• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Satu hari, gua tengok-tengok iklan kat arked Mentari masa gua tengah berteduh hujan. Ada sorang foreigner berdiri tak jauh dari gua. Foreigner tu tengah tunggu bas. Baru balik PSZ (library) la kot rasanya. Muka pun nerd semacam.

"Why is it always raining lately?" tiba-tiba foreigner tu tanya dengan accent Arabnya.

"Err...I don't know. Perhaps we're in a monsoon season." Gua main jawab. Suka hati pala hotak ko je jawab monsun, getus hati gua yang dah lama tak speaking.

"Is it? Really? Because I was told by my wife in Singapore, there are no rain whatsoever over there for past three hours. It was sunny over there"

"La...ye ke? I mean, really?" Gua makin pelik. Boleh citer kat Mastika ni. Kosmo pun boleh. Harian Metro gua kena tambah citer ada pesta seks skit.

"Yes! Look, my wife texted me." Gua tengok SMS bini dia. Haah. Memang betul bini dia kata kat Singapore tak hujan. Skudai ke Singapore takde la jauh bebenor. Gua makin diselubungi misteri nusantara. Takkan la bini dia nak tipu dia. Takde pekdah pun.

"Well, I'll be damned.." gua balas.

" I know. Weird, huh?" Foreigner tu senyum kat gua.

***

Meteorologist, anyone?

Photo

Sunday, November 15, 2009

pada 6:41 PM


16 nyamuk:

November 15, 2009 at 8:05 PM
Permalink this comment

said...

"Harian Metro gua kena tambah citer ada pesta seks skit." hahaha! Gila lu! Mesti ah beb!

November 15, 2009 at 9:27 PM
Permalink this comment

said...

Apa pelik! Sini kering, nun 5, 6 meter kat depan, ujannn!!

November 15, 2009 at 9:31 PM
Permalink this comment

said...

@ paan

hehe...suke beno la tu harian metro...

November 15, 2009 at 9:32 PM
Permalink this comment

said...

@ precious

tiga jam ujan xkan la 5 6 meter depan tu kering lagi...

November 15, 2009 at 9:52 PM
Permalink this comment

said...

pelik ek?

hmmm hehe

November 15, 2009 at 10:06 PM
Permalink this comment

said...

@ fitriah

haha...benda x pelik tapi dimomokkan dengan misteri...amacam style penulisan mastika gua?

November 15, 2009 at 10:08 PM
Permalink this comment

said...

menusuk kalbu. ;p

November 15, 2009 at 10:28 PM
Permalink this comment

said...

weird? bongok jugak foreigner tu

tempat beza sekilometer pun ada yg beza cam tu

November 15, 2009 at 11:18 PM
Permalink this comment

said...

@ untuk semua

kejadian berlaku masa bulan may..kalau koma belajar geografi masa pmr dulu, kawasan pantai barat msia (including singapore) mengalami angin monsum barat daya yang berpunca dari tekanan rendah di kawasan pantai australia. angin ini mostly membawa hujan di kawasan sumatera dan pantai barat malaysia.

Kalau skudai ujan, logiknya singapore pun patut ujan..

ya, gua tau mmg x pelik sana ujan sini tak ujan. tapi at least tempat yang x ujan tu bakal ujan jugak selepas beberapa jam. paling tak pun, awan mendung mesti ada.

dalam cerita gua, bini foreigner tu kata kat singapore cerah. terang benderang. sunny. that's what make things peculiar.

sekian. ringankan tangan google pasal angin monsun barat daya (mei - september) dan angin monsun timur laut (nov - mac).

November 15, 2009 at 11:29 PM
Permalink this comment

said...

pelik terpelik pulak ;)

November 16, 2009 at 12:02 AM
Permalink this comment

said...

i think its the fregner who's gettin damned..
by his wife..
haha..

i hate geograifissssss...

November 16, 2009 at 12:12 AM
Permalink this comment

said...

food technologist sampai.

eh eh salah tempat.

ler besa lah, kadang2 kita bawak keta kemain hujan lebat, lepas 100M hujan tarak, kering je, panas lagi.

Pasal angin monsun barat daya, timur laut hang tu aku rasa betoi la. Cuma Singapore memang selalu lagi panas dr Malaysia. Sbb drg pun kurang pokok kan.

November 16, 2009 at 2:24 PM
Permalink this comment

said...

@ cik epal

takde la pelik no pun...haha...

November 16, 2009 at 2:25 PM
Permalink this comment

said...

@ i'msosupernotcool

lol...i love geography..

November 16, 2009 at 2:26 PM
Permalink this comment

said...

@ yob

ang food technologist ke? waa...budak biotech ni...hehe...

February 23, 2010 at 11:05 AM
Permalink this comment

said...

ak dr sp p jitra..sp ujan aloq staq x jitra ujan..cmna tu?tgh2 x ujan...lg utara n selatan ujan...pandai plak awan parking..hehe

Popular Posts