• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Cerita ni fresh lagi.

Malam semalam, dalam pukul 9 gitu gua dan rakan-rakan sampai ke LCCT dari Jakarta. Turun kapal terbang gua tolong sorang rakan gua ni angkat barang dia. Babi berat beg dia. Gua syak dia beli pembantu rumah untuk hadiah mak dia. Gua jalan belakang Stoddart. Stoddart punya barang lagi banyak. Dengan beg kain batiknya, gua hampir-hampir ingat depan gua tu pakcik Indonesia nak berniaga pasar malam jual minyak gamat. Nasib baik beg galasnya jenama Nike.

Lepas check passport apa semua, gua dan rakan-rakan tunggu ambik bagasi kat bahagian baggage claim. Tengah tunggu-tunggu, mata gua tiba-tiba tertumpu kat satu menatang yang gua tau tak sepatutnya berada kat mesin pusing-pusing tu. Gua sangsi antara G-string atau panties. Tapi gua rasa menatang tu panties. Gua tengok foreigner sebelah gua pun usha pelik. Awek dia tersengih-sengih.

Makin lama panties tu makin dekat kat tempat gua berdiri. Perghh...BUM Equipment tuh jenamanya. Kaler biru tua. Ada belang-belang horizontal berkalaer biru muda skit. Gua dah stat sengih-sengih dengan rakan-rakan lain. Gua syak brader yang ambik baggage dari kargo kapal terbang saja-saja letak panties tu. Tiba-tiba, Stoddart kucar-kacir ambik spender tu. Satu airport gelak guling-guling.




P/S: Kalau itu spender gua, gua rela beli baru. Ah, lagi satu. Gua nak hire sorang untuk tembak Cashley Cole. Setakat ni, baru Max Payne hantar resume.

Photo

Monday, November 30, 2009

pada 2:08 PM


OK. Ni entri last gua sebelum gua balik mengaji Muqaddam kat Indonesia bermula pagi Ahad esok. Gua nak bagi ilmu feqah pasal semayang Jumaat.

Back in 2005, macam Jumaat sebelum sebelum tu, hampir semua budak sekolah gua bantai tidur masa khutbah Jumaat. Termasuk gua. Kalau ada budak tak tidur, bermakna sama ada khatib tu memang otai atau pun budak tu bantai tidur dalam kelas. Gua syak kalau bantai orang tidur ada dalam rukun khutbah, dah lama khatib turun mimbar hayun tongkat fancy-nya kat bebudak sekolah gua.

Satu hari, macam biasa budak-budak sekolah gua masuk masjid. Duduk diam-diam. Khutbah start. Sekor sekor bantai tidur. Ada yang tidur menongkat dagu sambil bersila. Ada yang landing kepala kat carpet terus sambil bersila. Budak-budak kurus biasa buat perangai macam ni. Budak-budak gemuk bersandar kat dinding, tidur menganga. Ada yang landing kepala kat peha member sebelah.

Bila khutbah habis, bilal start iqamah. Masing-masing kucar-kacir bangun. Disebabkan tidur sambil bersila, kaki biasa kebas. Masa kaki kebas ni la banyak budak sekolah gua 'berzapin'. tarian zapin sebelum semayang terjadi bila kaki lu kebas, lu nak berdiri pun payah. Kalau lu berdiri gak, confirm lu berzapin. Keh keh.

Masa semayang itu hari, gua semayang belakang budak kelas gua; James Franco. Masa imam bangun dari sujud rakaat pertama, gua tengok James tak bangun-bangun sujud. Gua syak James mati beriman. Gua baca Mastika orang mati masa sujud ni biasa orang soleh je. Tak tau pulak gua James ni soleh orangnya. Mengutuk Arsenal no. 1. Soleh apa kebendanya tu. Imam dah siap bagi salam kedua, James tak bangun-bangun sujud lagi. Member James kat sebelah cuit bahunya. James terus bangun sujud dan sambung rakaat kedua. Gua kat saf belakang bantai gelak guling-guling dengan siak masjid. Hahahaha.



Bak kata James, cite ni buat pengajaran. Ni gua bagi pengajarannya:
Lu jangan jadi macam James! Hahaha...

Photo

Saturday, November 21, 2009

pada 4:45 AM


UPSR dah lepas. Result dah tau. Sekarang gua syak masing-masing kelam-kabut isi borang masuk asmara. Entah hape best masuk asmara gua pun tak tau.

Back in 2000, lepas dapat keputusan UPSR mak gua kucar-kacir mengatur masa depan gua dengan merembat seberapa borang asmara sebanyak mungkin. Gua pulak tak habis-habis main digimon. Pantang jumpa budak yang ada digimon, gua ajak berlaga dengan binatang digimonnya. Tak matang langsung, marah bapak gua. Bapak gua kata masa dia umur 12 tahun dia keliling kampung jual ais krim. Gua bukak peti ais sebijik ice pong pun takde. Macam mana gua nak jual?

Setelah beberapa ketika, gua dapat surat tawaran masuk sekolah asrama. Mak gua jadi super kucar-kacir. Dibawaknya gua pergi kedai jahit untuk tempah uniform sekolah, kedai kasut untuk kasut sekolah gua, supermarket untuk stok makanan locker gua dan macam-macam benda yang budak asrama pakai. Disebabkan keluarga gua masa tu tak loaded, mak gua pergi gadai barang kemasnya sebelum beli barang-barang kelengkapan asrama (Trimas, mak). Gua pulak boleh ngada-ngada mintak buat uniform gua kat butik Armani.

Hari pendaftaran hari Ahad. Disebabkan rumah gua jauh, family gua bertolak Sabtu pagi. Menumpang rumah pak cik kat Senawang. Pagi Ahad nak pergi daftar tu, perut gua rasa lain macam. Memikirkan gua bakal duduk asrama, duduk sorang-sorang, mak gua jauh beribu batu, membuatkan gua rasa macam tanak masuk asrama. Tapi gua tak rela ditampar bapak gua di pagi Ahad yang ceria itu hari. Jadi, gua diam je sepanjang perjalanan pergi asrama buat pertama kali.

Lepas daftar, gua pergi lunch dengan mak bapak gua kat satu restoran hidup-segan-mati-tak-mahu tak jauh dari asrama. Gua savor setiap moment makan dengan family gua masa tu. Entah nape, syahdu semacam gua rasa tengahari tu. Mak gua macam biasa. Excited je muka. Bapak gua lagi tak bole blah. Muka toye je. Gaya macam gua masuk Henry Gurney.

Habis lunch, bapak gua kata dia nak balik. Mak gua pun kata nak balik. "Dah takde pape lagi kan? Biskut roti suma ada kan? Sabun apa suma dah beli siap kan?" tanya mak gua. Gua angguk pelan. Tekak gua rasa perit. Masa tengah salam cium tangan mak gua sebelum dia balik, gua give up. Gua menangis jugak akhirnya. Babi. Belum pape dah homesick. Mak bapak gua senyum je sambil pujuk-pujuk gua. Last-last, dorang balik gak. Gua lepak tandas habiskan tangisan gua. Hahaha.

P/S buat adik gua: Aku tak sabar nak tengok ko nangis plak nanti! Hahaha...

P/S buat koma: Jangan lupa jawab poll hijau gua tu.

Photo

Friday, November 20, 2009

pada 5:26 AM


"Tu la, lain kali pergi perpustakaan pinjam la buku cerita English sikit. Ini tak, pinjam buku ntah pahape. Nelayan Yang Jujur lah. Sang Kancil dan Kawan-Kawan lah. Rumah Berpuaka lah. Kan dah dapat B UPSR," bebel gua.

"Nak buat macam mana. Belajar English kat sekolah pun pakai Bahasa Melayu."

Gua rasa nak terajang cikgu yang mengajar English tu. Hancur harapan nak tengok adik gua masuk MCKK.

P/S: Adik gua dapat 4A 1B. Okey la.

Photo

Thursday, November 19, 2009

pada 5:08 PM


Lu Memang Lubang Dubur
Dipos oleh avid

Sementara menunggu play-off World Cup 2010 antara Bosnia dan Portugal, gua nak cerita lagi. Gua nak Bosnia menang. Edin Dzeko tengah berapi sekarang.

Satu hari, sedang gua tengah sedap-sedap bersemayam atas kerusi main Football Manager 2009, pintu bilik gua diketuk. Ketuknya slow takat dengar cukup-cukup je. Sopan je. Gua syak gadis-gadis yang baru habis training volleyball kat court berdekatan mintak tumpang rehat bilik gua. Mungkin nak pinjam tuala gua pergi mandi sekali.

Bukak-bukak pintu, laa....Tabligh.

"Assalamualaikum. Kami ni nak ziarah la ni. Menghidupkan sunnah Rasulullah SAW... ... ..." Gua lost sampai situ. Gua angguk-angguk kepala setiap 20 saat untuk mempercepatkan proses. Dah la pakai boxer je. Pintu gua bukak 1/3 je. Betis hitam gua sorok balik pintu. Kepala je terpacul dari pintu sambil dengar tazkirah tabligh.

Sebelum beredar, brader tabligh ajak gua pergi ke Kem Ibadah kat JB. Kebetulan masa tu dah habis exam. Disebabkan gua tak mendengar sangat apa brader tabligh tu cakap, gua angguk je. Tau-tau, brader tabligh mintak nama penuh dengan no. telefon gua. Gua pun bagi. Brader tabligh beredar. Gua tutup pintu. Sebaik saja tutup pintu, gua tau gua dah melakukan perkara yang gua tak sangka gua lakukan. Gua bakal pergi Kem Ibadah, wei....!

Tiba hari Kem Ibadah tu, henset gua vibrate tak henti-henti. Saje gua silent. Gua tengok skrin henset. Babi. 32 missed call. Brader tabligh tu memang gigih. Gua ligat berfikir macam mana nak keluar dari bala satu ni. Lalu, gua keluar bilik. Cepat-cepat gua jalan pergi ke tempat parking moto gua. Gua stat moto, gua pecut pergi kolej paling jauh dari kolej gua. Kolej 10. Henset gua tinggal bilik.

Sampai kolej 10, gua lepak bilik Putera Arjuna. Gua suka lepak bilik dia sebab bilik budak lain macam sial punya busuk. Bilik Putera Arjuna kemas la sikit. Sambil lepak, gua sembang-sembang dengannya pasal gua tengah lari dari tabligh. Tengah sedap bersembang, gua ternampak Putera Arjuna edit HTML blog dia. Out of nothing, tiba-tiba gua mintak Putera Arjuna buatkan blog untuk gua. Jadi, dari situ la lahirnya blog Aku Dok Kampung Juga ni.

Jam dah pukul 12 tengahari. Gua bajet tabligh dah pergi Kem Ibadah tanpa gua. Gua bajet dorang paham gua memang asshole. Gua balik bilik dan gua buat entri pertama blog gua. Bersejarah betul bila gua kenang.

P/S: Nak kutuk gua boleh tapi jangan guna 'asshole'. Gua syak brader tabligh dah cop pakai 'asshole' dulu.

Edited: Roommate gua; Andrey Arshavin menangis-nangis balik padang main bola kat Slovenia tadi. Gua ingat nak bawak dia balik kampung gua masa musim World Cup 2010 nanti. (19 Nov 2009, 6.03 AM)

Photo

pada 2:33 AM


Entri Bermutu Samy.
Dipos oleh avid

Semalam gua malas nak update blog. Jenguk pun malas. Lepas je siap download PES 2010 Reloaded punya version, gua terus install dan main terus. Wow. Gua main sambil nganga mulut. Grafik lawa gila. Tapi game still terasa ringannya.

Hari ni gua nak cerita sejarah penglibatan gua dalam dunia blog Malaysia. Gua bermula sebagai 'leecher'. Masa tu 2007. Gua tengah search pasal salah satu band favourite gua - Joy Division. Tengah gua mencari-cari bahan bacaan berkualiti pasal Joy Division, tiba-tiba gua nampak satu blog ni. Nama penulisnya Melayu Minimalis (MM). Brader MM ni unik dari segi penulisannya yang menggambarkan dia seorang yang kritis dan pada masa yang sama bijak. Artikelnya banyak berkisar tentang analisis kritikalnya tentang kehidupan, fesyen dan muzik. Nak pulak dia minat British music scene. Lagi la gua suka. Meskipun dia minum arak apa suma, gua masih respek MM dari segi pemikirannya yang tak ortodoks dan konservatif tetapi pada masa yang sama menarik. MM bagi gua perspektif yang lain bagi otak gua dalam melihat kehidupan.

Banda paling gua suka: Siri 'Tafsiran'. Contohnya, dia bagitau macam mana dia mentafsirkan 'Lelaki Ampang'.

Daripada blog MM, gua terklik banyak link blog lain. Tapi satu pun gua tak menusuk jiwa kalbu gua sampailah ke blog brader Pipi. Bagi gua, blog Pipi macam majalah Ujang zaman gua sekolah dulu. Ujang zaman sekarang macam gampang. Disebabkan personaliti gua yang memang humourous, gua melekat dengan blog Pipi right away! Menariknya Pipi ni, apa-apa yang dia tulis, gua mesti gelak. Stail lawak dia bukan stail Cecupak. Walaupun serius, tapi still boleh buat gua gelak. Blog Pipi ni memang terkenal sangat. Gua rasa lu orang pun kenal.

Benda paling gua suka: 'Detail' (ketelitian) yang diterapkan setiap kali dia menulis cerita. Detail ni la yang selalu buat gua gelak. Sepak bola kempis la. Sergah ayam la. Benda kecik tapi bagi gua benda kecik tu la 'ajinomoto' artikel dia.

Kemudian, dari blog PP gua kenal blog brader Lucy. Brader Lucy ni saduran MM + Pipi. Amacam? Bagi gua, Lucy ni memang bijak orangnya. Kalau dia tulis artikel, gua selalu sangat dapat info baru. Gua pernah baca satu artikel pasal bola sepak Malaysia nukilan Lucy. Ideanya untuk membangunkan balik bola sepak Malaysia memang bijak. Gua baca berkali-kali untuk pahamkan betul-betul ideanya. Sedih jugak la bila FAM langsung tak reply cadangannya bila dihantar emel. Kata kat website 'untuk sebarang cadangan dan komen sila emel kepada ....' dah hantar emel tak reply pulak!

Benda paling gua suka: Artikel ni. FYI, idea Lucy ni bakal diterbitkan oleh kolumnis Sinar Harian buat tatapan Sultan bola tika bersemayam di Genting Highland.

P/S: Tiga bloggers ni memang tahap mahaguru. So, tak payah nak jeles-jeles. Banyak benda kita boleh belajar dari orang-orang biasa macam ni lebih daripada orang kenamaan besar-besar.

Photo

Wednesday, November 18, 2009

pada 1:09 PM


Reincarnation
Dipos oleh avid

Have you ever done something awful and degrading? You thought it will disappoint the person you feel important in your life and you decided not to tell her/him about that? Or maybe you thought he/she might as well knew about it sooner or later and you decided to avoid him/her in every opportunity comes?

You were afraid of his/her thought. The thought of him/her beating the crap out of you made things even worse. Soon enough before you realize it, it has been months since the last time you talk to him/her. You chickened out to confront with your own fear. You thought it's best to let the nature and time take their course (You want him/her to call you first).

But, he/she never called you. You gave up waiting and you took a hell of a step to call him/her. You were ready to swallow your pride. You realized he/she might swear at you for God knows how long, so you prepared a well-prepared script before you talk to him/her.

Then, you call him/her. Suddenly.....

"Aww....you poor little fella. Why don't you call me sooner...? Allahuakbar..I thought you've committed suicide!" He/She greeted your call with his/her cute baby talk (in my case, she did).

After one nice phone call with him/her, you drew a smirk on your face.

"I fucking did it.....!!" It felt like you were reborned. Kinda like reincarnation (hey, I don't believe it). Pheww....

Edited: She is my lecturer. (17 Nov 2009, 12.40am)

Photo

Monday, November 16, 2009

pada 5:52 PM


Tantrum...!!!
Dipos oleh avid

Gua rasa nak paranawei je malam-malam buta ni. Kat mana ada jual Tantrum?

P/S: Oh, gembiranya Barney dah clash dengan Robin.

Photo

pada 2:31 AM


Satu hari, gua tengok-tengok iklan kat arked Mentari masa gua tengah berteduh hujan. Ada sorang foreigner berdiri tak jauh dari gua. Foreigner tu tengah tunggu bas. Baru balik PSZ (library) la kot rasanya. Muka pun nerd semacam.

"Why is it always raining lately?" tiba-tiba foreigner tu tanya dengan accent Arabnya.

"Err...I don't know. Perhaps we're in a monsoon season." Gua main jawab. Suka hati pala hotak ko je jawab monsun, getus hati gua yang dah lama tak speaking.

"Is it? Really? Because I was told by my wife in Singapore, there are no rain whatsoever over there for past three hours. It was sunny over there"

"La...ye ke? I mean, really?" Gua makin pelik. Boleh citer kat Mastika ni. Kosmo pun boleh. Harian Metro gua kena tambah citer ada pesta seks skit.

"Yes! Look, my wife texted me." Gua tengok SMS bini dia. Haah. Memang betul bini dia kata kat Singapore tak hujan. Skudai ke Singapore takde la jauh bebenor. Gua makin diselubungi misteri nusantara. Takkan la bini dia nak tipu dia. Takde pekdah pun.

"Well, I'll be damned.." gua balas.

" I know. Weird, huh?" Foreigner tu senyum kat gua.

***

Meteorologist, anyone?

Photo

Sunday, November 15, 2009

pada 6:41 PM


Masa gua sekolah dulu gua rumah hijau. Kat sekolah gua, rumah hijau ni dikira rumah paling 'kulop' la. Budak gemuk-gemuk semua hantar ke rumah hijau. Tak adil betul. Rumah merah pulak ramai wakil-wakil sekolah. Sani yang wakil sekolah dalam bola MSSD sejak darjah 4 tu pun rumah merah. (masa gua sekolah dulu, sapa-sapa yang dah main bola untuk sekolah masa darjah 4, memang power la budak tu).

Jadi setiap kali saringan untuk pilih wakil rumah hijau dalam sukan tahunan, memang gua dan sorang-lagi-budak-yang-gua-dah-lupa-nama yang no 1. Gua pun takde la power sangat. Punya la rendah standard rumah hijau dulu. Nak buktikan yang memang rumah hijau kulop, gua yang mewakili rumah hijau setelah dapat no 1 masa lari 100 meter dalam saringan sesama rumah hijau, dapat tempat second last masa final acara 100 meter. Yang dapat last tu memang bengap. Gua syak dia tunggu orang kira sampai 10 baru dia start lari.

Tapi ada satu acara yang gua expert. Acara lompat jauh. Dalam sekolah, ada dua orang je boleh kayuh di udara dalam acara lompat jauh. Ruzaidi budak jongang dengan gua. Ruzaidi rumah kuning. Masa acara final lompat jauh, gua dan Ruzaidi bersaing neck and neck. Kejap gua jauh. Kejap dia yang jauh pulak. Saingan sengit. Akhirnya gua kalah. Ruzaidi dapat no.1.

Masa acara penyampaian hadiah, gua naik ke podium no.2 dengan muka bangga. Selepas upacara menyanyikan lagu kebangsaan rumah kuning, upacara menyampaikan medal dimulakan. Tapi gua pelik. Cikgu Fauziah pegang kotak berwarna coklat. Bukan patutnya dia letak medal atas dulang ke? Kemudian cikgu Fauziah menyerahkan 5 keping pinggan kepada guru besar. Guru besar bersalam dengan Ruzaidi dan menyampaikan pinggan kemenangannya. Kemudian, guru besar bersalam dengan gua pula. Gua berjabat salam dan menerima pinggan kaca kemenangan gua. Gua syak ada 3 keping. Gua ambik pinggan tu dan gua hetak kat kepala guru besar. Berkecai pinggan-pinggan tu kat kepala botak tengahnya. Gua puas hati lalu turun dari podium. Gua terus ke garaj basikal, ambik basikal gua dan berkayuh ke rumah.

P/S: Part akhir tu memang tipu gila. Haha. tapi part gua menang no.2 dan dapat hadiah pinggan kaca memang betul. Kedekut punya guru besar. Ingat mak gua suka ke gantung pinggan kaca kat Wall of Fame rumah gua?

Photo

Saturday, November 14, 2009

pada 2:00 AM


Sejak akhir-akhir ni gua dah jadi makhluk nokturnal. Malam aktif, pagi tido. Mungkinkah gua perlu menerima tawaran Alfred untuk menjadi Batman? Mungkinkah gua perlu mempertimbangkan pengawal keselamatan shift malam sebagai karier gua secara serius? Mungkinkah gua bakal membintangi Twilight 2?

Gua rindukan zaman light off pukul 11. Gua rindukan zaman liat bangun subuh. Gua rindukan zaman mandi cuit-cuit air di kala subuh. Gua rindu bang azan subuh di surau. Gua rindu makan sarapan lepas semayang subuh. Gua rindu zaman kena terbalik katil pasal liat bangun subuh.

Ni la akibatnya bila sebilik dengan dengan pemain tegar Mafia Wars. Main Mafia Wars pun nak berlampu.

Photo

Friday, November 13, 2009

pada 3:35 AM


"Masuk universiti mak kata belajo dulu. Jangan nak dok menggatai. Abis universiti takde calon nak masuk minang. Sambung master.... Mak kata belajo je. Jangan dok menggatai. Abih master masih takde yang nak masuk minang gak. Sambung pHD...dapat pHD pun takde gak yang sudi." Dr. Mashitah Ibrahim masa gua tengok Forum Petua Mendapat Pasangan.

***

Gua makan ayam penyet malam semalam. Gua nampak member gua makan dengan seorang gadis. Gua tak nampak gadis tu. Tapi gua tau gadis tu bukan sekadar kawan je. Duduk pun berdua. Makan pun bersopan je. Suap nasik pun bersantun. Kalau makan dengan gua, macam ketua puak Jahiliyyah pun ada. Time makan kentaki bukak puasa hari tu, orang baru makan coleslaw dia dah habis satu bucket.

Gua tenang je. Malas gua nak kacau orang berdating sebab gua pun tak suka orang kacau gua punya. Tapi masa dia nak bayar, gua buat bunyi cencurut. Cruut cruut, gua buat sambil mulut gua memuncung. Dia sedar. Gua senyum je. Babi. Senyap-senyap dah ada awek. Haha. Tapi gua takde hal la sebab takkan dia nak buat poster tampal kat blok yang dia dah berpunya?

***

Berbalik kepada forum Petua Mendapat Pasangan. Gua tak pergi pun. Gua tengok .avi aje. Hehe. Mashitah kata kalau lepas habis belajar baru nak mencari calon, payah la. Bukan la payah sangat. Tapi memandangkan kat U banyak makwe lalu-lalang, maka nak cari calon pun senang. Lagi satu, jangan cari yang cun aje. Lagipun banyak awek cun dah kena rembat sebaik sahaja SPM mereka selesai. Paling cun kalau mereka beradab (bukan control ayu ok? Gua anti-control ayu), perangai baik dan pandai menjahit. Kalau cun tapi tak reti jahit jelujur, sape nak?

Cari makwe kat blog pun bole gak. Lagipun banyak makwe tengah berblogging. Gua syak banyak bloggers laki yang syok kat bloggers di kalangan makwe-makwe. Tak caya? Lu tengok contest Lumut. Sikit punya banyak cerita cintan depa ngan Lumut. Haha.

Yang perempuan pun jangan memilih sangat. Laki tengah sikit. Tak tolak yang dah jadi 'sotong'. Gay lagi. Kalau nak hensem macam Brandon Routh, jangan hairan la banyak lelaki kawin dengan gadis sunti Republik Czech dan Ukraine nanti. Dapat convert depa masuk Islam, kan besar pahala.

Men are hunters. Tu nature semulajadinya. Tapi kadang-kadang bila hunters ni dah makin pupus, the hunted one kena step up dan menonjolkan diri supaya hunters bole nampak. Isu perigi cari timba ke tolak tepi. Kalau suka cakap je suka. Kadang-kadang hunters ni pemalu nak mampus. Sebelum mereka jadi gay, baik cakap cepat.

The hunted one lak jangan jadi bangang. Senang-senang bagi hunters virginity mereka. Jangan ikut orang putih. Orang putih memang bangang. Tu sebab Bush boleh jadi Presiden. Kalau betul hunters tu sayang the hunted one nya, dia sanggup tunggu lepas kahwin. Biarkan hunters terus hunting sampai dah kahwin. Haha. Jangan jadi bangang macam budak-budak 3GP.

Wallahualamussawab. Kirim salam kat bapak balik rumah cuti nanti.

Photo

Thursday, November 12, 2009

pada 1:17 AM


Dulu masa gua umur 5 tahun, bapak gua masukkan gua ke tadika sekular kerajaan. Kalau tadika lain masa nak balik rumah nyanyi 'Subhanallah Walhamdulillah Walaailaahaillallah', tadika gua nyanyi 'Bertemu Dan Berpisah Adat Manusia Biasa'. Hilang di mata tapi di hati tidak lupa. Ha'ah. Lagu tu. Kat tadika tu, Cikgu Ain (Gila la. Gua ingat lagi nama cikgu tadika gua) suka tampal poster berwarna-warni dekat dinding. Ada gak dia tampal lukisan bodo-bodo muridnya tapi semuanya telah ditanggalkan gara-gara lukisan abstrak budak Hindu Estet Jendarata yang didakwanya sebagai tahi lembu. Mati-mati Cikgu Ain ingat tu muka bapak dia. Gua suka poster sebelah dapur tadika. Poster cita-cita mengikut abjad. A Angkasawan. B Bangsawan. C Cendikiawan. Gua suka huruf P untuk Pilot. Gua tengok gamba pilot tu cool lain macam. Bomba pun nampak cool jugak. Tapi gua suka pilot sebab ada dua stewardess kepit dia.

Masuk darjah dua, bapak gua cadangkan gua jadi doktor. Standard la masa tu. Mana ada mak bapak zaman gua nak tengok anaknya jadi pemain bola. Takut kutuk anak sendiri bila anaknya main bola untuk negara. Gua masa tu tak tau apa. Gua nganga je bila doktrin jadi doktor tu disuapkan oleh bapa gua. Cita-cita jadi doktor tu kekal sampai gua form 2. Masa form 2, entah dari ceruk mana gua bercita-cita nak jadi jurutera awam. Gua siap interview jurutera awam sebenar masa gua buat folio 'kerjaya impian saya'. Cita-cita gua hancur musnahlah semuanya impian yang bumi tinggal menjadi kenang-kenanganku bila kaunselor bagitau jadi engineer awam tak kaya. "Adik saya jadi engineer senjata. Haa, yang tu memang kaya." Kaunselor sekolah gua suruh gua buat senjata. Tengok Rosalinda pun nangis, inikan nak buat senjata. Gua berkeputusan untuk tidak bercita-cita sementara.

Period tak bercita-cita tu berlarutan sampai gua form 5. Masa tu, ada sorang motivator datang sekolah. Gua tertarik dengan cerita brader tu jual nasik lemak kat blok asrama sekolahnya meskipun berkaki satu. Mentol menyala atas kepala gua. Gua bercita-cita nak jadi bisnesman pulak. Pengalaman gua berniaga sememangnya boleh tahan. Lagipun gua sentiasa enjoy berniaga. Pengalaman jual kebab dengan bapak gua masa Ramadan 2003 memang sweet. Masa berniaga tu jugak la, bapak gua ajar gua bahasa Jawa. Orak ngomong cangkem kue orak iso metu lo jowone. Cita-cita tu kekal sampai sekarang.

Untuk menyesuaikan dengan degree yang gua ambik sekarang ni, gua ingat nak bukak kilang memproses nasi berperisa kari, asam pedas, lemak cili api dan pelbagai lagi. Dengan ini, anda boleh menikmati nasi tanpa lauk lagi. Hehe...

P/S: Bagi gua, jadi cikgu still pekerjaan yang paling gua respek, saspek, tak merepek dan terbaik.

Photo

Wednesday, November 11, 2009

pada 1:58 AM


Berangan Bersama Atuk.
Dipos oleh avid

Lepas kuliah Static, gua menghempaskan badan gua ke katil. Babi penat. Kelas dah la dua jam. Tak paham pulak tu. Tapi gua tak peduli. Kelas dah habis, apa semua dah habis. Sekarang gua boleh bermuzik. Gua capai bass Fender Jazz gua. Gua capai kabel dan terus mencocokkan kabel itu ke amplifier. Gua test sound kejap. Bunyinya crispy dan groovy. Gua puas hati. Gua start main intro lagu Man Overboard - Blink 182. Peh. Bayangan makwe-makwe dalam kerumunan crowd di gig pertama gua berlayar-layar dalam otak gua. Sedap jugak buat bass solo depan awek-awek.


Tapi gua tau itu semua takkan berlaku. Selagi band gua tak dapat cari vokalis yang menepati perencah muzik band gua, selagi tu la band gua main kat jamming studio je. Main suka-suka je. Buang masa. Remaja masa kini. Dadah musuh negara. Remaja pelapis kepimpinan negara. Band gua dah ada gitaris standard Slash Gun N' Roses dah. Drummer pun kacip. Walaupun double paddlingnya masih perlu diasah lagi. Tapi dah takde vokalis, apa cite? Nak main kat kenduri kawin pun tak lepas. Gua dan gitaris memang tak boleh nyanyi. Well, kitorang takde la teruk sangat macam Irwansyah... tapi bila kitorang nyanyi kitorang takleh main. Bila kitorang main, kitorang takleh nyanyi.


Namun semua itu tak lama, masa batch junior baru masuk, gua dah redi dengan iklan audition cari vokalis band gua. Masa audition, sorang je makwe junior datang ke studio. Gua tengok pun hek eleh. Dah la bergua-lu-gua-lu dengan brader senior. Takde tata kesusilaan nak panggil gua 'abang' pun. Kalau masuk asrama, kompem kena belasah. Pakai baju T tulis 'I Hate The Verve' pulak tu. Kalau muka tak cute dah lama gua terajang. Gua tengok muka makwe ni melankolik semacam, so gua tanya:

"Lu boleh nyanyi lagu Aku Cinta Aku Rindu tak?"

"Hek ele....jiwang gila band korang...!"

Ececeh minah ni. Gua terajang betul kang.

"Lu hapal tak lirik lagu tu?" tanya gua menahan sabar.

"Gua tau lagu tu. Okeh, gua bilang 1 2 3 4 korang stat main."

Ececeh makwe ni. Baru audition dah poyo jadi ketua lak. Ingat jadi vokalis terus jadi ketua ke? Tapi gua cool. Tak adil judge makwe ni tanpa tengok bakatnya dahulu. Makwe poyo stat count 1 2 3 4. Lagu dimulakan. Gitar masuk dulu. Kemudian, bass dan seterusnya drum. Minah poyo stat nyanyi.



Woa. Sedap sial suara dia. Ada macam Sharifah Aini gua dengar. Gua enjoy sesi jamming petang tu. Brader pemilik studio pun datang usha. Pelik kot Sharifah Aini nyanyi punk rock. Makwe poyo ni memang vokalis yang dicari-cari dari 6 bulan lepas. Suaranya memang blend dengan muzik band gua. Ada blend macam Sharifah Aini dalam Lagu Seiring Dan Sejalan Seindah Bunga Di Taman dengan Broery Marantika.

***

40 tahun kemudian.

"Ha, tu la cito atok maso atok jadi rock star kek universiti dulu. Ekau google yo nama band atok, ado la wikipedia band atok. Gambo Lumut; vokalis band atok pun ado kek situ."

"Lumut skang buek apo tok?" Alif, cucu gua bertanya.

"Entoh la...aritu dio MMS atok dio masuk group musical. Dio buek performance kat Singapore bulan nih. Dio suruh atok poie ngan nenek."


"Ooooo..." Melopong Alif dibuatnya.

"Dah, jom makan. Dah pukul 1 dah ni."

***

"blog esoksemalam best kerana lumut update esoksemalam dengan purata 2 artikel sehari"

"blog esoksemalam tak best kerana lumut tak bagi hadiah Macbook untuk peraduan ini"

Photo

Monday, November 9, 2009

pada 11:47 PM


Satu benda yang paling gua suka pasal bola adalah bagaimana ia berfungsi sebagai alat yang menyatukan ummah. Tak caya lu cuba tengok masa build-up Final Piala Malaysia 2009 yang baru je habis tadi. Lumut yang gua tengok tak penah-penah cite pasal bola tibe-tibe buat lagu Hoben Jang Hoben. Zara yang sibuk menanda nota Pendidikan Jasmani kelas 2 Uranus tibe-tibe buat nota kaki pasal bola kat entri terbarunya. Masa MU kalah ngan Liverpool dia tak bising apa pun. Menikus je. Saje je alih perhatian gua dengan cerita jadi cikgunya. Nasib baik la pointer mouse MU kat blog dia tak tukar gambar teddy bear cute-miut.

Semangat perpaduan yang terkandung dalam bola sepak sangatlah bertepatan dengan konsep masyarakat Islam Hadhari yang mendukung kekuatan umat Islam di Malaysia. Kalau gua gubal Perlembagaan Malaysia dengan Lord Reid zaman merdeka dulu, gua mau tambah 'Kesetiaan kepada bola sepak tanpa berbelah bahagi' kat Rukun Negara. Sapa tak setia gua lucutkan kerakyatan.Gua nak tengok hari kemerdekaan negara disambut dengan aneka perlawanan bolasepak di Dataran Merdeka. Bukannya berarak pakai kostum bunga tak tentu hala.

Perpaduan masyarakat Islam Hadhari perlu dipupuk kepada sejak di padang bola lagi.
(sekadar gambar hiasan)


Dan gua juga percaya segala perang dalam sejarah peradaban manusia dapat dielakkan sekiranya mereka dibekalkan dengan sebiji bola, sebuah padang, seorang pengadil dan tiga orang pembantu pengadil. Contohnya, dalam Perang Dunia Kedua, WWII. Kalaulah Jerman dan Allied Army Forces dibekalkan dengan bola, gua percaya mereka boleh setel perang tu dengan lebih cepat tanpa mengorbankan nyawa. Datuk Maharajalela dan Pandak Lam kompem menang punya lawan JWW Birch. Senang. Tak payah nak bunuh-bunuh masa orang tengah mandi. Masalahnya, takde orang nak sponsor bola. Tu yang setel pakai silat, senapang, meriam gajah suma tu.

Pandak Lam antara mangsa kelekaan pihak tertentu membekalkan sebiji bola kepada
masyarakat madani Perak pada awal 1877.


Kesimpulannya, teruskan meminati bola. Jangan tunggu perlawanan final je. Jangan tunggu sampai gua meraban macam ni.

Photo

Sunday, November 8, 2009

pada 5:12 AM


Fakta #1
Dipos oleh avid


Where the bloody fuck is Malaysia???

Photo

Saturday, November 7, 2009

pada 4:44 PM


Hai. Nama saya Bleeker. Nama saya ni diberi oleh tuan saya. Saya okey-dokey jer. Episod hidup saya bermula apabila saya dilahirkan di Kilang Asadi di Seberang Prai, Pulau Pinang. Selepas saja dilahirkan, saya terus simasukkan ke dalam kotak bersama kawan-kawan yang lain. Di dalam kotak tu, saya berkenalan dengan Andrew, Josh dan Travis yang duduk sebelah saya. Kami masing-masing keliru. Apa tujuan kami dimasukkan ke dalam kotak pun kami tak tau. Kenapa kami tak dapat sijil kelahiran pun kami tak tau. Josh cakap kami ni anak luar nikah. Tu sebab kami tak dapat sijil kelahiran. Saya tak tau pun.

Dua hari selepas dilahirkan, kotak kami terasa seperti digerak-gerak dan dihempaskan. Masing-masing dah blur. Andrew kata anak luar nikah macam kami kena akan dijadikan selipar pelacur. Saya takut. Meskipun saya tak tau
pelacur tu apa, tapi saya pasti ianya sesuatu yang menakutkan. Saya hanya mampu beristighfar. Selepas 5 jam, kotak kami dihempas lagi. Saya semakin takut. Saya hanya mampu memejamkan mata. Tak lama kemudian, kotak kami dibuka. Cahaya lampu kalimantang menerusuk ke setiap pelusuk kotak yang menjadi tempat tinggal kami sejak dilahirkan. Travis menggigil ketakutan sambil memegang tangan saya.

Perlahan-lahan kami dipindahkan ke sebuah kotak yang terletak di luar sebuah kedai. Kami dilonggokkan macam tu sahaja. Saya sempat pandang sekilas ke satu rak kaca tak jauh dari tempat kami dilonggokkan. Kasut Nike Air tu gelak-gelak tengok kami dilonggok macam ikan kembung di pasar Tani. Kawannya, kasut Fila Italy Special Edition yang duduk sebelah Nike Air di rak tu siap jelir lidah kat say
a lagi. Saya sedih. Di kotak itu, saya menangis mengenangkan nasib saya. Kalau dah longgok macam ni, memang murah sangat la saya. Sampai bila-bila la saya takkan dibeli oleh Lionel Messi, tuan idaman saya. Satu hari, ada seorang lelaki datang ke kedai. Matanya liar mencari selipar-selipar macam kami ni. Saya pelik. Kenapa dia langsung tak pandang kat rak kaca tu? Selepas dia bercakap-cakap dengan tokey kedai, dia memandang tepat ke arah saya. Saya jadi kaget. Tangannya mencapai badan saya dan dibungkusnya saya dalam plastik. Saya berdebar-debar menanti nasib saya.

Namun, setelah dipakai oleh tuan baru saya, saya tahu saya mendapat tuan yang sangat baik. Dia bawa saya ke kelas kuliahnya, dia bawak saya shopping ke supermarket dan ke masjid. Dari tahun 2007 sehinggalah 2009, saya setia berkhidmat untuk tuan saya.
Namun, adat resam selipar expired, lama-lama saya agak uzur menjalankan tugas. Sudah beberapa kali tuan saya hampir jatuh kerana tergelincir di tandas dan lantai yang basah. Namun, tuan saya baik. Dia masih gunakan saya lagi. Saya sebak dengan kesetiaannya. Saya bertekad selagi dia setia terhadap saya, selagi itulah saya akan memberikan yang terbaik.

Pada satu Jumaat, tuan saya membawa saya ke masjid seperti biasa. Saya suka pergi ke masjid. Di masjid saya banyak berkenalan dengan selipar lain. Selepas solat Jumaat habis, saya menunggu tuan saya di batang paip seperti biasa. Namun, petang itu saya terasa lain macam. kaki yang menyarung saya terasa macam ada kurap. Eh, mana tuan lama saya? Mana tuan lama saya? Kembalikanlah saya ke tuan lama saya! Tuan lama saya takde kurap kat kaki macam encik! Encik, encik bukan tuan saya!! Kembalikan saya ke tuan saya!!!!!!!!!!


Sori Bleeker. Life must goes on. Kenalkan, ini Stu.

Photo

Wednesday, November 4, 2009

pada 9:01 PM



Hembus straight kat muka gua. Letih la gua nak elak. Gua nak tag Daffodil, Zara dan Lumut. Post gambar desktop koma.

Photo

pada 1:21 AM


"Ayob, baju kau kat ampaian lagi tu. Hujan dah rintik-rintik. Gi la ambik" getus Oneng.

"Ala, rilek ah. Esok tengahari kering la baju tu balik" balas Ayob yang leka main DoTA.

***
"Lan, esok kita siapkan assignment group Thermo kita. Esok dah nak hantar dah."

"Okeh. Kita buat pas aku habis main DoTA esok." Selamba Abu balas.

***
Procrastination at its best.

Photo

Tuesday, November 3, 2009

pada 3:59 PM


Sepanjang gua berkecimpung dalam dunia bolasepak sejak darjah dua, gua dah bergelumang dengan asam garam dunia bolasepak. Tiap-tiap kali bapak gua beli surat khabar, gua sapu bahagian sukan dulu. Gua tenung table liga tu lama-lama macam tengok sifir kali sepuluh. Gua tak tau dari mana datang gen gila bola dalam badan gua nih. Bapak gua takde la minat sangat sejak Selangor dah mandom. Mak gua kalo World Cup je la dia tengok bola. Sokong team Afrika pulak tu.

Melihat pe'el-pe'el manusia seperti ni gua didedahkan dengan macam-macam jenis peminat bola. Berikut adalah hasil kajian mendalam gua sejak darjah dua:

1. Hooligans - Fans jenis ni memang sanggup putus sedara kalau sedaranya tak sebulu dengan team yang mereka minat. Kalau team mereka kalah, mereka takde hal punya belasah player team sendiri. Kebanyakannya berpengalaman jadi hooligans. Kalau tengok perut mereka, ada tatu team kesayangan mereka. Ada gak teori kebanyakkan mereka ni dari kelompok skinhead. Tapi gua tengok skinhead Malaysia tak layan bola. Layan arak ada la.

2. Die-hard fans - Kipas susah mati bak kata Gempak. Fans jenis ni kenal semua player team kegemarannya dari 1st team sampai la ke youth team. Mereka sentiasa alert dengan transfer rumours membabitkan team mereka. Mereka ni sentiasa aktif di forum sembang team mereka. Lepas match je, terus bagi match ratings. Kebanyakkan terdiri daripada budak laki yang tak reti main bola. Kalau yang sampai wakil sekolah pun, peringkat kumpulan pun sekolah mereka dah tersangkut.

3. Football fans - Kelompok macam ni pelik skit. mereka tak minat sangat tengok bola. Kalau tengok pun dia suka team underdog ataupun team yang main cantik. Mereka ni kalau kat mamak suka mengutuk dan mengacah-acah kefanatikan golongan no. 2 ni. Tapi kebanyakkan mereka ni memang power main bola. Power main bola tapi humble. Disebabkan mereka ni pandai main bola, mereka lebih minat layan makwe-makwe lalu-lalang di fakulti.

4. Wannabe fans - Minat bola sebab ada player hensem dalam team mereka. Kebanyakkannya wanita. Tapi kehadiran peminat-peminat wanita ini sentiasa disenangi di mamak. Kadang-kadang ada gak fans macam ni daripada budak laki. Tu bukannya tanda mereka gay. Mereka cuma ikut-ikut je. Time Real Madrid menang dia sokong Real Madrid. Time Real Madrid kalah, dia pergi sokong Barcelona pulak. Nampak laki camni jangan ragu-ragu belasah mereka.

5. Bukan fans - Golongan macam ni memang merugikan industri mamak di Malaysia. Mereka buat seolah-olah main Mafia Wars adalah sukan nombor satu di dunia. Kalau main PES aytau FIFA kompem kalah. Kalau main bola betul-betul, mereka suka duduk betul-betul depan gol. Masa kelas PJK sekolah dulu, mereka gemar tolong cikgu buat line balapan di padang daripada main bola.

Anda dimana?

Photo

Sunday, November 1, 2009

pada 3:03 PM


Popular Posts