• "If God is watching us, the least we can do is be entertaining..." - M. Moss

Followers

Dulu masa gua umur 5 tahun, bapak gua masukkan gua ke tadika sekular kerajaan. Kalau tadika lain masa nak balik rumah nyanyi 'Subhanallah Walhamdulillah Walaailaahaillallah', tadika gua nyanyi 'Bertemu Dan Berpisah Adat Manusia Biasa'. Hilang di mata tapi di hati tidak lupa. Ha'ah. Lagu tu. Kat tadika tu, Cikgu Ain (Gila la. Gua ingat lagi nama cikgu tadika gua) suka tampal poster berwarna-warni dekat dinding. Ada gak dia tampal lukisan bodo-bodo muridnya tapi semuanya telah ditanggalkan gara-gara lukisan abstrak budak Hindu Estet Jendarata yang didakwanya sebagai tahi lembu. Mati-mati Cikgu Ain ingat tu muka bapak dia. Gua suka poster sebelah dapur tadika. Poster cita-cita mengikut abjad. A Angkasawan. B Bangsawan. C Cendikiawan. Gua suka huruf P untuk Pilot. Gua tengok gamba pilot tu cool lain macam. Bomba pun nampak cool jugak. Tapi gua suka pilot sebab ada dua stewardess kepit dia.

Masuk darjah dua, bapak gua cadangkan gua jadi doktor. Standard la masa tu. Mana ada mak bapak zaman gua nak tengok anaknya jadi pemain bola. Takut kutuk anak sendiri bila anaknya main bola untuk negara. Gua masa tu tak tau apa. Gua nganga je bila doktrin jadi doktor tu disuapkan oleh bapa gua. Cita-cita jadi doktor tu kekal sampai gua form 2. Masa form 2, entah dari ceruk mana gua bercita-cita nak jadi jurutera awam. Gua siap interview jurutera awam sebenar masa gua buat folio 'kerjaya impian saya'. Cita-cita gua hancur musnahlah semuanya impian yang bumi tinggal menjadi kenang-kenanganku bila kaunselor bagitau jadi engineer awam tak kaya. "Adik saya jadi engineer senjata. Haa, yang tu memang kaya." Kaunselor sekolah gua suruh gua buat senjata. Tengok Rosalinda pun nangis, inikan nak buat senjata. Gua berkeputusan untuk tidak bercita-cita sementara.

Period tak bercita-cita tu berlarutan sampai gua form 5. Masa tu, ada sorang motivator datang sekolah. Gua tertarik dengan cerita brader tu jual nasik lemak kat blok asrama sekolahnya meskipun berkaki satu. Mentol menyala atas kepala gua. Gua bercita-cita nak jadi bisnesman pulak. Pengalaman gua berniaga sememangnya boleh tahan. Lagipun gua sentiasa enjoy berniaga. Pengalaman jual kebab dengan bapak gua masa Ramadan 2003 memang sweet. Masa berniaga tu jugak la, bapak gua ajar gua bahasa Jawa. Orak ngomong cangkem kue orak iso metu lo jowone. Cita-cita tu kekal sampai sekarang.

Untuk menyesuaikan dengan degree yang gua ambik sekarang ni, gua ingat nak bukak kilang memproses nasi berperisa kari, asam pedas, lemak cili api dan pelbagai lagi. Dengan ini, anda boleh menikmati nasi tanpa lauk lagi. Hehe...

P/S: Bagi gua, jadi cikgu still pekerjaan yang paling gua respek, saspek, tak merepek dan terbaik.

Photo

Wednesday, November 11, 2009

pada 1:58 AM


15 nyamuk:

November 11, 2009 at 5:00 AM
Permalink this comment

said...

aku memang suka jadi ckgu
takder rezeki

huhuhu

November 11, 2009 at 8:16 AM
Permalink this comment

said...

dlm byk2 keje..gua ske cikgu. Pilihan nombor satu. Sbb keje cikgu palinggggggg murni.




dan Cun.


kehkehkeh~

November 11, 2009 at 8:56 AM
Permalink this comment

said...

semekom jawo. Jom bukak kedai jual h/p. Berminat miskol saya! Nak bisnes kad, dtg bilik la. haha

November 11, 2009 at 10:54 AM
Permalink this comment

said...

@ ah fatt
la yeke..lu jadi cikgu sekolah memandu pun kacip per...

November 11, 2009 at 10:55 AM
Permalink this comment

said...

@ koyuki
hahaha...tp bnyk cikgu cun dah kena rembat masa kat maktab/universiti...

November 11, 2009 at 10:56 AM
Permalink this comment

said...

@ mute
gua x minat la kedai hp ni...x unik...setahun dua kompem bunuh diri sebab bosan...haha..

November 11, 2009 at 11:35 AM
Permalink this comment

said...

Aslmualaikum bro

dlu aku nk jd ahli falak syarie...haha

konon nk telek bintang..tgk anak bulan..

kalo pengumuman raya aku tau dlu...haha


tp TU dulu...

November 11, 2009 at 1:06 PM
Permalink this comment

said...

@ yusuf
skang??

haadi

November 11, 2009 at 6:27 PM
Permalink this comment

said...

seyes cikgu paling mantap,ak pernah keje cikgu 3 bln,keje jual bege 3 bln.believe me,keje cikgu lot harder than it look

November 12, 2009 at 12:41 AM
Permalink this comment

said...

lu jadi cikgu PJ pun payah ke? haha....gua jeles beb...gua nak gak jadi coach bola sekolah....

November 12, 2009 at 3:44 AM
Permalink this comment

said...

semua pekerjaan ada cabaran memasing...

btw, i klik ur nuffnang ;)

November 12, 2009 at 4:15 AM
Permalink this comment

said...

@ cik epal
gua rasa penganggur la paling mencabar pekerjaannya..hehe

November 12, 2009 at 2:16 PM
Permalink this comment

said...

I dreamed of being a lawyer till now..
seeing those black n white shirt guys wander around my fac hurt me...
so deep..
dude i'm crying..
haha..

btw..
watever things u do..
watever work u work..
make sure it's bless from the upside....

chill..

November 12, 2009 at 3:26 PM
Permalink this comment

said...

nah. god has other plans for you. and being a fucked up lawyer isn't one of them.

u too. do what you love, man.

November 12, 2009 at 9:09 PM
Permalink this comment

said...

ah fatt jd cikgu..peh..abezlaa student2 die..hehe

Popular Posts