• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Entri Bermutu Samy.
Dipos oleh avid

Semalam gua malas nak update blog. Jenguk pun malas. Lepas je siap download PES 2010 Reloaded punya version, gua terus install dan main terus. Wow. Gua main sambil nganga mulut. Grafik lawa gila. Tapi game still terasa ringannya.

Hari ni gua nak cerita sejarah penglibatan gua dalam dunia blog Malaysia. Gua bermula sebagai 'leecher'. Masa tu 2007. Gua tengah search pasal salah satu band favourite gua - Joy Division. Tengah gua mencari-cari bahan bacaan berkualiti pasal Joy Division, tiba-tiba gua nampak satu blog ni. Nama penulisnya Melayu Minimalis (MM). Brader MM ni unik dari segi penulisannya yang menggambarkan dia seorang yang kritis dan pada masa yang sama bijak. Artikelnya banyak berkisar tentang analisis kritikalnya tentang kehidupan, fesyen dan muzik. Nak pulak dia minat British music scene. Lagi la gua suka. Meskipun dia minum arak apa suma, gua masih respek MM dari segi pemikirannya yang tak ortodoks dan konservatif tetapi pada masa yang sama menarik. MM bagi gua perspektif yang lain bagi otak gua dalam melihat kehidupan.

Banda paling gua suka: Siri 'Tafsiran'. Contohnya, dia bagitau macam mana dia mentafsirkan 'Lelaki Ampang'.

Daripada blog MM, gua terklik banyak link blog lain. Tapi satu pun gua tak menusuk jiwa kalbu gua sampailah ke blog brader Pipi. Bagi gua, blog Pipi macam majalah Ujang zaman gua sekolah dulu. Ujang zaman sekarang macam gampang. Disebabkan personaliti gua yang memang humourous, gua melekat dengan blog Pipi right away! Menariknya Pipi ni, apa-apa yang dia tulis, gua mesti gelak. Stail lawak dia bukan stail Cecupak. Walaupun serius, tapi still boleh buat gua gelak. Blog Pipi ni memang terkenal sangat. Gua rasa lu orang pun kenal.

Benda paling gua suka: 'Detail' (ketelitian) yang diterapkan setiap kali dia menulis cerita. Detail ni la yang selalu buat gua gelak. Sepak bola kempis la. Sergah ayam la. Benda kecik tapi bagi gua benda kecik tu la 'ajinomoto' artikel dia.

Kemudian, dari blog PP gua kenal blog brader Lucy. Brader Lucy ni saduran MM + Pipi. Amacam? Bagi gua, Lucy ni memang bijak orangnya. Kalau dia tulis artikel, gua selalu sangat dapat info baru. Gua pernah baca satu artikel pasal bola sepak Malaysia nukilan Lucy. Ideanya untuk membangunkan balik bola sepak Malaysia memang bijak. Gua baca berkali-kali untuk pahamkan betul-betul ideanya. Sedih jugak la bila FAM langsung tak reply cadangannya bila dihantar emel. Kata kat website 'untuk sebarang cadangan dan komen sila emel kepada ....' dah hantar emel tak reply pulak!

Benda paling gua suka: Artikel ni. FYI, idea Lucy ni bakal diterbitkan oleh kolumnis Sinar Harian buat tatapan Sultan bola tika bersemayam di Genting Highland.

P/S: Tiga bloggers ni memang tahap mahaguru. So, tak payah nak jeles-jeles. Banyak benda kita boleh belajar dari orang-orang biasa macam ni lebih daripada orang kenamaan besar-besar.

Photo

Wednesday, November 18, 2009

pada 1:09 PM


14 nyamuk:

November 18, 2009 at 2:38 PM
Permalink this comment

said...

aku sikit pown tak jeles! aku tulis suka2 je kalau org happy baca blog aku! aku automatik pown happy!!

tapi bagi aku bro pipi tu memang lwak gila haha..

November 18, 2009 at 2:58 PM
Permalink this comment

said...

name aku xde??
haha..

November 18, 2009 at 3:08 PM
Permalink this comment

said...

antara 3 tu pipi mmg yg paling famous kot.

ya, perspective mereka sgt luas, dan kalau mahu menulis begitu kena ada banyak experience dalam hidup.

lu umur brapa? kalau muda macam wa yg kacak ni takpa, ada byk masa lagi nak improvekan cara menulis dan juga cara hidup.

November 18, 2009 at 3:10 PM
Permalink this comment

said...

aku plak jumpa blog Pipi dari blog Tok Rimau~

dia memang cool~

November 18, 2009 at 3:57 PM
Permalink this comment

said...

p/s utk brader pipi...Kite kawen nak??

November 18, 2009 at 7:26 PM
Permalink this comment

said...

@ boneka

x jeles? tipu arr...haha...

November 18, 2009 at 7:27 PM
Permalink this comment

said...

@ i'msosupernotcool

takde. lu newbie lagi...haha...

November 18, 2009 at 7:28 PM
Permalink this comment

said...

@ yob

ang mmg betuii...pengalaman dorg luas...mcm2 dorg buat dlm hidup dorg...ang kacak? taklah...hehe...

November 18, 2009 at 7:29 PM
Permalink this comment

said...

@ zara

ah! lupa tok rimau!

November 18, 2009 at 7:30 PM
Permalink this comment

said...

@ koyuki

ko pegi propose kat blog dia la...apahal sini lak...haha...

November 18, 2009 at 7:35 PM
Permalink this comment

said...

mana boleh..nanti die saman gua...haha. kat sini gua berani la

November 18, 2009 at 7:42 PM
Permalink this comment

said...

@ koyuki

ala, malu gua bole tolong propose...hahaha...berani?

November 18, 2009 at 10:42 PM
Permalink this comment

said...

kenapa aku x kenal semua blogger best2 ni? hmmm

maybe aku suka kawan blogger2 biasa jak sebab aku pun biasa2 jak

malu ahhhh

November 18, 2009 at 11:07 PM
Permalink this comment

said...

@ ah fatt

haha..bro, ni bukan popularity contest....lu pun best gak per...

Popular Posts