• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Satu benda yang paling gua suka pasal bola adalah bagaimana ia berfungsi sebagai alat yang menyatukan ummah. Tak caya lu cuba tengok masa build-up Final Piala Malaysia 2009 yang baru je habis tadi. Lumut yang gua tengok tak penah-penah cite pasal bola tibe-tibe buat lagu Hoben Jang Hoben. Zara yang sibuk menanda nota Pendidikan Jasmani kelas 2 Uranus tibe-tibe buat nota kaki pasal bola kat entri terbarunya. Masa MU kalah ngan Liverpool dia tak bising apa pun. Menikus je. Saje je alih perhatian gua dengan cerita jadi cikgunya. Nasib baik la pointer mouse MU kat blog dia tak tukar gambar teddy bear cute-miut.

Semangat perpaduan yang terkandung dalam bola sepak sangatlah bertepatan dengan konsep masyarakat Islam Hadhari yang mendukung kekuatan umat Islam di Malaysia. Kalau gua gubal Perlembagaan Malaysia dengan Lord Reid zaman merdeka dulu, gua mau tambah 'Kesetiaan kepada bola sepak tanpa berbelah bahagi' kat Rukun Negara. Sapa tak setia gua lucutkan kerakyatan.Gua nak tengok hari kemerdekaan negara disambut dengan aneka perlawanan bolasepak di Dataran Merdeka. Bukannya berarak pakai kostum bunga tak tentu hala.

Perpaduan masyarakat Islam Hadhari perlu dipupuk kepada sejak di padang bola lagi.
(sekadar gambar hiasan)


Dan gua juga percaya segala perang dalam sejarah peradaban manusia dapat dielakkan sekiranya mereka dibekalkan dengan sebiji bola, sebuah padang, seorang pengadil dan tiga orang pembantu pengadil. Contohnya, dalam Perang Dunia Kedua, WWII. Kalaulah Jerman dan Allied Army Forces dibekalkan dengan bola, gua percaya mereka boleh setel perang tu dengan lebih cepat tanpa mengorbankan nyawa. Datuk Maharajalela dan Pandak Lam kompem menang punya lawan JWW Birch. Senang. Tak payah nak bunuh-bunuh masa orang tengah mandi. Masalahnya, takde orang nak sponsor bola. Tu yang setel pakai silat, senapang, meriam gajah suma tu.

Pandak Lam antara mangsa kelekaan pihak tertentu membekalkan sebiji bola kepada
masyarakat madani Perak pada awal 1877.


Kesimpulannya, teruskan meminati bola. Jangan tunggu perlawanan final je. Jangan tunggu sampai gua meraban macam ni.

Photo

Sunday, November 8, 2009

pada 5:12 AM


18 nyamuk:

November 8, 2009 at 8:48 AM
Permalink this comment

said...

hahaha~
gua letak sebab orang dah meroyan dah~
cakap, kenapa gua gilakan MU, tapi tak eprnah hupdate tentang bola~

kih3~

November 8, 2009 at 9:19 AM
Permalink this comment

said...

hahaha...
namo den plak dah sangkut kek situ ha...


tapi wa suke la plak entry lu ni.

time wa bace ni hati wa bernada serius...ada betul gak ckp lu tuh.
tp part perlembagaan tuh..
wa senyum kecil.

November 8, 2009 at 4:26 PM
Permalink this comment

said...

@ zara
sebab lu tanak kena kutuk dengan gua..haha...

November 8, 2009 at 4:27 PM
Permalink this comment

said...

@ lumut
gua serius tang perlembagaan tuh...yang lain tu dah merepek dah...hahaha....

said...

bro...knape takziah?

apepon mmg bola ni agen perpaduan...

hoben jang hoben...(mlm td aku skong kelate)

haha

November 8, 2009 at 8:32 PM
Permalink this comment

said...

setuju...bola mmg leh jd pnca perpaduan..tp mmg xjd perpaduan r klu kalah xleh terima g bkar kerusi g cr gado..final smlm boleh kre 60% tgk huru hara penonton, 30% tgk huru hara pemain, 10% je ada gaya bola betul..

November 9, 2009 at 5:18 PM
Permalink this comment

said...

gua suke gambar selingan tuh je...
ouchh gunners!!

November 9, 2009 at 5:43 PM
Permalink this comment

said...

@ yusuf
pakcik ni dah rabun rupanya...tazkirah daa....hahah...

November 9, 2009 at 5:47 PM
Permalink this comment

said...

@ razman
haha...nasib baik gua 10% tuh....

November 9, 2009 at 5:48 PM
Permalink this comment

said...

@ dzul hafixi
haha...ada propaganda letak gambar tuh....

November 9, 2009 at 5:48 PM
Permalink this comment

said... This comment has been removed by the author.

November 9, 2009 at 8:37 PM
Permalink this comment

said...

hehe
worth to read abes

bak kata benjamin franklyn yg baru dibaca dlm blog jard, nak buat org kenang tyme kite da mati, write worth to read or do thing worth to write

November 9, 2009 at 9:05 PM
Permalink this comment

said...

@ joe
wow...thanks!

November 9, 2009 at 10:34 PM
Permalink this comment

said...

terbaek.
bangga aku 1 u ngan ko..
haha

November 9, 2009 at 10:38 PM
Permalink this comment

said...

@ green
hahaha...aku gak..

November 11, 2009 at 2:40 AM
Permalink this comment

said...

kalo gitu weh..
kompleks sejaRAH pasir salak tuka jadi stadium bola la weh...
gler smat!

November 11, 2009 at 3:09 AM
Permalink this comment

said...

@ jojo
lu buat kertas kerja, gua tolong anta kan ke kerajaan perak. amacam?

November 16, 2009 at 3:24 AM
Permalink this comment

said...

wokeh bro..
no hal..aku siapkan ketas keje~~
lu g la ngadap raja nazrin dan kerabat perak~~
aku sokong ko dari blakang!
kah!

Popular Posts