• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Sepanjang gua berkecimpung dalam dunia bolasepak sejak darjah dua, gua dah bergelumang dengan asam garam dunia bolasepak. Tiap-tiap kali bapak gua beli surat khabar, gua sapu bahagian sukan dulu. Gua tenung table liga tu lama-lama macam tengok sifir kali sepuluh. Gua tak tau dari mana datang gen gila bola dalam badan gua nih. Bapak gua takde la minat sangat sejak Selangor dah mandom. Mak gua kalo World Cup je la dia tengok bola. Sokong team Afrika pulak tu.

Melihat pe'el-pe'el manusia seperti ni gua didedahkan dengan macam-macam jenis peminat bola. Berikut adalah hasil kajian mendalam gua sejak darjah dua:

1. Hooligans - Fans jenis ni memang sanggup putus sedara kalau sedaranya tak sebulu dengan team yang mereka minat. Kalau team mereka kalah, mereka takde hal punya belasah player team sendiri. Kebanyakannya berpengalaman jadi hooligans. Kalau tengok perut mereka, ada tatu team kesayangan mereka. Ada gak teori kebanyakkan mereka ni dari kelompok skinhead. Tapi gua tengok skinhead Malaysia tak layan bola. Layan arak ada la.

2. Die-hard fans - Kipas susah mati bak kata Gempak. Fans jenis ni kenal semua player team kegemarannya dari 1st team sampai la ke youth team. Mereka sentiasa alert dengan transfer rumours membabitkan team mereka. Mereka ni sentiasa aktif di forum sembang team mereka. Lepas match je, terus bagi match ratings. Kebanyakkan terdiri daripada budak laki yang tak reti main bola. Kalau yang sampai wakil sekolah pun, peringkat kumpulan pun sekolah mereka dah tersangkut.

3. Football fans - Kelompok macam ni pelik skit. mereka tak minat sangat tengok bola. Kalau tengok pun dia suka team underdog ataupun team yang main cantik. Mereka ni kalau kat mamak suka mengutuk dan mengacah-acah kefanatikan golongan no. 2 ni. Tapi kebanyakkan mereka ni memang power main bola. Power main bola tapi humble. Disebabkan mereka ni pandai main bola, mereka lebih minat layan makwe-makwe lalu-lalang di fakulti.

4. Wannabe fans - Minat bola sebab ada player hensem dalam team mereka. Kebanyakkannya wanita. Tapi kehadiran peminat-peminat wanita ini sentiasa disenangi di mamak. Kadang-kadang ada gak fans macam ni daripada budak laki. Tu bukannya tanda mereka gay. Mereka cuma ikut-ikut je. Time Real Madrid menang dia sokong Real Madrid. Time Real Madrid kalah, dia pergi sokong Barcelona pulak. Nampak laki camni jangan ragu-ragu belasah mereka.

5. Bukan fans - Golongan macam ni memang merugikan industri mamak di Malaysia. Mereka buat seolah-olah main Mafia Wars adalah sukan nombor satu di dunia. Kalau main PES aytau FIFA kompem kalah. Kalau main bola betul-betul, mereka suka duduk betul-betul depan gol. Masa kelas PJK sekolah dulu, mereka gemar tolong cikgu buat line balapan di padang daripada main bola.

Anda dimana?

Photo

Sunday, November 1, 2009

pada 3:03 PM


2 nyamuk:

said...

bro

aku no 3..hahaha

November 3, 2009 at 3:36 PM
Permalink this comment

said...

muahaha~

aku no 2 beb~

..dan kadang2 aku jadi nombor 1~

siapa2 tak sokong MU, sila blah~

hahaha~

tapi aku jadi nombor 2, asalkan dorg tak kutuk MU. if kutuk, siapppp!

Popular Posts