• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Penangan Sinar. fm
Dipos oleh avid

Semuanya bermula pada tahun 2002. Ya, tahun 2002 lagi. Dah la entri lepas gua baru cerita pasal gua kena belasah senior pada 2002. Entah, 2002 banyak mengajar gua pasal hidup. Tahun tu gak la gua 1st time ponteng kelas prep gara-gara World Cup. Tahun tu gak la tiba-tiba gua dapat chocolate bar kat bawah meja dari sorang budak perempuan. Tahun tu gak la gua sedar adalah perbuatan keji untuk berkongsi chocolate bar pemberian budak perempuan tu dengan satu classmate laki.

Balik lepas tengok Avatar pukul 11 tadi, gua makan malam dengan the-ultimate-girl-next-door. Sape dia the-ultimate-girl-next-door gua? Nanti la gua cerita. Siri lain. Mungkin lepas gua jumpa bapak dia nanti. Gua makan nasi gorenag ikan masin. Dia makan tomyam ngan nasi kosong. Masa tu, ada satu kafe pasang Sinar.fm tahap kuat nak kena lempang punya. Lagu Spring 'Sampainya Hati' berkumandang. Dalam sub-sedar, tiba-tiba gua sing along lagu tu.

"What the hell, dude. You are a punk rocker through and through!" kata jiwa kebaratan gua.

"Kepala hotak lu. Lu orang Melayu. Ni memang lagu lu masa kecik-kecik dulu!" balas jiwa ketimuran gua.

Gua biarkan mereka bergaduh. Gua terus sing along sampai habis lagu. Bila lagu seterusnya main, lagu Broery Marantika. Gua tak tau nak nyanyi. Jadi, gua makan.

Sebelum 2002, iaitu sebelum gua dapat 1st walkman gua, gua dengar rock kapak. Kumpulan Iklim kumpulan faveret gua. Sape kutuk Saleem masa tu, gua terajang tanpa kompromi. Lepas dapat walkman Sony gua, gua start dengar Hitz.fm. Satu-satu gua belajar. Kylie Minogue. S Club 7. No Doubt. Christina Aguilera. Mariah Carey. Faith Hill. Cais! Apa jadah penyanyi pop je gua mention ni? Disebabkan walkman gua ada pemain kaset sekali, gua rasa gua perlu beli kaset. Jadi, gua pergi ke kedai kaset kat Terminal One, Seremban. Tapi gua tak tau kaset apa jadah gua nak beli. Jadi, secara random, gua angkat kaset Blink 182; Take Off Your Pants and Jacket.

Lepas Blink 182, gua angkat Green Day. The Strokes. All American Rejects. Bowling For Soup. Rancid. Sex Pistols. Ramones. Less Than Jake. The Vandal. The Clash. Macam-macam. Sedar tak sedar gua dah tak dengar lagu Melayu hampir 5 tahun sampai la kewujudan Hujan masa gua dengar lagu Pagi Yang Gelap kat radio kereta member gua pada 2007. Mati-mati gua ingat band Indonesia ceruk estet mana yang buat lagu tu. Sedap pulak. Bangga akhirnya ada lagu buatan Malaysia yang berjaya membuatkan sesi mandi dan buang air gua lebih berjiwa ketimuran dengan dendangan lagu-lagu Malaysia dari suara gua.

Balik bilik lepas makan, gua terus bukak folder koleksi lagu rock kapak gua. Gua ulang lagu Iklim - Gerhana Cinta Luka 7 kali. Gua berkaroeke kejap. Budak bilik sebelah dah start ketuk pintu bilik gua pakai penyapu.

P/S: Babi best cerita Avatar.

Photo

Saturday, December 19, 2009

pada 2:02 AM


46 nyamuk:

December 19, 2009 at 4:05 AM
Permalink this comment

said...

hahahahaha.. ternyata sora ko ehem..ehem.. hahahahaha...

December 19, 2009 at 4:46 AM
Permalink this comment

said...

Sengal!bajet hot ler nyanyi lagu barat?cis!

December 19, 2009 at 7:20 AM
Permalink this comment

said...

gile dude..
kita sama la..
gua pon bermula dengan TOYPAJ..

tp skang lagu bengang akim af nyanyi pun gua layan..
x campur lg aizat hidung tembam tuh..
haha..

December 19, 2009 at 8:04 AM
Permalink this comment

said...

aku nak stOp dgr hitz.fm la lps nih. serius!

December 19, 2009 at 10:37 AM
Permalink this comment

said...

gile lama ko xdgr lagu melayu..aku rasa klo bukak hitz pon kadang2 aku tukar hotfm jugak..

December 19, 2009 at 11:30 AM
Permalink this comment

said...

ukh nk kene tgk nh citer avatar..;p

December 19, 2009 at 11:54 AM
Permalink this comment

said...

huhu
lu kira orait la tu
gua besar2 jer the strokes duk dalam telinga
kalau lu tanya lagu2 malay ngan tuan punya badan nyanyi satu haram gua tak kenal

ya gua tau..gua jerk

December 19, 2009 at 12:02 PM
Permalink this comment

said...

hahahahaaa..
dh laa nyanyi kuat2 lagu cm2..
sape yg xmrh..

best ke Avatar??
best cmne 2???

December 19, 2009 at 12:10 PM
Permalink this comment

said...

patot pukul pakai penyapu je.
memekak malam2. hahaha.
mcm2 laa:D


review siket psl avatar.nak tgk tp takot xbest. bazir duit je nnt. heheh:P

December 19, 2009 at 12:33 PM
Permalink this comment

said...

hai salam kenal...
ko ade blajar silat x???
kalau budak2 nak bntai ko bantai je balik hahaha
tapi xagak2 lah nak karoke pun jgn lah smpai malam seh

December 19, 2009 at 1:06 PM
Permalink this comment

said...

iklim feveret gua jgk tu..

best ke avatar? ramai ckp best..ni kena g tgk nie..

December 19, 2009 at 2:02 PM
Permalink this comment

said...

giler arr..sebijik sama mcm aku..aku start dengar hitz dari taun 2000.smpai skang.u mmg x layan sangat lagu melayu.kecuali yang best mcm indie..

tp kalo ade dgr lagu lame ms kecik2 dulu,i cant stop to sing along.

give me five dude!!

December 19, 2009 at 2:04 PM
Permalink this comment

said...

jiwa pun boleh gaduh ye...
nice story...
salam perkenalan

December 19, 2009 at 2:40 PM
Permalink this comment

said...

@ kawie
hahaha...senyap2 dah...

December 19, 2009 at 2:40 PM
Permalink this comment

said...

@ wanie-san
haha..lebih kuang la..

December 19, 2009 at 2:42 PM
Permalink this comment

said...

@ i'msosupernotcool
ah..lagu bengang tu pun gua xtau...

December 19, 2009 at 2:43 PM
Permalink this comment

said...

@ cik bumble bee
haha..x pyh la wei kalau x ikhlas..

December 19, 2009 at 2:44 PM
Permalink this comment

said...

@ iyllienaz
gua tak asal..tiap kali gua switch ke hot fm aje mesti tgh iklan...

December 19, 2009 at 2:45 PM
Permalink this comment

said...

@ nadirah
gi la tgk..mmg x rugi r...

December 19, 2009 at 2:46 PM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
cayalah koyuki...haha...misteri betul la lu ni...

December 19, 2009 at 2:47 PM
Permalink this comment

said...

@ rowena
best camne? lu tgk sendiri r sng..

December 19, 2009 at 2:49 PM
Permalink this comment

said...

@ sizuka
ala..gua memekak malam tu je pun...bukannya dia stadi pun time tu...hehe...

December 19, 2009 at 2:52 PM
Permalink this comment

said...

@ generasi clan
hehe..gua x reti bergasak2 ni..

December 19, 2009 at 2:54 PM
Permalink this comment

said...

@ ~AmyLiana8886~
iklim pujaan satu msia tu dulu..

December 19, 2009 at 3:07 PM
Permalink this comment

said...

@ Mimie.Candy Cane
yeah! high five!

December 19, 2009 at 3:09 PM
Permalink this comment

said...

@ bulan itu aku
orait..gua follow lu...

said...

aku memang xminat lagu omputeh
xleh terima
xde satu pun yg aku hafal

December 19, 2009 at 4:07 PM
Permalink this comment

said...

hahaha patut nye bkan pkol pkai pnyapu...hamik tong smpah yg nuh bersise humban je kat luar pntu...
baru yg sdang gamat nyanyi tuh benti, tros sapu..haha

December 19, 2009 at 5:01 PM
Permalink this comment

said...

hehehe.. lagu indon lagi besh dari lagu sini...

tp bunkface ok wat?

December 19, 2009 at 7:06 PM
Permalink this comment

said...

hahaha
betul tu aku kata Avatar best
itu rating aku kasi tinggi2 tu bukan saja2 tau
sebab memang best

December 19, 2009 at 7:48 PM
Permalink this comment

said...

@ noorlaila
bagus2...sedih betul minda gua dijajah kan?

December 19, 2009 at 7:49 PM
Permalink this comment

said...

@ khairine
amboi..pengalaman sendiri ke?haha..

December 19, 2009 at 7:50 PM
Permalink this comment

said...

@ jard
what? again?

December 19, 2009 at 7:51 PM
Permalink this comment

said...

@ hans
betul2..sbb baca rating lu la gua decide tgk...

December 19, 2009 at 9:16 PM
Permalink this comment

said...

lagu lama kalo layn karaoke menga best!
moh lah kita kenal kenal

December 19, 2009 at 11:31 PM
Permalink this comment

said...

@ seroja
moh2 la kite...

December 20, 2009 at 10:45 AM
Permalink this comment

said...

ish2... baru nak berkarya... dah kena ketok2 pintu ngan penyapu... neighbour u patot bersyukur u nyanyi... sbb dah bape ari dah tak ujan2... :))

salam singgah...

Anonymous

December 20, 2009 at 10:47 AM
Permalink this comment

said...

Aslmualaikum avid gunner..

wa tgk avatar...smpai part kt pokok tu trus tdo..siap berdengkur smpai abes citer...hahaha


salam maal hijrah bro


yusuf mujahidin

December 20, 2009 at 11:55 AM
Permalink this comment

said...

Aku nak p genting jugak!!! tp bile??? haha

December 20, 2009 at 11:56 AM
Permalink this comment

said...

Aku confirm roomate ko terseksa dengar ko nyanyi.... HAHAHA

December 20, 2009 at 12:35 PM
Permalink this comment

said...

@ rizwan's sweetheart
haha...kutuk berlapik punya stail...

December 20, 2009 at 12:36 PM
Permalink this comment

said...

@ yusuf
pakcik dah tua beno la tu...keh keh..

December 20, 2009 at 12:37 PM
Permalink this comment

said...

@ mute
toha sumbat telinga dia ngan earphone..haha..

December 20, 2009 at 12:49 PM
Permalink this comment

said...

follow faezblogger bro..:)
byk tip dan rik blogger disana.

December 20, 2009 at 1:41 PM
Permalink this comment

said...

haha...nyanyi smpi pintu kena ketok..
nama x tulis sinopsis sal avatar..

December 20, 2009 at 10:55 PM
Permalink this comment

said...

kesimpulannya : salah kan walkman! haha

Popular Posts