• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

OK. Ni entri last gua sebelum gua balik mengaji Muqaddam kat Indonesia bermula pagi Ahad esok. Gua nak bagi ilmu feqah pasal semayang Jumaat.

Back in 2005, macam Jumaat sebelum sebelum tu, hampir semua budak sekolah gua bantai tidur masa khutbah Jumaat. Termasuk gua. Kalau ada budak tak tidur, bermakna sama ada khatib tu memang otai atau pun budak tu bantai tidur dalam kelas. Gua syak kalau bantai orang tidur ada dalam rukun khutbah, dah lama khatib turun mimbar hayun tongkat fancy-nya kat bebudak sekolah gua.

Satu hari, macam biasa budak-budak sekolah gua masuk masjid. Duduk diam-diam. Khutbah start. Sekor sekor bantai tidur. Ada yang tidur menongkat dagu sambil bersila. Ada yang landing kepala kat carpet terus sambil bersila. Budak-budak kurus biasa buat perangai macam ni. Budak-budak gemuk bersandar kat dinding, tidur menganga. Ada yang landing kepala kat peha member sebelah.

Bila khutbah habis, bilal start iqamah. Masing-masing kucar-kacir bangun. Disebabkan tidur sambil bersila, kaki biasa kebas. Masa kaki kebas ni la banyak budak sekolah gua 'berzapin'. tarian zapin sebelum semayang terjadi bila kaki lu kebas, lu nak berdiri pun payah. Kalau lu berdiri gak, confirm lu berzapin. Keh keh.

Masa semayang itu hari, gua semayang belakang budak kelas gua; James Franco. Masa imam bangun dari sujud rakaat pertama, gua tengok James tak bangun-bangun sujud. Gua syak James mati beriman. Gua baca Mastika orang mati masa sujud ni biasa orang soleh je. Tak tau pulak gua James ni soleh orangnya. Mengutuk Arsenal no. 1. Soleh apa kebendanya tu. Imam dah siap bagi salam kedua, James tak bangun-bangun sujud lagi. Member James kat sebelah cuit bahunya. James terus bangun sujud dan sambung rakaat kedua. Gua kat saf belakang bantai gelak guling-guling dengan siak masjid. Hahahaha.



Bak kata James, cite ni buat pengajaran. Ni gua bagi pengajarannya:
Lu jangan jadi macam James! Hahaha...

Photo

Saturday, November 21, 2009

pada 4:45 AM


47 nyamuk:

November 21, 2009 at 6:45 AM
Permalink this comment

said...

uish.. james smayang jumaat?
berzapin tu bende bese beb..
gua ppon slalu wat..
cume skil james yg ni..
x prnah try ag... haha..

November 21, 2009 at 6:53 AM
Permalink this comment

said...

hahaha! tido tu mmg bese, part ni "Gua syak James mati beriman" hahahahaha! kuang aja la lu bersangke buruk mcm tu, hahahahaha!

November 21, 2009 at 7:37 AM
Permalink this comment

said...

gua tatau plak lu kawan ngan james franco
gua da la pro james franco

bab tidur dlm masjid, gua prefer landing atas paha kawan sebelah..
nyaman

haha~

November 21, 2009 at 7:39 AM
Permalink this comment

said...

hahaha
gler r kwn ko tuh
blah plak bantai tdo mse solat
solat jumaat lak tuh!
seyes menggeletek ati aku bce bnde neh

btw, mntk sign ngn member ko, james franco leh x??
:P

November 21, 2009 at 9:27 AM
Permalink this comment

said...

mcm time qiamulail skola rendah.hahahaha..
xbleh blah..

November 21, 2009 at 12:25 PM
Permalink this comment

said...

hahahaha..kem salam sama james.dia mmg rugged.aku suka...

lamer la pulak ko pergi belajar muqadam kt indonesia sane.tak lena la tido aku x bace entry ko.

**nak cari facebook ko jap.kalo jumpe aku add and ko wajib accept.
aci x?

November 21, 2009 at 12:35 PM
Permalink this comment

said...

kopem james ni jnis dahi hitam sjud lme2..

November 21, 2009 at 12:47 PM
Permalink this comment

said...

kikiki..wt lawak la james tu..ka da kna gelak..huhu

November 21, 2009 at 1:53 PM
Permalink this comment

said...

@ i'msosupernotcool
haha..sah kaki tido masa khutbah jumaat!

November 21, 2009 at 1:54 PM
Permalink this comment

said...

@ anwaruddin
haha...gua tengah bersangka baik tu...

November 21, 2009 at 1:55 PM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
pompuan tido kat masjid xde la nampak sangat..

November 21, 2009 at 1:55 PM
Permalink this comment

said...

@ judiene
nanti gua cakap kat james...hehe...

November 21, 2009 at 1:56 PM
Permalink this comment

said...

@ naqibmiller
betul! hehe...

November 21, 2009 at 1:57 PM
Permalink this comment

said...

@ mimie
takde hal mimi...nt gua accept..

November 21, 2009 at 1:58 PM
Permalink this comment

said...

@ razman
demi menjaga kehensemannya, james x sanggup hitamkan dahinya....hehe...

November 21, 2009 at 1:58 PM
Permalink this comment

said...

aku selalu lepas bangun tu buat rap terus, tak main zapin2 ni.

Kadang2 aku terpaksa tarik nafas panjang2, lama pulak tak boleh diri, nasib baik tak lumpuh.

November 21, 2009 at 1:59 PM
Permalink this comment

said...

@ melati
gua gelak seminggu sebab benda ni je kat sekolah dulu. haha!

November 21, 2009 at 2:01 PM
Permalink this comment

said...

@ yob
woi! yob dapat 4 flat weii!

November 21, 2009 at 2:57 PM
Permalink this comment

said...

Mamat 2 mmg bonget!okey!aku ku buat pengajaran mase solat jumaat nnt..erkkk??

November 21, 2009 at 3:42 PM
Permalink this comment

said...

hahaha
gtau member ko dia ada geng --> aku
aku pun tidor masa sujud...dah lah tertinggal rakaat tapi terus tahiyat akhir waktu tu
malu maaa
haha

November 21, 2009 at 3:45 PM
Permalink this comment

said...

zapin ha?
takpola zapin jo.
kalo kuda kepang mau kena sebat dek tok imam.

November 21, 2009 at 4:35 PM
Permalink this comment

said...

style la blog lu bai...citer panjang2 pon tak kisah nak bace.penulisan yang stylo,pe gi nak kate?hohoho
aku sekrang tgh kat airport,internet lembap.nak load page pon lambat.karang aku sampai rumah,link kan blog ko kat aku.style???

hahahaha
anyway,g indonesia kan?jangan terlepas plak flight.kui kui kui...hahaha

November 21, 2009 at 4:38 PM
Permalink this comment

said...

patutla yob dpt 4flat..lepas bangun terus buat rap..mmg pantas..haha..xde mcm korang wat zapin..dulu2 masa qiamullail kat skolah, bukan takat sujud je boleh tido..tyme rukuk pon boley lelap..

November 21, 2009 at 5:15 PM
Permalink this comment

said...

@ wanie-san
haha...kalo lu semayang jumaat la...

November 21, 2009 at 5:15 PM
Permalink this comment

said...

@ hans
citer arr skit brader kat blog lu..

November 21, 2009 at 5:17 PM
Permalink this comment

said...

@ kuwe
haha...gua nak cakap kuda kepang pun bole gak...cuma props xde je nak panggil kuda kepang masa tu...

November 21, 2009 at 5:18 PM
Permalink this comment

said...

@ mr. clive
xde hal la link2 blog ni...

November 21, 2009 at 5:20 PM
Permalink this comment

said...

@ iyllienaz
haha..rukuk pun bole tido? ekstrimis gila tu...

November 21, 2009 at 5:55 PM
Permalink this comment

said...

James suka kutuk Arsenal???? Kuang ajor punya James!!!

November 21, 2009 at 6:13 PM
Permalink this comment

said...

@ paan
james setan merah..haha...

said...

haha..nice blog,,,salam pengunjung baru bro!

November 21, 2009 at 9:28 PM
Permalink this comment

said...

wakaka
malu member
tp baik untuk pengajaran

November 22, 2009 at 12:21 AM
Permalink this comment

said...

hahah
nanti wa crita
banyak benda nak story nih

November 22, 2009 at 1:25 AM
Permalink this comment

said...

@ richeal
pasni gua terjah blog lu.

November 22, 2009 at 1:26 AM
Permalink this comment

said...

@ ah fatt
moga2 la. lu nak buat pun apa salahnya.

November 22, 2009 at 12:37 PM
Permalink this comment

said...

hahaha.. aku pun nyaris nak gelak guling2 baca entri ko ni.. hahahaha :D

November 22, 2009 at 1:02 PM
Permalink this comment

said...

weh weh
aku tgk ko nyer papan kenyataan
nampaknyer ko peminat arsenal lah ni?
pe da...sokonglah MU weh
wakakakakaak

November 23, 2009 at 12:00 PM
Permalink this comment

said...

satu komuiti baru diwujudkan,
untuk mereka yang berdarah biru
untuk mereka yang berdarah lain
sudilah kiranya untuk join..

http://birudarahkami.blogspot.com

November 24, 2009 at 12:19 PM
Permalink this comment

said...

kalu kat masjid am macam mane laa.. *chelsea mesti menang lawan arsenal* saya sokong james. pasal dia kutuk arsenal. hahaha..*

Anonymous

November 25, 2009 at 7:38 AM
Permalink this comment

said...

Aslmualaikum bro..

kisah ni pn pnah terjadi kt kwn wa gk..haha


nice story anyway...hehe~




yusuf

November 30, 2009 at 2:01 PM
Permalink this comment

said...

@ fyzal
lu nasib baik la nyaris2...haha..

November 30, 2009 at 2:03 PM
Permalink this comment

said...

@ mr. clive
setan merah ni wa x berminat sbb x terkenal...

November 30, 2009 at 2:03 PM
Permalink this comment

said...

@ meyour
cilakak lu nak murtadkan gua...

November 30, 2009 at 2:04 PM
Permalink this comment

said...

@ nohara
arsenal sampai mati

November 30, 2009 at 2:05 PM
Permalink this comment

said...

@ yusuf
haha...story la sket...

November 30, 2009 at 6:20 PM
Permalink this comment

said...

now yu see.. arsenal kene belasah mlm td. *wee~ ops lari tajuk

Popular Posts