• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Teori gua dalam entri ni ternyata berhasil lagi.

Tepat jam 8 malam waktu Malaysia tadi, pasukan bola sepak Malaysia yang tak pernah-pernah orang ambik tahu tiba-tiba masuk seksyen berita utama dalam Buletin Utama TV3. Last time pasukan bola negara masuk berita utama dalam Buletin Utama adalah masa Malaysia beat Thailand 3-0 dulu. Gua tak ingat competition apa. Tapi rasanya Tiger Cup. Indra score free kick lawa masa tu.

Tahniah buat K. Rajagobal. Dan terima kasih juga buat K. Rajagobal sebab tak pakai taktik tradisional 4-4-2 macam B. Sathianathan dan Abdul Rahman Ibrahim pakai dulu. Striker Malaysia badan kecik-kecik. Kalau main traditional 4-4-2, letak Maicon sebagai bek kanan pun kita takkan score melainkan Didier Drogba tiba-tiba tukar kerakyatan dan jadi rakyat Malaysia.

Secara taktikalnya, K. Rajagobal memang spot-on petang tadi. Meskipun main 4-4-2, Rajagobal tak suruh wingernya cross bola tinggi-tinggi. Tempo game dilajukan dan winger main low cross je. Bijak bagi gua. Bertepatan dengan fizikal pemain Malaysia. Bek kanan dan bek kiri; Nasriq Baharum dan Mat Sabre Abu bermain cemerlang. Winger pulak tak abaikan defensive duties mereka. Setiap kali Vietnam attack, winger sentiasa track back dan tolong bek masing-masing. Keeper pun nampak convincing and safe when called upon. Centre back walaupun ada moment of slopiness tapi recovered well. A bit lucky to get away after the hotshot of Vietnam missed a sitter during injury time, though.

Yang gua nak komen, midfield tengah. Safiq Rahim masa 1st half memang tak guna. Dapat bola asyik nak buat through ball straight kat striker je. Sabar la dulu. Pass kat winger la brader. Gunakan width padang tu. Paling gua hangin defensive midfield match tu. Guru nama kat jersinya. Tahan bola macam budak Estet Jenderata main bola. Fail sesaja. Senang hilang bola. Bila kena closed down dengan midfield Vietnam, terus hilang posession. Main simple dah la macha. Lu nampak area lu crowded lu passing la balik kat centre back. Pastu biar centre back bypass midfield by pumping long ball ke striker terus. Simple. Jangan la bajet macam lu tu Esteban Cambiasso.

Overall, defender Malaysia banyak buat interception sebab mereka jaga space dengan baik. Pastu, bek kiri Malaysia lak jenis nonsense punya attitude. Nampak Vietnam bawak bola je, terus hassle. Get stuck in. Memang tak hidup langsung kapten Vietnam tuh. Buat Aidil, lu tu centre back. Tak payah la main fancy. Simple sudah. Ini nak buat Cruyff turn la, apa la. Gua harap lu baca blog gua.

Oh yeah. Satu lagi cerita menarik untuk diceritakan kepada cucu-cucu gua masa gua duduk kerusi malas di pagi Ahad sambil minum teh di koridor.

Photo

Thursday, December 17, 2009

pada 10:36 PM


28 nyamuk:

December 17, 2009 at 11:39 PM
Permalink this comment

said...

hmm..mekasih untuk ulasan yang lengkap,tepat n tegap ni..amat berguna untuk aku yang cuma tahu result score kt wall facebook je..huhuhu

December 17, 2009 at 11:45 PM
Permalink this comment

said...

@ mimie
setakat ni, ni ulasan paling teknikal pasal msia vs vietnam. haha. saja nak lepas geram.

December 18, 2009 at 12:02 AM
Permalink this comment

said...

ulasan ko mcm pengulas bola kat tv..hehehe

pepun,alhamdulillah..smstinya negarra kita sgt brbgga..inila malaysia boleh!!!!!!

December 18, 2009 at 1:19 AM
Permalink this comment

said...

haha.

gua minit minit awal ada rasa nk hempap jugak tv ni. main bola ke main galah panjang.

tp da lama lama ok la jugak tgk main nya.tp gua rasa. kalo dgn totenhem pun tak boleh nk beat lagi nih.

December 18, 2009 at 2:17 AM
Permalink this comment

said...

Owh....begini ya org xcited tgk bola??sampai ulasan bola di buatnya..muahaha

December 18, 2009 at 2:18 AM
Permalink this comment

said...

aduh2,,,komen yang mantap2,,ketat2,,manpat2..
huhu pape pon btol gak yg anda ckap tu...truskan..huhuhu

December 18, 2009 at 6:31 AM
Permalink this comment

said...

haha..
malaysia menang wehh..
suka gila gua..

December 18, 2009 at 7:34 AM
Permalink this comment

said...

pergh..ni ko bukan setakat jd pengulas bola..silap2 ley ganti k.rajagobal..haha

December 18, 2009 at 9:22 AM
Permalink this comment

said...

gua syak lu ni perisik arsenal yang nak cari muka baru utk team arsene wenger kat malaysia

December 18, 2009 at 12:12 PM
Permalink this comment

said...

ye msia mng..dan ak x dpt tgk pun..nway, salam maal hirah ye..:)

December 18, 2009 at 3:35 PM
Permalink this comment

said...

wa rasa lu ni something la.

lu buat ulasan lengkap gila, macam terbaik dari ladang.

wa faham jugak la, kehendak naluri lu.

lepas ni lu cuba buat ulusan bola jaring pulak, wa nak tahu GS GB G ape lagi tu ape?

December 18, 2009 at 5:30 PM
Permalink this comment

said...

hasbullah awang versi blog
huhu

December 18, 2009 at 6:48 PM
Permalink this comment

said...

hehe
bijak u ulas
blh jadi pengulas ni

December 19, 2009 at 1:04 AM
Permalink this comment

said...

kO ajar aku bahasa bOla hari nih~

December 19, 2009 at 1:32 AM
Permalink this comment

said...

@ jane
haha...tak bole la..kat tv depa pakai bahasa berbunga2....

December 19, 2009 at 1:33 AM
Permalink this comment

said...

@ kuwe
lu banding ngan spurs apa cite?terkapai2 aidil tu nak menanduk bola dengan crouch kang...

December 19, 2009 at 1:36 AM
Permalink this comment

said...

@ wanie
ya..mcm tu la gila bola..haha..

December 19, 2009 at 1:37 AM
Permalink this comment

said...

@ khairine
haha..xde hal la nak ulas2 ni...

December 19, 2009 at 1:39 AM
Permalink this comment

said...

@ i'msosupernotcool
time kalah suka lagi x?

December 19, 2009 at 1:40 AM
Permalink this comment

said...

@ iyllienaz
insyallah...gua berharap gak nak jadi manager msia ni...hehe...

December 19, 2009 at 1:43 AM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
tak..gua dah deal dengan stan kroenke. gua take over arsenal 2019 nanti...

December 19, 2009 at 1:44 AM
Permalink this comment

said...

@ green
salam maal hijrah!

December 19, 2009 at 1:45 AM
Permalink this comment

said...

@ yob
nak bola jaring pulak....penampo gak kang...

December 19, 2009 at 1:48 AM
Permalink this comment

said...

@ hans
hasbullah bahasa berbunga...gua pakai bahasa pasar borong je...malu la gua...

December 19, 2009 at 1:49 AM
Permalink this comment

said...

@ cik bumble bee
takde hal la..haha...

December 19, 2009 at 1:50 AM
Permalink this comment

said...

@ ah fatt
agak2 bole singkirkan shebby x? hehe..

December 19, 2009 at 12:14 PM
Permalink this comment

said...

superb. teruja aku baca ulasan ko.
kalah karam singh walia. eh, tetiba jerr.
haha.

December 19, 2009 at 2:31 PM
Permalink this comment

said...

@ sizuka
haha..tq2..

Popular Posts