Paul McCartney (sebab muka dia macam Paul McCartney) siap kata nak fast forward je part bilal tu. Stoddart gelak-gelak je dengar. Tapi memang betul. Keep it simple sudah. Kena transfer jadi bilal kat Felda Triang Hilir kang baru tau.

Lepas semayang, gua dan rakan-rakan check-out hotel dan bertolak meninggalkan Bandung menuju Jogjakarta. Terus-terang, sampai sekarang gua tak merasa daging lembu lagi. Si Judiene boleh lak cerita pasal daging masak kicap, daging masak tumis dia. Gua terajang dia gak kang.

Photo

Tuesday, December 1, 2009

pada 6:35 PM


29 nyamuk:

December 1, 2009 at 8:20 PM
Permalink this comment

said...

aku pun makan daging masak kicap, masak kari. amacam?

apekata lu record kasi bukti suara lunak takbir. wa dah 99% percaya ni.

December 1, 2009 at 8:20 PM
Permalink this comment

said...

Hambik Aku!

aku yg 1st kan. hehe.

December 1, 2009 at 8:21 PM
Permalink this comment

said...

Hoh! Dia pun tukar template jugak noo...

December 1, 2009 at 8:22 PM
Permalink this comment

said...

alamak..yob first..dengki betol aku ngn mamat tu.

kalo la boleh fast forward..ko leh imejin x?

December 1, 2009 at 8:26 PM
Permalink this comment

said...

hahah hamnbik ko..!! lawak.. :P

December 1, 2009 at 9:00 PM
Permalink this comment

said...

aku dah telebih makan daging dah.
rendang daging, sup daging, sup gearbox, bbq, steamboat, sumelah.
hambik ko!

haha
X)

December 1, 2009 at 9:29 PM
Permalink this comment

said...

hahaha~
rumah gua banyak daging~
lu nak ke Avid?
BTW, Avid, Arsenal kalah mingu ni~
takziah~

December 1, 2009 at 11:30 PM
Permalink this comment

said...

hambik kau tak merasa daging
rasa die macam kek lapis jer
rilek lar

December 1, 2009 at 11:50 PM
Permalink this comment

said...

haha..simpan je la niat ko nk makan daging smpai ko blk msia..makan toast pon ok ape..hehe

December 2, 2009 at 1:35 AM
Permalink this comment

said...

ko nak daging ke?
sila amik dkt umah aku
haha
aku dah jemu

December 2, 2009 at 5:49 AM
Permalink this comment

said...

hambik ko x dpt rase daging lembu..

December 2, 2009 at 8:09 AM
Permalink this comment

said...

itu mee bandung tarak ada juga?

elok jugak levi's siam. kalo levi's bandung. gua agak nanti dia pakai bahasa subtitle.


livis.

December 2, 2009 at 5:54 PM
Permalink this comment

said...

oit oit
ni pehal sampai nama aku pn msk sekali neh
tp xpela, aku maapkan coz tlg promote blog aku secara xlgsung
mwahahahaaha!

kesian plak aku baca kisah raya ko
kalo dekat aku dah anta da makanan sket
hehehehe~~

December 2, 2009 at 6:19 PM
Permalink this comment

said...

eh bukan ko tdoo ke maser khutbah. Post nak baik je. Muntah darah aku kat sini.. haha

December 14, 2009 at 2:57 PM
Permalink this comment

said...

Dr. Paul McCartney lecture kamu fakulti mane??

December 17, 2009 at 2:46 PM
Permalink this comment

said...

@ yob
haha..malu la gua...

December 17, 2009 at 2:47 PM
Permalink this comment

said...

@ paan
gua tukar lama dah...haha...

December 17, 2009 at 2:48 PM
Permalink this comment

said...

@ mimie
xleh ler..

December 17, 2009 at 2:51 PM
Permalink this comment

said...

@ boneka
adeh!

December 17, 2009 at 2:52 PM
Permalink this comment

said...

@ arief
bila lu dah gemuk, awek lu pass kat gua ok?

December 17, 2009 at 2:53 PM
Permalink this comment

said...

@ zara
arsenal main2 je tuh...

December 17, 2009 at 2:53 PM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
haha..kek lapis...cam sial...

December 17, 2009 at 2:55 PM
Permalink this comment

said...

@ iyllienaz
siyesly...toast der rasa selipar...

December 17, 2009 at 2:55 PM
Permalink this comment

said...

@ hans
menangis fakir miskin baca komen lu...

December 17, 2009 at 2:56 PM
Permalink this comment

said...

@ i'msosupernotcool
damn you..!

December 17, 2009 at 2:57 PM
Permalink this comment

said...

@ kuwe
lu jgn main2...nak levis ori yg murah lu pergi bandung..livis2 ni tak main la kat bandung...

December 17, 2009 at 2:58 PM
Permalink this comment

said...

@ judiene
ur welcome!

December 17, 2009 at 2:59 PM
Permalink this comment

said...

@ mute
mana ada...aku tgh khusyuk la tu...

December 17, 2009 at 2:59 PM
Permalink this comment

said...

@ noharanutdya
fkkksa

Popular Posts